Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

blaz2013
Stalni uporabnik

Re: Kateri nov avto? ASX, Sportsvan, Qashqai, SX4

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 6:19 pm

RedBaron je napisal/-a:
blaz2013 je napisal/-a:To kar ima qashqai in podobni terenci ni pravi 4x4 pogon, je "inteligentni" ki se vklaplja po potrebi. Stari qashqai je imel še opcijo lock, kjer je bilo razmerje 50:50 pri novem pa ne vem kako je. Vem da novi MB A, B, CLA, Golf itd... imajo dejansko pogon spredaj po potrebi se pa vklopijo zadnja kolesa oziroma razmerje 90:10. Če je to pravi 4x4 pogon naj presodi vsak sam, za mene je to fejk :D

Seveda je to PRAVI 4×4 pogon, kakšen pa naj bi bil, če avto poganjajo vsa 4 kolesa?? to je KVAZIstalni 4×4, ki pa svojo funkcijo opravlja odlično, ker to ni pogon za ekstremno vožnjo po ekstremnem terenu, ampak je namenjen boljšemu oprijemu na slabših podlagah (sneg, trava, blato, pesek...).

Pelji se enkrat po snegu z takšnim 4×4 in "navadnim" avtom 2WD, pa boš videl razliko.

Ne moreš pa takih "terencev" primerjati z defenderjem ipd., ker to niti ni njihov namen, ker 99% ljudi ne rabi pravega ortodoksnega terenca.

Zame je "pravi" tisti, ki ima npr 40 spredaj in 60 zadaj kot ima npr quatro Audi A4, 4matic mercedes C. To sranje 90:10 in vklopom po potrebi je tako tako. Prišpara se sicer pri gorivu, vendar mi ta tehnika enostavno ni všeč.

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Napisal/-a hondas Ne mar 29, 2015 9:16 pm

hondas je napisal/-a:Tule se vidi primerjava HR-V z Hyunajem:
https://www.youtube.com/watch?v=ByfTe-hMgLw

Upam da bo HR-V kak € cenejši od Qashqaia. :roll:
Po tolikih letih bi bil čas, da se preimenujem v Citroenovec.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 9:43 pm

hondas je napisal/-a:
hondas je napisal/-a:Tule se vidi primerjava HR-V z Hyunajem:
https://www.youtube.com/watch?v=ByfTe-hMgLw

Upam da bo HR-V kak € cenejši od Qashqaia. :roll:

Tezka bo, honde so bile od nekdaj drage.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Po mar 30, 2015 9:46 am

blaz2013 je napisal/-a:
RedBaron je napisal/-a:
blaz2013 je napisal/-a:To kar ima qashqai in podobni terenci ni pravi 4x4 pogon, je "inteligentni" ki se vklaplja po potrebi. Stari qashqai je imel še opcijo lock, kjer je bilo razmerje 50:50 pri novem pa ne vem kako je. Vem da novi MB A, B, CLA, Golf itd... imajo dejansko pogon spredaj po potrebi se pa vklopijo zadnja kolesa oziroma razmerje 90:10. Če je to pravi 4x4 pogon naj presodi vsak sam, za mene je to fejk :D

Seveda je to PRAVI 4×4 pogon, kakšen pa naj bi bil, če avto poganjajo vsa 4 kolesa?? to je KVAZIstalni 4×4, ki pa svojo funkcijo opravlja odlično, ker to ni pogon za ekstremno vožnjo po ekstremnem terenu, ampak je namenjen boljšemu oprijemu na slabših podlagah (sneg, trava, blato, pesek...).

Pelji se enkrat po snegu z takšnim 4×4 in "navadnim" avtom 2WD, pa boš videl razliko.

Ne moreš pa takih "terencev" primerjati z defenderjem ipd., ker to niti ni njihov namen, ker 99% ljudi ne rabi pravega ortodoksnega terenca.

Zame je "pravi" tisti, ki ima npr 40 spredaj in 60 zadaj kot ima npr quatro Audi A4, 4matic mercedes C. To sranje 90:10 in vklopom po potrebi je tako tako. Prišpara se sicer pri gorivu, vendar mi ta tehnika enostavno ni všeč.

Po tem takem, po tvoji logiki hardcore terenci nimajo pravega AWD pogona saj deluje samo do +-40km/h, pa še to samo ob ročnem vklopu?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Po mar 30, 2015 10:05 am

https://www.youtube.com/watch?v=ooQRxlChvMw
Od 7:45 naprej. To je pravi 4x4, ki te potegne iz najbolj kočljivih situacij vendar takih 4x4 pogonov je malo.

Taki 4x4 pogoni kot ga imajo omenjeni avtomobili so zelo koristni za po malo bolj spolzkem terenu, kjer malo več oprijema pride prav.

Bi bilo pa fajn, da bi se vozniki teh avtomobilov zavedali, da ne vozijo traktorja, ki povsod pride vendar avto, kateremu lahko en par koles samo malo pomaga stalnemu pogonu. Še vedno so najpomembnejše gume in pravilna ocenitev razmer oz. če si v določenih razamerah sposoben priti od točke A do B.
Nemalokrat se zgodi, da se v zasneženem klancu prav zaradi voznikovih sposobnosti in prave obutve, avto z pogonom na samo 2 kolesa odpela mimo teh SUV-ov, ki obtičijo.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Po mar 30, 2015 10:35 am

blaz2013 je napisal/-a:Primer: pozimi sem vozil vozilo z 4x4 pogonom, ki je imelo letne gume. Nikamor ni šlo, ne v hrib, ne navzdol ko sem zavijal ni ubogal in je šel naravnost. Tisti 4x4 pogon je bil za okras.
4X4 pogon tukaj ni igral prav nobene vloge, ker si bil le ti tisti b****r, ki je z letnimi gumami silil v sneg! :roll: Matematika je še vedno zelo preprosta: 4 x 0 = 0

Če pa bi na ta isti 4X4 pogon (po tvoje fejk) namontiral dobre zimske gume bi pa prišel praktično povsod!
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 11:41 am

Če bi bil ta fejk "pametni" 4x4 pogon(90spredaj in 10zadaj z vklopom in prenosom po potrebi) tako super kot ga nekateri opevate na forumu, zakaj ga potem mercedes vgrajuje samo v serije a, b, cla in gla v ostale dražje modele ki so 4matic pa ne? Zato ker je tisti 4matic ki je v MB razredu C in višje veliko boljši. Čisto preprosto.
Isto velja za VW grupo in 4MOTION. Če bi bil ta "pametni" 4x4 pogonom tako dober bi ga vgrajevali še v terence tipa tiguan, touareg pa ga ne. 4Motion v Touaregu nima čisto nič skupnega z 4Motion v Golfu 7. Tudi Audi A4 in Quattro sistem nima takšnega sistema kot Golf 7, verjetno zato ker je v Golfu 7 slabši ne pa boljši sistem.

Ko sem vozil starega qashai-ja ki je imel opciji AUTO in pa opcijo LOCK, je samo v opciji lock(50:50) deloval kolikor toliko vredu. Ko je bil pa v opciji AUTO je bil pa 4x4 pogon bolj v oviro kot pomoč, ker nikoli nisi vedel kdaj se bodo zadnja kolesa vklopila in kdaj bo cuknilo vzadaj. Isti princip je z 4x4 pogonom sedaj pri Golfu 7, ki je meni brezvezen prav tako kot serija A in gla pri MB, ki se vklapljajo zadnja kolesa po potrebi.

Tole je kolikor toliko približek pravega 4x4 pogona: https://www.youtube.com/watch?v=USRGroq25Hc

Tisti ki ima pa reduktor in zaporo zadnjega diferenciala so pa zgodba zase in tisti 4x4 pogon je pa res za kakšne super terence za brezpotja in tega pogona nisem imel v mislih, da bi vgrajevali v cestne terence. To kar je v animaciji je pa že pravi približek pravega 4x4 pogona...

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Po mar 30, 2015 4:01 pm

blaz2013 je napisal/-a:Če bi bil ta fejk "pametni" 4x4 pogon(90spredaj in 10zadaj z vklopom in prenosom po potrebi) tako super kot ga nekateri opevate na forumu, zakaj ga potem mercedes vgrajuje samo v serije a, b, cla in gla v ostale dražje modele ki so 4matic pa ne? Zato ker je tisti 4matic ki je v MB razredu C in višje veliko boljši. Čisto preprosto.
Isto velja za VW grupo in 4MOTION. Če bi bil ta "pametni" 4x4 pogonom tako dober bi ga vgrajevali še v terence tipa tiguan, touareg pa ga ne. 4Motion v Touaregu nima čisto nič skupnega z 4Motion v Golfu 7. Tudi Audi A4 in Quattro sistem nima takšnega sistema kot Golf 7, verjetno zato ker je v Golfu 7 slabši ne pa boljši sistem.

Ko sem vozil starega qashai-ja ki je imel opciji AUTO in pa opcijo LOCK, je samo v opciji lock(50:50) deloval kolikor toliko vredu. Ko je bil pa v opciji AUTO je bil pa 4x4 pogon bolj v oviro kot pomoč, ker nikoli nisi vedel kdaj se bodo zadnja kolesa vklopila in kdaj bo cuknilo vzadaj. Isti princip je z 4x4 pogonom sedaj pri Golfu 7, ki je meni brezvezen prav tako kot serija A in gla pri MB, ki se vklapljajo zadnja kolesa po potrebi.

Tole je kolikor toliko približek pravega 4x4 pogona: https://www.youtube.com/watch?v=USRGroq25Hc

Tisti ki ima pa reduktor in zaporo zadnjega diferenciala so pa zgodba zase in tisti 4x4 pogon je pa res za kakšne super terence za brezpotja in tega pogona nisem imel v mislih, da bi vgrajevali v cestne terence. To kar je v animaciji je pa že pravi približek pravega 4x4 pogona...

Za začetek bi se lahko izpred računalnika in foruma prestavil v realno življenje in najprej stvari preizkusil, kot pa da klobasaš vsepovprek...

1.) 4MOTION v Tiguanu je enak kot v Golfu in deluje na podlagi Haldex sklopke (po tvoje fejk 4X4).

2.) Enako vrsto pogona (s pomočjo Haldex sklopke) uporabljata tudi Audi A3 in Audi TT, pa ga vseeno promovirajo pod imenom quattro.

3.) Pogon 4MOTION s pomočjo Haldex sklopke je odziven praktično v trenutku in časi vklapljanja zadnjega pogona s sekundnim zamikom (in cukanjem) so že zdavnaj minili! Običajni uporabnik "vklapljanja" oziroma prenosa momenta med sprednjo in zadnjo osjo sploh ne more več zaznati.

4.) Si mogoče pomislil, da je glavna razlika med 4MOTION in quattro predvsem to, da 4MOTION (Haldex) vgrajujejo v modele s prečno postavljenimi motorji, medtem kot quattro (Torsen diferencial) vgrajujejo v modele s vzdolžno postavljenimi motorji.
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 5:03 pm

Tattoo- je napisal/-a:Za začetek bi se lahko izpred računalnika in foruma prestavil v realno življenje in najprej stvari preizkusil, kot pa da klobasaš vsepovprek...

1.) 4MOTION v Tiguanu je enak kot v Golfu in deluje na podlagi Haldex sklopke (po tvoje fejk 4X4).

2.) Enako vrsto pogona (s pomočjo Haldex sklopke) uporabljata tudi Audi A3 in Audi TT, pa ga vseeno promovirajo pod imenom quattro.

3.) Pogon 4MOTION s pomočjo Haldex sklopke je odziven praktično v trenutku in časi vklapljanja zadnjega pogona s sekundnim zamikom (in cukanjem) so že zdavnaj minili! Običajni uporabnik "vklapljanja" oziroma prenosa momenta med sprednjo in zadnjo osjo sploh ne more več zaznati.

4.) Si mogoče pomislil, da je glavna razlika med 4MOTION in quattro predvsem to, da 4MOTION (Haldex) vgrajujejo v modele s prečno postavljenimi motorji, medtem kot quattro (Torsen diferencial) vgrajujejo v modele s vzdolžno postavljenimi motorji.

Nisem vedel da imata Golf 7 in Tiguan isti način 4motion, če ga imata tako kot praviš ok, sicer je to žalostno za VW da v tiguana ne da kaj bolj konkretnega... Sem pa siguren da toureg nima haldex sklopke.
Ostalo pa samo ponavljaš, kar sem že napisal in so tiste tvoje točke brezveze...

Vem samo to da meni je čisto vseeno če je prečno ali vzdolžno, vozil sem Golfa 7 z 4motion in mi ni všeč. Vozil sem se kot sopotnik v mercedesu razred A 4matic in razred C 4matic in se razlika med A in C pozna in to zelo. Bila sta tako kot sem napisal oba 4matic, vendar A razred z pametnim pogonom(haldex), kjer se vklaplja po potrebi, mercedes C pa z začetnim 40:60( verjetno je torsen).

Druga stvar je pa ta, da če ti nastavljaš šefom na Bravničarjevi svoji rit mene in mojo virtualno življenje pusti na miru, okey? Že v prvem postu si bil žaljiv tako da so se pokazale **** pa sem požrl, sedaj pa ne bom več. Če kaj narobe pišem me bodo že moderatorji opozorili ne pa ti z žalitvami. Pišem svoje mnenje glede haldexa in to je vse.
Quatro sistem v audi A3 in A4 nista primerljiva, pa mi dol visi za prečno in vzdolžno.
Tretje si pa tako zabit da še brat ne znaš, ker sem že napisal da ime je isto(quatro, 4motion, 4matic) razlikuje se pa ali je haldex sklopka ali je torsen diferencial ali je zapora centralnega diferenciala in to je odvisno od modela vozila. Oznaka je ENAKA.

Jaz zase vem da ti pogoni z haldex sklopko mi niso všeč, kaj bo kdo kupil mi je pa čisto vseeno. Povedal sem svoje mnenje in nekaterim je haldex super drugim pač ne, tako je in tako bo. Meni se zdi za 4x4 pogon kot imajo Golf 7, A3 in MB A škoda denarja- všeč mi je pa quatro pogon v Audi A5, 4matic v MB razred C itd... in to je moje MNENJE, za ostale mi je pa vseeno kaj jim je všeč in kaj imajo radi.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 5:32 pm

pa prosil bi moderatorje da se ta teme zaklene. Kupljena je bila mazda cx5 in če bo kdo kupoval podobno si bo že odprl svojo temo.
Sam pa tudi ne bom več veliko sodeloval na forumu. Hvala.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Po mar 30, 2015 6:45 pm

blaz2013 je napisal/-a:Če bi bil ta fejk "pametni" 4x4 pogon(90spredaj in 10zadaj z vklopom in prenosom po potrebi) tako super kot ga nekateri opevate na forumu, zakaj ga potem mercedes vgrajuje samo v serije a, b, cla in gla v ostale dražje modele ki so 4matic pa ne? Zato ker je tisti 4matic ki je v MB razredu C in višje veliko boljši. Čisto preprosto.

Ne zato ker bi bil boljši ali slabši, ampak zato ker se glede na to kako je postavljen motor (za fwd ali rwd), v večini primerov določi tip awd pogona. Avtomobili z RWD dobijo torsen, tisti z FWD pa haldex. Obstajajo sicer izjeme - Lamborghini uporablja haldex - pa predvidevam da ne zato ker bi šparali, ali namerno hoteli slabši pogon.

Sploh pri športnikih se na veliko uporablja haldex.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 7:20 pm

Jaz se ne spoznam na mehatroniko in kaj kdo kam vgrajuje. Povedal sem samo kako je meni všeč, kar pa ne pomeni da mora bit to vsem všeč in pa da na ta račun lahko padajo zmerljivke.

Najbolj me moti pri tem haldex sistemu tipa Golf 7 da ima sprogramirano da je pri običajni vožnji 90% pogon spredaj in 10% zadaj. Vzrok za takšno razmerje je ekonomična poraba. Verjetno kljub temu da lamborigini uporablja isti sistem haldex le ta nima razmerja pri normalni vožnji 90:10 kot ga ima Golf 7. Bolj mi je všeč razmerje 40 spredaj in 60 zadaj kot ga ima A4, A5, MB C in vsak ki je že vozil vozilo na pogon zadaj ve o čem se pogovarjam...
Mogoče sem se grobo izrazil da je haldex fejk 4x4 pogon, ampak če je večinoma vožnja 90:10 sigurno ni isto kot sistem 40:60. Prenos na posamezno kolo pa kolikor vem izvajata tako oba sistema.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 7:33 pm

Ko je moj oče hotel kupiti 4motion, sem se kakšne 3 mesece zanimal za ta pogon in prebral marsikaj.

Sporočilo od uvoznika če ima Golf sedem 4motion tudi razmerje kot quatrov A5 med 15:85 in 85:15, pri običajni pa 40:60 sem prejel tale odgovor:

"NE! Pogon 4Motion je z inteligentnim elektronskim krmiljenjem, nima tlačnega zbiralnika in se hitreje odziva na vse možne dejavnike, ki vplivajo na pogon. Se pravi na kratko je to v osnovi pogon spredaj, kateri le po potrebi vklaplja zadnja kolesa."

Potem so mi pa še odpisali kot sem že večkrat napisal, da je običajno razmerje pri G7 90 spredaj in 10 zadaj. Zato sem pa uporabil tisti slabšalni izraz fejk.
Zadnjič spremenil blaz2013, dne Po mar 30, 2015 8:22 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
hondas
Novinec

Napisal/-a hondas Po mar 30, 2015 7:49 pm

Tema je čisto aktualna samo škoda, da se jo izrablja za neke 4*4 pogone. Naslov teme je čisto drugi...
Po tolikih letih bi bil čas, da se preimenujem v Citroenovec.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 8:08 pm

Ja zate sploh ker kupujes podoben tip vozila, ampak ko sem rekel fejk 4x4 pogon so nekateri zagrabili kot postrvi crve in potem se zacnejo zaljenja na katera ne mislim biti tiho in enkrat se preslisim potem je pa pocasi dosti in zato sem rekel da se lahko tema zaklene, ker debata ni vec v okviru teme.

Ne vem pa zakaj se mi pod vsako temo katero komentiram poslje sporocilo na mail pa sem to ze trikrat izklopil...
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov