Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Seat Altea XL ali Škoda Octavia Combi

Napisal/-a pskoda Sr feb 16, 2011 8:21 pm

King1 je napisal/-a:
simply je napisal/-a:Sam bi gledal iz zornega kota kupca osnovnega motorja.

Zanj je TSI odlična izbira.

Tu se strinjam s teboj saj če le nisi tako zahteven je osnova vedno dovolj. V familiji je octavia 2010 letnik 1.2 tsi. Vozi se na šestnajstkah in poraba po okoli 13.000 kilometrih je 6.4l/100km. Problemov nobenih. Vozita jo tako on kot ona pa doma ravno niso sredi mesta. Se pravi kar nekaj zahtevnih vzponov je do njih. So družina in z avtom so bili tudi že na dolgem potovanju in pa kot je @simply povedal nikakor niso pogrešali oz. jim je bilo v pomanjkanje moči. ;)

Ne razumem ljudi, ki kupijo osnovno motorno različico in so potem nezadovoljni z zmogljivostmi in porabo.

Tudi jast tega ne razumem. Že če ne drugega bi me bilo sram priznati, da sem kljub temu, da v večini primerov imaš na voljo testno vožnjo kupil to počasnelo od avta. ;)

Če ti je samo do porabe in delaš dosti km vzami 1.6 TDI, če si bolj občasen in zmeren voznik vzami 1.2 TSI, če si divjak vzami RS.
Torej, TSI je odličen motorček za osnovno izbiro. Malo porabi, upajmo da bo vzdržljiv in to je to. Če bi rad manjšo porabo vzameš TDIja, saj ga dobiš za dobrega 2 tisočaka več. Če ti je 2000 EUR pri vozilu za 15.000 EUR predstavlja velik finančni vložek obe vozili nista primerni zate.

Argumenti, kot so dražje olje pri TDIju, par EUR dražje zavarovanje ne pijejo vode. Če pri vozilu za 15.000 EUR gledaš ali te bo olje prišlo 62 EUR ali 82 EUR. Hm ne vem no.

Se strinjam.

Octavia 1.2 TSI je odlična izbira!

Res je a vendar vedeti moraš kaj kupuješ in kaj pričakovati od avta z tem motorjem.

lp

Ja, če imaš kakšno močnejšo punco (ženo) se lahko kar pripraviš, da boš moral v kakšen hujši klanec malo porint :twisted:

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr feb 16, 2011 8:31 pm

Dobro - popravljam - če imaš močnejšo punco je potrebno vzeti v zakup čipanje 1.2 TSIja.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Sr feb 16, 2011 8:48 pm

jskubic je napisal/-a:Evo danes dobil dve novi ponudbi pri Škerjancu.
Res so zelo prijazni.

1. Škoda Octavia Combi 1.6 TDI Greenline, srebna barva, Dodatna oprema usnjen volan. Cena 16.350 + priprava vozila GRATIS

2. Škoda Octavia Combi 1.2 TSI Business , bela barva, dodatna oprema: original parkirni senzorji zadaj, SUN SET, climatronic, rezervno kolo.
Cena 16.050 + priprava vozila GRATIS

Oba vozila na zalogi

Kaj menite, ali bi se dalo iztržiti še boljšo ponudbo ( danes prvič pri Škerjancu ).

Prosim za vaše mnenje in pomoč

Tu bi vsekakor doplačal tistih 300 EUR za dizla. Če bi bila razlika več kot 1000 EUR bi se odločil za bencinca.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr feb 16, 2011 8:50 pm

simply je napisal/-a:Dobro - popravljam - če imaš močnejšo punco je potrebno vzeti v zakup čipanje 1.2 TSIja.

Oz. ji prijazno odrpeš vrata in naj tisti klanec prehodi za tabo. Garantirano, da bo v enem mesecu fit kot še nikoli. =P =P =P

lp

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Sr feb 16, 2011 8:52 pm

King1 je napisal/-a:
simply je napisal/-a:Dobro - popravljam - če imaš močnejšo punco je potrebno vzeti v zakup čipanje 1.2 TSIja.

Oz. ji prijazno odrpeš vrata in naj tisti klanec prehodi za tabo. Garantirano, da bo v enem mesecu fit kot še nikoli. =P =P =P

lp

Kaj sta pokvarjena :!: Jaz ne bi imel nikoli take pomisleke :EE

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Sr feb 16, 2011 8:55 pm

Prestava ali dve dol, pa mislim da bi moralo biti enakovredno vleki počitniške prikolice :lol: :mrgreen:

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr feb 16, 2011 8:56 pm

pskoda je napisal/-a:
Kaj sta pokvarjena :!: Jaz ne bi imel nikoli take pomisleke :EE

Ne ne ti pa ne. =P =P =P

lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr feb 16, 2011 10:47 pm

Huh, ste se razpisali o TSIju... in vmes veliko klamf, moram reči.

Dejstvo je naslednje: 1.2 TSI (predvsem močnejša 105 KM verzija) je zamenjal nekdanjega 1.6 bencinarja s 102 KM. Ima sicer manjšo prostornino in nazivno podobno moč, a zaradi turbine večji navor (ki je predvsem precej lepše razporejen) ter načeloma 6-stopenjski menjalnik.
To zgoraj je sicer vse teorija, a v praksi deluje odlično, vsekakor precej bolje kot stari atmosferski 1.6 bencinar, kot sem se ob priložnosti prepričal v Golfu 6. Octavia pa je, poenostavljeno povedano, malo daljši golf z ritjo in ni nobenega razloga, da taka motorizacija ne bi bila povsem zadovoljiva kot vstopna opcija. Nekaterim seveda to ne bo dovolj, a mislim da kupci družinskih avtov, ki delajo 15.000 km letno, ne spadajo v ciljno populacijo, ki bi realno rabi kaj več od omenjenega 1.2 TSI...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr feb 16, 2011 10:57 pm

Joj še vedno eno in isto. 1.2 TSI je odličen motor kot nadomestilo za stari 1.6, amen. Tiste, ki jim je 1.6 zadoščal, bo pozitivno presenetil, raketa pa tak avto ne more bit že zaradi konjev, ki so pač skromni. Za nekatere je še to preveč, za druge je še s 140-imi nepremičnina. Poraba je nizka, če se izkorišča njegov navor, a za razliko od dizla, precej bolj strmo raste pri priganjanju v obrate.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr feb 16, 2011 11:13 pm

pskoda je napisal/-a:Če ga imaš 6 let in delaš dobrih 25kkm kar ni veliko in je v porabi razlike 2l kar je 100% jaz bi prej rekel vsaj 3l pri isti vožnji pa to nanese okrog 3,8k eur za 2l (5,7k eur za 3l) na 6 let oz 150kkm. Za avto boš po 6 letih sigurno dobil več denarja, mašina tudi če bo imela 150kkm bo še zmeraj v top stanju z rednimi servisi, kar je za benzinarja zelo vprašljivo.
Joj no... ampak v tem primeru bo človek delal letno 15.000 km ali max 20.000 (realno predvidevam da bo potemtakem bližje spodnji cifri). Zakaj potem na dan vlečeš teh 25.000?
In razlike ni 2-3 litra, ampak manj. Po tovarniških podatkih je razlika 1,2 litra - četudi tovarna pretirava pri navajanju varčnosti svojih avtov, to verjetno počne za vse modele, kajne? In kot je v tej temi dal nekdo podatke iz spritmonitor.de, je v praksi razlika podobna - cca 1,4 litra.

Zakaj torej bluziš z nerealnimi/nerelevantnimi podatki? Z njimi so tvoji kobajagi izračuni vredni natanko 0, sori.

Pri 2100 EUR razlike v nabavni ceni, 1.4 litra razlike v porabi ter 15-20.000 km letno je ekonomsko gledano, čista neumnost v takem primeru kupovati TDI namesto TSI. Razen če bi želel večjo zmogljivost motorja, zaradi česar sem jaz namesto 1.6 bencinarja v golfu vzel 1.9 TDI, čeprav mi nižja poraba (pa je v tem primeru razlika precej večja kot pri trenutnem 1.6 TDI vs TSI) morda niti ne bo v celoti pokrila razlike v nabavni ceni, ki je bila tudi v rangu 2000 EUR... Ampak kot rečeno, 1.9 TDI s 105 KM je toliko zmogljivejši od 1.6 atmosferskega bencinarja, da mi je bilo pač vredno. Razlika med 1.2 TSI in 1.6 TDI pa bo gotovo precej manjša: za TSIja vem iz izkušenj, da je precejšnji napredek glede na 1.6 atmosferca; 1.6 TDI pa ima na papirju iste konje in navor kot moj 1.9 TDI, a manjša kubikaža se mora gotovo negativno poznati, in to dejansko slišimo tudi na forumu, da je 1.6 TDi slabši od starega 1.9 TDI...

Če se vrnemo na ekonomijo, se stvar lahko sicer spremeni, če dejansko dobiš 1.6 TDI za podobno ali celo enako ceno kot 1.2 TSI (sklepam, da zaradi davčnih razlogov), tako da v tem primeru je res stvar lahko odvisna več ali manj le od osebnega okusa, kateri motor ti je bolj všeč...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr feb 16, 2011 11:39 pm

Sedaj ko smo upam da končali to tirado o motorjih, pa en nasvet avtorju teme:

verjamem da ti je Octavia všeč in tudi meni se zdi dober avto, načeloma zelo racionalna izbira.
Opozarjam pa na nekaj, kar je pomojem velikega pomena, če kupuješ avto tudi z mislimi na prevažanje otrok:
če se ne motim, je Octavia od Golfa prevzela tudi višino sedežev, ki so v Golfu nizki. Zelo nizki. Če velikokrat voziš otroka, je izjemno prikladno, če so sedeži čim višji, ker hrbet precej manj trpi ko daješ otroka noter in ven.
Predlagam naslednje:
- ko boš (predvidevam) testiral Octavio, se zapelji do kakega Baby centra in prosi da ti dajo za sprobat kak avtosedež (in to takega za otroke nad 2 leti, ker pri lupinicah za novorojenčke še ni tak problem, pa itak jih uporabljaš le nekaj mesecev). Idealno bi bilo, če bi si 'sposodil' še ustreznega otroka (2-3 let, recimo od kakih kolegov) - ali pa če bi, alternativno, v sedež in iz njega dvigoval 15-kilski žakelj nečesa.

Morda se sliši smešno, ampak probaj kako je s tem v realnosti (po možnosti ponovi vajo še s testom kakega enoprostorca)...

Namesto tega pa lahko tudi verjameš meni na besedo, ki sem na lastni koži občutil razliko (pri 12-kilskem otroku), ko smo namesto Golfa in Aurisa začeli uporabljati Tourana - višji sedeži res olajšajo zadeve, ko aješ otroka noter in ven iz avta.
Še enkrat premisli, če ne bi bil boljša izbira enoprostorec oz. podobno vozilo (posebej če ne bo ostalo le pri enem otroku)...
Pa ne mislim da mora biti ravno Altea (za moj okus pravzaprav raje kaj drugega).
Recimo, tole bi bilo zanimivo, Škoda Yeti 1.4 TSI:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4491813&show=1
Sicer jurja dražji od Octavie Combi, ki so ti jo ponujali, a ima zmogljivejši motor, pa podobno oz. še boljšo opremo (climatronic, park senzorji, pa še usnjen volan in ESP! (osnovne Octavie Business ga mislim da nimajo, najverjetneje tudi tista 'tvoja' ne)

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Če feb 17, 2011 8:19 am

Yeti je za ta denar kar super izbira. Mene edino moti, da pri vsej ostali opremi nima Climatronica.
Kar se tiče dvigovanja otrok v Octavio:
V mojo dajemo dva; eden je še v lupinici - ni težav, drugi je star 3 leta in pol, njegovo nalaganje pa zgleda tako, da on gre v avto, se usede, jaz ga zapnem, odpne se sam in gre ven. Meni ni nič prenizka. Sedež pa je ona 15-36kg Isofix verzija Römerja, super stvar, ker se ne vozi po avtu, tako kot oni, ki se zamo zapnejo z varnostnim pasom.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če feb 17, 2011 8:53 am

tesfalar je napisal/-a:Yeti je za ta denar kar super izbira. Mene edino moti, da pri vsej ostali opremi nima Climatronica.
.
Beri pozorneje. Tisti na mojem linku ima Climatronic, kot sem tudi še posebej navedel.

tesfalar je napisal/-a:V mojo dajemo dva; eden je še v lupinici - ni težav, drugi je star 3 leta in pol, njegovo nalaganje pa zgleda tako, da on gre v avto, se usede, jaz ga zapnem, odpne se sam in gre ven. Meni ni nič prenizka. Sedež pa je ona 15-36kg Isofix verzija Römerja, super stvar, ker se ne vozi po avtu, tako kot oni, ki se zamo zapnejo z varnostnim pasom.
Ja, z lupinico še ni tak problem, ker tako majhni otroci so lahki, pa recimo če imaš kombinacijo Maxi Cosi lupinice z njihovim podstavkom EasyFix, je sploh zelo pratično.

Ko so večji, tudi verjamem da ti otroci že pomagajo če že sami noter splezajo.

V vmesnem obdobju je bolj problem. Mogoče tudi ne vidiš razlike, če si glede tega sprobal samo en tip avta, pa mogoče je tudi malo odvisno od tvoje telesne višine - kdor je bolj majhne rasti,mu je mogoče lažje; jaz sem bolj povprečne rasti (cca 180 cm), kdor je malo višji, se mora pa sploh bolj sklanjati.

No, priznam da vseeno to ni razlog da bi samo zaradi tega moral na vsak način kupiti enoprostorca ali podoben višji avto - če pa že nanese, da ravno menjaš avto, je vredno tudi to upoštevati kot en vidik odločitve...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 17, 2011 9:49 am

sonic je napisal/-a:
tesfalar je napisal/-a:Yeti je za ta denar kar super izbira. Mene edino moti, da pri vsej ostali opremi nima Climatronica.
.
Beri pozorneje. Tisti na mojem linku ima Climatronic, kot sem tudi še posebej navedel.

Da te malo popravim. Dvoconsko klimo Climatronic ima serijsko samo v opremi Experience:
Slika

Na tem linku, ki si ga dal ti, je oprema family, ki ima serijsko climatic (polavtomatska klimatska naprava, kjer ti sam uravnavaš moč pihanja, drugo pa dela avtomatika)
Slika

http://www.skoda.si/files/docs/price/148.pdf

Doplačilo za Climatronic pa je 490€ :bere

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Če feb 17, 2011 9:57 am

peroRS je napisal/-a:Na tem linku, ki si ga dal ti, je oprema family, ki ima serijsko climatic (polavtomatska klimatska naprava, kjer ti sam uravnavaš moč pihanja, drugo pa dela avtomatika)

Moč in smer pihanja, če smo natančni, moraš uravnavati sam. Temparaturo pa drži nastavljeno, ja.

sonic je napisal/-a: ...vseeno to ni razlog da bi samo zaradi tega moral na vsak način kupiti enoprostorca ali podoben višji avto - če pa že nanese, da ravno menjaš avto, je vredno tudi to upoštevati kot en vidik odločitve...

To se pa popolnoma strinjam! Mogoče bo za to, da mene ne moti nižina Octavie, krivo res to, da sem bolj pri tamajhnih.. :lol:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če feb 17, 2011 10:15 am

tesfalar je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:Na tem linku, ki si ga dal ti, je oprema family, ki ima serijsko climatic (polavtomatska klimatska naprava, kjer ti sam uravnavaš moč pihanja, drugo pa dela avtomatika)

Moč in smer pihanja, če smo natančni, moraš uravnavati sam. Temparaturo pa drži nastavljeno, ja.

Saj moraš tudi pri Climatronicu pritisniti gumb, če želiš, da ti piha v noge/v višino obraza/odrosi vetrobransko steklo ;)
Pri Climaticu pa pač vrtiš tisti okrogli gumb.

Je pa res, da si ušparaš trud in čas, če samo pritisneš AUTO na Climatronicu :D =P

jskubic
Nov uporabnik

Napisal/-a jskubic Če feb 17, 2011 7:04 pm

Danes vozil testno vozilo Škoda Jety 1.2 TSI in moram reči da sem zelo prijetno presenečen.
Glede na to da sva pred kratkim dobila naraščaj, bo avto čisto zadovoljiv najine potrebe ( Škoda Octavia Combi 1.2 TSI ).

Poraba vozila: mestna vožnja, avtocesta, regionalna cesta, vožnje približno 100 km, povprečna poraba 7,1
Avta pa sploh nisem šparal.

Je pa padla še ena ugodna ponudba!

Škoda Octavia 1.2 TSI Business,
srebrna kovinska barva
DODATNA OPREMA VOZILA:
-kovinska barva
-klimatska naprava
-CLIMATRONIC
-Rezervno kolo-JEKLENO
-4 dodatni zvočniki
-Park senzor-ZADAJ

Cena vozila 15.500 eur + priprava vozila GRATIS

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Če feb 17, 2011 7:14 pm

Škoda, da nima ESP-ja, bi ga imel raje kot climatronic.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Če feb 17, 2011 7:24 pm

ales66 je napisal/-a:Škoda, da nima ESP-ja, bi ga imel raje kot climatronic.

Jaz pa nikol. Climatronic je zakon.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če feb 17, 2011 7:30 pm

pskoda je napisal/-a:
ales66 je napisal/-a:Škoda, da nima ESP-ja, bi ga imel raje kot climatronic.

Jaz pa nikol. Climatronic je zakon.

Najboljš je met kar oboje.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov