Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To mar 13, 2007 8:18 pm

Kdor kupuje Kia Rio (ali kakega drugega Korejca), naj najprej morda prebere, kaj je o Rio-tu zapisal Jeremy Clarkson (če kdo ne ve, kdo je to, naj pogleda na wikipedio):

********************************************************************************************************

Plainly, there are going to be a few drawbacks with a car this cheap. And sure enough, there are. You may have seen The Fly II, in which a scientist attempts to teleport a dog. In one of the most gruesome scenes I’ve seen in a film it arrives at its destination completely inside out. Well the Rio is uglier than that.

Inside, things get worse. Yes, there is plenty of space for generously proportioned adults in the back but only because there’s almost no space at all in the front. Those with long legs or a bit of a gut — and I have both — will find the driving position excruciating.

And you should see the quality of the interior trim. I’ve used many metaphors in the past to describe cheap-looking plastic but none seems to work here. It’s not like it was made from a melted Action Man. It’s not like a video rental box. It’s even worse than a Barnsley market trader’s Pacamac.

Now, I was going to explain at this point that such things could be overlooked in a car that costs a pound. But then I found that it’s not a pound at all. The headline-grabbing sticker price is just a deposit. To secure the whole car you will end up paying seven thousand five hundred and seven more pounds. And that looks like one of the biggest jokes in automotive history.

This kind of money would get you a real car, a Fiat Panda with some change. Or a Nissan Micra. Bargain a bit and it would get you a Ford Fiesta 1.25 Finesse a Renault Clio or a Volkswagen Lupo. In fact, the list of things I’d rather buy with £7,508 is endless. It even includes 750,800 penny chews.

I knew it wouldn’t be much cop when the man from the importer asked, incredulously, why on earth I wanted to road-test it. And my expectations fell even further when he telephoned just 24 hours after the car arrived, to see how I was getting on with it. Car firms rarely do this; it implies they have no confidence in the product.

But sadly, his nerves didn’t lower my expectations quite far enough, because the Rio was dreadful. Sure, with 1.3 litres under the bonnet you get more cubic capacity than you do from an equivalent Euro car, but as we chaps keep being reminded, size isn’t important. It’s what you do with it that matters. And what Kia does with its 1.3 litre pecker is nothing at all.

The actual performance figures don’t look too bad if you’re used to walking. 0 to 62mph takes 14.2 seconds, and in the absence of a headwind, it will crack 100mph. But not on a hill. I have cycled into Chipping Norton from my house — once — and didn’t notice any gradient, but the Kia did. And in fifth gear it simply didn’t have enough oomph to overcome gravity.

Then there’s the quality of the power. It comes in lumps, as though the engine mapping were modelled on Monument Valley. One minute you’re on a plateau, then for no obvious reason there’s a burp of torque followed by a hole the size of the Grand Canyon.

And the noise. Oh my God. You long for the moment when you can cut the din by going into fifth . . . but when you do, you find yourself on another hill, virtually grinding to a halt.

Mind you, the need to move around at 4mph is useful because of the way the Rio goes round corners. I haven’t driven a car so inert and with so much body roll since the 1970s. If you have a Hillman Hunter now, you will probably find this acceptable. If you don’t, then you won’t.

Small wonder Kia’s importer in Britain is sponsoring the Pedestrian Association’s Walking Bus scheme. The idea is that parents take it in turns to walk a group, or “bus”, of children to their school in a morning.

After three days of being transported in the Rio, my kids thought it was a brilliant idea to walk instead. Even though their school is 18 miles away and it was blowing a gale directly from the Canadian tundra.

So, why is the Kia so bad? Well, typically what happens in an emerging economy is that the government doesn’t want to see its hard-earned cash being squandered on cars and trucks imported from elsewhere. So indigenous car firms are established, and to protect them huge import duties are introduced.

Kia went bust when the tiger economies collapsed, and had to be rescued by Hyundai. But as a general rule this protectionism causes these car firms to flourish. Then, when things are going well, they decide to earn foreign currency . . . so, hey presto, Kia and Daewoo, Hyundai and Proton — not to forget Perodua and Ssangyong — all end up in Britain. This would be fine, but here in the West our grandparents grew up with the car, whereas in Korea everyone’s grandparents grew up on an ox. In their civil war, which started only 50 or so years ago, the army in the south faced the Russian T34 tanks on horses. As a result a car, any car, is still a novelty.

It’s no surprise to find that over there the Rio is called the SF, which — I’m not joking — stands for Science Fiction. To them it’s probably as amazing as the Model T Ford was to Americans 80 years ago.

Think about it. The people who designed the Rio got the wheels in the right place and knew how to fit electric windows, but they know nothing of engine refinement or suspension compromises. For Koreans, trying to make a world-class automobile is as hard as us trying to make dog-and-vinegar-flavoured crisps. We wouldn’t know where to start.

VITAL STATISTICS

Model: Kia Rio LX
Engine type: Four-cylinder, 1343cc
Power: 80bhp @ 5500rpm
Torque: 86 lb ft @ 3000rpm
Transmission: Five-speed manual, front-wheel drive
Fuel: 42.8mpg (combined)
CO2: 157g/km
Top speed: 103mph
Acceleration: 0 to 62mph: 14.2sec
Price: £7,508 (inc £1,000 reduction until March)
Verdict: Absolutely dire
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Festina
Novinec

Kraj: Ankaran

Napisal/-a Festina To mar 13, 2007 8:47 pm

sonic kaj pa vozis ti za en avto in kaj je on reku lepega za tvoj avto?
...::: i am tha one you would like to have it baby :::...

leoCar
Poznavalec foruma

Kraj: prekmurje

Napisal/-a leoCar To mar 13, 2007 9:07 pm

Predvidevam da cliota, kot ostala polovica populacije v sloveniji ;)
BMW E46

Uporabniški avatar
Festina
Novinec

Napisal/-a Festina To mar 13, 2007 9:18 pm

leoCar je napisal/-a:Predvidevam da cliota, kot ostala polovica populacije v sloveniji ;)

hehe men osebno clio ne sede ker nimam kam dat kolena ;)

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc To mar 13, 2007 9:25 pm

sonic je napisal/-a:Kdor kupuje Kia Rio (ali kakega drugega Korejca), naj najprej morda prebere, kaj je o Rio-tu zapisal Jeremy Clarkson (če kdo ne ve, kdo je to, naj pogleda na wikipedio):

********************************************************************************************************
This would be fine, but here in the West our grandparents grew up with the car, whereas in Korea everyone’s grandparents grew up on an ox. In their civil war, which started only 50 or so years ago, the army in the south faced the Russian T34 tanks on horses. As a result a car, any car, is still a novelty.

To them it’s probably as amazing as the Model T Ford was to Americans 80 years ago.

Think about it. The people who designed the Rio got the wheels in the right place and knew how to fit electric windows, but they know nothing of engine refinement or suspension compromises. For Koreans, trying to make a world-class automobile is as hard as us trying to make dog-and-vinegar-flavoured crisps. We wouldn’t know where to start.

Oprosti, Clarkson, ampak to je pa en hud bull****!! Bi rad videl, kako bi se odrezal predstavnik velecenjene britanske avtomobilske industrije - aja, saj res, ni je več! Verjetno je tudi prispevek posnel na britanske videokamere, tekst pa napisal na britanski računalnik ter si nato vseskupaj ogledal na britanskem televizorju, ne pa na kakšnem škart izdelku firme Samsung.

Res ne vem, kje ste bili vsi vsaj zadnjih 30 let, ko nas je Koreja na veliko področjih prehitela, pa to velja tako z nas kot za angleže. Se še spomnite projekta Yugo America in kdo je povzročil njegov neslavni propad?

music_man
Novinec

Kraj: doma

Napisal/-a music_man To mar 13, 2007 9:52 pm

@ Sonic
Toj opis prvega ria

mislem če se že delaš pametnega še tolk poglej da gre tu besede o 7 let starem avtu in ne aktualnem modelu

tak d sam LOL na tvojo kredibilnost.

p.s. ta stari rio je kanta se strinjam, tanovi pa je svetlobna leta napredoval.
VSAKA PALICA IMA DVA KONCA
JE REKEL MODREC, KI ŠE NI VIDEL ROGOVILE

Uporabniški avatar
Tribal
Nov uporabnik

Napisal/-a Tribal To mar 13, 2007 9:54 pm

A lahko še jest mal zakurm.Najbolše avtomobile delajo Američani. :lol:

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To mar 13, 2007 10:31 pm

Festina je napisal/-a:sonic kaj pa vozis ti za en avto in kaj je on reku lepega za tvoj avto?
Za konkretno moj avto čisto nič, ker ga še ni videl. :D

Sicer vozim clio (navaden), kot bi morda lahko uganil iz mojega podpisa...

Je pa Clarkson o eni sicer hudo športni verziji cliota rekel menda: "In my perfect ten car garage I would definitely have one of these – no question". (sem glihkar pogooglal)
Ampak to je rekel o cliotu V6 sport. Glede navadnega cliota, kot ga imam jaz, pa ne vem... je najbrž stresel kako svojo angleško šalo o šepavih žabah ali kaj podobnega, kar pa mene itak ne gane preveč. :P

Vsekakor pa zelo verjetno ne Clarkson ne kdorkoli drug še ne bo prav kmalu kaj podobnega, kot o cliotu sport, rekel o kaki Kii ali Hyundaiu etc... :twisted:

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
kochar
Novinec

Napisal/-a kochar To mar 13, 2007 10:56 pm

Aha, kar Clarkson reče je absolutna resnica ;)

Sicer pa - če povzamem tvoje poste v tej temi:
-so Korejci in Japonci j***a, ker ti vizualno niso všeč
-se japonske premium znamke skrijejo pred nemškimi, ker nimaš o njih pojma
-so Korejci poden, ker Clarkson tako pravi
-so Korejci/Japonci poden, ker se v Nemčiji prodajajo večinoma nemški avtomobili

Skratka, :lol: :lol:
I'll be back.

Uporabniški avatar
Festina
Novinec

Napisal/-a Festina Sr mar 14, 2007 12:06 am

sonic je napisal/-a:
Festina je napisal/-a:sonic kaj pa vozis ti za en avto in kaj je on reku lepega za tvoj avto?
Za konkretno moj avto čisto nič, ker ga še ni videl. :D

Sicer vozim clio (navaden), kot bi morda lahko uganil iz mojega podpisa...

Je pa Clarkson o eni sicer hudo športni verziji cliota rekel menda: "In my perfect ten car garage I would definitely have one of these – no question". (sem glihkar pogooglal)
Ampak to je rekel o cliotu V6 sport. Glede navadnega cliota, kot ga imam jaz, pa ne vem... je najbrž stresel kako svojo angleško šalo o šepavih žabah ali kaj podobnega, kar pa mene itak ne gane preveč. :P

Vsekakor pa zelo verjetno ne Clarkson ne kdorkoli drug še ne bo prav kmalu kaj podobnega, kot o cliotu sport, rekel o kaki Kii ali Hyundaiu etc... :twisted:

fante ce se nisi opazu gospod Clarkson se ni pohvalu avta ki bi biu u rangu clio itd. ampak le zverine beri EVO itd ;) tko da se umer mal ;)

LP: Boyan

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Sr mar 14, 2007 12:11 am

Vidim, da ne spremljaš ravno redno Top Geara. Kaj pa yaris, jazz, panda...?
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Festina
Novinec

Napisal/-a Festina Sr mar 14, 2007 7:45 am

bass je napisal/-a:Vidim, da ne spremljaš ravno redno Top Geara. Kaj pa yaris, jazz, panda...?

ti pa ne mojega odg. kot pise na koncu se itd. ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr mar 14, 2007 8:49 am

Festina je napisal/-a:fante ce se nisi opazu gospod Clarkson se ni pohvalu avta ki bi biu u rangu clio itd. ampak le zverine beri EVO itd ;) tko da se umer mal ;)

LP: Boyan
Fante, jaz sem čisto umirjen, glede navadne verzije cliota pa si kar mislim kaj bi Jeremy rekel (če si morda spregledal tisti moj stavek s šepavimi žabami), pa se čisto nič ne sekiram. 8)
Saj Clarkson itak pogosto pretirava - navadnega golfa V je recimo precej šimfal (čeprav ni našel nobene druge konkretne napake kot oblikovanje armature, ki mu ni po okusu). Golfa GTI je pa nekaj časa kasneje samo hvalil in razkladal, da je "najboljši avto trenutno na cesti"....

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr mar 14, 2007 8:58 am

SIcer pa nima smisla da še kaj pametujem, le tistemu ki je začel to temo (če sploh še bere tele naše pisarije :D ) bi pa rekel, naj se pač zmeni za testno vožnjo v Rio-tu pa morda še par konkurentih, pa bo videl, če mu odgovarja.
Če mu je Rio res všeč, je pametno da ga kupi, seveda.
Če mu pa ni všeč (tako kot je npr mene povsem razočaral Getz), pa naj ne misli, da je kaj pri avtomobilu spregledal, ker mi nekateri tulijo, da so korejski avtomobili boljši od evropskih (sic). Niso.
Če ti avto ne odgovarja na začetku, ti verjetno tudi kasneje ne bo. V vsakem primeru daš pa toliko denarja, da je smiselno kupiti res tisto, kar ti osebno ustreza in te iz takih ali drugačnih razlogov veseli. Pa naj bo to clio, golf, peugeot, yugo - ali pa tudi Kia, če komu res sede... vse sorte ljudje se najdejo.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr mar 14, 2007 9:20 am

sonic je napisal/-a:SIcer pa nima smisla da še kaj pametujem, le tistemu ki je začel to temo (če sploh še bere tele naše pisarije :D ) bi pa rekel, naj se pač zmeni za testno vožnjo v Rio-tu pa morda še par konkurentih, pa bo videl, če mu odgovarja.
Če mu je Rio res všeč, je pametno da ga kupi, seveda.
Če mu pa ni všeč (tako kot je npr mene povsem razočaral Getz), pa naj ne misli, da je kaj pri avtomobilu spregledal, ker mi nekateri tulijo, da so korejski avtomobili boljši od evropskih (sic). Niso.
Če ti avto ne odgovarja na začetku, ti verjetno tudi kasneje ne bo. V vsakem primeru daš pa toliko denarja, da je smiselno kupiti res tisto, kar ti osebno ustreza in te iz takih ali drugačnih razlogov veseli. Pa naj bo to clio, golf, peugeot, yugo - ali pa tudi Kia, če komu res sede... vse sorte ljudje se najdejo.

Ti si zgresil nakup avta :P Ce bi sel z ceed-om na testno voznjo bi se bil odlocil zanj :D(joke)

Getz je tudi mene razocaral, ampak sedanji accent/rio sta precej boljsa. Ce bi tej korejci imeli nemsko znacko spredaj, bi imeli dosti vecji uspeh... no vsaj tej novejsi.
No vsak ma svoj okus
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr mar 14, 2007 9:36 am

Hahaha.... :D Res ste me nasmejali glede korejcev. Sam sem ponosen lastnik novega Hyundai Getza 1.4 16V in je super avto.... res je, da Korejcem mogoč manjka malo design-a, ampak so pa avtomobili kvalitetno izdelani, jest sem iz dneva v dan bolj navdušen nad njim,.... ga ne zamenjam za nič na svetu.... Pa še to, ko sem kupoval novi avto sem si ogledal kar nekaj znamk, od Fiata (novi punto), Renaulta (Clio), VW (polo), Citroen (C3), Peugeto (207) itd.... pa me je z ceno in z opremo prepričal ravno Hyundai. Evropejca ne kupim več, ker so predragi in še nekvalitetni povrhu. Od sedaj naprej samo japonca ali korejca, pa tud če nimajo ravno najlepšega designa.
Glede Clarksona pa lahko rečem samo to, da je kot vsi Britanci samovšečen... ni mi všeč da pljuva vse povprek, kar ni britanskega.... Njegova samovšečnost ni resnično nažira živce.... če nebi vozili takih super avtov sploh nebi gledal oddaje... Je pa vedno en in isti koncept.... avtomobili najvišjega razreda so vedno pohvaljeni, kar je manj je sranje..... kot da imajo ljudje denar kupovati take avte....

@Blinder, @sonic: S čim vaju je Getz razočaral?
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Sr mar 14, 2007 10:11 am

Ah, glede na to, s kakšnimi avioni se vozi Jeremy Clarkson... Je pa med drugim popljuval korvete in tudi razložil, v čem je finta japonskega dizajna.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr mar 14, 2007 11:21 am

@sonic: S čim vaju je Getz razočaral?
Mene je getz 1.3 (model 2004) razočaral praktično z vsem: od 1.3 motorja (na papirju 85 KM - če ne bi vedel, bi rekel da jih je morda 45), neudobno podvozje, obupno smotan design kabine in plastika kot bi pričakoval v stoenki, skratka grd izgled - kar bi še prenesel, če ne bi bil tako neudoben položaj za volanom in slabi sedeži, čudna oblika prestavne ročice, ki je bila neprijetna na otip (česa takega še nisem doživel). Ko sem takrat testiral cliota, 206 in pred kratkim megana in golfa, mi je bilo vsakič kar žal, ko sem po uri ali dveh moral vrniti testno vozilo. Pri getzu pa sem test hitro zaključil in bil vesel, da mi ga ni bilo več treba vozit. Tako zanič se mi je zdel. Od cliota je bil cenejši morda 400 EUR, je imel pa tudi kar nekaj manj opreme. No, upam da so novejši modeli kaj izboljšani...

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr mar 14, 2007 11:36 am

sonic je napisal/-a:
@sonic: S čim vaju je Getz razočaral?
Mene je getz 1.3 (model 2004) razočaral praktično z vsem: od 1.3 motorja (na papirju 85 KM - če ne bi vedel, bi rekel da jih je morda 45), neudobno podvozje, obupno smotan design kabine in plastika kot bi pričakoval v stoenki, skratka grd izgled - kar bi še prenesel, če ne bi bil tako neudoben položaj za volanom in slabi sedeži, čudna oblika prestavne ročice, ki je bila neprijetna na otip (česa takega še nisem doživel). Ko sem takrat testiral cliota, 206 in pred kratkim megana in golfa, mi je bilo vsakič kar žal, ko sem po uri ali dveh moral vrniti testno vozilo. Pri getzu pa sem test hitro zaključil in bil vesel, da mi ga ni bilo več treba vozit. Tako zanič se mi je zdel. Od cliota je bil cenejši morda 400 EUR, je imel pa tudi kar nekaj manj opreme. No, upam da so novejši modeli kaj izboljšani...

Ok, poštena kritika. Strinjal bi se samo z design-om, ki ni vrhunec. Drugače pa sem sam navdušen nad podvozjem, osebno imam raje malo tršega (prej sem imel citroena in mi je šlo na živce, da sem se čez ovinke vozil pod kotom 45 stopinj :evil: ), volan in prestavno ročico imam usnjeno, kar se zelo lepo prileže v roko, pozicijo za volanom si pač vsak najde sam, meni moja zelo odgovarja, lahko sedim notri ure in ure.... Motor 1.4 16V me še ni razočaral, kar se tiče moči in prožnosti. Ampak dobro, vsakemu svoje, poznam tudi ljudi, ki z novim cliotom niso zadovoljni. Je pa poštena kritika :)
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento Sr mar 14, 2007 11:42 am

Sonic ti se očitno še nisi vozil v slabem avtomobilu! :?
Getz ma nastavitve voznikovega sedeža v vse smeri (več kot keri koli clio) in po višini nastavljiv volan tako, da vsak normalen človek lahko hitro najde dovolj dober položaj za volanom. Dizajn kabine je pač stvar okusa, so pa skoraj vsa stikala na dosegu roke brez problema. Doma imamo Getza 1.3 z 85KM in vem kakšno moč da in je v primerjavi z drugim našim avtom Corso 1.0 z 53KM kot dan in noč. Pospeški so bistveno boljši in končna hitrost sploh. Očitno se nisi peljal pa AC v kakšen klanec ker pol bi opazil, da hitrost ne pada tako hitro kot pri švohnejših motorjih. Hodi menjalnika so dokaj gladki in menjalnik je mehek (sm vozil že več evropejcev pri katerih je bil menjalnik bistveno slabši in trd :P ).
Ti imaš pač slabe izkušnje z Getzom jaz jih imam z evropskimi vozili tega segmenta ;)
Še dobro da se prodaja toliko različnih znamk, da vsak lahko dobi tisto kar želi :!:
Pa še enkrat: V evropi se slabih avtomobilov ne prodaja, so le dobri in malo manj dobri!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov