matia je napisal/-a:FBR je napisal/-a:Se opravičujem, ampak eni ste pa talenti za finance.
Kupil bi nov avto, za to bi vzel kredit, keš ki ga mate dal v delnice/sklade.
Nov avto v 1. letu zgubi 20% cene, kredit boste preplačali 20%, s skladi! boste pa zaslužil 10%. Katera logika. Jaz vam čestitam.
Se ne čudim zakaj je Slovenc v zadnjem času preveč zadolžen in slabo vpliva na gospodarstvo.
Nov avto se izplača če ga imaš vsaj 4,5 + let!
Moje mnenje: Če maš keš greš in skeširaš rabljen avto, ki veliko manj zgublja z leti, plus tega nimaš nobenega problema ne s kreditom ne s skladi. P.S.: Ko daš v sklad si zavezan, da prej ne dvigneš denar pred iztekom roka. Če ne so penali. Torej boš po logiki enega izmed vas imel dva tanka bencina zastonj šele ko boš dobil ven denar iz skladov, če bo donosen seveda.
Ker se ravnokar učim za izpit iz ekonomije pač morm tole pokomentirat. letos nam je asistent 3x preračunal kako se kupuje avto. in ker vidim da se najbolj ne spoznaš ti bom razložil. recimo: nekaj let si pošteno delal in si uspel privarčevati 100 000€. če imaš dobro izobrazbo in dobro delovno mesto do tega denarja prideš. sedaj pa si pred dilemo. 1. ali del teh sredstev porabiš za nakup avtomobila in s preostalim delom varčuješ naprej ali pa 2. za nakup vzameš kredit in s celotnimi sredstvi varčuješ naprej.
1. kupiš avto za 30 000€ (pasat, audi a4, bmw 3) in za varčevanje ti ostane 70 000€. ta denar naložiš v sklad ki ima vsaj 12% letni donos (povprečje je 12% donos; glede na razmere je lahko mnogo več, težje manj saj ti borzn hiše okvirno znajo svetovati), po 6 letih dobiš 140 000€ in po 12 letih kar 280 000€ . super ne vendar...
2.vzameš kredit za 30 000€ in za varčevanje imaš 100 000€. pod enakimi pogoji kot pod 1. imaš sedaj po 6ih letih 200 000€ in po 12 400 000€. od tega odšteješ še 30 000€ kredita in 9000€ obresti in imaš 361 000€
razlike je 81 000€ v tvoj plus. imel pa si ravno tako nov avto. mal je za razmislit.
OT: S40 je za moje pojme super izbira
Lp matia
Ja maš prav glede tvojga računa. Vendar tukaj se gre za celoten znesek, ki ga vložiš tja ali tja, pri katerem ti nič ne ostane. Zaradi tega, kredit financiraš direktno iz plače. In to je tista logika. Vzel bomo kredit, jedli bomo pa kruh in mleko za počitnice bomo pa še videli. Za moje pojme velik bolje živim z večjim, bolj opremljenim avtom, ki manj izgublja ob enem pa ne dam za kredit niti stotina, zaradi česar se ne rabim 5 let odrekat. Res je. Nimam novega avtomobila. In ne vidim, kje bi bla poanta, da bi ga hotel s tako logiko imeti.
Sploh pa nisi vračunal večinske izgube zaradi novega avta pri katerem izgubljaš na ceni. Zato tistih 15 odstotnih točk razlike po 5 letih (kredit+sklad) ni nič v primerjavi z izgubljeno vrednostjo avta v prvih 5 letih, ki je glede na štartno vrednost izgubil 60-70%. Ali sedaj te izgube ne bomo šteli. Razlika več kot očitna.
Vidiš samo ozkoglednost skozi oči kredita in donosa sklada. Cene avta pa nisi nikjer upošteval. Sploh pa me zanima, kdo kar tako našpara 100k€. Svet niso samo trije parametri.
In by the way, tudi jaz hodim na ekonomski fax.