Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Nakup avtomobila

Napisal/-a Firediver Sr nov 11, 2015 8:37 pm

Tri znamke imaš v ožjem izboru in želje, da je bencinar z ročnim menjalnikom in da je vzdržljiv.. Velikost vozila, komfortnost, športnost, prostornina motorja in oprema ni važna? Koliko prevoziš letno?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

kupecc
Nov uporabnik

Re: Nakup avtomobila

Napisal/-a kupecc Sr nov 11, 2015 9:47 pm

Firediver je napisal/-a:Tri znamke imaš v ožjem izboru in želje, da je bencinar z ročnim menjalnikom in da je vzdržljiv.. Velikost vozila, komfortnost, športnost, prostornina motorja in oprema ni važna? Koliko prevoziš letno?

Odločama se med Avensis, Mercedes C,Volvo S60. 150 konjskega bom vzel, športnega ne ker me križ matra,fino mehki za peljat se mi zdijo vsi trije.Kateri od teh ima večje šanse da bo čimmanj popravil in da bo zdržal 300000 brez problemov.

kupecc
    Nov uporabnik

Re: Katera znamka je bolj trpežna?Nakup novega

Napisal/-a kupecc Sr nov 11, 2015 9:52 pm

Mercedes ima 1600 kubikov,Volvo 2000 kubikov, Toyota 1800.Ne vem keri je turbo ker jaz bi rajši imel običnega brez turboja,volvo ima turbino?

Spectre

Napisal/-a Spectre Sr nov 11, 2015 10:32 pm

Jaz sem vozil 1.6t MB in 1.8 od toyote in oba motorja sta mi bila všeč. 1.8 od Toyote je preizkušena in trpežna zadeva. Mercedes pa že tut nekaj časa izdeluje 1.6 motor.
    MB C 1.6t motor je turbo z direktnim vbrizgom in ima prenos moči na zadnji pogon.
    Toyota avensis ima 1.8 atmosferski motor(ni turbo) in ima pogon spredaj.
    Volvo S60 ima tudi pogon spredaj ima pa dva turbomotorja 1.6t in 2.0t

Kaj je boljše in bolj trpežno ne vem, ti bo kdo drug povedal. :) Imajo pa vsi 4 cilindre.

Uporabniški avatar
    tristan01
    Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če nov 12, 2015 7:40 am

Spectre je napisal/-a:Jaz sem vozil 1.6t MB in 1.8 od toyote in oba motorja sta mi bila všeč. 1.8 od Toyote je preizkušena in trpežna zadeva. Mercedes pa že tut nekaj časa izdeluje 1.6 motor.
    MB C 1.6t motor je turbo z direktnim vbrizgom in ima prenos moči na zadnji pogon.
    Toyota avensis ima 1.8 atmosferski motor(ni turbo) in ima pogon spredaj.
    Volvo S60 ima tudi pogon spredaj ima pa dva turbomotorja 1.6t in 2.0t

Kaj je boljše in bolj trpežno ne vem, ti bo kdo drug povedal. :) Imajo pa vsi 4 cilindre.

Če smo pri trpežnosti, ima Toyotin atmosferec največje možnosti za dolgotrajno vožnjo brez okvar. Je pač najpreprostejši po zasnovi.

Po drugi strani pa, tudi turbo motorji niso ravno iz papirja in nekateri brez težav vozijo žprecej več kot le ciljnih 300.000km. Npr. doma je Golf s popljuvanim 1.2 TSI motorjem, ki že 6 leto vozi brez težav (cca 100.000KM). Zadnje čase se pojavlja ropot zloglasne verige, na servisu jo bom dal zamenjat za ceno menjave jermena pri konkurenčnem motorju in naslednjih 5 ali 6 let bo spet mir...

Nakup avtomobila je dandanes pač loterija. Še sreča, da obstaja garancija za primere ko gre kaj narobe.

LP Tristan01
    Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
    Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
    Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
    Cefizelj
    Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če nov 12, 2015 9:36 am

Pa tudi tukaj ni pravila. Poznam primer toyotinega 1.8 atmosferca, ki je bil kupljen ravno zato ker naj bi bil bulletproof. Redno servisiran pa je zacel pri 130k km pit olje ko zmesan. Res je nakup avta v teh casih loterija.

Kohec
    Stalni uporabnik

Napisal/-a Kohec Če nov 12, 2015 12:56 pm

Sedaj ko že imaš ožji izbor, pa vse tri znamke dobro preizkusi na testnih vožnjah. Potem pa povprašaj mehanike v delavnicah -- naj ti povedo kakšne morebitne težave imajo posamezni avti oz. na kaj boš moral biti pozoren. Če so mehaniki pošteni ti bodo po pravici povedali o vseh morebitnih težavah. Priporočam ti, da za isto znamko povprašaš na več servisih, tako boš dobil realnejšo sliko.

Spectre

Napisal/-a Spectre Če nov 12, 2015 6:54 pm

tristan01 je napisal/-a: Zadnje čase se pojavlja ropot zloglasne verige, na servisu jo bom dal zamenjat za ceno menjave jermena pri konkurenčnem motorju in naslednjih 5 ali 6 let bo spet mir...

LP Tristan01

Kaj to govoriš ob upoštevanju kulance in 50% doplačilu ali imajo ceno verige in jermena isto?

Uporabniški avatar
    honeybee
    Novinec

Napisal/-a honeybee Če nov 12, 2015 8:04 pm

esem je napisal/-a:Imata povsem iste motorje, le v elektroniki se morda razlikujeta (in npr jermenih, kot si že napisal). Po tvoje inženirji rečejo "Dajmo v Dacio slabša tesnila in batne obročke, saj to ni MB"? Ne gre to tako, imajo en trak in isto kvaliteto.

Se strinjam. Delam v podjetju, ki je zelo znano (slovensko podjetje) katero dela tudi za nekaj ostalih firm enake aparate (vse enako, le znamka je druga - ponekod tudi kvaliteta) in to kar jaz delam oz. v tem podjetju (na tej lokaciji, da se razumemo in ne podjetju kot celota) mora biti vse enake kvalitete in ne glede na to ali gre v aparat znamke za katero delam ali v drugo znamko nižjega cenovnega razreda. Vse mora biti enako.

lp

Spectre

Napisal/-a Spectre Če nov 12, 2015 8:24 pm

Mogoče je pri tebi enaka kvaliteta, velikokrat pa to ni tako. Bismark šiva tudi za od vw do maseratija. Pa misliš da so isti standardi in isti materiali v golfu ali pa quttroporteju, čeprav je isti dobavitelj? Enako ko je pri Ptuju podjetje ki tapecirajo letala od Lufthanse, za redne linije, za šejke, vagone itd.. Misliš da je tam ko šivajo za Peugeot isti standard kot za šejka ki ima celo letalo oblečeno v usnje. Še med Peugot in Citroen se pri nekaterih stvareh standard razlikuje...ne pa vseh to je pa res.
    Isto ko delajo fedre v nekem slovenskem podjetju, delavcu je isto ne ve pa da so zlitine ki jo da na mašino drugačne za eno ali drugo znamko...Na oko je pa isto ja.
    Ista fora je blagovne znamke Mercator, Špar,Tuš. Kupiš sir, jogurt znamke tuš, ki je ceneje kot sir znamka Zelene doline pa je nareto v isti tovarni. Zakaj? Ker dajo bolj poceni kemikalije pri proizvodnem procesu, ampak javno se to ne govori ker izgubiš potem naročnika. Ampak raja pametuje, tisti ki so za vpleteni v proizvodni proces pa ob kozarcu(ali desetih) vina povedo drugače... Ah brezveze.
    Isto je za barve, lahko kupiš glavno sestavino za obstojnost od Nemca, Slovenca, Francoza ali pa kupiš malo od Nemca malo pa od Kitajca(za 50% ceneje) in zmešaš. Na oko bo isto, po kvaliteti in vzdržljivost pa popolnoma druga pesem. To zadnje so nekateri proizvajalci barv poskušali pa so si hitro prišli gor da ni vredno in da je kvaliteta zanič.

Uporabniški avatar
    honeybee
    Novinec

Napisal/-a honeybee Če nov 12, 2015 8:52 pm

To se popolnoma strinjam. Ker pač podjetje, ki je naročnik izda drugemu podjetju, ki je izvajalec dela kaj želi, kako želi in iz česa želi. Res, da vsako podjetje nekje varčuje ampak sem govoril za naše podjetje (kjer jaz delam) in tukaj se ne menja material, ki se ga uporablja za določen rang artikla ampak gre vse ven iz istega koluta.

Spectre

Napisal/-a Spectre Če nov 12, 2015 10:18 pm

Ja saj pravim, za neke stvari je možno za druge ne. Predstavljal si delavce v Renault tovarni z motorji in da predpostaviš da imata Dacia in MB enake motorje, pa da eden to zblebeta. Zgodbo bi lahko prodal medijem za milijone, MB bi pa očrnil za 10 let in njihova vrednost na borzi bi takoj padla in to zelo.
    Daimler si nikoli ne bi dovolil da bi se enaki motorji vgrajevali. Zadnjič napišem glede motorjev dci dacia:mercedes; koncept je ponekod podoben, vse ostalo različno, pa še 1.5dci počasi v MB ukinjajo in gredo na verižni 1.6 dci. Sicer pa Dacia postaja oz je sinonim trpežnosti v revnih državah...
    Luksuz+trpežnost se pa tudi ne sliši slabo.

Uporabniški avatar
    tristan01
    Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe nov 13, 2015 8:04 am

Spectre je napisal/-a:
    tristan01 je napisal/-a: Zadnje čase se pojavlja ropot zloglasne verige, na servisu jo bom dal zamenjat za ceno menjave jermena pri konkurenčnem motorju in naslednjih 5 ali 6 let bo spet mir...

LP Tristan01

Kaj to govoriš ob upoštevanju kulance in 50% doplačilu ali imajo ceno verige in jermena isto?

Po pogovoru z mehanikom, ki mi servisira avtomobil, naj bi veriga stala dobrih 200 EUR, kar je primerljivo s ceno solidnega kompleta jermena z napenjalcem. Kulanca pa še ni dorečena, saj morajo verigo najprej premeriti.

Vse skupaj bom naredil z oljnim servisom in me ne bo prišlo nič več kot če bi naredil menjavo jermena pri kateri drugi znamki.

Lp Tristan01
    Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
    Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
    Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

kupecc
    Nov uporabnik

Napisal/-a kupecc So nov 21, 2015 10:20 pm

Z ženo sva se odločla za Volvota. Šel se vozit Mondeo,Avrensis, Mercedes C, Audi A4,Bmw 3. Mondeo je dober samo ga ima že sosed pa nisem hotel istega.Avrensis je dober ampak Toyoto sem že imel pa ni tak nobel kot Volvo.Mercedes je lep, samo so baje servisi dragi in se tudi radi kvarijo. Audi mi ni bil preveč všeč ker je tako našpičen imajo afere in čudno se kljuke odpirajo, ,Bmw je pa bol za mlade preveč trd mi je bil.Volvo se pelje fino mehko in trpežni so.

Spectre

Napisal/-a Spectre So nov 21, 2015 11:11 pm

Po moje ste se dobro odločili, sicer pa ne vem kdo vam je rekel da se mercedesi kvarijo pogosto. Mogoče kakšna elektronika ko so starejši ampak se ne kvarijo nič več in nič manj kot konkurenca.

BMW je res bolj športen, za Audi se pa ve da krava ki veliko muka da malo mleka. Pri njih se nikoli ne ve kdaj bo kakšna nova goljufska afera udarila. Srečno in varno vožnjo!

Uporabniški avatar
    esem
    Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So nov 21, 2015 11:27 pm

Kateri model, motor (osnova trpežnosti/zanesljivosti!), oprema, barva, cena?

Uporabniški avatar
    ModraW
    Novinec

Napisal/-a ModraW Če dec 24, 2015 6:31 pm

Jaz bi kar to temo porabil, da ne odpiram nove.
    Ko bom avto prodal, računam da bom kupil rabljenega bencinca tam nekje do 60k km prevoženih. Prosil bi za par nasvetov, ker nimam nobenih izkušenj z vzdrževanjem rabljenih, saj sem do sedaj vedno nove kupoval in nikoli delal glavnega servisa in drugo....
    Koliko zdrži neka turbina na modernem turbo bencin motorju? Če se normalno vozim mislite da 2, 3 lete star avto ki ga bom kupil bo zdržal nekih 300k-400k km in koliko stane en povprečen velik servis z delom in materialom. Verjetno bo motor imel verigo.

pavlovich
    Nov uporabnik

Napisal/-a pavlovich Če dec 24, 2015 7:06 pm

@ModraW

Turbina je zelo nepredvidljiva stvar pri avtu, lahko ti zdrži veliko kilometrov brez problema alpa direkt crkne pri 100k km.
    Načelom z normalno vožnjo nebi smel imeti problemov s turbino, če ga pravilno vzdržuješ, ne teraš avta na mrzlo ali malo preden ga boš ugasnu ali pa ga pustiš za minutko v prostem teku preden ga ugasneš ipd.
    Povprečen velik servis pa je zelo odvisno od znamke, samega mehanika in tako dalje, iz svojih izkušenj sem za veliki servis dal od 130€ pa vse do 500-600€.

Uporabniški avatar
    DePalmo
    Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Če dec 24, 2015 8:35 pm

ModraW je napisal/-a:Če se normalno vozim mislite da 2, 3 lete star avto ki ga bom kupil bo zdržal nekih 300k-400k km...

Če nebo TSI potem bo moral zdržat, drugače pa pač ne.

Ko pa boš kupil rabljenega, bi osebno naredil/menjal:
    - mali servis (filtri in olje)
    - zavorna tekočina
    - olje v menjalniku
    - preveril stanje zavor in verjetno kar menjal

Uporabniški avatar
    ModraW
    Novinec

Napisal/-a ModraW Če dec 24, 2015 10:30 pm

ne da ne bo tsi, ampak ne bo vw nikoli več.

Kaj se pa sploh menja pri prvem večjem servisu, če ima motor verigo pri 120.000km?
    Mogoče ve kdo kakšno spletno stran, kjer je po znamkah napisano kaj se na določeno št. kilometrov menja.
    Kakšen filter goriva bi še mogoče lahko menjal na 60k, kdaj se pa svečke menjajo?
    Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov