Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Sr dec 23, 2009 12:20 pm

Kar se mene tiče je tale davek čist OK; avtomobili ki jih jaz kupujem oz. jih bom kupoval se bodo pocenili (in to ne malo), pa Slovenija ne bo več prva postaja za zvožene in sesute avtomobile iz razvitega dela Evrope...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr dec 23, 2009 2:09 pm

Najbrž je bilo pretipkano že ogromno na to temo, vendar se ne morem znebiti občutka, kako slepo sledimo evropskim birokratom ter novim in novim nebulozmom. Moje razmišljanje je sicer laično. Moderno je in politično korektno, da si v zdajšnjem času ekološko osveščen ter poskušaš tako tudi živeti. Primarno se državni aparat bori za manjšanje proračunskih lukenj, koliko jim pa je mar ekologija, pa upam, da je bilo jasno v Koebenhavnu. Konec koncev pa je bilo tudi metanje peska v oči in zavijanja v celofan s strani kakšnega Al (Bundy) Gora preveč, da je skoraj nemogoče izluščiti resnico.

Vendar, naj me kdo popravi, če se motim, mar ni izračun davka oz DMV na tako fluidni osnovi, kot je izpust CO2 malce preveč fiktiven? Gre namreč za meritev, osnovano na podlagi laboratorijskih meritev, ki z realnim življenjem nima nobene veze. Mar ni izpust CO2 pogojen z načinom vožnje ter porabo? Mar je teoretično npr. Lamborghini Murcielago z izpustom preko 350g/m3 , s katerim se lastnik zapelje po cesti 1x tedensko iz užitka, večji onesnaževalec, kot lastnik Smarta s 99g/m3, ki se dnevno prebija v mestnem kaosu?!?
Mar niso ravno Nemci opravili raziskave, kako so proizvajalci čudežno čez noč znižali svoje izpuste na skorajda enakih modelih, ravno tedaj ko je EU zagrozila s plačili penalov, kdor se ne bo držal nižje meje x g/m3 do leta 201x? Največja sprememba naj bi se zgodila pri BMW ter drastični spremembi laboratorijskih meritev? Čudežni Effecient DYnamics? No, ja...

Osnova za davek se torej meri na izpustu nekega plina, ki je več ali manj odvisen od načina naše vožnje?!? Oziroma, lažje interpretirano - od iznajdljivosti proizvajalcev!?!?! Mar ni bolj logična obdavčitev goriva ter posledično porabnikov?

Mislim, da je osnova razmišljanja nove obdavčitve preuranjena ter zrela za vnovično preučitev. Pavšalno obdavčiti dieselske motorje več, kot bencinske je neresno, v ta pavšal pa "upoštevati" ostale izpuste. Mar niso ravno Nemci ugotovili, da je uveljavljanje Eko nalepk (Umweltplakette) v mestih doprinesla ničelno izboljšanje zraka?!? Mar ne prihaja v zadnjem času do novih dognanj glede globalnega segrevanja ter dvomljivi vpletenosti CO2?

Bojim se evropskih birokratov, ko bodo čez x let ugotovili, da so tudi danes tako opevani brezogljični električni avtomobili lahko hudičevo strupeni. Mar je izdelava baterij res neonesnažujoča ter je surovin za izdelavo le teh dovolj na našem planetu?

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo Sr dec 23, 2009 2:18 pm

A obstaja mogoče že kaka lestvica kolk davka bo treba plačan no količino izpusta CO2?

supr
Nov uporabnik

Napisal/-a supr Sr dec 23, 2009 2:54 pm

Nova lestvica DMV
Tukaj je ena lestvica, vendar ne 100% da bo taka.

A kdo ve, če novi DMV začne veljati s 1.1. ali kasneje?

lukp
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lukp Sr dec 23, 2009 4:46 pm

Novi DMV naj bi začel veljati s 1.1. ampak še nikjer ni nič objavljeno, tako, da pomoje ne bo takoj po novem letu. Lestvica je bila že 2-krat spremenjena tako, da se ne nanašam toliko na lestvico. Moje mnenje je, da je 31-odstotni davek absolutno previsok.

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Sr dec 23, 2009 7:54 pm

tja, lahko bi bil še precej višji; sem govoril z enim Dancem, model je za A6 dizla plačal skoraj 200% davka...

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr dec 23, 2009 8:01 pm

če bo res taka lestvica potem se bo pocenilo večina avtomobilov, vključno z BMW530i in podobnimi :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr dec 23, 2009 8:09 pm

Ampak jaz ne razumem čisto popolnoma. Recimo da ima avto z 180 CO2-ja in kolikor jaz vem je to merjeno na max, se pravi da tak avto ki ima 180 CO2-ja gre sigurno čez 200km/h, po naših cestah lahko voziš max 130km/h, se pravi da takega ispusta ne boš dosegel.
Ista fora je pri gumah, v homologaciji piše da moraš imeti V hitrostni razred (mislim da je 240km/h) po naših cestah lahko pa voziš max 130km/h

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr dec 23, 2009 8:13 pm

pskoda je napisal/-a:Ampak jaz ne razumem čisto popolnoma. Recimo da ima avto z 180 CO2-ja in kolikor jaz vem je to merjeno na max, ...

Podatek o izpustu temelji na normirani porabi goriva, torej pri precej majhnih obremenitvah.

Uporabniški avatar
slku8a
Nov uporabnik

Napisal/-a slku8a Sr dec 23, 2009 8:31 pm

lukp je napisal/-a:Novi DMV naj bi začel veljati s 1.1. ampak še nikjer ni nič objavljeno, tako, da pomoje ne bo takoj po novem letu. Lestvica je bila že 2-krat spremenjena tako, da se ne nanašam toliko na lestvico. Moje mnenje je, da je 31-odstotni davek absolutno previsok.

Davek naj bi začel veljati s 1. februarjem. Je pa danes Državni svet sprejel veto in še ni čisto sigurno.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr dec 23, 2009 8:55 pm

supr je napisal/-a:Nova lestvica DMV
Tukaj je ena lestvica, vendar ne 100% da bo taka.

Pa sej smo ze na prvi strani ugotovili, da iz tiste lestvice ne razberes vsega in temu je
potem sledilo, da sem nasel popolnoma drugo stran kjer je bolj clovesko razlozeno.
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 89#1176589
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Sr dec 23, 2009 9:04 pm

pskoda je napisal/-a:Ampak jaz ne razumem čisto popolnoma. Recimo da ima avto z 180 CO2-ja in kolikor jaz vem je to merjeno na max, se pravi da tak avto ki ima 180 CO2-ja gre sigurno čez 200km/h, po naših cestah lahko voziš max 130km/h, se pravi da takega ispusta ne boš dosegel.
Ista fora je pri gumah, v homologaciji piše da moraš imeti V hitrostni razred (mislim da je 240km/h) po naših cestah lahko pa voziš max 130km/h

...o ja, veliko je pacientov, ki takšen izpust dosežejo in tudi hitrost veliko večjo od predpisane....
Hvala lastniku, ker skrbi za mojo kondicijo!
VW

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Sr dec 23, 2009 9:10 pm

seeman66 je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Ampak jaz ne razumem čisto popolnoma. Recimo da ima avto z 180 CO2-ja in kolikor jaz vem je to merjeno na max, se pravi da tak avto ki ima 180 CO2-ja gre sigurno čez 200km/h, po naših cestah lahko voziš max 130km/h, se pravi da takega ispusta ne boš dosegel.

...o ja, veliko je pacientov, ki takšen izpust dosežejo in tudi hitrost veliko večjo od predpisane....

ker je znano in dokazano da ena krava bolj onesnažuje okolje z co2-jem kot avto, me prav malo briga za izpust pa če ga napuha tolko da se bodo vsi dušili za mano.

Pač politika je taka da mora nekdo plačati za grehe in ker krave nimajo denarja smo na vrsti mi :!:

Uporabniški avatar
Hribo
Novinec

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Hribo Če dec 24, 2009 4:50 pm

Koliko držav po svetu pa ima tak zakon ,a je ta zakon normalen ? Spet nekaj v čem se bi Slovenija rada pokazala v pozitivni strani po drugi pa? Za nas z to minimalno placo spet pomeni kaj ,... Mnenje To je krsenje pravic.

Lp
http://www.facebook.com/pages/Avtodiagnostika-in-Servis-Osebnih-Vozil/361074387295480

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Če dec 24, 2009 8:19 pm

Hribo je napisal/-a:Za nas z to minimalno placo spet pomeni kaj

Človk z minimalno plačo si ne more dostikrat privoščit nov avto, edin če bi sam zele pa krompir jedu pa dal na mesec 200 evrov+ za lizing.

Tale nov zakon bo slab samo za bogat sloj, za revne, ki pa si novga ne more kupt ni nič novga, edin uvožen.

En velk plus za nas, ne bo več tolk uvoženih avtov.

zoddimmortal
Novinec

Napisal/-a zoddimmortal Če dec 24, 2009 11:04 pm

ma dej jebajo nas za grame na kitajskem na vsake 14 dni odprejo 3 nove super termoelektrarne... in to niso take mini kot pri nas

pol bojo pa ns drkal za vsako malenkost tole ni čist nč druzga kot pa požrensost kapitalistov, boli njih falus za okolje še 100x bolj kot nas

po domače povedano naša proračunska luknja je taka da ima svojo gravitacijo in andromedo vleče proti sloveiji.

Uporabniški avatar
abcabc
Uporabnik

Kraj: Zahodna Slovenija

Napisal/-a abcabc Pe dec 25, 2009 12:55 pm

Mene tud zanima zakaj mora bit v Sloveniji vse prej, kot nekje drugje bolj potrebno. Nas je 2 milijona. Kitajcev pa 1 milijarda pa tam onesnažujejo okolje 1000x bolje, kot mi.
Tale davek to je samo za polnjenje blagajne....zakaj se ne upremo temu davku...naj najprej uvedejo tak davek drugje po svetu, ki jih je več samo poglejte Američane s kakšninmi terenci se vozjo k 5x bolj onesnažuje okolje, kot pri nas 1.4-1.6 motor.

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Pe dec 25, 2009 6:24 pm

Tja, itak da je tale eko norija samo navečji nateg v zadnjih 1.000 letih, pač razlog vsemu je $$$.
Je pa tako, da da je v skoraj vseh državah v EU že v veljavi obdavčitev glede na izpuste CO2. Edina razlika je ali se to plača enkratno ob nakupu vozila, ali vsako leto pri cestniki (npr. brizanski "Tax Disc"). Vsekakor je druga rešitev bolj poštena, pa tako bi se že enkrat odkrižali j**c ala golf 2 pa jugotov...

Primer ekologije: v Portlandu planirajo izgradnjo železniške proge za manjše potniške vlake, s katerimi bi zmanjšali promet na cestah ter posledično prihranili 23 milijard BTUjev (1 BTU = 1,06 kJ). Vse lepo in prav, dokler se ne pride do podatka, da bo gradnja požrla 3,9 triljona BTUjev energije. Se pravi bomo v 172 letih prišli na 0, seveda pod pogojem da bo proga v tem času delovala brez remontov, kar je iluzija...
Prav tako vsi podatki kažejo, da je največje onasnaževanje po potniku na kilometer pri avtobusih, pa jih vseeno propagirajo kot najjačo stvar za reševanje okolja...
več tukaj: http://www.cato.org/pubs/pas/pa-615.pdf

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Kraj: Ptuj, okolica

Napisal/-a mistervegas So dec 26, 2009 4:15 pm

kako je zdaj trenutno z tem novim davkom ? že velja ?

Uporabniški avatar
Hribo
Novinec

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Hribo So dec 26, 2009 4:41 pm

abcabc je napisal/-a:Mene tud zanima zakaj mora bit v Sloveniji vse prej, kot nekje drugje bolj potrebno. Nas je 2 milijona. Kitajcev pa 1 milijarda pa tam onesnažujejo okolje 1000x bolje, kot mi.
Tale davek to je samo za polnjenje blagajne....zakaj se ne upremo temu davku...naj najprej uvedejo tak davek drugje po svetu, ki jih je več samo poglejte Američane s kakšninmi terenci se vozjo k 5x bolj onesnažuje okolje, kot pri nas 1.4-1.6 motor.

Sej hec je v tem,da tudi mi nebomo nič zboljsali ,saj je se veliko ostalih populacij,..
Pa tud res je co2 onesnezuje marsikaj drugega tudi bolj kot avti... Pa nič zato..
Služit je treba nekje primanklaj v državni blagajni,...
http://www.facebook.com/pages/Avtodiagnostika-in-Servis-Osebnih-Vozil/361074387295480
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov