Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Za katerega naj se odločim?

Citroen C4 Tendance VTi120 1598/88/120 za cca. 15.000 €
49
62%
Seat LEON Copa 1.2TSI 1197/77/105 za cca. 15.000 €
30
38%

Skupaj glasov : 79

Gosic
Poznavalec foruma

Re: Novi Citroen C4 ali Seat LEON ?

Napisal/-a Gosic Če apr 21, 2011 10:18 am

uros11 je napisal/-a:
Gosic je napisal/-a:
uros11 je napisal/-a:Si doplačal za AC klimo? Usnje na volanu (plastika drsi).
----
Gosič nima golfa. V 3 vratnem golfu je ženska odprla zadnja vrata - a ja? - moj ima tudi 3 vrata, pa si ne mislim, kako bi uspel odpreti zadnja vrata, ki bi imela poleg tega še okna na polento. Gosič, kolesa ima tudi štiri, za zavorne ploščice gor, pa luči ima tudi, pa dolge luči tudi - razen tega, da imaš KIO in KOMpleks, kaj si hotel s tvojim postom povedati? Moj je tudi TDI (verjetno 1,6?, po čem to vidiš), 2.0.

Kaj je Gosič, problemi? Luna? Sem videl ta korejska j***a, in ne boš verjel, vendar tudi tukaj velja, koliko soldkov, toliko musike.

Oprosti, ker sem se zatipkal, 5 vratni. Oprosti. Srečen? Sem ti polepšal dan sedaj?
Nimam kompleksov, in ne nimam golfa. A sedaj sem pa iz drugega sveta, ker sem povedal nekaj resnice? A je to narobe? Je golf sveti in bohnedaj nekaj slabega napisat? Poleg tega pa naj še dodam. Vsaka tema, ki se začne z nakupom hatchback avtomobila, in kar se kupuje recimo tale tema je tudi lep dokaz, ko človek kupuje čisto nekaj drugega, se vsili golfa. In raje 'korejska j***a', kot pa vozilo, katerega ti vsili družba, da nisi drugačen. In ni to predsodek, to so dejstva, če stvar dobro pogledaš. Če je bil pa 2.0 pa še tolk slabš, da je imel roštiljado. Mar ne? In s tem sem hotel povedat, da je oprema identična vozilom starim tudi po 10 let, prodajajo vam pa kot tople žemljice, izumljena topla voda. S tem pa tudi primerna cena.

V vsaki temi, kjer je omenjen VW, nekaj nabivaš čez VW. Drugače imaš pa prav. Drugih avtov ne bi prodali niti enega, če bi imeli identično opremo kot Golf. Ali pa ceno in več opreme. Isto bi ti napisal, če bi brez pravih argumentov sral drugo znamko, ker se ti pač ne dopade. Kie npr. ne bi vzel niti, če bi bila pol cenejša, pa bi poleg še mp4 player imela pa prlkljucek za usb kljucek. S tem, da ni slab avto. Kia dela dobre avtomobile. Všečne. "Vsili družba" - nič ti ne vsili. Vsak se odloči sam.

Men se VW dopade, da neboš narobe razumel. Novi polo,beetle,jetta,stari passat cc niso grdi avtomobili. So lepi, samo kako so pa precenjeni je pa druga pesem. In iz tega sledi to kar sem napisal, da znamka dobro ve, kako nategnt ljudi. Stvar je taka, da noben zagret bmwjevc, fiat fan(pustmo tistega uporabnika), opel fan, hyundai fan, ford fan.. še lahko naštevam ni tako posijevalski. V nobeni temi se ne najde človeka, ki dobesedno vsili nekaj. Če že napiše, da link in predlog. Nikjer pa ni zverinsko vrinjeno in vsiljeno s strani uporabnikov v nakup novega vw-ja- tako množično. Pa če pogledamo na SLO ceste, je veliko voznikov renault vozil. Zakaj ni potem takih ljudi? Se znajo lepše obnašat in 'brzdat' ? In vidiš hudiča. Jaz tudi nebi kupil golfa, pa če bi bil pol cenejši kot je sedaj in bi temu denarju tudi ponujal primerno opremo. Kupil pa ga nebi lih zaradi ljudi. Zato, ker si potem kar nekaj več. Kot da sam avto odraža tvojo rit. In ne zanikaj tega, ker veš da je res. Razlika med ljudmi je, da so eni iskreni do sebe, eni pa ne. Jaz avta ne ločim po lepoti glede na znamko in kakovost. V tem primeru, je bil izbran golf. Zakaj je bil izbran mi je jasno, ni mi pa jasno kako je lahko iz seznama odletel leon, in tudi c4, ki je po kakovosti izdelave notranjosti identičen golfu. Leon je v tem primeru ponujal bistveno več, za manjšo ceno. Koliko bi šele dobili, za ceno golfa. In da je razlog tudi servis, ki je 50%(za toliko niti neverjamem da je) dražji tako važen, ni pa važna razlika v ceni za par tisoč. Kar je v končni ceni mogoče c4 še vedno cenejši. Ampak vsakemu svoje.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če apr 21, 2011 10:54 am

To debatiranje koliko je kaj vredno in za koliko kaj dobiš je čisto brez veze, vredno je toliko kot si pripravljen plačat. Če si pripravljen dat za golfa 20 jurjev boš pač toliko dal, če ga hočeš imet. Če v fabriki ocenjo da je njihov izdelek toliko vreden in se bo uspešno prodajal OK, če ne gre v prodajo se cena ustrezno zniža in prilagodi, ali pa vztrajaš na ceni za vsako ceno in propadeš. In dokler se golfi tako dobro prodajajo res ni razloga (s strani proizvajalca) za nižjo ceno. Lahko si pa kupiš ceeda za 13 jurjev in se ravno tako voziš, razliko pa nekam drugam vložiš. Sej te nobeden ne prisili v take odločitve. Vsak služi in zasluži svoj denar in z njim prosto razpolaga, zato si eni kupijo čevlje za 200€ enim je pa še 50€ preveč, sedežno no name za 1000€ ali pa rolf benza za 10 jurjev, eno audio opremo za 500€ ali pa bang&olufsen za 10 jurjev. Sej vse služi svojemu namenu. Ljudje smo si različni in hvala bogu da lahko izbiramo med toliko izdelki (čeprav zna bit včasih to tudi nadležno) pa si vsak najde nekaj zase.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Če apr 21, 2011 11:00 am

Za tiste, ki vam ni jasno glede opreme: oprema Comfortline, ki jo je naročil, ima serijsko 4x el. stekla, usnjen (volan, ročno in menjalnik), ledveno oporo, tempomat, sredinski naslon, 7x airbag... Vglavnem vse kar rabiš in še več.
Res pa je, da serijsko pri tem paketu opreme, ni avtomatske klime, pač pa je polavtomatska, kar pa tudi ni slabo.

Vglavnem, dobra izbira, le handlal bi lahko malo več :D

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Napisal/-a RaVeN Če apr 21, 2011 11:00 am

Sej vse in prav, glede Golfa, osebno dam Gosic-u prav, saj je povedal kar nekaj stvari za katere tudi jaz mislim da držijo. Moje osebno mnenje je, pa ne da imam kaj proti znamki VW, saj se mi določeni modeli zelo dopadejo ( nova Jetta), toda istočasno so precenjeni. Naj reče kdo če in kaj če, z nekaj dodatne opreme pristane ˝ljudski˝ Golf na takšnih cenah, da te glava boli.
C4 je zelo kvaliteten avtomobil z zelo dobro ceno, meni osebno se tudi zelo dopade in bi imel rajši njega kot pa Golfa že zaradi oblike in atraktivnosti, če bi bil pa golf s podobno opremo, s ceno na ravni Citroena bi pa razmislil in pač izbral tisto kar bi me bolj vleklo v tistem trenutku. Samo zato ker je VW pa ne bi nikoli doplačal 3000€, ker mi firma in ime avtomobila ne pomenita nič, ampak samo kje dobim največ za svoj denar.

čikev

Napisal/-a čikev Če apr 21, 2011 11:24 am

@gosic: Sicer sem totalni neprivrženec nemškim znamkam, še najmanj VW-ju, ampak menim, da si Golfu naredil krivico - kakovost materialov v Leonu ni niti približno na nivoju Golfa. Res, da ima enak motor, stoji na enaki platformi, a v notranjosti je razlika več kot očitna že na videz, da ne govorim ob dotiku. V tem primeru je zmagal Golf, ker je avtor odločil, da le ta za svoj denar ponuja največ ali se mu je Golf na drugačen način priljubil. Skratka, odločitev je več kot dobra, morda bi se našla bolj racionalna, in zagotovo se za primerljivo ceno najde tudi boljši in lepši avtomobil, vendar je to stvar posameznika. Nekateremu več pomeni pogled na znamku, drugemu lepota, tretjemu kvaliteta itd.

Skratka: če je Golf zadnja odločitev, srečno! :)

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Če apr 21, 2011 12:11 pm

Prav zanimivo kako se vsaka debata sprevrže na koncu v dialog, ki ima vedno isti epilog! :)

A ni fino da niso na cesti sami Ceedi, ali Focusi ali Golfi ... Pač vsak se odloči na podlagi svojih kriterijev. Pika.

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Če apr 21, 2011 12:23 pm

Eh vedno isto. VW vs. ostale znamke, sploh Kia fahrerji se vedno usajajo. Ne rečem, prej ko so bile po 9k€. Ampak zdaj je pa cena kar čudežno poskočila na 14jurjev.. Enaka cena kot Seat Leon? :roll:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če apr 21, 2011 12:31 pm

Najprej čestitke za izbor!

Pojavlja se pa zopet eno in isto razpravljanje o smiselnosti nakupa tega ali onega avtomobila. Če bi ljudje kupovali avtomobile na kilograme ter želeli dobiti za dani denar največ, bi bil pogled na naše ceste sila suhoparen! Nakup avtomobila je pač prvenstveno izjemno emocionalno dejanje, ko na plano privrejo tudi povsem neracionalni argumenti - pa četudi so lahko skregani z našo osnovno življensko filozofijo.
Navaditi se bomo morali počasi, da pri nakupu VW Golfa ne gre več samo za racionalnost, temveč nam proizvajalec proda tudi določen občutek "večvrednosti" oziroma že pridih prestižnosti. Potencialna stranka pridobi takšen občutek že s prvim stikom z vozilom v avtosalonu.
Kupcu je pač samemu prepuščen izbor - tako se racionalnežu pojavlja vprašanje ali ni dobrih 18.000 € enormen znesek za dokaj "osnovno" bencinsko motorizacijo ter za dokaj samoumevni opremski paket (serijski pri konkurenci). Konec koncev je že v domačem hlevu podobno motoriziran in opremljen model cca 3 tisočake cenejši. Kot pa že prej omenjeno, pa lahko pri nakupu Golfa gledamo emotivno / subjektivno ter nam je izjemno všeč zunanjost oblike, najboljši občutek solidnosti, ki jo izžareva notranjost ter občutek, da se bo čez x let dobro prodal.

Mar ni na koncu najboljše, da se z zadovoljstvom usedemo v svoj avto?
Prispevek sledi...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Če apr 21, 2011 1:01 pm

@gosic

Zakaj pa je bmw serije 116i 122 KM vreden s podobno opremo 25-30k €? Tudi tam je potrebno doplačati avtomatsko klimo. Pač je golf razred boljši od raznih ceedov, i30 pa za kakšna 2 razreda. BMW je pa spet razred višje. Sem pa peljal Golfa 6 še z 1.6 benz motorjem brez opreme, pa novega C4 110 KM dizla z vso opremo, pa je C4 dosti bolj plastičen kot pa golf, da ne govorim, da je občutek za volanom kot dan pa noč.
Pa mi ni tolko napačen C4, samo se vidi, da so šli bolj na ceno kot pa na kvaliteto.

Senzor za dež je pa odlična zadeva, tu si kretenu mimo. Vprašanje za tvojo logiko: Zakaj bi pa ti imel avtomatsko klimo? Si preveč len, da si sproti premikal?

Drugače pa čestitke za izbor.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če apr 21, 2011 1:40 pm

Slicker je napisal/-a:Eh vedno isto. VW vs. ostale znamke, sploh Kia fahrerji se vedno usajajo. Ne rečem, prej ko so bile po 9k€. Ampak zdaj je pa cena kar čudežno poskočila na 14jurjev.. Enaka cena kot Seat Leon? :roll:

Nekaj uporabnikov zgoraj in spodaj, so nakazali svoj lep, pošten odnos. To, pa kar si napisal ti, pa je obraz ene zakompleksanosti. Če niti na forumu neznaš dat normalnega posta v smislu normalnih besed, z razlogom in dokazili, kakšen si šele v živo.
Ceeda še vedno dobiš za dobrih 9000€, evo dokaz http://www.kia.si/pricelist/?model=289. V prihodnje pa se prosim pozanimaj o določenih zakompleksanih stvari. Smo v 21 stoletju in tehnologija ne spi. Niti države, niti firme ne. Vse se borijo. In tisto o fahrerjih, pa je ubistvu tvoja užaljenost? Kje pa se kdo vsaja? In kdo je dal primerjavo ceeda z leonom? Ti? Posmehovanje? No vidiš, to je tisto, o katerem sem pisal prejšnji post. To je tista vzvišenost. Ne hvala.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Če apr 21, 2011 1:58 pm

Symon je napisal/-a:
nalcoq4 je napisal/-a:x2. Pa še Mazde delajo na japonskem...kar je velik plus. ;)

Za spremembo od večine Hond, Suzukijev, Toyot in Nissanov.

Mitsubishi je tudi delan na Japonskem?

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Če apr 21, 2011 2:14 pm

Gosic je napisal/-a:
Slicker je napisal/-a:Eh vedno isto. VW vs. ostale znamke, sploh Kia fahrerji se vedno usajajo. Ne rečem, prej ko so bile po 9k€. Ampak zdaj je pa cena kar čudežno poskočila na 14jurjev.. Enaka cena kot Seat Leon? :roll:

Nekaj uporabnikov zgoraj in spodaj, so nakazali svoj lep, pošten odnos. To, pa kar si napisal ti, pa je obraz ene zakompleksanosti. Če niti na forumu neznaš dat normalnega posta v smislu normalnih besed, z razlogom in dokazili, kakšen si šele v živo.
Ceeda še vedno dobiš za dobrih 9000€, evo dokaz http://www.kia.si/pricelist/?model=289. V prihodnje pa se prosim pozanimaj o določenih zakompleksanih stvari. Smo v 21 stoletju in tehnologija ne spi. Niti države, niti firme ne. Vse se borijo. In tisto o fahrerjih, pa je ubistvu tvoja užaljenost? Kje pa se kdo vsaja? In kdo je dal primerjavo ceeda z leonom? Ti? Posmehovanje? No vidiš, to je tisto, o katerem sem pisal prejšnji post. To je tista vzvišenost. Ne hvala.

dejstvo je da takoj ko se omeni kak VW takoj začneš človeku ponujat kakšnokoli, čeprav "nedoraslo" alternativa. itak sta na temu VW forumu samo 2 tima. en je za VW, drugi pa je proti, ni važno katero znamko vozi. Razlogov zakaj mi kia ni všeč nimam, niti jih nimam zakaj mi niso všeč vsi drugi nenemški avtomobili :lol:, razen par izjem. tako pač je in ne počuti se zdaj užaljenega...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če apr 21, 2011 2:18 pm

Gosic je napisal/-a:

Gosic zdaj je pa ze zadeva šla krepko čez meje dobrega okusa. Teoretiziraš in teoretiziraš... Zadeve so povsem preproste. Več ali manj vsi kupujemo vozila ker jih potrebujemo. Koliko kdo nameni za nakup je stvar mnogih faktorjev, predvsem pa emocij. In kakorkoli postavljaš povprečno azijsko vozilo ne moreš primerjati z evropskim, kakor tudi ne ameriškim vozilom. Razlike so enostavno prevelike v miselnosti oblikovalcev vozil, kakor tudi v okusu kupcev. Če je za meter in čevap velike kitajce primerno vse kar se premika, se ne sekirajo da je armaturka na otip podobna PVC vrečki iz priljubljenega trgovskega centra, po vožnji na daljšo pot pa rabijo tajsko masažo... To še ne pomeni da veljajo ista merila tudi za vse nas. Nekaterim si ob nakupu postavimo drugačna merila. In kot sem razumel iz prvih postov avtorja tudi bodoča lastnica pričakuje nekaj drugačnega, predvsem malček udobja ki ga je našla v Golfu. Zato tudi razumem, da je na koncu Seat izpadel iz igre. In če je nekdo pripravljen plačati nekaj tisočakov več, da dobi točno tisto kar pričakuje v tem ne vidim nič slabega. Raje bodi vesel da smo na svetu različni ljudje in da najdemo vsak zase kar potrebuje.

Kar se tiče forumskega pametovanja pa nekatere teme zahajajo res predaleč. Poskusimo biti malo bolj strpni, predvsem pa razumeti kaj avtor teme želi. Teme o nakupu/izbiri avtomobila niso namenjene merjenju kdo ima večjega - to lahko počnete v peskovniku. Te teme so odprte zaradi dileme avtorja katero vozilo izbrati. Na nas pa je da avtorju pomagamo z izkušnjami in nasveti. In čisto konkretno v tej temi: v igri je bil Leon, ki je platformsko brat Golfa, zato primerjava med njima čisto na mesto, prav tako bi bila na mesto debata o I30 če bi avtor kupoval Ceeda, saj je tudi v tem primeru govora o dveh izvedbah praktično iste platforme. Glede na izbrana favorita je bilo precej jasno kakšen avtomobil se kupuje. V to debato mešati vozila, ki so sicer v istem velikostnem razredu vendar zasnovana za povsem drugačne kupce pa lahko vodi le v temo kot je tale.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če apr 21, 2011 11:13 pm

No ja, precenjen... zanimivo, da lahko v primerjavi z najbolj popularno konkurenco na naših tleh (Megane, Focus) staro dobrih pet let s podobno motorizacijo in podobno ali tudi boljšo opremo še vedno za Golfa (konkretno iz avatarja) dobiš razliko v ceni pri nakupu novega še po tolikem času nazaj. Lahko sicer napišete sto postov, kako neumen je slovenski narod, ampak trg je trg. Poleg tega je Golf od te konkurence cenejši za vzdrževanje, kar pri 120k km (spet konkreten primer) nanese v najslabšem primeru 200€. Konkretnega Golfa se je dalo tudi čipat iz 90 na 130KM, kar je zelo lepa prednost pred (takratno) konkurenco, pa še bi se dalo naštevat.

Bistvo je, da začetna cena ni vse, če malce zanemarimo inflacijo in "kreditiranje" samega sebe, je do zdaj "cenejši", čeprav je bil dražji. V končni fazi je lahko ta razlika v ceni minimalna in se voziš v (vsaj subjektivno) boljšem avtu.

O šipah na ročko, ki se mi zdijo izredno debilna stvar, sem že enkrat pisal. Na žalost je v primerjavi z nekatero konkurenco VW na tem področju še "dober", pravi šok je, ko to doživiš v zelo dobro opremljeni 1.6T 180KM novi Astri ali pa ko vidiš zadaj bobne na novih avtih tega razreda, še par let nazaj je pa Renault pompozno reklamiral modele z radijem na CD-je in (ročno) klimo :roll:

Drugače čestitke za nakup, cena bi pa res lahko šla še kaj nižje! ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

ABOARD
Nov uporabnik

Napisal/-a ABOARD Pe apr 22, 2011 6:36 am

No pa da za zaključek še jaz povem, saj sem imel enake dileme. Ok, priznam za c4 ne bi niti pogledal, probal pa sem vso konkurenco. Ker sem velik dedec sem takoj moral izločit vse, razen golfa in leona. Največ prostora sem imel v leonu, tak btw. Pol pa sem začel malo gledat te enakosti med obema in na koncu te na rit vrže, da je 3/4 avta enakega. Tepihi, pedali, sedeži skoraj enaki, volan, motor, podvozje, razni plastični deli, celo ročke za žmigavce in tempomat in tipke za šipe odpirat, notranje ogledalo. Na servisu ima 1/2 delov enako kataloško številko.
Priznam: Notranjost je pri golfu lepša, imaš možnost izbire barv armaturke recimo. Audio oprema je čisto enaka, rcd310,rcd 315...itd. Položaj za volanom hudo podoben. Na koncu me je prepričala vožnja, ki pa je sicer trša vendar je bolj športna, lepše se pelje skozi ovinke, zaradi širših kolotekov in trše nastavljenega vzmetenja. Moje trditve so se potrdile tudi v uradnem testu med golfom gti in leonom fr, čeprav ga nihče noče navajat. Pri leonu je bla zanimiva prečna el. zapora dif. xds. No seveda, vsaj meni je neprimerno lepši kot golf in zato sem notranjost malo zanemaril, saj vse lepote res ne more imet.
Slabosti leona: Vožnja je dokaj trda s 16, kaj šele z 17 col. Velik nakladalni rob. Majhna zadnja vrata. Spredaj najedajo mala okenca pri A stebričku. Na videz (le na videz) manj kvalitetna plastika, premalo kroma znotraj, bolj pusto no. Sredinski naslon zahteva mastno doplačilo. Pri velikih hitrostih se sliši veter, ker vrata nimajo okvirja, oz šipe so le v gumi. Nima amortizerja za havbo! Velik mfa zaslon pogojujejo z nakupum bluetooth-a, kar je sicer logično, ampak ni pa frajersko (saj se ne izpiše bitte tanken, ampak le lučka+zvok).
Na koncu pa seveda cena, golf bi v moji izvedbi bil dražji za 1800eur s vso željeno opremo. Na cesti jih je kot smetja, modeli se hitro menjajo. Z obema pa sem dobil en kup vag težav, ki so sramotne in so zelo obsežne sploh glede motorja in vztrajnika.

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec So apr 23, 2011 12:39 pm

caw, svetoval bi ti za ceno okol 15.000 eruov škoda octavia 1. 2 tsi bussines, plus klimatronik, enkraten velik avto , za ta denar največ kar se da dobit kvaliteta, itd

lp

Tomsonman
Novinec

Napisal/-a Tomsonman Ne apr 24, 2011 12:05 am

Hvala, je že mimo. :)

Sicer pa če bi obstajala Octavija v petvratni izvedbi v velikosti okoli 4.3m bi bila v igri med najožjimi kandidati, oz. če bi obstajal model Škode med Fabio in Octavio, a ker ga ni ... je pač padel Golf. Sicer ni Škoda ampak bo ok ... :)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov