Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Nakup novega avtomobila 4x4

Napisal/-a sonic Po jun 09, 2014 8:15 am

border_ je napisal/-a:Subaru L. je cena nekje 31.000 s popustom, ampak kot je povedal avtomobilski novinar: "gre za vrhunski avtomobil s super awd pogonom, a kot da pri subaruju designerskega oddelka sploh nebi imeli." Jaz pa pravim, lepota je relativna in vsake oči imajo svojega malarja. 8)

Imaš prav, in s takimi novinarskimi modrovanji nimaš početi drugega kot da jih gladko ignoriraš.
Yebeš design, važno je da je ergonomsko dobro pogruntano, pregledno, uporabno, in skupaj sešravfano tako kot treba.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jun 09, 2014 11:50 pm

nebivedu je napisal/-a:Osebno mnenje: Subaru mora bit bencinar.

Ja, zelo osebno.., tudi če bi si lahko s tvojo kilometrino v par letih z varčnim dizlom namesto odvečnega bencina (od)kupil nov avto...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jun 10, 2014 8:47 am

~toMmy~ je napisal/-a:

Ja, zelo osebno.., tudi če bi si lahko s tvojo kilometrino v par letih z varčnim dizlom namesto odvečnega bencina (od)kupil nov avto...

To je tvoje mnenje in je tudi zelo osebno:

1.) ne maram dizlov. Bencinarji so večji žur, to šteje največ
2.) Pozimi imajo dizli probleme z gorivom, težje se ogrejejo,... Bencinar nima teh problemov.
3.) do službe imam 7km, za to se dizla ne splača imeti - bi ga prehitro uničil, pozimi bi me zeblo.
4) Mogoče bi malo na gorivu prišparal, pa še to ne, ker ga plačujem po ceni dizla v sloveniji - tankam namreč v tujini, kjer je cena bencina nižja od cene dizla pri nas.
5) na servisih nič ne prišparam, ker je redni servis za moj avto 55 evrov na 15.000km, za dizla pride nič ceneje.
6) na izrednih servisih še manj, ker so za starega dizla sploh ubijalski (turbina, boš pumpa,...), na starem bencinarju (vsaj na subaruju) je maksimalna cena popravila kar nakup celega subaruja - pa še to je pri meni omejeno na 1000 evrov, ker več ne dam za avto. Dizla za ta denar niti ne dobiš dobrega. Da bi imel pa toliko opreme, kot moj subaru, pa sploh ne.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To jun 10, 2014 9:01 am

nebivedu je napisal/-a:Mogoče bi malo na gorivu prišparal, pa še to ne, ker ga plačujem po ceni dizla v sloveniji - tankam namreč v tujini, kjer je cena bencina nižja od cene dizla pri nas

V kateri državi je to? Morda Madžarska?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jun 10, 2014 11:43 am

Avstrija. Bencin na pumpi ENI 1.339 evra.

Uporabniški avatar
naliM
Novinec

Kraj: Maribor - okolica

Napisal/-a naliM Sr jun 11, 2014 11:27 am

nebivedu je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

2.) Pozimi imajo dizli probleme z gorivom, težje se ogrejejo,... Bencinar nima teh problemov.
3.) do službe imam 7km, za to se dizla ne splača imeti - bi ga prehitro uničil, pozimi bi me zeblo.
4) Mogoče bi malo na gorivu prišparal, pa še to ne, ker ga plačujem po ceni dizla v sloveniji - tankam namreč v tujini, kjer je cena bencina nižja od cene dizla pri nas.
5) na servisih nič ne prišparam, ker je redni servis za moj avto 55 evrov na 15.000km, za dizla pride nič ceneje.
6) na izrednih servisih še manj, ker so za starega dizla sploh ubijalski (turbina, boš pumpa,...), na starem bencinarju (vsaj na subaruju) je maksimalna cena popravila kar nakup celega subaruja - pa še to je pri meni omejeno na 1000 evrov, ker več ne dam za avto. Dizla za ta denar niti ne dobiš dobrega. Da bi imel pa toliko opreme, kot moj subaru, pa sploh ne.

Se strinjam z večino tvojih postavk, pri meni je stanje (razen malega odstopanja v točkah 5. in 6.) identično.

Edit: Pa še to - mene je groza, če bi moral v tem času in navadah goljufivih prodajalcev kupovati diesla, pa se kar solidno spoznam na avte. Praktično ne najdeš avta z diesel motorjem, ki bi imel realne kilometre.

atek
Novinec

Napisal/-a atek Če jun 12, 2014 12:30 pm

Zdaj se pa odloči za nakup ob takih komentarjih:
- ponujajo ti subaruja, ki ga nisi omenil med izbranimi...
- to sploh ni 4x4 ipd...

Odloči se za avto, ki je zate cenovno sprejemljiv, všečen design, uporaben za tvoje potrebe...
Lp atek

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če jun 12, 2014 1:39 pm

nebivedu je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Na tole pa skoraj moram odgovorit.
Moj dizel, vreden kakšnega jurja, ima po več kot 10 letih in 315k km na števcu (realnih bog ve kolko, uvožena zavdeva...) še vse kritične komponente original. Turbina, šobe, pumpa... Olja ne pije nič. Redni servis me stane 15€ oz če menjam naftni filter (ki ga praviloma ne menjam) še 20€ več. Izrednih servisov, razen kakšnega končnika, cevke, žarnice, (zadeve po 15€) .. nimam! Pardon - menjal sem kompresor klime, verjetno, ker je bilo v sistemu prej preveč plina. Nima veze s tem da je avto diesel. Velik servis me je stal 120€ (deli, menjali smo doma). 4x nove zavore komplet 180€.

Z avtom sem prevozil 160k km. 5,58 l/100km - merjeno skozi vseh 160k km. Primerljivo močan bencinar bi mi pil 3l več. Torej okrog 5000l goriva več bi skuril v teh štirih letih... se pravi kakšnih 6000€ prihranka. Če ne računam še razlike v ceni goriva...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jun 12, 2014 5:10 pm

Sicer se nisem hotel oglasiti, ampak :
15 evrov za redni servis? Kaj pa obsega redni servis? Kje je pa oljni filter, pa zračni filter, pa kabinski filter?

Za moj avto je cena namreč taka (pa se mi zdi da je poštena cena):
- 5 litrov olja shell helix - 25€ (4 + 1 litra - ker gre v avto 4 litre, je pa vsak peti servis zastonj olje)
- oljni filter - 6 evrov
- 4 svečke Denso - 12 evrov
- zračni filter - 12 evrov
Kabinskega filtra pa nimam (pač 16 let star avto)
Skupaj 55 evrov.

Avto ima nekaj čez 225.000km, pa jaz ga vozim zadnjih 55.000 (kupil sem ga lansko leto marca za 1200 evrov). Povprečna poraba skozi vseh 55.000km je pa 7.82 litra, povprečna cena je bila pa 1.282 evra za liter goriva (tankam v tujini kjer je bencin 15 centov cenejši kot pri nas). Avto ima pa 122KM, 2000ccm in ima stalni AWD pogon. Izrednih servisov pa še nisem imel. Sem pa zmontiral ali pa je v pripravi za montažo še nekaj zadev (vitel, heavy duty vzmeti, liftkit, zaščitna jeklena plata pod motorjem, offroad gume,...), ampak to so že druge zadeve in nimajo nič z rednimi ali izrednimi servisi, so pa za moj "gušt", da se lahko vozim kjerkoli mi paše (od vode, do terena, blata, snega,...).

Tvoj dizel predvidevam, da je pa po več kot 10ih letih, verjetno vreden vsaj še enkrat več kot moj avto, ko pa si ga nabavljal, je imel pa verjetno ceno tako, da je sam z vso razliko v višji porabi na tem avtu ne bom dosegel, pa če ga vozim še deset let.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če jun 12, 2014 5:33 pm

nebivedu je napisal/-a:ko pa si ga nabavljal, je imel pa verjetno ceno tako, da je sam z vso razliko v višji porabi na tem avtu ne bom dosegel, pa če ga vozim še deset let.

Po tvoji trditvi je bil tvoj avto 10 let nazaj tudi vreden 1200€ in ni izgubil niti evra na vrednosti?? :roll:

Vsak avto izgublja na vrednosti pa ne glede na to ali je Subaru, Fiat, VW, Volvo, Honda ali pa amerikanc.
Razen seveda ko je enkrat vreden jurja bo vreden jurja ne glede na to ali je star 10 ali pa 20 let. Nov Legacy stane preko 30 jurjev, tako da pomisli koliko so lastniki pred tabo šli v minus pri vrednosti avta.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jun 12, 2014 5:56 pm

Pero
Sam računam takole - jurja ali malo čez dam za avto, vozim ga nekje 4 leta, v tem času ga 4x registriram, opravim 2 velika servisa, enih 10 malih servisov in prevozim okoli 220.000km, mogoče še kak izredni servis,....

Nabavna cena mojega avta + vsi servisi + vse gume + vse registracije in zavarovanja ter vsa večja poraba (pol litra več ali pa še to ne, če vzamem za primerjavo 10 let star audi A4 quattro, ki ima porabo vsaj 7 litrov) skupaj v teh štirih letih, ne bo presegla nabavne cene 10 let starega dizelskega audija A4 quattro, ki se vrti okoli 6 do 7 tisočakov.

Se s tem strinjaš?

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če jun 12, 2014 6:01 pm

nebivedu je napisal/-a:Sicer se nisem hotel oglasiti, ampak :
15 evrov za redni servis? Kaj pa obsega redni servis? Kje je pa oljni filter, pa zračni filter, pa kabinski filter?

9€ olje 5l (ravnokar je imel leclerc akcijo, elf 5w40 5 litrov 2 komada za 17€) in filter za olje. Zračnega filtra še nisem menjal, kabinskega pa 1x doslej. Niti še nisem menjal grelnih sveč. Cena servisa je tako skupaj: 15€.

nebivedu je napisal/-a:Tvoj dizel predvidevam, da je pa po več kot 10ih letih, verjetno vreden vsaj še enkrat več kot moj avto, ko pa si ga nabavljal, je imel pa verjetno ceno tako, da je sam z vso razliko v višji porabi na tem avtu ne bom dosegel, pa če ga vozim še deset let.

Prodajajo se po jurja. Kolega je kupil takšno lybro celo za 500e, dobro. Tvoj avto je vreden več, če le ni čisto podrt.
Zanjo sem dal pa 4 jurje. V 55k km kolikor si jih naredil s svojim subijem, bi prišparal z mojim avtom kakšna 2 jurja , tvoj avto ima 3l višjo porabo od mojega (če gledamo http://www.spritmonitor.de). Aja pa še cenejše gorivo.

Avtorju teme bi pa jaz predlagal passata. Tast in tašča živita na 900m nadmorske. Snega pozimi ogromno, domačini prisegajo na quattro (ta pogon mislim da je tudi v passatih?)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jun 12, 2014 6:17 pm

Matjazy je napisal/-a:9€ olje 5l (ravnokar je imel leclerc akcijo, elf 5w40 5 litrov 2 komada za 17€) in filter za olje. Zračnega filtra še nisem menjal, kabinskega pa 1x doslej. Niti še nisem menjal grelnih sveč. Cena servisa je tako skupaj: 15€.

Si vse povedal že s tem da v 160k kilometrih nisi zamenjal zračnega filtra. To je potem vse skupaj BS.

A dvomasni vztrajnik si že menjal?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jun 12, 2014 8:39 pm

Matjazy je napisal/-a:Avtorju teme bi pa jaz predlagal passata. Tast in tašča živita na 900m nadmorske. Snega pozimi ogromno, domačini prisegajo na quattro (ta pogon mislim da je tudi v passatih?)

Ja passat ima quattro pogon, ampak glede na ceno passata se potem bolj splača audija A4 quattro vzet, dodaš tisto majhno razliko (okoli 1000 evrov je razlike), pa imaš dost boljši avto. Mislim da so cene kar tam-tam.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Pe jun 13, 2014 1:22 am

nebivedu je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:Avtorju teme bi pa jaz predlagal passata. Tast in tašča živita na 900m nadmorske. Snega pozimi ogromno, domačini prisegajo na quattro (ta pogon mislim da je tudi v passatih?)

Ja passat ima quattro pogon, ampak glede na ceno passata se potem bolj splača audija A4 quattro vzet, dodaš tisto majhno razliko (okoli 1000 evrov je razlike), pa imaš dost boljši avto. Mislim da so cene kar tam-tam.

Moraš gledat še nivo opreme. Dvomim da je pri podobno cenjenem A4 ista kot pri Passatu.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Pe jun 13, 2014 6:39 am

nebivedu je napisal/-a:
Si vse povedal že s tem da v 160k kilometrih nisi zamenjal zračnega filtra. To je potem vse skupaj BS.

Zakaj bi ga menjal? Ponavadi ga ob menjavi olja vzamem ven in malo pihnem, pa še to ni treba običajno. Če ni zaprašen ali napojen z oljem - kar moj ni, se mi ga ne zdi smiselno menjat. Olje menjam pa zelo pedantno, ponavadi celo kak km prej kot 15k.

nebivedu je napisal/-a:A dvomasni vztrajnik si že menjal?

So mi ga zamenjali ob nakaupu v garanciji.

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Pe jun 13, 2014 7:56 am

sonic je napisal/-a:
border_ je napisal/-a:Ostali so trije v ozjem izboru:
- BMW x1 xDrive 1.8d (cca.140KM) .... 28.000 eur
- Ford Kuga 2.0tdci 4WD (cca.140KM) .... 25.000 eur
- Volkswagen Passat Alltrack 4motion 2.0 TDI (cca. 140) ... 29.000 eur

Najcenejsa je Kuga... kako se kaj ford obnese? Designersko mi je všeč, notri tudi. Bolj me skrbi motor in elektronika. En je reku da obvezno servise na 15.000 km.

Mah jaz se ne bi kaj dosti sekiral, ker pri nobenem avtu ni garancij da ne bo težav.
Jaz bi bolj gledal, v katerem avtu se bolje počutim, kateri bolj ergonomsko odgovarja itd. Od naštetih bi se jaz odločal med Fordom in VW, pa malo bi se pozanimal kateri ima (za tvoje potrebe) boljše rešen 4x4 pogon.

Zakaj pa ne BMW?... v AWD je najboljsi od teh treh.... potem mislim, da je VW... in nato FORD...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jun 13, 2014 11:14 am

nebivedu je napisal/-a:

Avtor teme sprašuje za nove avtomobile, kar pomeni, da govori o Passatu z prečnimi motorji in 4motion pogonom s haldex sklopko.

3B/3bG Passati (1997-2004) so imeli vzdolžne motorje in pogon s torsnom.

Že 100krat premleta tema o teh pogonih, 99% ljudi pa sploh ne ve kaj ima v avtu oz. ne opazi razlike, sploh na asfaltu do trgovine in nazaj :D

Uporabniški avatar
naliM
Novinec

Kraj: Maribor - okolica

Napisal/-a naliM Pe jun 13, 2014 11:57 am

peroRS je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

Avtor teme sprašuje za nove avtomobile, kar pomeni, da govori o Passatu z prečnimi motorji in 4motion pogonom s haldex sklopko.

3B/3bG Passati (1997-2004) so imeli vzdolžne motorje in pogon s torsnom.

Že 100krat premleta tema o teh pogonih, 99% ljudi pa sploh ne ve kaj ima v avtu oz. ne opazi razlike, sploh na asfaltu do trgovine in nazaj :D

Točno tako, za vsakdanjo uporabo Haldexu nič ne manjka, rallya pa povprečen uporabnik Passata ne vozi ravno pogosto. :)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe jun 13, 2014 12:54 pm

Kaj da ne pa še impreza nima šans - https://www.youtube.com/watch?v=5RBex4hb6L4 :lol:
Lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov