Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Re: Kupujem zanesljiv nov avto

Napisal/-a yashica Ne mar 24, 2013 6:31 pm

nooblette je napisal/-a:@yashica zato sem pozabil napisati ,da bo kar diesel. :)

Super! Še znamko in model izber pa lahko končno zaključimo temo zanesljiv.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Ne mar 24, 2013 6:36 pm

yashica je napisal/-a:
nooblette je napisal/-a:@yashica zato sem pozabil napisati ,da bo kar diesel. :)

Super! Še znamko in model izber pa lahko končno zaključimo temo zanesljiv.

Dobro malo si sarkastičen pa vendar :) Prišel sem do zaključka ,da bo glih tko mogel novi diesel naredit cca. 200kkm kot bi verjetno tudi bencinar, z razliko v porabi vsaj 2l. Kaj meniš?

ps: ker nimam tudi v nove bencinarje več zaupanja po vsem prebranem. :huh:
Only music takes me there, where i can be me.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Ne mar 24, 2013 7:06 pm

nooblette je napisal/-a: Kaj meniš?

Nehaj komplicirati in kupi tisto kar potrebuješ, ti je všeč, kjer se dobro počutiš in ti finance omogočajo. Ali je to dacia, kia ali vw sploh ni pomembno, ker imaš lahko smolo tudi pri statistično najbolj zanesljivem motorju. Moraš se zavedati, da so komponente dimenzionirane, da zdržijo določeno kilometražo in nič več. Od tega živi avto industrija in servisne mreže.
Pa še to, če si temo odpru z resnim namenom, da kupiš avto se bojim, da bolj boš kompliciral z verigami, vztrajniki... slabšo karjolo boš kupil.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne mar 24, 2013 8:22 pm

yashica je napisal/-a:

Nehaj komplicirati in kupi tisto kar potrebuješ, ti je všeč, kjer se dobro počutiš in ti finance omogočajo. Ali je to dacia, kia ali vw sploh ni pomembno, ker imaš lahko smolo tudi pri statistično najbolj zanesljivem motorju. Moraš se zavedati, da so komponente dimenzionirane, da zdržijo določeno kilometražo in nič več. Od tega živi avto industrija in servisne mreže.
Pa še to, če si temo odpru z resnim namenom, da kupiš avto se bojim, da bolj boš kompliciral z verigami, vztrajniki... slabšo karjolo boš kupil.

S tem si povedal vse. Konec debate. Kupi zgolj in le tisto kar ti je všeč.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Ne mar 24, 2013 9:09 pm

yashica je napisal/-a:

Imaš prav, ravno zaradi tega sem mogoče tako živčen, saj vse skupaj ni malo denarja v teh časih.

ps.: Bom probal oditi ta teden še na testno vožnjo z qashqai 1.5 dci.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne mar 24, 2013 10:28 pm

MBtouran je napisal/-a:
nooblette je napisal/-a:
MBtouran je napisal/-a:Res ni racunice pri tvojih 12.000 km letno :D

Ahh si pa malo premalo rekel, tam okoli 20-25kkm, približno. Eno uprašanje, ima tvoj avto nek kompresor plus še turbo in vso to kombinacijo krmili računalnik na koncu ali kako? (sem včeraj prebiral nekaj o tsi motorjih).

Na zacetku si pisal da dnevno delas 2*15 km je to 10950 na leto pa jurja sem dodal je to 12.000 letno. Sedaj pa nabijas da delas cez 20k. Po mojem je tema zrela za zaklep, ker se ocitno samo dolgocasis in nabijas v prazno

To, da ima do šihta toliko, pa še res ne pomeni, da nabija glede letne kilometrine. En avto pri naši hiši dela recimo vsak dan v tednu manj kot 4 km, šiht, trgovina, maša ipd. Se pravi po tvoji logiki, bi naredil max. 2500 km letno. Kaj misliš, koliko jih dejansko prevozi :?:
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po mar 25, 2013 6:57 pm

nooblette je napisal/-a:
-CITROEN C-ELYSEE 1.6 HDI
-DACIA LODGY 1.5 DCI
-NISSAN QASHQAI1.5 DCI
-VOLKSWAGEN TOURAN 1.6 TDI
-KIA SPORTAGE 1.7 CRDI

Načeloma je sedaj kar detajlno izklesan končni izbor. Nekje najbolj smiseln izbor bi sicer bil VW Touran, ki se ponaša z izjemno prostornostjo (za ta razred), odlično ergonomijo ter zelo zanesljivimi voznimi lastnostmi. Zasnova vozila je dokaj preverjena (sicer na trgu že od leta 2004), zadnja prenova je bolj ali manj facelift obstoječega modela. Že omenjeno je bilo, da se je novi Touran (z 2.0 TDI) zelo dobro izkazal na podaljšanem testu Auto Bilda (http://www.autobild.de/artikel/vw-toura ... 25307.html), a se je po drugi strani njegov predhodnik "izkazal" z najslabšo bilanco pri dosedanjih testiranjih (http://www.autobild.de/artikel/dauertes ... 58765.html).

Sam sicer poznam Tourana zgolj s predhodnim 1.9 TDI motorjem (ki je sicer značajsko podoben novejšemu 1.6 TDI), ki je s svojimi performansi zadovoljil zgolj tedaj, če ni bil polno obtežen. Pri polni obtežitvi (5 oseb plus prtljaga) ga je bilo potrebno vsaj na AC konkretno priganjati (tudi zaradi slabše aerodinamike).

Zanimiv bi bil s srednjim opremskim paketom Comfortline ter kakšnim "pametnim" popustom (npr. akcija Čisto majčkene cene: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5441406&show=1). A vendarle se pojavlja pomislek, da je Touran prvenstveno namenjen družinskim potrebam (otroci & Co.), pri katerem se sicer obnese več kot odlično (zelo dobra prilagodljivost notranjosti). Glede na to, da pa bi bil njegov prostor izkoriščen zgolj nekajkrat na leto (dopust, ipd), pa bi sam pogledoval k kakšnim bolj "lifestyle" SUV-jem, ki znajo dovolj dobro zadovoljiti vsakodnevne potrebe.

Kia Sportage z 1.7 dizlom je cenejša od Tourana (smiselna je opcija Urban, ki ponuja avtomatsko klimo, PDC zadaj, itd ... za 19.990 eur), motorizacija je zadostna. Sam sem jo preizkusil s tem motorjem (kakor tudi njenega dvojčka Hyundai IX35) in ugotovil, da je za vsakdanje premike po magistralkah dovolj močna, na AC sicer hitro upeša (potrebno je več dela z menjalno ročico pri iskanju najvišje vrednosti navora). Poraba med preizkusom se je vrtela okrog 6.5 l/100 km. Vozne lastnosti so povsem v razrednem merilu, delno se čuti prečno SUV-jevsko nagibanje v ovinkih, volanski mehanizem pa je dovolj komunikativen. Roko na srce, se podobno obnaša velika večina primerljivih SUV (za odtenek slabše se pelje npr. 3. generacija Toyotinega RAV4, ki se je ravno poslovila; boljše vozne lastnosti kaže npr. Ford Kuga). Primerjalno je VW Touran lepše vozen ter z boljšo komunikacijo, kaj se dogaja pod kolesi (načeloma se kompaktni enoprostorci ponašajo z boljšimi voznimi lastnostmi od kompaktnih SUV, njihove vozne lastnosti so dokaj primerljive kompaktnežem iz nižjega srednjega razreda). Sicer pa se za dokaj podobno ceno Tourana Comfortline ponuja že Kia Sportage (23.390 eur) z močnejšim 2.0 dizlom (136KM) ter tudi štirikolesnim pogonom (!!!). Zavedati pa se je potrebno, da je Kijin prtljažnik manjši od Touranovega, notranjost manj prilagodljiva. A je ob podrti zadnji klopi povsem dovolj prostoren za vse dopustniške rekvizite!

Nissana Qashqai žal ne poznam, poznam zgolj njihov 1.6 bencinski motor, ki je že v manjšem (in lažjem) Juku podhranjen in dokaj anemičen.

O Daciji in C C-Elysee (oziroma P 301) sem že govoril, za malenkostno doplačilo bi raje pogledoval k ostalim konkurentom.

lada2103 je napisal/-a:... In da bi sploh kaj prodali, še bolj znižujejo cene raznih suvov, ki so očitno brca v prazno...
Pa lep pozdrav!

Niti ne! Trend v evropski in svetovni prodaji so SUV-ji, predvsem manjši in srednje veliki, prodaja le teh pa najbolj raste v zadnjih letih. Potrošniki namreč iščejo avtomobile, ki jim zadovoljuje najširši spekter (višje sedenje, boljša preglednost, dovolj prostora za njihove hobije in lifestyle, konec koncev tudi 4x4 pogon), proizvajalci se tega zavedajo, saj ravno v tem razredu ponujajo največ novosti (npr. prihajajoči Renault Captur, Peugeot 2008, MB GLA, itd ...)
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Po mar 25, 2013 8:42 pm

Lifestyle sa spreminja....recesija je bolj ucinkovita od reklam dobickazeljnih proizvajalcev.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette To mar 26, 2013 1:27 am

@chan,zelo lepo napisano vendar mislim,da si dal morda malo preveč pozornosti na samo lego, vožnjo itd...(vsaj jaz okoli tega nisem tako zelo zahteven :) )

@lada2013, se morem tudi z teboj strinjati. Dandanes je recimo 13k eur ali pa 20k eur velik denar, kakorkoli obrneš.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To mar 26, 2013 9:02 am

lada2103 je napisal/-a:Lifestyle sa spreminja....recesija je bolj ucinkovita od reklam dobickazeljnih proizvajalcev.

A zanimivo, kljub temu, da se z recesijo spopadamo že četrto leto in posledično prodajne številke avtomobilov padajo (prvenstveno v Evropi), pa beležimo rast prodaje v segmentih "nizkocenovnežev" ter tzv. športno uporabnih vozil (aka. SUV): http://www.businesspundit.com/suvs-driv ... worldwide/ . In ne le to, celo predikcije nakazujejo, da bo razred SUV rasel še nekaj časa: http://www.oesa.org/Doc-Vault/Industry- ... r-SUVs.pdf

Zatorej je že na podlagi prodajnih številk v obdobju nekaj zadnjih let (predvsem v obdobju svetovne gospodarske krize!) povsem neumestno trditi, da je razred SUV "brca v prazno". Bolj zanimivo je vprašanje, zakaj je ta razred še vedno toliko zanimiv, oziroma postaja zanimanje potrošnikov čedalje večje? V prvi meri je moč najti odgovor v bistveno večjem številu modelov na trgu, saj ima dandanes že vsak proizvajalec v svoji modelni paleti športno uporabno vozilo (primerjalno z npr. pred 15 leti), posledično je izbira večja. Na drugem mestu je potrebno ugotoviti, da SUV dandanes ni sinonim za zgolj in samo požrešnega dvotonskega monstruma, temveč da je glavnina današnjih SUV zgolj dvokolesno gnanih malce povišanih "kompaktnežev", ki se ponašajo z dokaj podobno porabo, kot kakšna klasična limuzina (potrebno se je zavedati, da so za rast razreda SUV zaslužni primerki zgolj majhnih in srednje velikih SUV, kot npr. Juke, Qashqai, v zadnjem času je pravi boom napravila Oplova Mokka). Naslednji odgovor se skriva v določenih atributih (prilagodlivejša notranjost, boljša preglednost, ipd ...), ki jih kupci očitno še vedno iščejo in katerih niso našli v modelih tzv. Golfovega razreda ali pa klasičnih limuzin srednjega razreda (iz teh razredov je tudi glavnina kupcev prešla), enoprostorcev pa ne potrebujejo.

nooblette je napisal/-a:@chan,zelo lepo napisano vendar mislim,da si dal morda malo preveč pozornosti na samo lego, vožnjo itd...(vsaj jaz okoli tega nisem tako zelo zahteven :) )

Podana je bila zgolj primerjava med izbranimi modeli ter v katerih segmentih je moč opaziti razliko.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis To mar 26, 2013 9:23 am

kako lahko primerjate sportage z touran-om? tu primerjave ne more biti, kvečjemu je pravilno, če se primerja sportage z tiguanom...

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To mar 26, 2013 9:55 am

Za dobro prodajo SUV je zaslužna:
- cena, ki je nekje v rangu "navadnih" avtov
- želje iz otroštva, ker so najboljše igračke z velikimi kolesi, ki pridejo čez vse neravnine v stanovanju :lol:

Vsak, ki si pa vzame 5 minut časa in gre na Spritmonitor mu bo jasno, da bo poraba goriva vsaj za 1-2 litra večja, v primerjavi z limuzino. Dimenzija pnevmatik prav tako ne vpliva blagodejno na nakup novih.
V bistvu je za mali podhranjeni SUV dejansko najbolj primerno okolje mesto, ker hitrosti niso veliko bo poraba primerljiva, ker je zunanja dimenzija kompaktno kratka in bo lažje parkirati kot limuzino, preglednost je boljša (križišča, v koloni vidiš čez kaj se dogaja), dvignjenost od tal pa se uporablja za parkiranje na pločnikih :evil:
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette To mar 26, 2013 8:56 pm

chan je napisal/-a:
lada2103 je napisal/-a:Lifestyle sa spreminja....recesija je bolj ucinkovita od reklam dobickazeljnih proizvajalcev.

A zanimivo, kljub temu, da se z recesijo spopadamo že četrto leto in posledično prodajne številke avtomobilov padajo (prvenstveno v Evropi), pa beležimo rast prodaje v segmentih "nizkocenovnežev" ter tzv. športno uporabnih vozil (aka. SUV): http://www.businesspundit.com/suvs-driv ... worldwide/ . In ne le to, celo predikcije nakazujejo, da bo razred SUV rasel še nekaj časa: http://www.oesa.org/Doc-Vault/Industry- ... r-SUVs.pdf

Zatorej je že na podlagi prodajnih številk v obdobju nekaj zadnjih let (predvsem v obdobju svetovne gospodarske krize!) povsem neumestno trditi, da je razred SUV "brca v prazno". Bolj zanimivo je vprašanje, zakaj je ta razred še vedno toliko zanimiv, oziroma postaja zanimanje potrošnikov čedalje večje? V prvi meri je moč najti odgovor v bistveno večjem številu modelov na trgu, saj ima dandanes že vsak proizvajalec v svoji modelni paleti športno uporabno vozilo (primerjalno z npr. pred 15 leti), posledično je izbira večja. Na drugem mestu je potrebno ugotoviti, da SUV dandanes ni sinonim za zgolj in samo požrešnega dvotonskega monstruma, temveč da je glavnina današnjih SUV zgolj dvokolesno gnanih malce povišanih "kompaktnežev", ki se ponašajo z dokaj podobno porabo, kot kakšna klasična limuzina (potrebno se je zavedati, da so za rast razreda SUV zaslužni primerki zgolj majhnih in srednje velikih SUV, kot npr. Juke, Qashqai, v zadnjem času je pravi boom napravila Oplova Mokka). Naslednji odgovor se skriva v določenih atributih (prilagodlivejša notranjost, boljša preglednost, ipd ...), ki jih kupci očitno še vedno iščejo in katerih niso našli v modelih tzv. Golfovega razreda ali pa klasičnih limuzin srednjega razreda (iz teh razredov je tudi glavnina kupcev prešla), enoprostorcev pa ne potrebujejo.

nooblette je napisal/-a:@chan,zelo lepo napisano vendar mislim,da si dal morda malo preveč pozornosti na samo lego, vožnjo itd...(vsaj jaz okoli tega nisem tako zelo zahteven :) )

Podana je bila zgolj primerjava med izbranimi modeli ter v katerih segmentih je moč opaziti razliko.

Jah nimam kaj dodat. Enostavno mislim,da ti vse ponujajo pa še kar všečni so.

Iz seznama bom odstranil tourana.

-CITROEN C-ELYSEE 1.6 HDI
-DACIA LODGY 1.5 DCI
-NISSAN QASHQAI1.5 DCI
-KIA SPORTAGE 1.7 CRDI

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr mar 27, 2013 12:00 am

Toliko kompliciranja in na seznamu ti ostanejo sami nesmiselni avti... Dva nizkocenovnika, se pravi da zaostajata za sodobnimi avtomobili na vseh področjih razen prostornosti, pa še ta je prvi prvem lepa na papirju, ampak v praksi zelo nerodna (ozka odprtina prtljažnika) in dva SUV-a, kar sicer pomeni prijetno visoko sedenje, ampak na ta račun višjo porabo, draže gume in relativno malo prostora glede na zunanje mere.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

alien12
Nov uporabnik

Napisal/-a alien12 Sr mar 27, 2013 12:16 am

In če bo upošteval tvoje mnenje, se odpre pot za nadaljnjih 25 strani nesmiselne razprave.

Človek, TI kupuješ avto, ne mi! Naj ti forum avtomobilizem.com izbere avto? ... Poglej kolko maš casha, pogledaš kaj ti je všeč in gremo, ker s te razprave bo počasi nastal doktorat (pa ne preplonkan :) )

Sjee
Nov uporabnik

Kraj: Trojane

Napisal/-a Sjee Sr mar 27, 2013 1:09 am

Dobro jutro!
Spremljam temo že od začetka in sem sprva sicer dvomu da si resen, pa naj ti bo. Tut sam sem bil pred pol leta negotov z nakupom rabljenega avtomobila ampak z omejenim budgetom nimaš velik izbire.
Torej, kot vidim lizike neboš odstranil iz seznama. In glede na to, da ti je bila že sprva najbolj všeč, mislim da si bil odločen že pred odprtjem te teme. Pa vendar..
Imaš končen seznam 4ih avtomobilov če se ne motim.
Tvoji pogoj je bla zanesljivost, kar je relativen pojem in ti lahko rečem da so vsi kandidati tam-tam.
Qashqai in Sportage sta z vidika vzdrževanja dražja, saj imata dražje gume in več popijeta. Pa tudi cenovno sta višje od drugih dveh.
Če si z 18let starim sunny-jem(ali je bila primera?) prevozil vse bp, mislim da ti tudi sedaj nebo problem in nerabiš nič večjega.
DPF oz. FAP filter je pri vseh preizkušenih dizlih že stalnica in glede na tvojo letno kilometrino ne bi smel biti problem.
Rekel si da ti je dovolj špartanska oprema, torej ne potrebuješ nekega luksuza in poln seznam dodatne opreme.
Moj predlog je da se že končno spokaš v salon, vzameš citroena za en vikend na test in se pol odločiš.
Če te zanima zakaj Dacie tut omenu nisem, je to zato ker ti pač nočem nič slabega.;)
Želim ti veliko sreče z nakupom in pa seveda čimveč vožnje z novim avtomobilom ter čimhitrejši zaklep teme.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=7064007&show=1 12.590eur
Pa predstavi voz(katerikoli že bo) ko ga kupiš.

Lep pozdrav, Sjee

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr mar 27, 2013 1:41 am

alien12 je napisal/-a:In če bo upošteval tvoje mnenje, se odpre pot za nadaljnjih 25 strani nesmiselne razprave.

Človek, TI kupuješ avto, ne mi! Naj ti forum avtomobilizem.com izbere avto? ... Poglej kolko maš casha, pogledaš kaj ti je všeč in gremo, ker s te razprave bo počasi nastal doktorat (pa ne preplonkan :) )

Da ti odgovorim kratko in jedrnato. Če se na nekaj ne spoznaš ali se spoznaš delno uprašaj naj te ne bo sram. V mojem primeru nakup avtomobila. ;)

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr mar 27, 2013 6:09 am

nooblette je napisal/-a:-CITROEN C-ELYSEE 1.6 HDI
-DACIA LODGY 1.5 DCI
-NISSAN QASHQAI1.5 DCI
-KIA SPORTAGE 1.7 CRDI

To ti je končni seznam? Če je potem si naredi uslugo in odstrani še prva dva..... zakaj so ti že nekateri povedali. Qashqai al sportage.....? Jest sem za nissana. Ga ima sodelavec in ga imamo v družini. Sicer je med njima velika razlika ( kratki-dolgi, veliko opreme-malo opreme, diesl-bencin........ ) in lej avtek je bomba. Tudi sosed ga ima že kar nekaj let in res dela zadeva brez problemov. Kar se tiče 1.5 dci v nissanu sem se peljal in glede na tvoje potrebe in želje bo ta motor več kot dovolj. Pa še 6. prestav ima kar ni slabo. Za kio pa naj kdo drugi pove kako in kaj......
Sam bi izbral tole; http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6966851&show=1 seveda zate. Pejt peljat in če ti sede vzemi. Pol pa te peljem na pico in ti razložim kako sem se družil z tvojim t.i. xcoverjem in koliko časa mi je aku zdržal... =P =P =P Pa srečno in upam, da končno kupiš avto.

p

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr mar 27, 2013 8:10 am

To so torej 4 ultimate zanesljivi avtomobili..

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr mar 27, 2013 9:28 am

MBtouran je napisal/-a:To so torej 4 ultimate zanesljivi avtomobili..

Vsi ne, samo eden in to tisti, ki ga bo avtor na koncu izbral. :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: weasel in 10 gostov