Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

mercedes320cdi
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mercedes320cdi Ne feb 14, 2010 5:23 pm

V vsakem primeru če teraš bencinarja al pa dizla, bencinar pokuri več, še posebej pri mestni vožnji.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Ne feb 14, 2010 5:28 pm

Dr.M3 je napisal/-a:Predvidevam da en turbo dizel s 100km pri 150km/h porabi 5l/100. Prav tako vam verjetno porabi za vožnjo po mestu tudi okrog 5l. :tomidelej:

Če dizla pritisneš prav tako pokuri potrebno zalogo nafte. Nič bat. ;) Ampak se folk pač boji priznat, ker ko kupijo dizla pa mislijo kako se bodo po AC in mestu vozili z magičnimi petimi litri. :wink:

Dizel malo porabi v pravem režimu vožnje. Nek 100 konjski dizel in teranje 150 in več pa seveda prav tako terja svoj davek (pri tem pa seveda upaš, da ne gre turbina rakom žvižgat, ker če gre (in enkrat zagotovo gre) imaš pa itak strošek v vrednosti "popusta", ki si ga pridelal v preteklih 100k km)

5 litrov kuri dizel če ne vidi niti omejitve po AC. Če si dinamičen voznik si takoj na 7 povprečne , tudi več ni nič čudnega, zadnjič ko je bil sneg sem imel povprečno porabo 10 litrov :shock: avto je pa astra 1.9 cdti, prej z bencinarjem nisem dosegel nikoli več kot 8 povprečne, je pa res da je bil avto krepko lažji in je imel manj konjev.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne feb 14, 2010 5:34 pm

Saj to sem hotel povedati.
Naj pove en lastnik 1.9TDI koliko mu kuri, če se vozi po omejitvah na avtocesti (torej 130 na uro)? Pa ne mi prihajati ven s kakšnimi petimi litri in podobnimi fizikalnimi nesmisli :tomidelej:

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Ne feb 14, 2010 5:49 pm

Lahko ti jst povem svojo porabo, po a-c nekje po omejitvah, nekaj mestne vožnje, nekaj regionalke: 5,56 l/100km
To je poraba za vseh 16k km, ki sem jih naredil z avtom, lybra karavan JTD 1.9 115km. Vključno z nekaj izžživljanji, smučarijo, sicer pa vsakodnevno v službo in nazaj vožnjo.

Bencinarji so tudi meni bolj všeč. Sploh močnejši. Porabijo pa pač dizli manj.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne feb 14, 2010 5:54 pm

Matjazy je napisal/-a:Lahko ti jst povem svojo porabo, po a-c nekje po omejitvah, nekaj mestne vožnje, nekaj regionalke: 5,56 l/100km
To je poraba za vseh 16k km, ki sem jih naredil z avtom, lybra karavan JTD 1.9 115km. Vključno z nekaj izžživljanji, smučarijo, sicer pa vsakodnevno v službo in nazaj vožnjo.

Bencinarji so tudi meni bolj všeč. Sploh močnejši. Porabijo pa pač dizli manj.

Z astro sem zadnjič se malo "izživljal" in vozil po AC nekje 110 ipd..pa je bila poraba okol 5 ali celo malo manj..samo to je jajcanje, ne voznja...po omejitvah bi bila tm okol 6, mejbi mal manj.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne feb 14, 2010 6:06 pm

1.9 TDI 100km passat naložen relacijsko na AC po cca. 400km in nekaj malega lokalnih cest žre cca. 6l, če ga voziš tam nekje 140 in tu pa tam malo več. Z manjšo hitrostjo in tempomatom gre seveda tudi nižje.

Ne vem zakaj eni takoj to spreminjate v kreg dizel vs. bencinar in že opredeljujete pristaše enega in drugega kot da smo v vrtcu! :D

Seveda tudi dizel žre, če ga goniš, ampak za povprečno porabo kaj dosti čez 7l pri 1.9 TDI se moraš že kar potrudit! S 6.3-6.8l se da že dinamično z nemalo prehitevanji vozit s 4imi potniki in tedensko prtljago. Nekaj malega mestne vožnje, nekaj AC in večinoma lokalne ceste. Je pa res, da recimo hladen 1.9 kuri pozimi prvih par km povprečno tudi po 10l!

Noben pameten ne trdi, da grejo dizli na zrak, ampak pri PODOBNEM NAČINU VOŽNJE na vsaj malo daljšo razdaljo, je pri dizlu poraba kak liter manjša kot pri bencinarju. Če oba goniš do konca, bo razlika še toliko večja. Prednost dizla je pač toliko bolj lagodna vožnja zaradi večje odzivnosti v nižjih obratih in poraba. Res pa, da je treba dobro premislit v katerem primeru se dizel dejansko splača...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

rokoS
Nov uporabnik

Kraj: Velenje

Napisal/-a rokoS Ne feb 14, 2010 6:18 pm

Touran 1.9 TDI povprečna poraba 6.4 litra po 30 000 prevoženih. Večina (70%) vožnje po avtocesti pri 130 km/h. Samo mestna vožnja 8-9 litrov, vožnja po cestah kjer je omejitev 90 pa je poraba 5 l/100.

LP
Rok

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne feb 14, 2010 8:24 pm

Dr.M3 je napisal/-a:Saj to sem hotel povedati.
Naj pove en lastnik 1.9TDI koliko mu kuri, če se vozi po omejitvah na avtocesti (torej 130 na uro)? Pa ne mi prihajati ven s kakšnimi petimi litri in podobnimi fizikalnimi nesmisli :tomidelej:

No potem te bom pa malce presenetil. Moja poraba za zadnjih 125.000km (da pravilno si prebral 125.000km), avtomobila ne varčujem in na AC potujem cca 150 po števcu... Ni mi težko pol Slo prevoziti v prehitevalnem pasu... pa je poraba 5,9l/100km. Ob zmerni vožnji cca 130km pa z lahkoto dosegam cca 5 - 5,2l/100km, na magistralki pa tudi ni neka umetnost z umirjeno vožnjo in tempom med 80 in 100km doseči porabo pošteno pod 5l.

Da ne pozabim - vozim Škodo Octavio (karavan) 1.9 TDI (105km) letnik 2008.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne feb 14, 2010 8:39 pm

Pri 180 ti verjetno kuri pa 6,1 liter? :tomidelej:

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Ne feb 14, 2010 9:30 pm

Sicer je off ampak vendarle, zadnjič sem se proti LJ ganjal za eno octavio karavan tdi pa je slo tud cez 200 po stevcu, fajn stegne to za svoji 105 konjev, al pa je bla čipana :?: :twisted:

mercedes320cdi
Nov uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mercedes320cdi Ne feb 14, 2010 9:32 pm

Pri 180 km/h pa je poraba lahko tudi do 2x in več večja od povprečne, odvisno od moči motorja.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne feb 14, 2010 10:27 pm

Roomster 1.9 tdiPD 77kw.
Poraba od 4.5l-5.5l/100km.
Gume 185/55 R15.
Masa avta 1395kg po homologaciji.
Lepo vozim,po predpisih,na AC redko čez 130kmh razen ko prehitevam,tempomat!
Pa ne več s...i o tem da se na da in da si polž. Nor si da voziš 180kmh po AC.
Kdor pa ne verjame pa ga vabim na vožnjo od mojega doma do službe cca 105km, pa nazaj pod pogojem da pol lepo naredi tu en spis kako je to mogoče in zakaj. A, pa še kebab bi pasal pa kaj za popit prek!!!
lp.

Uporabniški avatar
Tomas666
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Tomas666 Ne feb 14, 2010 10:57 pm

Seat Leon 1,9 TDI 110KM
Poraba 6,5L -6,7L( približno 70000km sem jih prevozu). Večinoma relacijske vožnje...
Zimske 195/65 R15 in letne 225/45 R17 ( nism še opazu da bi se poraba spremenila zaradi velikosti gum).

LP!
Zadnjič spremenil Tomas666, dne Ne feb 14, 2010 11:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne feb 14, 2010 11:36 pm

Tomas666 je napisal/-a:Seat Leon 1,9 TDI 110KM
Poraba 6,5L -6,7L( približno 70000km sem jih prevozu). Večinoma relacijske vožnje...
Zimske 165/95 R15 in letne 225/45 R17 ( nism še opazu da bi se poraba spremenila zaradi velikosti gum).

LP!
Zimske 165/95 R15 :?:

Uporabniški avatar
Tomas666
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Tomas666 Ne feb 14, 2010 11:43 pm

fare je napisal/-a:
Tomas666 je napisal/-a:Seat Leon 1,9 TDI 110KM
Zimske 165/95 R15 in letne 225/45 R17 ( nism še opazu da bi se poraba spremenila zaradi velikosti gum).

LP!
Zimske 165/95 R15 :?:

ja sorry no pomota ,195/65 R15 :roll:
Slika

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Po feb 15, 2010 9:32 am

1.9TDI 110KM, relacija Slo-Češka. 1015km prevoženih, pa sem tankal 49l dizla. Vožnja je bila po omejitvah, s tem da sem po Pragi zapravil dobre 2 uri vožnje z iskanjem primernega prenočišča in parkinga za avto.
Povprečno porabo si pa sami izračunajte ;)

Drugi tank 46l, prevoženih 912km. Regionalke in mestne vožnje po omejitvah, avtocesta Bratislava-NG konstantno 140-150km/h.

Tako da fizikalno je možno priti s takšno porabo skozi.

Pa še relacije NG-LJ, ki jih največ delam (AC čez Rebrnice je kar lepo dvignila porabo). Avtocesta 150-160km/h, povprečna poraba pa točno 6l/100km.

Če je pa še truga gor, pa se poraba dvigne za dobra pol litra.

Kolega je imel 1.8 125KM, pa je z vožnjo po omejitvah na enaki relaciji kot jaz imel porabo 8-9l/100km (je pa res, da ta motor ni znan kot nek biser varčnosti)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po feb 15, 2010 10:34 am

Evo ti bom jaz povedal, pa nimam jaz avta, imel ga je stari, pa ga je prodal zarad preveč problemov.

Avto škoda oktavija elegance s 110KM. Vsak dan 3km v službo in nazaj in popoldne vsak drugi dan relacija 40km daleč in zvečer nazaj. Povprečna poraba 6,9 litra zaradi relacij, če kak teden ni hodil na vikend, je bila poraba 10 litrov (1,5km do službe in 1,5km nazaj.

Avto je pri 84.000km prvič zaribal, pri 110.000 drigič in pri 160.000 tretjič, takrat je pa šel v prodajo. Nikoli tankanega kurilca, vedno samo nafta in so vseeno bili orenk problemi z pumpo.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Po feb 15, 2010 10:51 am

hladni je napisal/-a:

Ti živiš še vedno v preteklosti. Veš kaj je danes moderno? Varčevanje! Kaj meni koristi avto, ki ga moram šaltat če hočem hitro pospešit od 80-120. Hvala lepa pa taka smrdljiva gara, fuj. Varčevanje se začne tam, kjer to najmanj opaziš. In tak btw: Ošpice dobim, ko moram prehitevat s kakim benzincem oko 150 konja, da o prehitevanju v hrib niti ne govorim...
Poraba pri 130km/h je konstantno po tempomatu 5,8-6,2l odvisno od dviganja ali spuščanja ceste. 1,9tdi lahko goniš do onemoglosti kolk ti paše, poraba nikoli ne bo presegla 8l. Razen ko je hladen. Seveda 2.0.tdi že lahk 10l vleče če si hitre narave.
Zdaj kdo pa je otročji oz. kao pravi moški,mačo,frajer in ga vzburja ko vedno drka tisti hebl v roki in se ne sekira ker meče denar skozi auspuh pa naj.
Komu pa kaj ni jasno glede porabe, pa ima zato spletne strani, ki so bolj objektivne kot par uporabnikov tukaj gor, sama kregarija bo spet. Tema pa je o octaviji če se ne motim... :roll:

Varčevanje je seveda relativnega pomena. Ti crkne turbina in kaj si privarčeval? Dizel je v osnovi kar nekaj evrskih stotakov dražji. Ni tako varčevanje, kot ga hočeš prikazati (razen v idealnem svetu). Morda ne mečeš denarja skozi avspuh, ga pa zagotovo enkrat pri servisu ter pri nakupu :tomidelej:
Glede šaltanja: kakor za koga. Meni je zabavno. In ne vem kaj takoj ljubitelji turbašev omenjajo ravno "od 80-120" za neko referenco. Predvsem moraš znati voziti. In ne vem kateri papak bo šel iz 80 pospeševati v peti. Si razmišljal o avtomatiku? Potem ti ne bo treba niti migniti.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po feb 15, 2010 10:55 am

nebivedu je napisal/-a:

Evo ti bom jaz povedal, pa nimam jaz avta, imel ga je stari, pa ga je prodal zarad preveč problemov.

Avto škoda oktavija elegance s 110KM. Vsak dan 3km v službo in nazaj in popoldne vsak drugi dan relacija 40km daleč in zvečer nazaj. Povprečna poraba 6,9 litra zaradi relacij, če kak teden ni hodil na vikend, je bila poraba 10 litrov (1,5km do službe in 1,5km nazaj.

Avto je pri 84.000km prvič zaribal, pri 110.000 drigič in pri 160.000 tretjič, takrat je pa šel v prodajo. Nikoli tankanega kurilca, vedno samo nafta in so vseeno bili orenk problemi z pumpo.

Ravno to sem prej komentiral, na takšne kratke proge je poraba pd TDI-ja lahko tudi višja kot pri bencinarju pa še vničuješ ga in zaradi tega nima smisla nakup. Za nizko porabo rabiš vsaj približno "dizelske" relacije in tudi nizke obrate je treba znat pravilno uporabljat.

Kar se pa problemov tiče, sem že parkrat slišal pri teh octaviah, ampak premalo, da bi kaj pametnega povedal...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po feb 15, 2010 11:11 am

Dr.M3 je napisal/-a:
hladni je napisal/-a:

Ti živiš še vedno v preteklosti. Veš kaj je danes moderno? Varčevanje! Kaj meni koristi avto, ki ga moram šaltat če hočem hitro pospešit od 80-120. Hvala lepa pa taka smrdljiva gara, fuj. Varčevanje se začne tam, kjer to najmanj opaziš. In tak btw: Ošpice dobim, ko moram prehitevat s kakim benzincem oko 150 konja, da o prehitevanju v hrib niti ne govorim...
Poraba pri 130km/h je konstantno po tempomatu 5,8-6,2l odvisno od dviganja ali spuščanja ceste. 1,9tdi lahko goniš do onemoglosti kolk ti paše, poraba nikoli ne bo presegla 8l. Razen ko je hladen. Seveda 2.0.tdi že lahk 10l vleče če si hitre narave.
Zdaj kdo pa je otročji oz. kao pravi moški,mačo,frajer in ga vzburja ko vedno drka tisti hebl v roki in se ne sekira ker meče denar skozi auspuh pa naj.
Komu pa kaj ni jasno glede porabe, pa ima zato spletne strani, ki so bolj objektivne kot par uporabnikov tukaj gor, sama kregarija bo spet. Tema pa je o octaviji če se ne motim... :roll:

Varčevanje je seveda relativnega pomena. Ti crkne turbina in kaj si privarčeval? Dizel je v osnovi kar nekaj evrskih stotakov dražji. Ni tako varčevanje, kot ga hočeš prikazati (razen v idealnem svetu). Morda ne mečeš denarja skozi avspuh, ga pa zagotovo enkrat pri servisu ter pri nakupu :tomidelej:
Glede šaltanja: kakor za koga. Meni je zabavno. In ne vem kaj takoj ljubitelji turbašev omenjajo ravno "od 80-120" za neko referenco. Predvsem moraš znati voziti. In ne vem kateri papak bo šel iz 80 pospeševati v peti. Si razmišljal o avtomatiku? Potem ti ne bo treba niti migniti.

Tudi na bencinarju kaj crkne (razen v idealnem svetu) in tudi vse več jih ima turbine! ;)
Takšni pospeški so predvsem pomembni pri porabi, če imaš viška časa in živcev ali si pa v kaki koloni ampak to ne takšni max pospeški kot jih merijo, temveč tisti z minimalno gasa, ki so v veliki meri sorazmerni tem s polnim gasom. S polnim gasom v peti tako pospeševat pa itak nima smisla, ler kvečjemu nabiješ porabo in mučiš motor, se strinjam!
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov