Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

pavel
Novinec

Re: Avto za študenta

Napisal/-a pavel Ne nov 17, 2013 6:04 pm

Pozdravljeni
Danes sem bil na par ogledih, in se nisem odločil za nič, razen to, da ne gledam več Kalosov :evil: .
Naredil bom teden premora pri izbiri, ker se zaradi drugih obveznosti nimam časa s nakupom ukvarjat, bom pa konec meseca z nakupom nadaljeval.
V ožjem izboru so sedaj predvsem Renault Clio, Opel Corsa, Peugeot 206, Hyundai Getz, Fiat Punto, pa mogoče še kakšna Ibiza in Fabia.Motor najrajši 1,2, mogoče 1,4.
Megan se mi zdi prevelik, pa verjetno dražje vzdrževanje, registracija, gume itd...
Če bo uspelo dobiti avto od prvega lastnika, s servisno knjižico, letnik 2003dalje za cca 2000€ bom zelo zadovoljen.

lp pavel

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Ne nov 17, 2013 6:24 pm

Zakaj ti niso všeč kalosi?
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer Ne nov 17, 2013 6:45 pm

Mislim, da si pametno zožal izbiro. Edino ti odsvetujem P206, zarad serijskih napak kot so problematični zadnji mosti, menjalnik/prestavni sklop menjalnika, puščanje glav na 1.4 8v motorjih.

pavel
Novinec

Napisal/-a pavel Ne nov 17, 2013 7:51 pm

Blinder je napisal/-a:Zakaj ti niso všeč kalosi?

Ogledal sem si dva. Prvi je pri 70000km tako čudno ropota, šklopotal, v glavnem tak zvok, da bi ga kot popolni laik izpustil iz ožjega izbora, pa še na novo je imel opran motor, kar smatram kot pomankljivost pri nakupu. Drugi je imel umazan, masten motor, tako da nismo mogli ugotoviti kje olje pušča, in to pri 90000. Imeli smo twingota, ki pri 230 000km ni imel opranega motorja, pa je bil popolnoma suh.
Blasphemer je napisal/-a:Mislim, da si pametno zožal izbiro. Edino ti odsvetujem P206, zarad serijskih napak kot so problematični zadnji mosti, menjalnik/prestavni sklop menjalnika, puščanje glav na 1.4 8v motorjih.

P 206 ne nameravam izpustiti, ker mi pri nakupu pomaga mehanik, ki je že dolga zaposlen na Peugeotovem servisu in 206 dobro pozna, in kot pravi ga bo tudi temeljito pregledal :)
lp

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne nov 17, 2013 8:31 pm

Če vzameš p 206, dobiš oblikovno za ta denar skoraj vrh (vsaj zame), ima pa svoje pomankljivosti - navadi se, da so distance med prestavami kamionske, poleg tega rad škrta v vzvratno prestavo.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Ne nov 17, 2013 9:04 pm

Moj motor ima 225.000km in ni popolnoma nič masten, eto tu imaš nategune k vrtijo kilometre nazaj kukr se jim zazdi, opran motor, čemu.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne nov 17, 2013 9:34 pm

pavel je napisal/-a:Če bo uspelo dobiti avto od prvega lastnika, s servisno knjižico, letnik 2003dalje za cca 2000€ bom zelo zadovoljen.

lp pavel

Pametna odločitev. Ne obremenjuj se z znamko. Kupuješ 10 let staro vozilo in bolj kot zmanka je pomembno stanje avtomobila. Vsak model ima svoje muhe in napake, ki lahko stanejo celo premoženje. Pomembno je da dobiš dober primerek, ki ti bo služil nekaj let brez da bankrotiraš na popravilih.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po nov 18, 2013 10:47 am

Blasphemer je napisal/-a:Mislim, da si pametno zožal izbiro. Edino ti odsvetujem P206, zarad serijskih napak kot so problematični zadnji mosti, menjalnik/prestavni sklop menjalnika, puščanje glav na 1.4 8v motorjih.

Si malo pomešal. 1.4 16v so tisti problematični motorji, kjer puščajo dihtnge na glavi, z 1.4 8v nimaš tega problema.

In ja, ta motor je bulletproof, me pa zanimajo razlogi zakaj so se menjali trije motorji (kot je nekdo napisal na prejšnji strani), ker za 8v tega ne vrjamem, prej bi verjel za 16v ker ti so bili pa res občutljivi. Sicer se najdejo izjeme katere zdržijo veliko, ampak so... izjeme in ne pravilo. Osebno bi se tega motorja izognil kot hudič križa.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Po nov 18, 2013 10:52 am

DePalmo je napisal/-a:

Si malo pomešal. 1.4 16v so tisti problematični motorji, kjer puščajo dihtnge na glavi, z 1.4 8v nimaš tega problema.

In ja, ta motor je bulletproof, me pa zanimajo razlogi zakaj so se menjali trije motorji (kot je nekdo napisal na prejšnji strani), ker za 8v tega ne vrjamem, prej bi verjel za 16v ker ti so bili pa res občutljivi. Sicer se najdejo izjeme katere zdržijo veliko, ampak so... izjeme in ne pravilo. Osebno bi se tega motorja izognil kot hudič križa.

Tudi 1.4 8v so mele ta problem. Največji problem je bil, če si vlil notri petrolov antifriz, ker je agresiven in to očitno občutljivo dihtungo požere. Ker pa vsi šparajo na takih stvareh, se je pa pol to dokaj pogosto dogajalo.

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer Po nov 18, 2013 10:59 am

srcnik je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:

Tudi 1.4 8v so mele ta problem. Največji problem je bil, če si vlil notri petrolov antifriz, ker je agresiven in to očitno občutljivo dihtungo požere. Ker pa vsi šparajo na takih stvareh, se je pa pol to dokaj pogosto dogajalo.

Agreed.

Moj oče je imel včasih AX 1.4, ki ima praktično isto osnovo. Prepihalo dihtungo.
Mama ima trenutno P 207, 1.4 8v, ki ima 50.000km. V ekspanzijski posodi se nabira olje. Sepravi, 20 let kasneje, 1.4 8v PSA motor ima še zmeraj probleme s tesnenjem glave. Motor zgleda, razn sesnega dela in par malenkosti identičen motorju v AX, kasneje Saxoju itd. Blok in glava sta identična na pogled.

In je tut mehanik reku, da ne more verjet da po dvajsetih letih, glave še zmeraj puščajo na teh motorjih. Problem je pa baje v tem, da motor nima plehnate dihtinge in jo zato prej ali kasneje prepiha.

pavel
Novinec

Napisal/-a pavel Po nov 18, 2013 11:25 am

Zanimivo, predno se bom odločil za P 206 bom temeljito razmislil :)

lp

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer Po nov 18, 2013 11:30 am

Mislim 206, ni slab avto. Samo ma ene par kr dragih serijskih napak.

Recimo kak Clio, Astra so dost bolj ziher izbire.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po nov 18, 2013 6:18 pm

Kaj pa polo 1.4 60KM ali 1.6.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Po nov 18, 2013 7:27 pm

Blasphemer je napisal/-a:
srcnik je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:

Agreed.

Moj oče je imel včasih AX 1.4, ki ima praktično isto osnovo. Prepihalo dihtungo.
Mama ima trenutno P 207, 1.4 8v, ki ima 50.000km. V ekspanzijski posodi se nabira olje. Sepravi, 20 let kasneje, 1.4 8v PSA motor ima še zmeraj probleme s tesnenjem glave. Motor zgleda, razn sesnega dela in par malenkosti identičen motorju v AX, kasneje Saxoju itd. Blok in glava sta identična na pogled.

In je tut mehanik reku, da ne more verjet da po dvajsetih letih, glave še zmeraj puščajo na teh motorjih. Problem je pa baje v tem, da motor nima plehnate dihtinge in jo zato prej ali kasneje prepiha.

Človek se pa vsak dan kaj novega nauči :) Vrjameta ali ne, za tole napako prvič slišim, nebom pa trdil da ni možna. Lahko pa rečem da sem imel dva 1.4 8v in ni bilo nobenih problemov. OK, pri drugem sem imel probleme z ventilatorjem (crknil) ker je bil pred mano razbit, to je pa to. Vlivalo se je pa vedno samo predpisano, mogoče tudi zato ni bilo problemov.
Torej, bom tudi nehal opevat tale 1.4 8v kot "neuničjiv" in "trpežen" motor.

Čist tak, kater motor od PSA ki so bili v 206 pa je potem sploh kaj vreden? 2.0 RC je požrešen kot 4.2 od audiija, 1.1 je itak nepremičnina, 1.4 16v grejo glave, a so 1.6 kaj boljši? Sprašujem ker bo moja punca počasi naredila izpit in sva mislila kupiti 206.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Po nov 18, 2013 8:17 pm

1.6 je relativno OK.

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer Po nov 18, 2013 11:24 pm

@DePalmo Hm ne vem, če je meu P206 1.6 16v isti motor kot P307... ampak od mojega očeta 307ka 1.6 16v je nardila 220k km, brez enega problema. Če je motor isti, je motor super.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To nov 19, 2013 10:06 am

Jah, sj men je druga 206 z 1.4 8v tt zdržala malo čez 200.000 km (prvo sem obrnil na streho pred 50.000 tak da nevem koliko bi zdržala), tukaj pa berem da je skret od motorja ;) Zato vprašam.

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer To nov 19, 2013 10:14 am

Če si kupil rabljeno je velika možnost da je bla glava že poštimana, ali pa je mogoče vseskup ena velika loterija :) Sej drgač motor nima drugih problemov, če se glava pr pravem majstru uštima je motor BP.

dvorjan
Nov uporabnik

Kraj: Polarna Primorska

Napisal/-a dvorjan To nov 19, 2013 11:00 am

Od napisanih kandidatov se mi zdi se najboljsa izbira Hyundai Getz. Zanesljivi motorji in mehanika nasploh, poceni vzdrzevanje. Mogoce popijejo kak deci goriva vec od evropskih konkurentov, samo to hitro noter prineses ob manjsem stevilu izrednih popravil. Zavore, gume, vse to je cenovno zelo dostopno. Pa se izbire je pri nas kar nekaj ... Vzami kak model s klimo.

devilkin
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a devilkin To nov 19, 2013 7:11 pm

Nissan Micre so kvalitetni in trpežni avti. Če ti oblika sede glej tudi malo v tej smeri
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov