simply je napisal/-a:Sam bi se odločil za ASR oziroma ESP.
Začuda nikoli nisem imel takšnih težav ( pustimo globok sneg ob strani ), kot omenjajo predhodniki - mogoče vozim počasneje, kaj pa vem.
Zanima pa me kaj so storili obe vozili, ki sta vozili za teboj v vrhniški klanec? Je tudi njiju voda tako hitro ustavila? Namreč malček težko razumem tvoj primer.
Ni me ustavila voda, ampak ASR, ki je motorju odvzel ves plin, dokler nisem povsem izgubil skoraj vso brzino. Vsa sreča je bila da smo imeli spodobno varnostno razdaljo in ne tako kot par km stran na LJ obvoznici kjer vsi vozijo praktično na odbijaču.
Delovanje ASR pa je tudi jasno, ko zazna dovolj veliko razliko v hitrosti vrtenja koles ukrepa, saj je jasno da vsaj eno izmed pogonskih koles vrti v prazno (brez oprijema). Ukrep je preprost, zmanjšanje motorne moči in rahlo zaviranje kolesa ki nima oprijema. Zaradi tistih par metrov vode na cesti in mokrega cestišča so zgleda bile razmere tako slabe, da ASR ni mogel urkotiti moči "presežne moči" drugače kot z popolnim odvzemom plina. Seveda sem ukrepal tudi sam in prestavljal v nižjo prestavo... Zadeva se je končala kot se je.
Vedo pa vsi ki so kdaj prevozili kakšen zasnežen klanec, da je v takih razmerah bolje če se pogonska kolesa vrtijo deloma v prazno (recimo nekaj km/h hitreje kot je dejanska hitrost vozila), saj tako vzdržuješ vsaj približno konstantno hitros, kot pa da zmanjšuješ plin do točke kjer imaš dovolj oprijema za vožnjo brez kopanja.
Lp Tristan01