Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Re: Nakup varčnega avtomobila

Napisal/-a Blasphemer Pe nov 08, 2013 10:32 am

Moj oče ima Megana III 1.5 dci 105. In ja, po BCju in tempomatu pri 130 je poraba cca 5L.

Ne vem zakaj je to čudno, sej je že splošno znano da so 1.5 dCi motorji verjetno najbolj varčni mali dizli. Mogoče ste navajeni od drugih znamk, samo renojevi BCji ne lažejo skoraj nič, oz. mogoče 2-3dcl max.

Če je kaj priznati 1.5 dCi-ju, je to najmanjša poraba v razredu. Gre pa občutno slabše zato od kakih primerljivih JTD, HDI itd.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe nov 08, 2013 11:24 am

Jaz bi samo pripomnil, da pozabi na tisto drugo varjanto cenejšega dizla, ki pokuri malo več ampak stane manj. Pri 50k km letno je zanesljivost bistvenega pomena, strošek čez celo leto se bo pa gibal realno pri več kot 6.000 €. Zato kupiti neka j***a za 3k € nima smisla.

Moja priporočila:
- Škoda Octavia (tako kot jo je imel PeroRS, žal jo je že prodal) ali kak drug VAG 1.6 TDI
- Toyota Auris ali limuzinska Corolla 1.4 D4-D
- Toyota Prius
- Renault 1.5 dci
- PSA 1.6 HDI

Limuzinska oblika ima na AC veliko prednost in bi jaz temu namenil veliko pozornosti, vsi našteti motorji imajo v pravi karoseriji porabo malo čez 5l pri 120 kmh, oziroma 4l pri 100 kmh.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek So nov 09, 2013 1:11 am

Vam se splača kupit enga bencinarja ter ga predelat NA PLIN in bo poraba vožnja poceni

lp
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
spaceair
Novinec

Napisal/-a spaceair Pe nov 29, 2013 5:56 pm

Lp!
Kater avto naj kupim za 110km dnevne vožnje,
90% po avtocesti

gledal sem cliota dc90.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe nov 29, 2013 6:21 pm

Blasphemer je napisal/-a:Če je kaj priznati 1.5 dCi-ju, je to najmanjša poraba v razredu.

Res da je zelo majhna razlika, ampak pri porabi v tem razredu kraljuje kar 1.6 TDI.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
joshy
Nov uporabnik

Napisal/-a joshy Pe nov 29, 2013 6:29 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Blasphemer je napisal/-a:Če je kaj priznati 1.5 dCi-ju, je to najmanjša poraba v razredu.

Res da je zelo majhna razlika, ampak pri porabi v tem razredu kraljuje kar 1.6 TDI.

kaj pa z motorjem 1.6 Dci

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe nov 29, 2013 6:32 pm

~toMmy~ je napisal/-a:

No ja, ne bi rekel.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe nov 29, 2013 7:43 pm

joshy je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

kaj pa z motorjem 1.6 Dci

Če sem uspel pravilno izluščit podatke na spritmonitorju, je nekako tako: 1.5 dCi 90 KM je varčnejši od 1.6 TDI 90 KM, 1.6 TDI 105 KM je varčnejši od 1.5 dCi 100-110KM, 2.0 TDI 140 KM varčnejši od 1.6 dCi 130 KM, ni pa neke hude razlike. To je primerjava z Golfom VI.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe nov 29, 2013 7:44 pm

Po BC-ju ja. Pol pa beremo razne cvetke, ki jim pri 150kmh pije 4 litre :roll:

1.5dCi pije (tako kot vsi ostali dizli te kategorije 80-100KM) okoli 5 litrov mešane vožnje. Varčno seveda tudi manj.
Na Cliotu se recimo (v primerjavi z Meganom z istim motorjem) nekaj pozna manjša teža, ter manjše gume (tisti ki jih ima), tako da je poraba ca. pol litra manjša v povprečju.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So nov 30, 2013 4:03 am

peroRS je napisal/-a:

Po BC-ju ja. Pol pa beremo razne cvetke, ki jim pri 150kmh pije 4 litre :roll:

Sem že gledal na BC-ju, kako Megane v 15 minutah jajcanja po mestu ne porabi niti deci nafte! :mrgreen:
Slika

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So nov 30, 2013 8:57 am

Na testu oddaje Volan so se peljali z dvema Rapidoma 1.2 TSI do Škodine tovarne in je tip povedal,da po ac vozijo 130 in poraba slabih 5 litrov (???),na koncu poti,upoštevajoč lokalne ceste,pa še manj.Na testu neke druge revije so,sicer pri 86KM,pri 130 imeli 6 litrov,ampak ta motor ima 5 prestav.Hm,na testih so porabe 7-7,7,na spritmonitor 6,34,saj,pričakovano,ampak 5 litrov pri 130,potem je to varčni avto zame,pa celo benzinar je.
Ne vem pa kateri TSI je noter,ketna ali jermen.1.2 TSI BMT je očitno samo pri Golfu.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So nov 30, 2013 1:38 pm

xxl je napisal/-a:Na testu oddaje Volan so se peljali z dvema Rapidoma 1.2 TSI do Škodine tovarne in je tip povedal,da po ac vozijo 130 in poraba slabih 5 litrov (???),na koncu poti,upoštevajoč lokalne ceste,pa še manj.Na testu neke druge revije so,sicer pri 86KM,pri 130 imeli 6 litrov,ampak ta motor ima 5 prestav.Hm,na testih so porabe 7-7,7,na spritmonitor 6,34,saj,pričakovano,ampak 5 litrov pri 130,potem je to varčni avto zame,pa celo benzinar je.
Ne vem pa kateri TSI je noter,ketna ali jermen.1.2 TSI BMT je očitno samo pri Golfu.

Rapidi, Fabie, Roomsterji, Superbi, Poloti, Passati imajo še stare TSI motorje s ketno.

Rapid 1.2TSI 105KM, 6 prestav ima trenutno porabo pri 130kmh mislim, da 6.2-6.3, nekaj takega (isto je pri Octavii).
5 litrov so verjetno imeli povprečje še od prej. Na 1000km dolgi poti se ne pozna praktično nič, če ga 800km šparaš potem pa voziš 20km 150kmh. ;)

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So nov 30, 2013 2:41 pm

Saj,meni je to tudi čudno,poglej si ta video od 2.40 minute do 8.20,pa še magnetke za hec testira.Malo zavajajoče tole razlagajo,pa vendar mala poraba za celotno pot. http://www.volan.si/oddaje/oddaje-volan ... 9-05-2013/
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Jonathan
Nov uporabnik

Napisal/-a Jonathan Ne dec 01, 2013 1:53 pm

1.5dci je nor šparovček. Sem zadnjič peljal frenda in njegovo punco na brnik na morje ter nato še prišel po njiju, naredil le do brnika pa nazaj (2x) cca. 880km, zraven prištejte še nekaj jajcanja po LJ zaradi prevzema mobitela, pa sta od polnega tanka ostalo še 2 črtici od devetih, torej bi se z njima lahko prepeljal še cca 180km + rezerva 100km. Pa verjemite, da ga nisem ravno šparal.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne dec 01, 2013 2:20 pm

Kako lahko rečeš da je nor šparovček če sploh ne veš koliko je porabil? veš ti sploh da kazalec od goriva ne narašča-pada enakomerno ter da ko je avto brez goriva verjetno kazaleec ne bo kazal točno na nulo. Konkurenčni diesli če bi porabili9 več bi porabli par deci več na 100 km. Z tvojo meritvijo porabe "4 litre plus minus dva litra" nebi sploh našel razlike v porabi med 1.5 dci in 1.9tdrsi
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne dec 01, 2013 4:18 pm

Blinder je napisal/-a:Kako lahko rečeš da je nor šparovček če sploh ne veš koliko je porabil?

x2
Poleg tega pa sploh ni omenjeno za kateri avto se gre in kolikšen rezervoar ima :roll:

Kolega ima Peugeota 406 2.0HDI 109KM, ki ima uradno 70 litrov tank, natankal je notri tudi že 80 litrov. In tisto ima pri "dirkaški vožnji" s porabo 7 litrov še vedno domet preko 1100km.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Ne dec 01, 2013 5:06 pm

te porabe so tako.. odvisne predvsem od stila vožnje, gum in šele potem motorja. to pa zato, ker vsi pišete o nekih super šparovnih downsize motorjiha noben ne pove kako vozi.
zgoraj je nekdo omenjal da vozi 90% avtocesto. tudi sam tako vozim.
oče ima octavio 1,9TDI 105km, 2008 torej tik preden je prišel 1,6 motor. avto ob penzionistični vožnji res izjemno šparoven, ampak kaj ko pri moji vožnji 142 po gps oz slabih 150 po števcu je motor glasen in zaradi samo 5 prestav že kar v visokih (za dizla) obratih. no in pri takem režimu vožnje, ki je za mene čisto normalen, ker je s toleranco konec koncev v mejah predpisov za katere se kaznuje, je avto žal povprečno varčen. oziroma ima enako porabo kot enka s skoraj duplo konjev in 2450 oratov pri tej hitrosti. naj dodam da imam širše pnevmatike in je avto enako težak..
torej nakup varčnega avta ni tako lahek kot zgleda.. čimmanjši dizelski mlinček s čim manj konjev in piči miško.

Jonathan
Nov uporabnik

Napisal/-a Jonathan Ne dec 01, 2013 7:26 pm

Vsak laik si lahko zračuna, koliko je avto porabil. 1.5dci je bil clio, ki ma 50 literski tank. Je tako težko zračunati, koliko sem porabil? Že dejstvo, da sem naredil cca 880km, pa sta bili še 2 črtici + rezerva in ma tank 50l ti pove nekaj. Po preračunavi je avto takrat pil cca. 4.5.

In če kdo pravi, da 1.5dc v cliu ni šparovček, pač takega avta še ni vozil.

Pa vzamimo banalen primer.. prevozil sem 880km in vzemimo, da po tvoje avto laže sto na uro in ni bencina več za dve črtici, ampak je že na rezervi, tik pred odpovedjo. Torej smo s 50l tankom prevozili 880km. Preračunano je torej poraba cca. 5.6, kar ni veliko. Če pa hkrati upoštevamo, da je bilo še za vsaj 200 - 250km bencina, pa se ta številka spusti do cca. 4.4...
Zadnjič spremenil Jonathan, dne Ne dec 01, 2013 7:35 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 Ne dec 01, 2013 7:29 pm

Osebno menim, da se v Sloveniji težko (legalno) vozimo ceneje kot z nekim varčnim bencinskim vozilom, predelanim na LPG gorivo. Mora pa biti zadeva izvedena strokovno in ne uporabljeni najcenejši možni materiali, skupaj nametani z vseh vetrov, saj potem lahko hitro sledijo številne težave. Je pa to zgolj moje mnenje in ne želim prepričevati "zapriseženih dizelašev". :mrgreen:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne dec 01, 2013 7:33 pm

Jonathan je napisal/-a:Vsak laik si lahko zračuna, koliko je avto porabil. 1.5dci je bil clio, ki ma 50 literski tank. Je tako težko zračunati, koliko sem porabil? Že dejstvo, da sem naredil cca 880km, pa sta bili še 2 črtici + rezerva in ma tank 50l ti pove nekaj. Po preračunavi je avto takrat pil cca. 4.5.

In če kdo pravi, da 1.5dc v cliu ni šparovček, pač takega avta še ni vozil.

Lahko da si porabil 44 litrov za 880 km, kar je slabša poraba kot pri konkurenci. lahko si porabil 35 litrov za 880 km, kar je boljša poraba kot pri konkurenci. Kako boš zdaj s teh skrajno površnih podatkov dobil vn ali je tale avto šparovček ali požeruh? Tle niti ne vidiš ali je porabil več kot en passat 2.0 tdi. Neke visoke porabe pa itak ne bo imel, ker je mali švoh avto pa diesel.

In kdor pravi da je 1.5 dci šparovček konkurečnih izdelkov še ni vozil.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov