need 4 speed je napisal/-a:Tisto o nizkem oljnem tlaku pri zlo nizkih obratih sem pa tud jst slišal od parih mehanikov in bi temu kr verjel.Nevem no..se mi zdi da se mora dizel vozit najmanj 1800-2000 obratih bencin pa vsaj 2500-2700(zgolj moje mnenje).
Tisto o cestakih ki zdržijo več let pri obratih nad 10k rpm:morte računat, da se s motorjem prevozi manj kilometrov in da so servisi bolj pogosti.Če bi se z istim oljem vozu z cestnim motorjem 25-30k km, kot to nekateri delajo pri avtih, grem stavt, da ne bi zdržal dolgo.
Pri prvem komentarju glede olja, sem namignil, da so verjetno toliko bolj izobraženi od naših mehanikov, da so predvideli takšne in drugačne težave. Ta motor ima verjetno z razlogom vgrajen "oil separator", del opisa njegovega delovanja sem kopiral:
"The pressure regulating valve is installed in a housing
together with two check valves. The check valves
regulate blow-by gas flow depending on pressure
conditions in the intake manifold. If a vacuum is
present in the intake manifold (for example,
at low
engine speed) when the exhaust gas turbocharger
is not producing boost pressure, the blow-by gases
are drawn directly into the intake manifold. If boost
pressure is present, the blow-by gas is inducted on
the intake side of the turbocharger."
Kar se tiče mašin motociklov, sicer imajo večji izkoristek, prav tako imajo tudi avti večji izkoristek od tovornjakov...
-motorji imajo recimo 300kg z voznikom, prevozijo dosti manj km, zelo pogosti servisi, majhen motor, visoki obrati
-povprečen avto ima recimo tono in pol, od njega se pričakuje vsaj 300k km, večji motor, obrati so nekje srednji
-kamion mora vlačit 40 ton, pri 300k km se šele prav ulaufa, največji motor, najnižji obrati
Izkoristek prostornine motorja se pri vseh s časom veča, zaradi obremenitve ga je pa na podobni stopnji razvoja nemogoče enačit.