Ma tkole po forumu boš res težko kaj zvedel.
Ko boš imel namen res kupit avto, in ko te bo prodajalec zares vzel, ti bo tudi povedal tisto zadnjo ceno.
Pa tudi odvisno je od tega kako se boš lotil nakupa. Jaz sem recimo kakšna dva meseca firbcal in prosil za testne vožnje (3-4 ure). Takrat sem tudi spraševal za ceno. Spraševal sem informativno, in tudi dobil ponavadi eno tako informativno ceno.
Potem ko sem končal to fazo, sem šel zares spraševat za konkretno ponudbo. Tudi vse kopije dokumentov za financiranje sem dal prodajalcu. Istočasno sem dobil tudi ponudbo na papirju ki je bila dokončna. Naslednji korak je bil da prodajalec preveri mojo plačilno sposobnost za financiranje ....brez tega sploh nisem nič kaj preveč planiral.
Ko sem od treh ali štirih različnih prodajalcev dobil potrditev glede financiranja, ceno mojega starega avta, ceno novega in mogoče še kakšnega "bombončka", sem se odločal.
Tukaj v tej fazi v bistvu vidiš koliko je prodajalec sposoben vse to urediti in še dobro ponudbo dati. Moram reči da od 15-ak prodajalcev ki sem jih obiskal/konktaktiral, so samo štirje ali pet njih bili tisti tapravi.
Ko sem se odločil glede avta, sem se skoraj vsem (po telefonu, mejlu ali osebno) zahvalil za njihov trud, prijaznost in testne vožnje in pač povedal/napisal da je odločitev padla.
Glede cene pa lahko povem da je ponudba za bencinsko različico(120 KM) in najvišjim paketom opreme pri novem Peugeotu 308 in Astri bila skoraj enaka.(ni se bilo težko odločiti

)
Pri Leonu in Mazdi 3 je to bilo dobra tri jurja več.
Če omenim še Golfa ....na začetku moje akcije sem tudi za Golfa dobil nekaj popusta. Kar nekaj prodajalcev je dalo popust, ampak ne več ko 1000 €.
Tako da je brezveze tukaj parlamentirat o ceni in ponudbah, če nisi res v tej fazi da kupuješ........da prodajalec dejansko vidi da si resen, in ne en firbec.
Takrat pa vse te informacije dobiš.