Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Nakup novega avtomobila

Napisal/-a sašo5 To nov 02, 2010 5:45 am

witboy007 je napisal/-a:osebno bi se ti izognil DSGju. Ker?
V cem je slabost? Da na vsakih 60.000km naredis menjavo olja? Torej je to full drago za placat? Oz iz katerega vidika?
To si mi odsvetoval dsg za 2.0 tdi?

nasploh............ker: je "dva jurja" škoda za "brezvezno" avtomatiko(v narekovajih, to je samo moje mnenje)doplačat - "držim, da "hebl is hebl" ti itak voziš AC ko daš v šesto_pelješ, dokler je zadeva v garanciji ok. ker če gre kaj po zlu, popravlja se ne, samo menjava; 5000 eur stane; jaz nebi kupil nikoli, ti kakor veš......

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 To nov 02, 2010 8:17 am

uf pol pa ta avtomatika ni tok poceni. Prav nasprotno. Draga ko pes.
Sedaj me je volja za avtomatika minila.
Se pravi prihranim na denarju ce vzamem rocnega.
Torej ker ni skoraj razlike med 1.2tsi in 1.4 v ceni zato raje 1.4.
Ali pa 2.0tdi. Samo med tema dvema je potrebno izbrat na bolso resitev za mene.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK To nov 02, 2010 8:31 am

Po vseh teh postih in svetovanjih ne morem verjet, da se vedno zelis pri 25letih kupit avto, za katerega ti manjka se minimalno 10k eur in bos za to odplaceval kakih 5-7let + vzdrzevanje, servisi, registracija, zavarovanje.
Premisli se enkrat....
:)

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy To nov 02, 2010 8:55 am

Pri TSI-ju ne rabiš menjat zobatega jermena, ker ima verigo. TDI, pa ima zobati jermen in menjava ni glih poceni. Drugo kar je, je da TDI rabi kvalitetnejše olje in posledično so mali servisi nekoliko dražji.
Kot tretje pa je DPF filter, ki se zna predvsem na kratkih relacijah hitro zamašit in je čiščenje, oziroma menjava zelo draga, kar pa pomoje pri tebi nebi smel biti problem, saj se boš vozil na daljše relacije.

Tudi sam sem bil v dilemi kaj vzeti, TDI ali TSI. Nekako sem bil bolj za TDI, zaradi res majhne porabe in lepšega občutka, ko ti poraba pade pod 5,0l/100km. Po temljitem premisleku in izračunih pa sem se le odločil za 1.2 TSI, ki sem ga dobil prejšnji teden. Trenutno sem z njim naredil 350 km in skupna poraba do sedaj znaša 6,7l/100km in se še vedno niža. Pri izvenmestni in umirjeni vožnji pa mi je dnevna poraba včeraj znašala 5,3l/100km. Tako da moram reči, da sem res zadovljen z avtom in pozitivno presenečen nad zmogljivostjo in porabo tega motorja.

Na tvojem mestu bi se odločal med 1.2 ali 1.4 TSI-jem.
DSG pa je itak, kot sem že enkrat omenil fantazija, seveda če ti denar ni nevem kak problem. malo si poglej filmčke na youtubu:
http://www.youtube.com/results?search_q ... i+dsg&aq=f

LP, Clancy

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To nov 02, 2010 9:05 am

sašo5 je napisal/-a:tudi jaz mislim, da je 2.0 tdi boljši nakup, sploh če ga dobiš za enak(podoben) denar kot bencinca; in osebno bi se izognil DSG-ju, zakaj, je bilo že napisano..
Ampak ga ne dobiš za podoben denar kot bencinca, v tem je štos:
- 1.2 TSI (105 KM verzija) je 3500 EUR cenejši (ob enakem menjalniku in stopnji opreme),
- 1.4 TSI (122 KM verzija) je 3000 EUR cenejši (ob enakem menjalniku in stopnji opreme),
- moćnejši 160-konjski 1.4 TSI pa tudi še vedno 2300 EUR cenejši od 2.0 TDIja.

Ne vem zakaj bi se izognil DSGju - se ne spomnim, da bi bilo kaj napisano oziroma kaj tehtnega (razen ene buče).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To nov 02, 2010 9:24 am

witboy007 je napisal/-a:Sonic torej se 1.2 tsi splaca vzet avt zaradi tega ker je 7.st?
Torej rocni menjalnik pri tem...pol pa je bolse vzet 2.0tdi dsi 6.st?
Glej... če vzameš ročni menjalnik, je ponavadi vedno 6-stopenjski (razen pri 1.6 TDI).

DSGji so pa 6- ali 7-stopenjski. Razlike v uprabi verjetno skorajda ni, ampak sklopke pri 7-stopenjskem pač ne prenesejo 350 Nm navora, ki ga daje 2.0 TDI, zato ima slednji 6-stopenjski DSG, ki je malenkostno drugače narejen in mora na 60.000 menjati menjalniško olje (pri 7-st. DSG to ni treba), ampak najbrž to ni nekega večjega pomena, pač še ena drobna skrb in strošek več.

Sicer pa se avtomatiko (DSG) splača vzeti enostavno zato, ker je super za vozit. Čisto drugačen občutek, skoraj nič ne vpliva na zmogljivosti in porabo, če včasih vendarle želiš sam šaltati, lahko to še vedno počneš v položaju za tiptronic.
Vožnja je udobnejša in varnejša, nekako bolj luksuzno je vse skupaj.
Pri tvojih letnih kilometrih se vsekakor splača vzeti TSI motor, namesto za 2.0 TDI pa dodatne evre raje nameniti za DSG, pa še precej ti denarja ostane.

dokler je zadeva v garanciji ok. ker če gre kaj po zlu, popravlja se ne, samo menjava; 5000 eur stane; jaz nebi kupil nikoli, ti kakor veš......

Joj spet bučke... Kot prvo, nikjer ne piše da ti bo DSG crknil - najverjetneje ne bo, zakaj pa bi? Lahko se sicer zgodi, kot se lahko zgodi vsakemu od mnogih sistemov v vsakem vozilu, načeloma pa se jaz s tem ne bi obremenjeval (ker v nasprotnem itak nima smisla da sploh kakršenkoli avto kupuješ, če te vedno skrbi kaj gre teoretično lahko narobe...)
Sicer pa imaš sedaj pri VW 4-letno garancijo, tako da imaš vsaj nekaj let malo manj skrbi.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 To nov 02, 2010 10:26 am

zakaj kupujem nov avtomobil. ker vem kaj kupim. da nimam straha pred tem ooo kaj pa je oseba pred mano delala npr z tem avtomobilom. in ko bi enkrat kupo en rablen avtomobil bi mi mogoče blo žau.

ko pa kupim novo pa vem da sem jaz prva oseba.

torej sedaj če gledam 1.4 TSI avtomatik in 2.0 tdi avtomatik.
prednost dizla je samo v malo manjši porabi. kaj pa so še druge prednosti? če sploh so.
v nasprotnem primeru je izbira benzinara boljši nakup.

med 1.2 in 1.4 pa zgleda tudi ni velikih lastnosti. razen da je 1.4 za 500 eurof dražji.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To nov 02, 2010 12:38 pm

FLINK je napisal/-a:Po vseh teh postih in svetovanjih ne morem verjet, da se vedno zelis pri 25letih kupit avto, za katerega ti manjka se minimalno 10k eur in bos za to odplaceval kakih 5-7let + vzdrzevanje, servisi, registracija, zavarovanje.
Premisli se enkrat....

Fant se bo zakreditiral za skoraj 20 jurčkov. Saj poravi da bo dal 5.000 EUR pologa ostanek pa je kreda oz. lizing. Njegov izbor pa se po ceniku konča malce pod 25 jurjev. Ok če odštejemo še 3.000 EUR kolikor bo dobil popusta je to še vedno astronomskih 17.000 EUR, kar brez obresti znese na 5 let 283 EUR na mesec. To je z obrestmi skupaj toliko kot zasluži povprečen delavec v Prekmurju.

Da se potem dotaknemo še druge računice. Imam službeno Octavijo (1.9 TDI) in mi v povprečju kuri okrog 6 litrov na 100km. Punca vozi golfa 1.2 TSI in ima prav tako povprečno porabo okrog 6 litrov. Ob letno prevoženih 15.000km ne bo nikdar opravičil nakupa TDI, še najmanj takega ki stane kar 4.000 EUR več kot bencinar. Pa če zadeve postavimo nekoliko bolj realno (dejstvo je da punca vozi zelo umirjeno) bo njegova poraba še vedno le dober liter višja kot s TDI, kar pomeni cca 400.000km da se pokrije investicija v TDI. Pri njegovi okvirni kilometrini se TDI upraviči po več kot 20. letih!!!!! Če malce karikiram ob upokojitvi (lastnika ne avtomobila).

Pa tudi če namesto 1.2 TSI upoštevamo v računici 1.4TSI račun ni kaj boljši, razlika je še vedno krepkih 3.000 EUR...

Skrajni čas je že da ljudje dojamejo da časi poceni dizlov so minili, saj so z zadnjo generacijo downsizinga in turbomotorjev postali bencinarji le še za odtenek bolj požrešni kot dizli. Ob tem pa upoštevajmo še dejstvo, da slej kot prej bodo dizli zaradi ekologije še bolj obdavčeni (je le vprašanje časa kdaj bo država uvedla take davke pri registraciji).

Zato je čas da si nalijemo čistega vina, pozabimo na pravila ki so veljala v času ko sta na naših cestah kraljevala yugo in golf II D, ter si naredimo izračun kot se spodobi. In če letno ne delaš resnično velike kilometrine dizel enaostavno ni upravičljiv. Sam sem pri odločitvi med 1.2TSI in 1.6 TDI (90km) izračunal da je pri cca 25 - 30.000km/letno območje kjer je nakup dizla ekonomsko še vprašljiv. Zakaj? Razlika 1.000 EUR se pokrije komaj v 3 letih, TDI bo po 4 letih rabil menjavo jermena (TSI ima verigo), olje je zaradi famoznih VW standardov za TDI opazno dražje.... Pri takem režimu vožnje tudi po 4 letih vprašanje če se zadeva pokrije.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS To nov 02, 2010 12:45 pm

@tristan01, kakšen pa ima zvok tale 1.2 TSI? Ima zaradi turba normalen zvok ali se sliši, da je 1.2?
Sprašujem iz radovednosti, ker se nisem nikoli vozil v avtu s takšinim motorjem.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To nov 02, 2010 12:54 pm

BBS je napisal/-a:@tristan01, kakšen pa ima zvok tale 1.2 TSI? Ima zaradi turba normalen zvok ali se sliši, da je 1.2?
Sprašujem iz radovednosti, ker se nisem nikoli vozil v avtu s takšinim motorjem.

Zvok je tipično VW, malce robat ob speljevanju, potem pa skoraj neslišen, tako kot pri močnejšem bratu. Žvižganja turbine ni slišati. Se pa od starega 1.8 oz. 2.0t motorja razlikuje po tem da je v izredno nizkih vrtljajih neverjetno prožen nad 4.000RPM pa opazno začne pešati. Ker sem vajen predvsem dizla se mi zgodi da ga v prostem teku skušam še enkrat zagnati :). Na splošno avto ni ravno dirkalnik, je pa spodobno hiter v prometu tudi pri nekoliko višjih hitrostih. Glede voznih lastnosti in porabe je 1.2 TSI več kot dostojen naslednik atomsferskega predhodnika.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To nov 02, 2010 1:25 pm

Glede na dokaj visok znesek kreditiranja predlagam prvenstveno k razmisleku vseh finančnih posledic - kaj doprinese mesečni obrok, vključujoč registracijo, vzdrževanje, ipd...Naj te vodi prvenstvena filozofija, da ne boš zmetal vse svoje mesečne prihodke v "plehovje" ter poskusil iskati najbolj ugodne rešitve. Na tvojem mestu, pri pologu 5.000 €, bi gledal opcije do največ 15.000 € (pa še to zna biti previsoko pozicionirano!).

Glede na odločitev nakupa novega avtomobila bi še enkrat dobro premislil o manjši izbiri v obliki VW Pola, ki zna biti dovolj prostoren tudi za 4 potnike. Primerna motorizacija je v tem primeru 1.2 TSI, zanimiv bi lahko bil tudi 90KM 1.6 TDI (glej akcijske zaloge trgovcev!). Ob strahu majhnosti Pola imaš še vedno nekaj cenejših opcij, v obliki raznih Octavij, konec koncev je tukaj tudi akcijski Seatov Leon v TDI motorizaciji ( http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4003720&show=1 ).
Glede Golfove motorizacije je bilo povedanega že dovolj. Neracionalen je nakup močnejšega 2.0 TDI motorja s 140KM, ki je pri Golfu zelo visoko cenovno pozicioniran - s kakšnim DSG dodatkom pa si že v razredu višje (beri: akcijske cene podobno motoriziranega in opremljenega Passata). Največjo razliko med TDI in TSI motorji lahko občutiš ob priganjanju avtomobila ter večjimi avtocestnimi hitrostmi, ko postane TSI drastično bolj žejen od vsakega TDI motorja! Če nisi voznik težke noge, bo TSI dovoljšen ter varčen - dodatek v obliki DSG je sicer super, vendar drag ter načeloma primernejši v mestnem vrvežu.

Dobro premisli, kaj PRVENSTVENO potrebuješ ter kaj pomeni mesečni obrok višji tudi za 100€!!!
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To nov 02, 2010 2:33 pm

Pa kaj vas boli ku*ac, kolk se bo fant zakreditiru!? A mu ga boste vi plačal oz. mu dal denar zraven?

Moje mnenje glede izbire: Jaz bi se najverjetneje odloču za TSI. Razlika pri porabi pri umirjeni vožnji ne bo tok velika kot bi mogoče pričakoval.
Slika

Uporabniški avatar
croma_man
Mojster foruma

Kraj: Celje

Napisal/-a croma_man To nov 02, 2010 2:43 pm

tristan01, da te ne citiram kompletnega se kljub vsemu strinjam 100% s tvojo izjavo. Tudi sam se marsikatero gostilniško debato spravil skoraj do pretepa ko sem koga soočil z dejstvom da je vrgel denar v smeti :mrgreen:
the brand with the three stripes :)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To nov 02, 2010 3:05 pm

IcEm4n je napisal/-a:Pa kaj vas boli ku*ac, kolk se bo fant zakreditiru!? A mu ga boste vi plačal oz. mu dal denar zraven?

Od kdaj obstaja veto na dobronamerne nasvete :?:
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 To nov 02, 2010 3:57 pm

Vidim da si zelo zmeden. Tudi sam pred kratkim nisem vedel ali vzeti 1.2TSI, 1.4TSI ali 1.6TDI. Sicer sem gledal drug avto, ampak nima veze.
Bil sem na testni vožnji z vsemi omenjenimi motorji v Alteji XL (golf je cca 150kg lažji). Na koncu me je motor 1.2 TSI presenetil z porabo, solidno vozno dinamiko, manjšno registracijo (cestni sklad 48€, zavarovanje cca. 100€ osnovno + 100€ kasko manjše na leto), najbolj pa me je prepričal s stroški vzdrževanja.

Če primerjaš 1.2TSI in 1.6TDI pri
1.2 TSI odpade
-menjava jermenov (cca. 700€ na pooblaščenem minimalno)
-menjava DPF ja na 150.000km
-olja gre manj in je cenejše kot pri 1.6 DPF
-ni možnosti okvar diz oz. šob ...
-cenejše zavarovanje, cestnina
-6. prestava TSI (pri 130km/h nekaj manj kot 3000 obratov) proti 5 prestavam TDI

1.6 TDI
ima nekaj več navora in pa daje občutek da bolj potegne, čeprav samo med 2 in 3k obrati,
dejansko ima pa 1.2 TSI boljši pospešek do 100 (vsaj na papirju) 10.6 vs 11.3

Skratka povsod se nekaj malega prišpara pri 1.2TSI, glavna pa je razlika pri ceni novega.
Pri obeh pa lahko crkne turbina.

1.4 TSI močnejši od 1.2 TSI ampak spet ne toliko kot bi človek pričakoval. V glavnem meni se ni zdelo vredno +1000€ in še vsako leto +200 za cestni sklad in zavarovanje.

2.0TDI nisem vozil predvidevam pa da gre podobno kot 2.2 D4D od toyote, ki ga vozi oče.
Verjetno super vleče, super ga je vozit, ampak moje mnenje je, da je to luksuz, ki si ga privoščiš le na keš, tako kot tudi DSG, kajti vse je pri 2.0 TDI dražje. Nakup je najmanj racionalen, ampak to ni vedno pogoj za odločitev.

Če boš pokazal malo resnosti boš dobil možnost peljati vse motorje (golfov je konec koncev kot dreka) in se boš lažje odločil. Predlagam z vsemi motorji testno vožnjo na vsakodnevni relaciji in primerjaj predvsem porabo, ki te tako zelo muči oz. tvoje kolega. Pa vzami še koga zraven da boste vsaj 3 v avtu. Boš presenečen. Ne kopuj pa brez predhodne testne vožnje, da ne boš potem razočaran slučajno. Vsakemu kar mu paše.

Ne pa kupovati 2.0TDI samo zaradi tega da boš lahko 10 sopotnikom (če nisi taksist ali babjek dvomim da se jih na leto več različnih vsede v avto) ki jih boš kdaj peljal in kazal ego. Z nobenim od motorjem pa ne boš delal kolone.

Predlagam pa Seat Leon (Style ali Sport) z 1.2 ali 1.4TSI v koliko še nisi 100% za golfa.
Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To nov 02, 2010 7:18 pm

Kaj boš zdaj kupil ?

Najlažje bo takole z zvezdicami :

1.2 TSI *****
1.4 TSI ****
1.4 TSI ***
1.6 TDI ***
2.0 TDI ****

Seat - Chanova izbira : *****

DSG : Po želji, sam bi ga vzel - brez težave. Če bi se tako zakreditiral kot ti absolutno ne. Čisto osebno mnenje : Poglej še pola.

Pozabi pa na 1.9 TDI ter 5500 EUR menjava DSG menjalnika. Menjava z delom na Porsche : 2011 EUR - seveda nekaj pod kulanco.

Srečno

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- To nov 02, 2010 7:42 pm

aklan86 je napisal/-a:6. prestava TSI (pri 130km/h nekaj manj kot 3000 obratov) proti 5 prestavam TDI

1.6 TDI (105 KM) ima pri 130 km/h natanko 2.400 vrt/min...kdo je sedaj v prednosti?! :lol:

Vem, da ni prava tema za razgljabljanje o tej tematiki in ne vzeti tega osebno, ampak vedno znova se nasmejim, ko ljudje kot argument za nakup navajajo 6-stopenjski menjalnik...večina pa jih pozabi, da je vse odvisno od tega, kako je menjalnik preračunan in da ima lahko tudi 6-stopenjski menjalnik (pre)kratko izračunana prestavna razmerja oziroma 5-stopenjski (pre)dolga prestavna razmerja! ;)
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To nov 02, 2010 7:47 pm

1.6 TDI (105 KM) ima pri 130 km/h natanko 2.400 vrt/min...kdo je sedaj v prednosti?!

Eden je dizel, drugi bencinec. Bodi no resen.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- To nov 02, 2010 8:00 pm

simply je napisal/-a:
1.6 TDI (105 KM) ima pri 130 km/h natanko 2.400 vrt/min...kdo je sedaj v prednosti?!

Eden je dizel, drugi bencinec. Bodi no resen.

Mi je popolnoma jasno...tisto, kdo je v prednosti je bilo pa mišljeno v hecu (zato je bil pa zraven tudi :lol: ). Poudarek je bil pa na tistem drugem odstavku mojega sporočila...
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 To nov 02, 2010 8:14 pm

glede na to, da se dizel vrti do nekje 4800 je to glih 50% max obratov, če se pa 1.2 tsi do cca. 6500 je pa 3000 cca 46%. Torej sta tam tam. Ampak s tem ne bomo pomagali avtorju.

V vsakem primeru se ne bomo mogli mi namesto njega odločiti. Vsak pač svojega konja hvali.
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov