Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe jan 29, 2010 10:16 pm

mito155 je napisal/-a:točno to sašo... današnji kupci večinoma preskočijo tehnologijo in preskočijo kar v drugem stavku na "koliko bo pa popusta"... pa mu daš popust... pa naj ga ima.. sej očitno že vse ve..

@čare... povej mi kaj je pomembno kakšna je razlika med hidravlično in navadno sklopko.. in zakaj naj bi to potencialnega kupca brigalo.. verjetno pri eni lahko dirkaš pri drugi pa ne? :lol:
A ti pa maš zmer ena vprašanja.Men je vseen kakšna kuplnga je v avtu,nekateri bi se pa še v ventil kapce spotaknili to sem hotel povedat in fino je če trgovec ve kaj prodaja v tem primeru ali je sklopka hidravlična ali mehanska ne pada te vpraša ali je to sploh važno oz. reče da ne ve

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Pe jan 29, 2010 10:41 pm

Ponavadi glih kupci najcenejših avtov najbolj javkajo in jih najbolj vse zanima.. Če boš dal ti za avto npr. 10.000 € kot bi si dejansko lahko privoščil, bi bilo z avtom vse v redu, saj bi se že v glavi prepričeval da je in tako opravičeval svoj drag nakup :P

Sem bil zadnjič na enem seminarju in je predavatelj rekel: "Največ pritožb in slabih kritik dobim na predavanjih, ki so zastonj, praktično nobene pa na tistih ki stanejo po 2.500 € po glavi"

Sicer pa če bi bili vi prodajalec, bi se za tistega enega v mesecu, ki ga zanima malo več podatkov učili na pamet 90% več gradiva, ki ga boste tako ali tako v mesecu dni nazaj pozabli, ker vas noben tega ne bo vprašal? Raje si pripravim knjigo zraven in grem na hitro pogledat kar ga zanima, ko me vpraša, če bodo pa to trije vprašali v enem mesecu, se mi bo pa tako ali tako usedlov glavo (v nasprotnem primeru je pa že logično da takih podatkov ne veš na pamet).

lp
Slika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe jan 29, 2010 10:50 pm

Res je da se ne boš vsega za vsak avto učil to je itak brezveze ampak kok je takih ki sploh niso pripravljeni kaj preveč pomagat??Ko pa vidiš da te ne hebe za suvu šljivu pa dobiš tudi ti slab vtis in spokaš drugam,kar pa je najhuje te premerijo že na vratih in ocenijo ali boš kaj kupil ali ne .Pa kaj ga boli če jaz pridem v trenirki in z mastnimi lasmi mogoče sem pa tok poln da jih vse kupim in to ni v redu.Je šel kolega par let nazaj po brošure in razne informacije za Porscheja ki ga je kupoval njegov stric in ga sploh niso jemali resno na začetku potem pa ko si je zadeve ogledal in zahteval predračun in povedal kdo kupuje avto pa so bili vsi slinasti.Ma marš nekam z takim odnosom.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe jan 29, 2010 11:05 pm

@Nasty
Nisem mislil kar se tiče odgovornosti ali ne. Mislil sem na to, da je podatek o tem iz česa je izdelan ventil ali sklopka popolnoma insignifikanten. Če bi bil avto sestavljen samo iz sklopke in ventila bi potem to veliko pomenilo.
To je isto kot, da bi kupoval bajto in bi vprašal iz katerega materiala je izdelan vijak s katerim je privijačena kljuka na vratih v spalnici, ne veš pa iz česa so temelji.
Da bi tak podatek dobil neko vrednost, bi moral imet evidenco vsakega dela, če ne drugo vsaj motorja, kar je, če ne zaposliš skupine ljudi neizvedljivo.

Tudi, če si tako odgovoren in želiš vedet kaj kupiš, ti podatek o tem iz česa je izdelan ventil ne bo razčistil popolnoma ničesar. Zato se temu reče norčevanje iz trgovca.
Če si toliko odgovoren zahtevaj kosovnico od proizvajalca. :[]

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe jan 29, 2010 11:23 pm

potem pa se zgodi, da gre folk v dva salona. v enem prodajalec nima pojma, ponudi pa ugodnejšo ceno (pač manj strokoven in s tem manj plačan kader), v drugem pa prodajalec obvlada v nulo, je pa cena višja. Torej folk bo kupil avto kje?
Pa da ne bo pomote, ne zagovarjam lenuhov, osnove za povprečnega kupca bi morali vedeti vsi od a do ž in seveda ustrezno svetovati, ampak kaj ko vsi vemo, da prodajalec ni ravno tvoj kolega, no mogoče preden ne podpišeš...

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe jan 29, 2010 11:41 pm

Stranke, ki resnično želijo kupit avto, postavljajo racionalna vprašanja, na katere odgovor, da neko oprijemljivo informacijo, ki bi pripomogla pri nakupu.

Tisti, ki pa zaidejo v salon zaradi dolgcajta, večinoma želijo trgovcu ustvarit občutek zanimanja in zastavljajo glede okoliščin popolnoma neracionalna vprašanja, ki imajo povezavo z avtom, nimajo pa nikakršnega pomena pri nakupu avtomobila. Tudi, če trgovec odgovori ga zateženec niti ne sliši, če pa ne odgovori, pa je konec sveta. In ko zateženec pride domov gre na forum Avtomobilizem.com in odpre tako temo. In mu odvisniki foruma iz dolgcajta odgovarjamo :pij:
Zadnjič spremenil Marek_, dne Pe jan 29, 2010 11:55 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Pe jan 29, 2010 11:48 pm

potem pa se zgodi, da gre folk v dva salona. v enem prodajalec nima pojma, ponudi pa ugodnejšo ceno (pač manj strokoven in s tem manj plačan kader), v drugem pa prodajalec obvlada v nulo, je pa cena višja. Torej folk bo kupil avto kje?

To srečujem vsak dan. Preprosto vse vprašajo in pogledajo tam, kjer se prodajalec spozna, potem pa grejo kupiti tja, kjer je cena nižja - če imajo potem še kakšne težave se potem spet oglasijo z artiklom pri prodajalcu, ki se spozna in ga sprašujejo dalje. Slovenci popolnoma nič ne cenimo dobrega nasveta in nekateri bodo vprašali vse možno, potem pa se vozili na drugi konec mesta za 20€ nižjo ceno. Tako pri nas pač je.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 So jan 30, 2010 12:02 am

Pa kolk ste se zdej zapičili v sklopko in ventile! To je bila pač prispodoba. Ampak, če prodajalec ve samo to, da je v avtu nemška tehnologija, da malo porabi in da lahko da 1000€ popusta pač ni zadovoljivo!
Logično, da ne bo vedel iz katere zlitine so ventili, ampak pričakujem pa od njih, da vejo recimo ali ima mašina ketno/jermen in ali ima hidravlično sklopko/na zajlo.
Oz. če ne vejo z glave, da imajo pripravljene sprintane tehnične karakteristike, kakšen diagram moči in podobno.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS So jan 30, 2010 12:12 am

A joj, bi trgovcem trda predla, če bi bili vsi kupci strojniki :D :D

Hec ;)

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R So jan 30, 2010 1:06 am

@energetik:
ja tema je že bila tako zastavljena. bolj na strokovnem področju. to ali ima motor verigo ali jermen je popolnoma drugačna informacija, kot pa iz kakšnega materiala in kako je narejen ventil.

ampak, to ali ima motor jermen ali verigo, je pogojeno tudi pri magari 500€ vrednem avtu, ali boš moral menjat tudi jermena ali samo točiš olje in menjaš filtre, torej je pogojeno s stroški vzdrževanja, kar je že bolj primerna in pomembna informacija za povprečnega kupca in lahko vpliva na odločitev nakupa. in take informacije bolj ali manj trgovci tudi imajo.

no...seveda se najdejo cvetke, kot primeri našteti nekaj strani nazaj. takih seveda ne zagovarjam, toliko znanja o tem, kaj prodajajo pa vendarle bi morali imet. ampak mislim, da avtor te teme ni ciljal na to.

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty So jan 30, 2010 9:04 am

Ceed je napisal/-a:@Nasty
Nisem mislil kar se tiče odgovornosti ali ne. Mislil sem na to, da je podatek o tem iz česa je izdelan ventil ali sklopka popolnoma insignifikanten. Če bi bil avto sestavljen samo iz sklopke in ventila bi potem to veliko pomenilo.
To je isto kot, da bi kupoval bajto in bi vprašal iz katerega materiala je izdelan vijak s katerim je privijačena kljuka na vratih v spalnici, ne veš pa iz česa so temelji.
Da bi tak podatek dobil neko vrednost, bi moral imet evidenco vsakega dela, če ne drugo vsaj motorja, kar je, če ne zaposliš skupine ljudi neizvedljivo.

Tudi, če si tako odgovoren in želiš vedet kaj kupiš, ti podatek o tem iz česa je izdelan ventil ne bo razčistil popolnoma ničesar. Zato se temu reče norčevanje iz trgovca.
Če si toliko odgovoren zahtevaj kosovnico od proizvajalca. :[]

S tem se strinjam. Že celo temo pišem, da je to podjebavanje prodajalca.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So jan 30, 2010 9:37 am

Jezus kristus s kakšnimi rečmi se eni ubadate.

Ko greste tankat, ali tudi vprašate po varnostnem listu, tehnični specifikaciji bencina oziroma najverjetneje še ali so ga prijavili po Reach zakonodaji.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So jan 30, 2010 10:56 am

Energetik81 je napisal/-a:Logično, da ne bo vedel iz katere zlitine so ventili, ampak pričakujem pa od njih, da vejo recimo ali ima mašina ketno/jermen in ali ima hidravlično sklopko/na zajlo.
Oz. če ne vejo z glave, da imajo pripravljene sprintane tehnične karakteristike, kakšen diagram moči in podobno.

Ravno o tem sem jaz govoril na eni od prejšnjih straneh.
Slika

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So jan 30, 2010 11:06 am

tistemu, ki ga zanima al ma ketno al jermen, al je kuplunga na zajlo al je hidravlična, še vedno ostane najbolj ziher varianta. Odpreš haubo in pogledaš(pri večini niti plastike nad motorjem ni treba odstranit za to dvoje). Če si že tak izobražen da veš kaj so prednosti in slabosti določenega, pa tudi nebo težko ugotovit kaj dejansko je v avtu.
Al pa ko od strojnika dobiš vprašanje, če je pri 200k km na motorju še vedno prva turbina. Preveč teorije včasih škodi.....

Sploh pa, ko kopuješ nov avto je bolj pomembno kak se sedi v njem kak se pelje in kakšni so stroški vzdrževanja. To zadnje pa najlažje dobiš zraven prodajnega salona, pri blagajni delavnice in pri vodji delavnice. Če že hočete odgovore na tehnična vprašanja, je vodja delavnice mehanik, ki vam bo dosti lažje odgovoril na njih.
LP Rok

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto So jan 30, 2010 2:39 pm

Drocky je napisal/-a:tistemu, ki ga zanima al ma ketno al jermen, al je kuplunga na zajlo al je hidravlična, še vedno ostane najbolj ziher varianta. Odpreš haubo in pogledaš(pri večini niti plastike nad motorjem ni treba odstranit za to dvoje). Če si že tak izobražen da veš kaj so prednosti in slabosti določenega, pa tudi nebo težko ugotovit kaj dejansko je v avtu.
Al pa ko od strojnika dobiš vprašanje, če je pri 200k km na motorju še vedno prva turbina. Preveč teorije včasih škodi.....

Sploh pa, ko kopuješ nov avto je bolj pomembno kak se sedi v njem kak se pelje in kakšni so stroški vzdrževanja. To zadnje pa najlažje dobiš zraven prodajnega salona, pri blagajni delavnice in pri vodji delavnice. Če že hočete odgovore na tehnična vprašanja, je vodja delavnice mehanik, ki vam bo dosti lažje odgovoril na njih.

Stroški vzdrževanja so ja odvisni od tega kako je avto narejen.
Avto kupiš z vsemi kosi, zato je važno vedeti kaj plačaš.
Avto, moj partner!

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty So jan 30, 2010 3:46 pm

moj-avto;
"Stroški vzdrževanja so ja odvisni od tega kako je avto narejen.
Avto kupiš z vsemi kosi, zato je važno vedeti kaj plačaš."

Zvečine danes avtomobile sestavljajo roboti. Tudi mašine.
Zaradi tega pa v veliki večini pride do vpoklicev.
Človek sestavi samo še tiste stvari, ki jih robot (še) ne zmore.

Stroški vzdrževanja so lahko tudi zelo odvisni od lastnika,
ne pa od samega vozila, oziroma znamke vozila.

Povej mi en avto, ki si ga kupil in ni imel vgrajenih vseh delov,
ki si jih plačal.

Res imaš smešne ideje, izgovore.

Vseved
Novinec

Napisal/-a Vseved So jan 30, 2010 4:41 pm

moj-avto je napisal/-a:Stroški vzdrževanja so ja odvisni od tega kako je avto narejen.

Te ne poznam, ampak iz tvojega pisanja z lahkoto razberem, da si zelo naporen in "težak" človek za prenašat. Sorry.

In glede tvojih trditev/izjav - no comment. Razen z glavo skozi zid.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So jan 30, 2010 5:48 pm

moj-avto je napisal/-a:
Drocky je napisal/-a:tistemu, ki ga zanima al ma ketno al jermen, al je kuplunga na zajlo al je hidravlična, še vedno ostane najbolj ziher varianta. Odpreš haubo in pogledaš(pri večini niti plastike nad motorjem ni treba odstranit za to dvoje). Če si že tak izobražen da veš kaj so prednosti in slabosti določenega, pa tudi nebo težko ugotovit kaj dejansko je v avtu.

Stroški vzdrževanja so ja odvisni od tega kako je avto narejen.

Ko bi le še bral tak natančno kot sprašuješ :roll:
LP Rok

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne jan 31, 2010 12:40 pm

Ja, imate po svoje prav, vendar pa vsak ima svoje prepričanje, a ne! Vsak kupi kar ve in hoče. Kupci smo si različni.
Vse je relativno! ;)
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Ne jan 31, 2010 12:57 pm

@moj-avto: Osebno sem eno sezono (poletje) delal v Oplovem prodajnem salonu. Vsak dan sem imel 5-10 ljudi, ki so se zanimali, za razne avte ... od novih do starih ... imeli so res razna vprašanja ... ampak niti eden, me pa ni začel spraševat o ventilih in sklopkah.
Vse kar vem glede avtov je samonaučeno (po izobrazbi nisem strojnik ali kaj v tej smeri) in mislim, da se kar dobro spoznam na avte ... na 95% vprašanj sem brez problema odgovoril ... če bi me pa kdo začel o tem spraševat pa seveda nebi znal odgovoriti ... in ker je večina prodajalcev po izobrazbi ekonomistov (ali nekaj v tej smeri) menim, da ni ''dolžnost'' kot prodajalca, da mora vedeti kašne ventile ima, kašna sklopka je vgrajena itn. ...
Ker tako spraševanje temelji že na z********** prodajalca.

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov