Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Če feb 28, 2008 4:02 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:
De_Tomaso je napisal/-a:V preteklosti sem imel tri leta 147 JTD in do 130000km tiščanja (vsako sezono menjal 3 komplete gum 215/45 R17) nisem imel enega samega problema z motorjem, no pa resnici na ljubo tudi ne z avtom. Porabo sem imel pozimi na 16" kolesih okoli 5,8, poleti pa na 17"tkah med 6,5 in 6,8. Vedno računano na roke, ker ne zaupam čisto potovalnemu računalniku.

Glede motorja torej same pohvale z moje strani.

pa kaj te ti tukaj nekaj potem lažeš. Pri tiščanju zagotovo nebi imel avto samo 6.5 ali pa 6,8l porabe,kaj nekaj glumiš pm. eni res živite v svetu pravlic

Sicer ni natančno navedeno za kakšen agregat gre, ampak : brez tega podatka na daljše obdobje po mojih izkušnjah lahko rečem, da je resnica. Veliko pa je odvisno od več faktorjev (relacije, AC - navadna c., ravnina-vzponi ...) Tako bo npr. varčna "klasika" TDI 90 v avtomobilu + 1200 kg imela razpon porabe od dobre 3 (avto šola stil oz "na izi") do 8 l/100 km (gorski prelazi "do pleha").

Pri relacijah pa je spet odvisno ; daljše relacije pri konstantni (beri:enaki) hitrosti vpliva - zmanjšuje porabo z drugo besedo ; razlika je če prevoziš 100 ali 500 km. Hitrostno povprečje pa spet vpliva - tip ceste Jadranska magistrala pri 250 km razdalje pomeni prihranek na času 1 h (namesto cca 4 - 3 h) cca 2 l višjo porabo (dizel agregat). V prvem primeru "družinski" slog vožnje, v drugem "na nož" (beri:se splača kak Oče naš zmolit na račun SLO + CRO radarjev).

Bolj mi gre na smeh, ko kdo govori o primerljivem avtu + bencinski agregat in porabi 7 l/100 km pri "tiščanju".

LP

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Če feb 28, 2008 6:13 pm

De_Tomaso je napisal/-a:V preteklosti sem imel tri leta 147 JTD in do 130000km tiščanja (vsako sezono menjal 3 komplete gum 215/45 R17) nisem imel enega samega problema z motorjem, no pa resnici na ljubo tudi ne z avtom. Porabo sem imel pozimi na 16" kolesih okoli 5,8, poleti pa na 17"tkah med 6,5 in 6,8. Vedno računano na roke, ker ne zaupam čisto potovalnemu računalniku.

kaj pol si v treh letih zamenou usaj 9 kompletu gum...torej ti je en komplet zdržou okol 14k km...si pa voznik, morm rečt...in še pr taki vožnji poraba pod sedem...neverjetno mašino si imel :lol:
jst tkole, če rečem realno, na prejšnem avtu (alfa 156) sem imel 215/45 R17 gor, zdržale so mi dve sezone, pa še mal tretje, z njimi sem naredu neki čez 40k km, poraba povprečna na avtu je pa bla okol 7,2-7,5 (računano na roke)....in verjem da sem ga skos tiščal kokr je dal, k alfe so pač narjene zato da se jih tišči.
Tko da, res svaka čast usem tistim k mate te gor tko neverjetne porabe s temi mašinami!! :lol:

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Če feb 28, 2008 9:55 pm

nevem, zakaj prerekanje okoli porabe, vprašanje je bilo
hartge
........
postavlja vprašanje
zanimam se za nakup Fiata in sicer dizla 1.9 JTD . Predvsem me zanima kako je ka s temi masinami? So vredu?

Pa fiat nasplosno? in o tem je govorn ne pa samo kolk porabi. Vsi ki tiščijo do konca nevem kje se vozijo, ker po naših cestah je tako tako, nič ne de.
FIAT JE O.K.
hartge
.... KIPI IN NE SPRAŠUJ, KER VEDNO TI BO NEKDO KONTRIRAL in se delal pomenbnega, konec koncev pa je to tvija odločitev in dokler ne poizkusiš ne moreš soditi in vedeti.
Fiat je sranje(ponavadi od tistih), ki ga niso imeli možnosti preizkusiti.

hartge
Novinec

Napisal/-a hartge Če feb 28, 2008 10:01 pm

Problem imam ker vozim redno vse avte od ( VW,AUDI, FORD, CHEVROLET, MITSHUBISHI, HYUNDAI, RENAULT... ) ampak s FIATOM nekako ne pridem nikoli v stik.. tako da sem zato vprasal..

Jah poraba je tudi pomembna iscem en avto s majhno porabo

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če feb 28, 2008 10:15 pm

PORABA, PORABA,PORABA 5-6 litrov my ass! U bistvu ja samo lepe turistične vožnje ne pa stalno tiščanje pa nekje je nekdo napisal 6 litrov po LJ. ah dejte dejte sami sebe pumpat.Nekje sem že pisal da imamo na šihtu 3 JTD-je 115 KM in 2 delata v glavnem relacije in imata porabo 6,5-7,5 litra tudi kakšna 8 je vmes (1X Stilo MW,1X AR 147)potem je pa tu še drugi stilo MW ki se pa vozi 95% samo po LJ. in to ne grobe vožnje pa je poraba kr lahko rečem raje 8 kot 7,5,potem pa je tukaj še kolegova AR 156 vožena v veliki večini na relaciji LJ-Brnik in kr v glavnem tiščana in ma porabo 6,9 po BC-ju +0,8 dcl ko pridemo na realno porabo računano na roke in potem še moja Marea 110 KM vožena v glavnem po mestu in v glavnem dokaj lepo in smo na 7,5 litrih.To so realne številke za 5 JTD-jev računanae na roke po nalogih in računih (službeni 3-je)!!

Še za info:direktorca vozi A6 2002 2.5 TDI z 25 TKM realnih vozi pa se v glavnem po LJ.in po bc-ju je poraba malenkost čez 10 litrov

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če feb 28, 2008 11:13 pm

to pa so realne porabe, akr je čarenapisal in pa gasperozimek, vse drugo pa ne vrjamem, ker js z mojim starim td motorjem ne pridem pod 7litrov na relaciji, dinamične vožnje.

Drugače pa je pri fiatih tak, da je kak čriček več, da je treba kak žmigavec popravit ko ven pade(ampak odpade pa ne :P ), vedar pa se vse to skompenzira s tem, da za tak denar težko dobiš bolje opremljen avto(razen punto se mi zdi da je tu izjema)
LP Rok

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso Pe feb 29, 2008 1:16 am

gasperozimek je napisal/-a:

kaj pol si v treh letih zamenou usaj 9 kompletu gum...torej ti je en komplet zdržou okol 14k km...si pa voznik, morm rečt...in še pr taki vožnji poraba pod sedem...neverjetno mašino si imel :lol:
jst tkole, če rečem realno, na prejšnem avtu (alfa 156) sem imel 215/45 R17 gor, zdržale so mi dve sezone, pa še mal tretje, z njimi sem naredu neki čez 40k km, poraba povprečna na avtu je pa bla okol 7,2-7,5 (računano na roke)....in verjem da sem ga skos tiščal kokr je dal, k alfe so pač narjene zato da se jih tišči.
Tko da, res svaka čast usem tistim k mate te gor tko neverjetne porabe s temi mašinami!! :lol:

Sedaj vozim 166 JTD pa tudi nimam porabe ne vem kaj preko 7,5L, čemur botruje, da imam 95% vožnje po regionalkah in praktično nič v mestih.

Glede gum pa tako, kvalitetne gume iz višjih razredov gredo hitro in zato tudi držijo cesto dobro. Na 147 GTA, ki jo vozim dosti sedaj gredo gume celo prej in sicer ne zdržijo niti 10000km. Tako pač je.
Zadnjič spremenil De_Tomaso, dne Pe feb 29, 2008 1:24 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Vprašanje podnebnih sprememb zaradi naše potrošnje ni vprašanje stroškov, ampak vprašanje naše morale.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Pe feb 29, 2008 1:23 am

Js pa nimam JTD mashine in imam povprecno porabo v podpisu :D :P :twisted: ;) :lol:

Voznja pa 50% LJ in 50% relacije. 8)
Slika

Uporabniški avatar
De_Tomaso
Uporabnik

Napisal/-a De_Tomaso Pe feb 29, 2008 1:23 am

Patrik_A3 je napisal/-a:

pa kaj te ti tukaj nekaj potem lažeš. Pri tiščanju zagotovo nebi imel avto samo 6.5 ali pa 6,8l porabe,kaj nekaj glumiš pm. eni res živite v svetu pravlic

Poglej jaz sem ti napisal kako je bilo pri meni. Pač ne živim v bloku sredi mesta in preživim na dan 3 ure med semaforji. In zato sem avtomatsko lažljivec in ne vem kaj. Daj zresni se in začni bolj objektivno in predvsme širše gledat na svet.
Vprašanje podnebnih sprememb zaradi naše potrošnje ni vprašanje stroškov, ampak vprašanje naše morale.

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH Pe feb 29, 2008 8:49 am

hartge je napisal/-a:Problem imam ker vozim redno vse avte od ( VW,AUDI, FORD, CHEVROLET, MITSHUBISHI, HYUNDAI, RENAULT... ) ampak s FIATOM nekako ne pridem nikoli v stik.. tako da sem zato vprasal..

Jah poraba je tudi pomembna iscem en avto s majhno porabo

FIAT kot FIAT – poceni avto, kjer gre pričakovat temu primerno (»poceni«) kvaliteto – (beri:ne smeš se preveč obremenjevat s širšim pojmom kakovost – vozil se boš povsem normalno, zgolj kakovosti npr. TOYOTE ne smeš od njega zahtevat oz pričakovat) – »besednjak« mojega prijatelja o FIAT-u (lahko ga obiščemo kadarkoli, če kdo ne verjame) – ima pa s FIAT-i bogate izkušnje, ker je imel, ima in bo imel FIAT-a … FIAT-a (124, 131 … ) si lasti že iz časov, ko je večina tu sodelujočih imela v najboljšem primeru pampers na riti.

Eden redkih zapriseženih lastnikov FIAT-a, ki zna objektivno govorit o svojem avtomobilu

Tako,da sledi zelo preprost nasvet; preglej, preizkusi, testiraj … če ti ustreza najdi dober primerek, če pa zahtevaš-pričakuješ več (beri:kakovost) obstajajo boljše (dražje) alternative.

Glede porabe; preberi si moje izkušnje o porabi, pa kakšno daljšo testno vožnjo naredi s tvojimi konkurenti - tako boš skozi prakso-uporabo imel najboljšo informacijo o porabi.

LP

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe feb 29, 2008 11:06 am

1.3 jtd je pa le dobu nagrado za najbolši motor med kategorijo 1.0 in med 1.4
več:
http://www.italiaspeed.com/2005/cars/fi ... /0406.html
Lep pozdrav :)

StMatX
Nov uporabnik

Napisal/-a StMatX Pe feb 29, 2008 1:39 pm

Sam vozim AR 156 2,4 JTD 103 kw, poraba izracuna na roko je 6,8/100, ce cist vedno divjam pa tam do 7,2. Aja motor je Fiat-ov.

Nimam tezav, ok, enkrat mi je sel en senzor za zrak, ampak sem uredil (pri pospesevanju ga je dusilo) + sklopko sem zamenjal.

Drugače delam redne servise.

Ko sem ga kupil je imel na zacetku 142k km sedaj jih ima nekaj cez 225k v dveh letih in pol.

Kaj mi nagaja?
Jah, treba se je zamenjat mehanizem za pomik stekel od zadaj in mislim da to to.
S turbino nimam tezav pa upam da ne bo.

Avto je letnik 2001 ne mislim ga menjat, upam da me bo še lepo držal naprej.

Je pa kot so rekli, odvisno kako je z avtom delal prejšnji lastnik in pa tudi kaj od sreče.

Vozil sem Renault-a, poraba je fajn, udoben je bolj kot moj, ampak sla tudi turbina, in ne samo na našem. Bencinarji pa bolj posrečeni. Z polotom imam izkušnje, noter je lep, motor pa ima prešvoh, vsaj zame. Vozil sem Opla, bil zadovoljen, ter majhna poraba. Sedaj ze slisim kakega črička ampak nič več kot na kakem podobnem letniku passatu.

LP

Dazi
Novinec

Napisal/-a Dazi Po mar 03, 2008 11:45 pm

Bom pa še jest povedal svoje mnenje.

V službi mamo doblote, že več let. Mašina 1.9 JTD je zakon. Res mal žre. Tud pod 5l/100 km jo spraviš brez problema. Gre pa tud k pes. Ostalo je pa za en drek. Še čisto pri vseh doblotih je šlo že kej narobe. Pri enmu že pri 60k KM sklopka uibr trese, ko speleš, bremz pa skor nima več. Pa razna elektronika, el. stekla. itd...Pa tud plastika se neki rada lom.
1.3 JTD, nagrada gor ali dol, je prešvoh!!! In žre več kot 1.9!!! Shit od motorja.

Drugače vozim Renaulta, pa sem že tud vse mogoče menjal. Je pa mal bolj narejen kot fiat. Motorji se mi pa zdijo enakovredni.

Lp

Dazi
Novinec

Napisal/-a Dazi Po mar 03, 2008 11:53 pm

Še tole bi dodal.

Teh 5l/100km , povprečne porabe, mi je enkrat ratal med LJ in Litijo narest. Tja sem gonu kukr je šlo( sem se podil za MX-5, in mi ni mogla pobegnit...), nazaj sem pa vozu po predpisih. In mi je na koncu v LJ kazal manj kot 5l/100km, s tem da še preden sem šel v litijo je bila povprečna poraba višja. To je bilo narejeno z avtom doblo, 1.9 JTD 101KM, cargo.

Drugače je pa avto vožen 90% po mestu in žre okol 6.5 - 7 l na 100km.

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To mar 04, 2008 10:56 am

Dazi je napisal/-a:Bom pa še jest povedal svoje mnenje.

V službi mamo doblote, že več let. Mašina 1.9 JTD je zakon. Res mal žre. Tud pod 5l/100 km jo spraviš brez problema. Gre pa tud k pes. Ostalo je pa za en drek. Še čisto pri vseh doblotih je šlo že kej narobe. Pri enmu že pri 60k KM sklopka uibr trese, ko speleš, bremz pa skor nima več. Pa razna elektronika, el. stekla. itd...Pa tud plastika se neki rada lom.
1.3 JTD, nagrada gor ali dol, je prešvoh!!! In žre več kot 1.9!!! Shit od motorja.

Drugače vozim Renaulta, pa sem že tud vse mogoče menjal. Je pa mal bolj narejen kot fiat. Motorji se mi pa zdijo enakovredni.

Lp

Ne morš primerjat dostavnega avtomobila in pa osebnega. Glavo stavim, da se vsi "znašate" nad Dobloti - ker je pač služben avto in z njim ne delaš tako kot s svojim. Taka primerjava je nična.

Pa ker sem opazu, da se na veliko govori o raznih čričkih pri Fiatu in neverjetni kvaliteti pri Renaultu. Jaz vozim Cliota (leta 05 sem kupil novega) in Stila MW (letnik 04, lani kupil rabljenega). Stilo je notr BP, res nimam pripomb. Vse lepo sestavljeno, nič ne ropota. Pri Cliotu je pa katastrofa. Že v garanciji so mi popravljali plastiko, pa ni nič drugač - ropota, škriplje (stiropor pod volanom in alu letvice na armaturi), odpada (pokrov senzorja za dež), maha preč (na stebričku in pi pragovih). Poleg tega je tud na pogled in otip Renaultova plastika bolj boga. Usnje na volanu je pa tud ena srednja žalost.

Glede JTD motorja... edina pripomba gre na njegovo glasnost kadar je hladen.

Uporabniški avatar
Torti
Novinec

Napisal/-a Torti To mar 04, 2008 11:40 am

sam si lastim StiloMW 1.9JTD. Zaenkrat brez pripomb nad avtomobilom. Porabo imam odkar ga sedaj imam (beri leto dni) 6.3L/100km. Poraba je realna.Vozim dinamično, ne prehitro in ne počas. Dosti se vozim tudi v brege (Pohorje), avtoceste in mesto. Tako da si upam trditi, da je to realna poraba avtomobila. Motor je špica, ko je hladen je mogoče malo glasen, ampak je pač diesel. Čričkov nekih ni, moje mišljenje je, da kvaliteta ne zaostaja kaj dosti za oz. je primerljiva z ostalimi znamkami. Edino kar me mogoče moti je položaj sedenja za volanom. Jaz ne najdem nikakor prave pozicije za sedenje.

To je moje mišljenje. JTD pa je itak zakon! :-P
Slika

Uporabniški avatar
slobender
Novinec

Napisal/-a slobender To mar 04, 2008 4:16 pm

Dostavni avti so nasploh šoder od šodra. Na firmi mamo dva nova caddyja. Pri enem bo kuplonga pri 40k že zrela za menjavo. Ma pa avto nekje 30% mestne vožnje in 70 regionalka/AC.

Tak da menjava kuplonge je čist odvisna tudi od načina vožnje. :P

P.S. Tudi nam je že 2x odpovedal mehanizem za šajbe + 1x je šajba padla v vrata. :roll:

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Sr mar 05, 2008 11:51 pm

Dazi
Kje si pobrav, da je Reno bolje narejen od Fiata? kateri Reno in Kateri Fiat?
Iskreno povedano imam Fiat Stilo in njegova armaturka, ne govorim, da je vrhunska, je pa dost boljša kot plastika od Renaulta. Fiatova je posebna pena- nevem imena, nič ne črička je solidno narejen in nevem kaj je tolk bolš Reno.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To avg 26, 2008 10:38 pm

kje se pri stilotu da pogledat kolk ma porabo, kaj morm tm na tistem ekranu prtisnt?
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
Somebody_new
Novinec

Napisal/-a Somebody_new Sr avg 27, 2008 6:33 am

Mel 4 leta 1,9 JTD 105KM, edini problem povezan z motorjem je bil, da je po 2 letih turbina šla ampak tisto je bil moj prvi dizel, tako da nisem vedel, da ne smeš dat poln gas pri hladnem motorju itd, seda si že tri leta lastim 1,9 JTD MultiJet 120KM, edini problem je bil, da se EGR ventil zamašil, vendar bi naj to bilo zaradi umazanega goriva! Poraba je ob normalni vožnji okoli 6l, pri bolj hitri pa tudi blizu 8l!!! Glede same notranjosti ni ravno cvet ampak pa je vse na svojem mestu ter nič ne škripa in odpada!!! Jaz sem se že vozil v veliko avtomobilih in edino MB in BMW sta se mi zdela boljša od JTD po občutku, ko avto pelješ!!!
TIGR
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: whitee in 10 gostov