Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Re: Kupujem zanesljiv nov avto

Napisal/-a chan So mar 30, 2013 5:10 pm

nooblette je napisal/-a:
ps: @chan, si morda uspel kaj povprašati okoli tega? Upam ,da nisem preveč "siten" :D oops

Malce sem "praznično" odsoten, stran od računalnika =P

Na a.com testu sem ravno sam testiral omenjenega Lodgy-ja (http://www.avtomobilizem.com/testi/daci ... 3-02-2013/), in sicer z 1.2 turbo-bencinskim motorjem. Ker so bila moja pričakovanja pred samim testom, milo rečeno, skorajda še manjša kot pred zamenjavo zadnje slovenske vlade, pa me je v določenih segmentih prav pozitivno presenetil. Omenjeno škripanje karoserije, ki kaže na slabšo vzvojno trdnost karoserije, je sicer moč opaziti, vendar vsaj pri našem testnem primerku ni bila tolikanj kritična, da bi si zaradi tega zaslužil minus pri ocenjevanju. O tej hibi so sicer pisali pri Avto Magazinu (z zelo dobrim opisom!): http://www.avto-magazin.si/avtomobilski ... 7-sedezev/ . A sicer je podobno ječanje karoserije v končni fazi moč opaziti tudi pri kakšnem dostavniškem primerku, ki zna zadovoliti tudi družinske potrebe (Renault Kangoo, Fiat Doblo, ...). Še največ kritike so si prislužile serijske gume (Kleber), ki v hitreje voženih ovinkih nikakor niso ponujale najboljšega občutka!

Če odmislim posamezne ergonomske nedoslednosti ter precej slabo zvočno izolacijo notranjosti, pa navduši Renaultova avdio navigacijska naprava za dokaj malo doplačilo (400 eur), ki je precej intuitivna ter z zelo velikimi ikonami (zelo priporočljivo doplačilo!!!). Pozitivno me je presenetil precej komunikativen volanski mehanizem (sam sem pričakoval precej bolj sintetične občutke, ki jih sicer ponuja marsikateri (matični) Renault model), ki je ponujal dovolj informacij, kaj se dogaja na cestišču. Omenjen motor 1.2 Tce je dovolj suveren ter navorsko radodaren in hkrati zaradi dokaj majhne teže vozila, nima veliko dela. Nenazadnje pa Lodgy preseneti s svojo dokajšnjo prostornostjo (tudi na 6. in 7. sedežu zadaj, kjer lahko brez težav sedijo osebe do 180 cm) - a vendarle se vprašaj, če sploh potrebuješ toliko prostoren družinski avto za vsak dan :!: Če ti je znamka Dacia všeč in raje privarčuješ par tisoč evrov - zakaj ne bi potemtakem pogledoval še k Dusterju?
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette So mar 30, 2013 6:04 pm

chan je napisal/-a:
nooblette je napisal/-a:
ps: @chan, si morda uspel kaj povprašati okoli tega? Upam ,da nisem preveč "siten" :D oops

Malce sem "praznično" odsoten, stran od računalnika =P

Na a.com testu sem ravno sam testiral omenjenega Lodgy-ja (http://www.avtomobilizem.com/testi/daci ... 3-02-2013/), in sicer z 1.2 turbo-bencinskim motorjem. Ker so bila moja pričakovanja pred samim testom, milo rečeno, skorajda še manjša kot pred zamenjavo zadnje slovenske vlade, pa me je v določenih segmentih prav pozitivno presenetil. Omenjeno škripanje karoserije, ki kaže na slabšo vzvojno trdnost karoserije, je sicer moč opaziti, vendar vsaj pri našem testnem primerku ni bila tolikanj kritična, da bi si zaradi tega zaslužil minus pri ocenjevanju. O tej hibi so sicer pisali pri Avto Magazinu (z zelo dobrim opisom!): http://www.avto-magazin.si/avtomobilski ... 7-sedezev/ . A sicer je podobno ječanje karoserije v končni fazi moč opaziti tudi pri kakšnem dostavniškem primerku, ki zna zadovoliti tudi družinske potrebe (Renault Kangoo, Fiat Doblo, ...). Še največ kritike so si prislužile serijske gume (Kleber), ki v hitreje voženih ovinkih nikakor niso ponujale najboljšega občutka!

Če odmislim posamezne ergonomske nedoslednosti ter precej slabo zvočno izolacijo notranjosti, pa navduši Renaultova avdio navigacijska naprava za dokaj malo doplačilo (400 eur), ki je precej intuitivna ter z zelo velikimi ikonami (zelo priporočljivo doplačilo!!!). Pozitivno me je presenetil precej komunikativen volanski mehanizem (sam sem pričakoval precej bolj sintetične občutke, ki jih sicer ponuja marsikateri (matični) Renault model), ki je ponujal dovolj informacij, kaj se dogaja na cestišču. Omenjen motor 1.2 Tce je dovolj suveren ter navorsko radodaren in hkrati zaradi dokaj majhne teže vozila, nima veliko dela. Nenazadnje pa Lodgy preseneti s svojo dokajšnjo prostornostjo (tudi na 6. in 7. sedežu zadaj, kjer lahko brez težav sedijo osebe do 180 cm) - a vendarle se vprašaj, če sploh potrebuješ toliko prostoren družinski avto za vsak dan :!: Če ti je znamka Dacia všeč in raje privarčuješ par tisoč evrov - zakaj ne bi potemtakem pogledoval še k Dusterju?

Super! Ampak če te prav razumem, to lahko upliva na karkoli ali je samo moteč faktor to "škripanje"? Zapisano je recimo če se zapelješ na robnik se vrata ne zapirajo več enakomerno, oziroma nekaj v tem stilu... Je tako hudo? Mislim malo sem v šoku ker ne vem točno kako si to predstavljat :shock: Lahko začne trest, bo razpadel, bo vse majavo čez leto dni? Oprosti če sem malo butasto uprašal.

ps: Ni problem ti kar počasi, so le prazniki :D
Only music takes me there, where i can be me.

Uporabniški avatar
yashica
Moderator foruma

Napisal/-a yashica Po apr 01, 2013 8:37 am

S krokodilom dvigni prednjo desno ali levo stran avtomobila, da torzijsko obremeniš karoserijo, odpri in zapri vrata avtomobila pa ti bo takoj jasno. Razpadel kar tako ne bo, se pa z večjim številom prevoženih kilometrov poznajo posledice pri že tako slabi vzvojni trdnosti. Poleg dodatnih ojačitev je glavni pokazatelj dobre ali slabe vzvojne trdnosti število zavarov ali razmak med njimi. Več jih je, večja je vzvojna trdnost in posledično je tudi proizvodnja avtomobila dražja. Dacia je le nizkocenovnik in ni pričakovati, da bo pri tem na nivoju renaulta, čeprav ima njegovo tehniko.

Vzvojno togost karoserije predstavljajo vrednosti izražene v Nm/stopinjo. Po domače povedano, s kakšnim momentom moramo telo obremeniti, da se torzijsko deformira od enega konca do drugega za eno stopinjo.

Primer treh vozil iz istega koncerna:
VW Fox: 17,941 Nm/stopinjo
VW Passat 2006: 32,400 Nm/stopinjo
VW Phaeton: 37,000 Nm/stopinjo

Še primer dveh superšportnikov:
Bugatti Veyron: 60,000 Nm/stopinjo
Koenigsegg Agera R: 65,000 Nm/stopinjo

Pravo nasprotje je "plastična" Chevrolet Corvette C5: 9,100 Nm/stopinjo, zato ni čudno, da pri vzvojni obremenitvi vse poka in črička.
1992 Fiat Uno 60 SX
1988 Peugeot 205 1.1 GR - Starodobnik
1991 Citroen ZX 1,6i Aura

Uporabniški avatar
maxipin
Novinec

Napisal/-a maxipin Po apr 01, 2013 1:48 pm

Kakšno vzvojno trdnost pa ima audi a6 z aluminjasto karoserijo?

L.P

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Po apr 01, 2013 2:12 pm

yashica je napisal/-a:S krokodilom dvigni prednjo desno ali levo stran avtomobila, da torzijsko obremeniš karoserijo, odpri in zapri vrata avtomobila pa ti bo takoj jasno. Razpadel kar tako ne bo, se pa z večjim številom prevoženih kilometrov poznajo posledice pri že tako slabi vzvojni trdnosti. Poleg dodatnih ojačitev je glavni pokazatelj dobre ali slabe vzvojne trdnosti število zavarov ali razmak med njimi. Več jih je, večja je vzvojna trdnost in posledično je tudi proizvodnja avtomobila dražja. Dacia je le nizkocenovnik in ni pričakovati, da bo pri tem na nivoju renaulta, čeprav ima njegovo tehniko.

Vzvojno togost karoserije predstavljajo vrednosti izražene v Nm/stopinjo. Po domače povedano, s kakšnim momentom moramo telo obremeniti, da se torzijsko deformira od enega konca do drugega za eno stopinjo.

Primer treh vozil iz istega koncerna:
VW Fox: 17,941 Nm/stopinjo
VW Passat 2006: 32,400 Nm/stopinjo
VW Phaeton: 37,000 Nm/stopinjo

Še primer dveh superšportnikov:
Bugatti Veyron: 60,000 Nm/stopinjo
Koenigsegg Agera R: 65,000 Nm/stopinjo

Pravo nasprotje je "plastična" Chevrolet Corvette C5: 9,100 Nm/stopinjo, zato ni čudno, da pri vzvojni obremenitvi vse poka in črička.

Ok, zdaj malo bolje razumem. V bistvu če potegnemo črto bo lahko čez recimo 200kkm samo malo bolj škripalo ter bolje se bodo slišali "črički in ostalo". ?

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette To apr 02, 2013 8:16 pm

Nissana bom žal črtal. Avto je uredu, vendar mi ne more ponuditi nič več od kie kvečjemu obratno. Oba bi z mojim stilom vožnje pokurila cca. 6.5L/100km, kia ima verigo, 7 let garancije, 150kkm . Osebno mi je pa qashqai lepši moram priznat. Definitivno se mi bo pa znamka NISSAN vtisnila v najlepši spomin, ko bo odšel od hiše. V bistvu od vseh ki sem jih šel gledat/testirat/peljat/otipat/ lahko rečem za ta moja "stara j***a" what a quality OMG :o :shock: . Res je! Časi starih unbreakable japoncev in golf 2 dizlov so mimo, in tudi jaz sem se moral z tem sprijaznit :)

Torej kia/dacia ? Najbolj me muči,da je med njima več kot 6k eur razlike, kar pa v teh časih predstavlja kar precej denarja. Še kakšni nasvet mogoče?

ps.: @MBtouran in @ivan36 (če bereta), vidva sta nekako dala največ pametnih nasvetov pa lahko dasta še kakega/zadnjega pa,da zaključim odisejado :mrgreen:

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh To apr 02, 2013 9:15 pm

Mislim, da je zate vendarle najbolj primerna dacia. Poceni, ekonomičen, (nepreverljivo) zanesljiv avto - tisto, kar ti iščeš.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran To apr 02, 2013 9:16 pm

V osnovi si se ze zdavnaj odlocil za dacio, kar me glede na zahteve po ultimate zanesljvem avtu cudi. Samo da bo te odisejade konec

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette To apr 02, 2013 9:32 pm

MBtouran je napisal/-a:V osnovi si se ze zdavnaj odlocil za dacio, kar me glede na zahteve po ultimate zanesljvem avtu cudi. Samo da bo te odisejade konec

Ultimate zanesljivega avtomobila ne bom več imel ;) Bomo pa videli, med tema dvema kako bo. Za oba si bom uredil vsaj dan vožnje in potem se za enega odločil.

Glede odisejade pa moram rečt,da mi je veliko pomagala. In kakorkoli smo/sem/še vedno dolgovezim, pa vendar mi je bilo teh skoraj 30 strani v resnično pomoč tako ali drugače :)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 To apr 02, 2013 9:49 pm

Sem gledal za Lodgy pa take ko na testu tle, pri nas sploh ni v prodaji ??? Vsaj na zalogi jih ni :idea: :roll: Mogoče je nad 16.000€ ?
Ta je taka ? http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6605277&show=1
navadem MP3 http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6447621&show=1

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette To apr 02, 2013 10:10 pm

Ivan36 je napisal/-a:Sem gledal za Lodgy pa take ko na testu tle, pri nas sploh ni v prodaji ??? Vsaj na zalogi jih ni :idea: :roll: Mogoče je nad 16.000€ ?
Ta je taka ? http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6605277&show=1
navadem MP3 http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6447621&show=1

Verjetno misliš 1.2Tce? Jaz sem si sestavil 1.5Dci 90ks, za 13500 eur z navigacijo. Kio pa 1.7CRDI 116ks za 18990 eur .

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 To apr 02, 2013 10:14 pm

Dacia Lodgy 1.5 dCi Laureate 110KM - ZALOGA - 5 LET JAMSTVA 14.999 € diesel motor, 1461 ccm, 81 kW / 110 KM Manj niti ne glej ;) Pa tu je samo 5 sedežev ?! Pa še nekaj Dizel mora bit močan in vsaj 2.5l ali več pol ima, da dolgo dela, tile mlinčki so hec od mopedov :D Spomni se famoznih 2.5 TD VM od Fiat & lancia in BMW 2.5TDs še v Opel Omega so bili 8)

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr apr 03, 2013 8:56 am

Ivan36 je napisal/-a:Dacia Lodgy 1.5 dCi Laureate 110KM - ZALOGA - 5 LET JAMSTVA 14.999 € diesel motor, 1461 ccm, 81 kW / 110 KM Manj niti ne glej ;) Pa tu je samo 5 sedežev ?! Pa še nekaj Dizel mora bit močan in vsaj 2.5l ali več pol ima, da dolgo dela, tile mlinčki so hec od mopedov :D Spomni se famoznih 2.5 TD VM od Fiat & lancia in BMW 2.5TDs še v Opel Omega so bili 8)

Mislim,da je 1.2tce mlinček. 1.5 dci z 90ks se mi niti podrazno ne preveč "navit" ,da bi lahko zaradi tega zdržal manj kilometrov.
Po moči več kot dovolj za mene osebno, prav tako od kie 1.7 crdi. Zadnji ima še pogonsko verigo ki se mi zelo dopade :)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Sr apr 03, 2013 3:49 pm

nooblette je napisal/-a:
Ivan36 je napisal/-a:Dacia Lodgy 1.5 dCi Laureate 110KM - ZALOGA - 5 LET JAMSTVA 14.999 € diesel motor, 1461 ccm, 81 kW / 110 KM Manj niti ne glej ;) Pa tu je samo 5 sedežev ?! Pa še nekaj Dizel mora bit močan in vsaj 2.5l ali več pol ima, da dolgo dela, tile mlinčki so hec od mopedov :D Spomni se famoznih 2.5 TD VM od Fiat & lancia in BMW 2.5TDs še v Opel Omega so bili 8)

Mislim,da je 1.2tce mlinček. 1.5 dci z 90ks se mi niti podrazno ne preveč "navit" ,da bi lahko zaradi tega zdržal manj kilometrov.
Po moči več kot dovolj za mene osebno, prav tako od kie 1.7 crdi. Zadnji ima še pogonsko verigo ki se mi zelo dopade :)

Probaj 90 KM in 110KM v obeh klima vključena in vsaj 2 osebi pa po mestu pelji ;) Spremljaj porabo na obeh in opazil boš razliko :D

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr apr 03, 2013 7:15 pm

Ivan36 je napisal/-a:
nooblette je napisal/-a:

Probaj 90 KM in 110KM v obeh klima vključena in vsaj 2 osebi pa po mestu pelji ;) Spremljaj porabo na obeh in opazil boš razliko :D

Niti ne rabim probat 110KM, ker sva se dva vozila v 90KM verziji in je bilo zame resnično več kot dovolj. Verjetno mi ne boš verjel ampak potegne presenetljivo lepo za tele konjičke :D . Kar se tiče klime bi se najrajši zmenil,da jo v paketu ambiance vzamejo ven in recimo spustijo ceno če bi se dalo :D . Kajti nikoli je nisem in jo ne bom prižgal (občutljivost-zdravje).

Pa 7 sedežev tudi podrazno ne rabim, kar si malo nazaj omenil :)

@yashica mi lahko poveš koliko (če imaš čas seveda), teh nm/enot ima ta lodgy in kia, glede te trdnosti karoserije. Se trudim najti na internetu pa mi ne ratuje najbolje :jao:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr apr 03, 2013 7:35 pm

Če mene vprašaš, je klima "škodljiva" kvečjemu če ali slabo deluje (slab vmesnik/krmiljenje) ali pa je lastnik ne zna uporabljat. Je pa to bil dober izgovor za ljudi, ki si niso mogli/želeli privoščiti doplačila za njo, ko še ni bila samoumevna. Od kar jo imajo v avtu, za te iste ljudi naenkrat ni več tako škodljiva :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Napisal/-a Ivan36 Sr apr 03, 2013 7:43 pm

Niti ne rabim probat 110KM, ker sva se dva vozila v 90KM verziji in je bilo zame resnično več kot dovolj. Verjetno mi ne boš verjel ampak potegne presenetljivo lepo za tele konjičke

Hja še med 110 KM in 110 KM je RAZLIKA kaj dela še 20KM manj pa vem, ker sem trpel v Sceniku 96 1.5 DCi tamalmu :evil: Renault Scenic 1.5 dCi Authentique diesel motor, 1461 ccm, 63 kW / 86 KM

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr apr 03, 2013 7:56 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Če mene vprašaš, je klima "škodljiva" kvečjemu če ali slabo deluje (slab vmesnik/krmiljenje) ali pa je lastnik ne zna uporabljat. Je pa to bil dober izgovor za ljudi, ki si niso mogli/želeli privoščiti doplačila za njo, ko še ni bila samoumevna. Od kar jo imajo v avtu, za te iste ljudi naenkrat ni več tako škodljiva :D

Jaz če se poleti peljem z kom ga izrecno prosim če je klima lahko ugasnjena. To željo izrazim tudi pri 35 stopinjah, brez heca ;)

Ps.: Šipe pa morajo biti malo odprte se razumemo :mrgreen:

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr apr 03, 2013 7:59 pm

Ivan36 je napisal/-a:
Niti ne rabim probat 110KM, ker sva se dva vozila v 90KM verziji in je bilo zame resnično več kot dovolj. Verjetno mi ne boš verjel ampak potegne presenetljivo lepo za tele konjičke

Hja še med 110 KM in 110 KM je RAZLIKA kaj dela še 20KM manj pa vem, ker sem trpel v Sceniku 96 1.5 DCi tamalmu :evil: Renault Scenic 1.5 dCi Authentique diesel motor, 1461 ccm, 63 kW / 86 KM

Jah 100 ljudi 1k čudi :D

Da ne pozabim glede 1.5 dci. Te motorji so sicer v daljni preteklosti imeli neke težave tako ,da verjetno je sedaj to vse odpravljeno?

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Če apr 04, 2013 8:14 am

~toMmy~ je napisal/-a:Če mene vprašaš, je klima "škodljiva" kvečjemu če ali slabo deluje (slab vmesnik/krmiljenje) ali pa je lastnik ne zna uporabljat. Je pa to bil dober izgovor za ljudi, ki si niso mogli/želeli privoščiti doplačila za njo, ko še ni bila samoumevna. Od kar jo imajo v avtu, za te iste ljudi naenkrat ni več tako škodljiva :D

Podpis! :D
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Highupthere, mišek in 6 gostov