Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Primerjava 1.6 TDI ca 1.2 TSI 110 KM

Napisal/-a Firediver Sr maj 11, 2016 12:41 pm

Kmalu si bomo za rojstni dan voščili "da bi ti to leto avto porabil manj" namesto "vse najbolše" ali pa "veliko zdravja ti želim".. :lol:
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr maj 11, 2016 2:58 pm

:g:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr maj 11, 2016 3:17 pm

sova501 je napisal/-a:Ga imaš? Danes je stric mene in kolega peljal v ljubljano po avtocesti slo bistrica -LJ. Po avtocesti 130km/h po tunelih 110kmh, poraba 5,5.

ma da ne bluzi, tečen si že s to porabo....povprečna hitrost pa 75 pa še to "če" :roll: :

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 3:34 pm

pskoda je napisal/-a:Jaz sem že kar nekajkrat rekel, da se dobimo recimo na neki bencinski z tistimi, ki imajo porabo 4 ali 5 ali 6l z bencinarjem, resitiramo števec in gremo na eno turo.

Po mojih izkušnjah (in lepo, umirjeno vožnjo po predpisih), je razlika med porabo približno primerljivega diesla in bencinca golf razreda 2 litra. Pri večjih motorjih (konkretno 3.0) so bile razlike samo še večje.

@abbe: saj ni treba biti ovira. Kupiš avto, kjer ti poraba pri omejitvi ne povzroči infarkta, in voziš normalno.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 3:46 pm

emozul je napisal/-a:Nekdo pokadi škatlo na dan (to je ca. 100 evrov na mesec), pa trobi, da mu bencinar kuri 7,5 na 100 km (to se mi zdi absurd).

To morda je absurd.

Ne veš pa, koliko ljudi ne kadi, ne pije, ne kofetka, se ne drogira, ne hazardira, ne zapravlja za ljubice ipd., in kljub temu gleda na porabo, ker denarja ravno ni. Naj gredo iskat boljšo službo? Morda, morda.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr maj 11, 2016 3:55 pm

Vsak človek ima nek fetiš. Eni res, da ne pijejo, kadijo,... in namesto tega viška denarja zmečejo v druge stvari recimo boljše obleke, nakit, telefon ali ne vem kaj
Lp

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr maj 11, 2016 4:12 pm

abbe je napisal/-a:
sova501 je napisal/-a:Ga imaš? Danes je stric mene in kolega peljal v ljubljano po avtocesti slo bistrica -LJ. Po avtocesti 130km/h po tunelih 110kmh, poraba 5,5.

sem ga imel in lahko povem.
to akr ti pišeš je povprečna poraba in nima veze z ničemer.
razlika med 130 in 160 je ogromna.
to k se pa poj skos tunel pele 110 je pa potem sploh mala poraba.
naj te ta tvoj slavnostni stric pele na ac in naj se vozi 10km 160 na uro pa glej porabo.(seveda resetiraj bc ko doseže 160)
potem pa po istem odseku še v rugo smer pa izračunaj porabo.
pa boš vidu kok kur. ne pa da kle enki nabijaš o magičnih številkah nekih stricev tet pa nevem kaj še vse.po pa rab ta tvoj stric da spele do 130 pou ure pa 1 kilometr.

Jaz pa preziram ljudi, ki se vozijo več od dovoljene hitrosti in mislijo, da se jim more vsak umakniti, ker se vozilu hitreje približajo, kot bi se sicer. Ponavadi imajo taki tudi ''precej'' varnostne razdalje, ker pazi, 'zgubiš' 5 sekund na avtocesti, če voziš zmerno, primerno, pametno in vzdržno.

Sicer mi je pa to pregovarjanje, kako je idealno voziti naravnost smešno. Vožnja kot vožnja je enostavno delo, kjer za večino premika osebe opravi motor in elektronika, a se vozniku dandanes ne da niti trzniti z roko, za vklop smerokaza, obrat vratu za pogled... mogoče samo spust plina, da se spusti neko vozilo.

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 Sr maj 11, 2016 4:14 pm

Vi ko se pogovarjate o porabi se ne zavedate da kršte predpise s tako vožnjo kot jo opisujete. Še ni noben kazni plaču, policija še kr štrajka?
Če je moj stric slaven pol so tut vsi na sprint monitorju slavni. To se strinjam da pri 160kmh na tempomat bi bila verjetno 2 litra razlike med 2.0 TDI in 1.2 tsi(lahko mogoče še kaka dva deci več kot 2L), še verjetno bi spil 2.0 TDI pol litra manj kot 1.6TDI ob taki vožnji. Ampak to je spet forsiranje porabe v eno smer. Ljudje se vozijo še po mestih, vaseh, magistralah(eni celo po omejitvah).. kjer je situacija lahko obrnjena. Po mestu bo ob umirjeni vožnji 2.0 TDI verjetn več pil kot 1.2 tsi.

Sem že nazačetku povedal da 1.2 tsi si ne bo kupil divjak, kdor pa vozi po omejitvah umirjeno bo pa max 1 liter imel večjo porabo kot 1.6 tdi, pa še to ne zmerom. Po mestu je ista poraba, po regionalah 0,6 dcl, po avtocesti do 1 litra več kot 1.6 TDI. Tko nekak.

Sem eni ste pravi bučmani se usajate zarad porabe. Poglejte mal objektivno na stvari. Kdor pa rad nabija gas in se drajsa 160-170kmh po avtocesti si bo pa ob taki ceni goriva in nižji porabi normalno da kupil dizla. Če bo delal ogromno kilometrov prav tako. Hočete dizelaši trofejo? Vi ste tečni.

Mal mi kuri, na avtu pa na let izgubi 3 jurje. Bravo. Poglej si cenik MB C razred cena dizel bencin ista. Zakaj, ker tist ki da 35 jurjev za avto mu dol visi za 300€ manj porabe na let. Kmet pač pogreša traktorski zvok tu ni debate. :) Lp
Zadnjič spremenil sova501, dne Sr maj 11, 2016 4:30 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 4:29 pm

sova501 je napisal/-a:Mal mi kuri, na avtu pa na let izgubi 3 jurje. Bravo.

30 jurjev v 10 letih? Hudo! Predvidevam, da bo čez deset let točno na dan nakupa avto razpadel?

@pskoda: vsi fetiši so dovoljeni z izjemo fetiša na nizko porabo. Ne, to pa ne! ;)
Zadnjič spremenil Locher, dne Sr maj 11, 2016 4:32 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sova501
Novinec

Napisal/-a sova501 Sr maj 11, 2016 4:32 pm

Kolk pa misliš da po 1 letu dobiš za avto ko si dal 20 jurjev zanj, v najboljšem primeru 17.500€ itd itd...
Js sm zakluču v tej temi. Lp

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 4:34 pm

Jaz te vprašam, koliko zgubiš s takim avtom po 10 letih. Zanj dal 20 jurjev, zgubiš pa celih 30. In še avto je v prahu.

P.S.: Izguba ni tako velika, kot hočeš prikazati, samo to.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr maj 11, 2016 5:08 pm

Locher je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:Nekdo pokadi škatlo na dan (to je ca. 100 evrov na mesec), pa trobi, da mu bencinar kuri 7,5 na 100 km (to se mi zdi absurd).

To morda je absurd.

Ne veš pa, koliko ljudi ne kadi, ne pije, ne kofetka, se ne drogira, ne hazardira, ne zapravlja za ljubice ipd., in kljub temu gleda na porabo, ker denarja ravno ni...

Navkljub temu, da denarja ravno ni.. ampak VW pa mora bit za vsako ceno v domači garaži!
Dilema je samo v tem, ali je bolj šparoven 1.2TSI ali pa 1.6TDI, ker se bo začelo šparat šele po nakupu vozila in ne pred!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Sr maj 11, 2016 5:28 pm

Gosic je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:

sem ga imel in lahko povem.
to akr ti pišeš je povprečna poraba in nima veze z ničemer.
razlika med 130 in 160 je ogromna.
to k se pa poj skos tunel pele 110 je pa potem sploh mala poraba.
naj te ta tvoj slavnostni stric pele na ac in naj se vozi 10km 160 na uro pa glej porabo.(seveda resetiraj bc ko doseže 160)
potem pa po istem odseku še v rugo smer pa izračunaj porabo.
pa boš vidu kok kur. ne pa da kle enki nabijaš o magičnih številkah nekih stricev tet pa nevem kaj še vse.po pa rab ta tvoj stric da spele do 130 pou ure pa 1 kilometr.

Jaz pa preziram ljudi, ki se vozijo več od dovoljene hitrosti in mislijo, da se jim more vsak umakniti, ker se vozilu hitreje približajo, kot bi se sicer. Ponavadi imajo taki tudi ''precej'' varnostne razdalje, ker pazi, 'zgubiš' 5 sekund na avtocesti, če voziš zmerno, primerno, pametno in vzdržno.

Sicer mi je pa to pregovarjanje, kako je idealno voziti naravnost smešno. Vožnja kot vožnja je enostavno delo, kjer za večino premika osebe opravi motor in elektronika, a se vozniku dandanes ne da niti trzniti z roko, za vklop smerokaza, obrat vratu za pogled... mogoče samo spust plina, da se spusti neko vozilo.

Tukaj lahko zaključimo ... Če nekdo dela 8 ur na dan ali več, potem ga čaka še 100 km AC v eno smer, gotovo ne bo vozil 130 km/h, ampak hitreje, ker bi rad čimprej prišel domov. Glede varnostne razdalje se strinjam.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 5:29 pm

Firediver je napisal/-a:Navkljub temu, da denarja ravno ni.. ampak VW pa mora bit za vsako ceno v domači garaži!
Dilema je samo v tem, ali je bolj šparoven 1.2TSI ali pa 1.6TDI, ker se bo začelo šparat šele po nakupu vozila in ne pred!

Je konkurenca res toliko cenejša? (nimam VW in mi na pamet ne pade, da bi kupil Golfa že zato, ker je preveč težav s krajami)

autofrik
Nov uporabnik

Napisal/-a autofrik Sr maj 11, 2016 5:31 pm

sova501 je napisal/-a:Mal mi kuri, na avtu pa na let izgubi 3 jurje. Bravo. Poglej si cenik MB C razred cena dizel bencin ista. Zakaj, ker tist ki da 35 jurjev za avto mu dol visi za 300€ manj porabe na let. Kmet pač pogreša traktorski zvok tu ni debate. :) Lp

Do vw afere je bilo to res cene so imeli enake, sedaj ko se je tudi Mercedes znašel v nemilosti nemških regulatorjev so v letošnjih cenikih dizli za 2.000€ dražje, ker hočejo kupce narahlo usmeritev v nakup bencinarja. Je pa res da kdor da za avto 35.000€ mu je poraba še najmanjši problem, pa tudi ni takšne krize v porabi kot nekateri hočejo predstavit. V 90% se strinjam z vsem kar si napisal, izračun je dober in medtem ko se boste kregali dizel:bencin nas bo vse prehitela elektrika. Da bo največji proizvajalec dizlov na svetu VW kmalu ponudil modele, ki so izključno električni pove veliko. En aspekt je tudi ta kar si ga že sam omenil, da večina prebivalstva na zemlji vozi bencinarje, Evropejci smo najbolj umazani z dizli. Plan je takšen da postopoma bodo vsi proizvajalci zmanjšali proizvodnjo dizlov, tam kjer je gorivo do 0,80$ so pa dizli bolj za okras kot resen nakup. Če pogledamo samo številko vpoklicev dizlov Volkswagna v ZDA in Evropi vidimo da so v ZDA vpoklicali 0.5 milijona dizlov, v Evropi 8.5 milijona. Dokler bo v Evropi toliko cenejše gorivo za dizle in toliko manjši DMV, potem bodo dizli v Evropi prevladovali. Jaz imam napisano in plačan davek za svojega 1.6 clean dizla na porabe 3.2 litra. Kje naj bi takšno porabo lahko dosegel in ob kakšni vožnji mi v letu in pol ni uspelo ugotoviti. ;)

Jaz mislim da kdor gleda na denar gleda v prvem koraku na nakupno ceno, šele nato na tip goriva in morebitne razlike. Izgube na vrednosti novih in malo rabljenih vozil so pa definitivo zelo velike, za razred golfa vsaj 2 do 3 delavske plače letno, za cenejše malo manj, za dražje krepko več. Pa tudi ko je avto enkrat star 5 let in ga nekdo kupi za 10.000€, čez 5 let ne bo vreden skoraj nič več.
Zadnjič spremenil autofrik, dne Sr maj 11, 2016 5:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr maj 11, 2016 5:37 pm

Elektrika pa bo ja sigurno. Avti imajo dosega cca 300km in 5ur polnjenja plus, da je problem nekje v xy kraju dobit elektriko. Hvala lepa

Če bi hotli ukinit dizle lahko to naredijo jutri. Podražijo dizel gorivo
Lp

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 5:40 pm

Se strinjam. Vendar razlike med malimi avti in golfovim razredom niso tako velike, da bi se splačal kompromis.

Avto na elektriko? To je zaenkrat samo buzzproduct za hipsterje in nič več.

P.S.: pri takem trgu rabljenih vozil, kot ga imamo, je nov avto edina prava izbira. Pa sem bil včasih zagrizen kupec rabljenih vozil.

autofrik
Nov uporabnik

Napisal/-a autofrik Sr maj 11, 2016 5:45 pm

v 15 do 20 minutah 80% polne kapacitete baterije in realni dosegi bodo kmalu na 500 km. Koliko pa imaš ti do službe in nazaj, če delaš 17-18k letno? Tudi če jih imaš 100 km bi se lahko peljal tja in nazaj, polnilnc je pa tudi v Sloveniji že ogromno. Če bi imelo vozilo dosega samo 150km bi ga pa med službo vklopil in napolnil. Da ne govorim da družinski enoprostorec tesle prehiti ferari. https://www.youtube.com/watch?v=vk2cdwpg0jI

Si že slišal da bi kakšen avtomobilski proizvajalec v 24h prodal 150.000 vozil brez da bi ga ljudje sploh videli, tako kot je to storila Tesla? Elektrika očitno je prihodnost in proizvajalci dizlov se to še kako zavedajo. Brez Evrope in brez naklonjene evropske prometne politike dizelska industrija za osebna vozila propade.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Sr maj 11, 2016 5:55 pm

Je prihodnost, ampak ne (še). Ne maram zmrzovati v kabini pozimi, kaj mi bo klima, ki mora biti izklopljena, da pridem do polnilnice, ipd. In tudi v bližnji prihodnosti verjetno še ne bo nekega preboja.

Ko bo prihodnost, bom pa takoj rekel: yes please! Seveda takrat ne bo več poceni, ker bo država pobrala tam, kjer se da pobrati največ - pri dolžini avta. :)

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr maj 11, 2016 6:08 pm

Jaz imam do službe cca 30 metrov. Zaradi mene lahko tesla prehiti avijon trenutno je yajc vsaj zame. Prikljapljaš ga kot kakšno igračo, če pa slučajno pozabiš kar se sigurno bo zgodilo bomo šli pa z kolesom v šport. Tole bomo pa pel - https://www.youtube.com/watch?v=EFPxtepUXiQ
Še enkrat ne hvala
Zadnjič spremenil pskoda, dne Sr maj 11, 2016 6:14 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Lp
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov