Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

border_
Novinec

Re: VW Golf Variant : Škoda Octavia Combi

Napisal/-a border_ Sr dec 21, 2011 11:08 am

lizard je napisal/-a:
border_ je napisal/-a:Golf je trenutno en najvarnejsih avtomobilov na svetu, saj ima kar 97% varnosti za voznika... :-)

Tak rezultat velja samo za avte podobne mase. Se pravi ne moremo tega posplošit kar na vse avte.

Testi se ne razlikujejo. Torej, ce se zaleti BMW X3 (1800kg) z isto hitrostjo v isto steno kot VW GOLF (1300kg), bo imel teoreticno voznik BMWja vec poskodb kot voznik VW GOLFA. Ce pa se zaletita drug v drugega pa bo zadeva drugacna. Tako jaz razumem, saj oni ne spreminjajo dejavnikov trcenja, vse je enako pri vseh avtomobilih, ki jih testirajo.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr dec 21, 2011 12:40 pm

border_ je napisal/-a:Kar se varnosti tice OCTAVIE je slabsa ravno zaradi samo stirih serijsko vgrajenih air-bagov. Ce dodate 333 eur dobite 6 air bagov in se varnost takoj izboljsa na vrjetno pet zvezdic.

Pri tem se le delno strinjam. Zakaj?
Recimo Audi A3 je imel zračne zavese serijsko, pa ravno tako nima 5 zvezdic. In Seat Leon tudi ne.
Pri čelnem trku so vsi 3 dobili par točk manj kot Golf. Zakaj, je težko reči, ker testi niso dovolj razčlenjeni (pa je Audi A3 še dražji kot Golf tako da cena ne igra vloge). Vsi (vključno z Golfom) so pri čelnem trku dobili minus na račun ostrih predmetov na in pod armaturo, na katerih se lahko potniki poškodujejo.

Golf je dobil 5 zvezdic šele po ponovnem testiranju:
The Golf achieved five stars when Euro NCAP allowed a re-run of the pole impact test after VW modified the curtain airbag’s packaging.

Octavie (ter A3 in Leona) pa niso ponovno testirali in so tako ostali na 4 zvezdicah (politika koncerna?).
Leon je recimo le za točko (pri varnosti odraslih potnikov) zgrešil 5 zvezdic, dobil je pa precej boljšo oceno kot Golf pri varnosti otrok in pešcev.

http://www.euroncap.com/tests/skoda_oct ... 4/206.aspx
http://www.euroncap.com/tests/audi_a3_2003/176.aspx
http://www.euroncap.com/tests/vw_golf_2004/196.aspx
http://www.euroncap.com/tests/seat_leon_2005/245.aspx

Tako, da je sama struktura vseh 4 avtomobilov zelo trdna in je varnost s tega vidika odlična.

p.s: recimo Škoda Roomster prav tako nima serijsko zračnih zaves, pa je dobil 5 zvezdic in ima pri čelnem trku boljšo oceno kot Golf ;)
http://www.euroncap.com/tests/skoda_roo ... 6/275.aspx

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr dec 21, 2011 5:48 pm

border_ je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:
border_ je napisal/-a:Golf je trenutno en najvarnejsih avtomobilov na svetu, saj ima kar 97% varnosti za voznika... :-)

Tak rezultat velja samo za avte podobne mase. Se pravi ne moremo tega posplošit kar na vse avte.

Testi se ne razlikujejo. Torej, ce se zaleti BMW X3 (1800kg) z isto hitrostjo v isto steno kot VW GOLF (1300kg), bo imel teoreticno voznik BMWja vec poskodb kot voznik VW GOLFA. Ce pa se zaletita drug v drugega pa bo zadeva drugacna. Tako jaz razumem, saj oni ne spreminjajo dejavnikov trcenja, vse je enako pri vseh avtomobilih, ki jih testirajo.

V eni drugi temi se je, če se prav spomnim debatiralo o tem. Namreč vsi trki so izedeni v telesa, ki so enake (ali podobne?) mase kot testiran avtomobil. Zato 4 zvezdice od Audija Q7 niso primerljive s 5-imi od Fiata 500.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr dec 21, 2011 6:25 pm

lizard je napisal/-a:V eni drugi temi se je, če se prav spomnim debatiralo o tem. Namreč vsi trki so izedeni v telesa, ki so enake (ali podobne?) mase kot testiran avtomobil. Zato 4 zvezdice od Audija Q7 niso primerljive s 5-imi od Fiata 500.

Ja res je

Euro NCAP’s frontal impact test simulates a car crashing into another of similar mass and structure. In real life, when two cars collide the vehicle with the higher mass has an advantage over the lighter one. Generally speaking, vehicles with higher structures tend to fare better in accidents than those with lower structures. Therefore, ratings are comparable only between cars of similar mass and with broadly similar structures. Euro NCAP groups cars into the following structural categories: passenger car, MPV, off-roader, roadster and pickup. Within each of those categories, cars which are within 150kg of one another are considered comparable.

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Sr dec 21, 2011 6:56 pm

To se pravi, da sta Octavia in Golf tam tam, zelo podobna. Golf ima 3 točke več za varnost. Koliko to pomeni v praksi in komu je to življenskega pomena, je drugo vprašanje.

Mene zanima, ali je možno naročiti Golfa 2.0 z 110KM. Meni je v vozilu pomemben motor, ki je duša vozila (omogoča varno prehitevanje, vpliva na psihofizično sposobnost voznika). TDI 1.6 me ne prepriča, govori se tudi o okvarah oz. berem mnenja uporabnikov o tovarniških menjavah celotnega motorja.

Zasledil sem, da je stara verzija motorja 2.0 TDI 140KM torej PD tehnologija bila izdelana v treh tipih. V Octavio so vgrajevali samo en tip, zato Octaviji niso pokale glave; vsaj tako se govori. VW in Audi sta imela velike težave, sicer sta jih odpravila po letu 2007. Tukaj torej glas za Škodo.

Zanimivo je tudi, da pravijo, da je star bencinski 2.0 TSI z 200 KM bolj trpežen kot novi Audijev 2.0 TSI z 211 KM, ki ga vgrajujo tudi v Golfa GTI. Zanimivo se mi zdi, da po prihodu nove različice, Škoda še vedno vgrajuje star 200 KM TSI v Octavio RS. Torej tukaj spet glas za Škodo.

Zanimivo je tudi to, da sta približno hkrati prišla na trg Golf VI in Octavia II FL. Pri Golfu se ni več dalo naročiti starega bulletproof motorja 1.9 TDI, pri Škodi je bilo možno izbirati oboje. Tukaj spet glas Škodi.

Škoda ima očitno srečo pri izbiri motorjev. Zanima me torej, ali 2.0 CR 110 KM obstaja tudi pri Golfu?

Hvala za odgovor.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr dec 21, 2011 7:29 pm

mavrica je napisal/-a:TDI 1.6 me ne prepriča, govori se tudi o okvarah oz. berem mnenja uporabnikov o tovarniških menjavah celotnega motorja.

Kje si pa to pobral? :roll: :roll:

Pa tudi večina ostalega dela tvojega posta je napisana zelo na pamet, posplošeno in prenapihnjeno ;)

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Sr dec 21, 2011 7:35 pm

Zanimivo, kako veliko ljudje vedo o stvareh o katerih očitno ne vedo nič! :lol:

mavrica je napisal/-a:Zanima me torej, ali 2.0 CR 110 KM obstaja tudi pri Golfu?

Ne...ne obstaja več, ker je bila to v Golfu le začasna rešitev do prihoda 1.6 TDI!
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Če dec 22, 2011 10:57 am

VARNOST NCAP - Primerljiva le pri razliki odstopanja 150 kg. No, sj vsi avtomobili so okoli povprecja 1350 kg. Razen kaksni velikani, ki segajo do 1700 kg. Torej lahko po NCAPu primerjamo vecino avtomobilov, razen tistih, ki so bistveno visji in bistveno nizji po zgradbi ter tistih, ki presegajo 1550 kg neto mase.

MOTORJI TDI:
Pri Common rail systemih (CR) je velik servis oz. menjava jermena sele pri 180.000 km. Vseh ostalih pa okoli 150.000 km.
Res je, da OCTAVIE imajo motorje 1.6 TDI CR (105) in 2.0 TDI CR (110).

Zakaj so Common rail sistem odvzeli novim motorjem, ne vem. Mogoce ni bil dober?

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Če dec 22, 2011 11:06 am

border_ je napisal/-a:Pri meni je odlocitev padla... dal sem povprasevanje za golfa 6 in ce bo cena taprava, ta teden podpisem pogodbo oz. napravim nakup. Regisgtriral ga bom pa po 1.1.2012 :)

Ena opcija se je Passat limozina Comf 1.6 TDI... a mislim, da ne bomo prisli s ceno skupaj. Torej vrjeno me caka tam nekje GOLF 1.6 TDI. 8)

Hja... sem malo pogledal in poklical naokrog... cena npr novega golf 1.6 TDI Comf. (105), je 19.998 EUR. Ponudbe so razlicne iz akcije CISTO MAJCKENE CENE za 20.883 eur in seveda - 3000 eur popusta. Jaz sem mislil, da je to popust na tazadnje cene ... beda!!!! Torej, golfi so proti koncu leta padli s cenami, tisto je ze vse razprodano, sedaj pa so na razpolago stare cene in seveda popusti 3000 eur. Torej je dejanskega popsuta le 2200 eur. :evil:

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Če dec 22, 2011 11:08 am

Naj mi nekdo pove, kako se obnesejo agregati GOLF 1.6 TDI z 90 KM??? Sajs o 800 eur ceneje od 105 KM!

Gregor Humar
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregor Humar Če dec 22, 2011 11:38 am

Jaz bi (zaradi zelo dobrih izkušenj s Škodo - imam Superba letnik 2002, 220k km in še vedno dela kot urca, nobenega izrednega servisa ali problema) vsekakor vzel Octavio. Pa še lepša je in z več prtljažnika.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če dec 22, 2011 11:45 am

border_ je napisal/-a:VARNOST NCAP - Primerljiva le pri razliki odstopanja 150 kg. No, sj vsi avtomobili so okoli povprecja 1350 kg. Razen kaksni velikani, ki segajo do 1700 kg. Torej lahko po NCAPu primerjamo vecino avtomobilov, razen tistih, ki so bistveno visji in bistveno nizji po zgradbi ter tistih, ki presegajo 1550 kg neto mase.
?
Predvsem pa je treba gledat še kaj več kot samo število zvezdic, ki so lahko odvisen tudi od kakšnih opozorilnikov za nepripet pas, varnostnih napisov in podobnih neumnosti - jaz znam uporabljati pasove itd, meni je bolj važno, kako se avto dejansko obnaša pri trku, zatoje treba pri izbranem avtu natačno prebrati, kaj so zabeležili med testiranjem.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če dec 22, 2011 11:59 am

border_ je napisal/-a:Naj mi nekdo pove, kako se obnesejo agregati GOLF 1.6 TDI z 90 KM??? Sajs o 800 eur ceneje od 105 KM!
Jaz sem pred kratkim takega vozil. Golf VI, običajen hatchback, osnovna oprema.

V bistvu je motor boljši kot sem predvideval, ampak je res tudi to da sem imel pričakovanja dokaj nizka. Dober za osnovno vsakdanje prevažanje, poskočen pa ni. Samo 5 prestav, ki so tudi precej dolge (zlasti 5.), kar seveda dodatno ubije poskočnost, je pa po drugi strani uporaben tudi na avtocesti - tudi pri 130 kmh je malo hrupa in nizka poraba (le pospeški v 5. so seveda skoraj nikakršni).
Tudi v splošnem nizka poraba (na oko vsaj pol litra manj kot zadnji, torej 105KM 1.9 TDI, kakršnega imam v svojem Golfu V). Zelo dolgo potrebuje, da se ogreje na delovno temp. (ogrevanje traja opazno dlje kot pri 1.9 TDI).

Končna ocena:
- šparovček in delovni konj, o kaki športnosti takoj pozabi
- dobra izbira, če res vsak dan delaš veliko kilometrov
- vozne zmogljivosti sicer zadovoljive glede na pričakovanja in ustrezne za namen, a še vedno zelo povprečne - pač primerno za najbolj osnovni transport
- glede na zapisano, se splača premisliti in preračunati primerjavo z 1.2 TSI, ki je bolj poskočen - če je razlika v ceni dovolj velika in ne delaš res veliko km, je mogoče bolje vzeti TSI, ker ni nujno da boš z nižjo porabo TDIja pokril razliko v ceni - ampak preveri in preračunaj sam, se mi ne ljubi gledat, pa ti najbolj veš koliko kilometrine boš imel

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Če dec 22, 2011 12:15 pm

sonic je napisal/-a:
border_ je napisal/-a:- glede na zapisano, se splača premisliti in preračunati primerjavo z 1.2 TSI, ki je bolj poskočen - če je razlika v ceni dovolj velika in ne delaš res veliko km, je mogoče bolje vzeti TSI, ker ni nujno da boš z nižjo porabo TDIja pokril razliko v ceni - ampak preveri in preračunaj sam, se mi ne ljubi gledat, pa ti najbolj veš koliko kilometrine boš imel

Tole si dobro napisal!

Lej 1.2TSI je agregat, ki ga sestavljajo baje na Ceskem? Res pa je razlika med 105KM 1.6TDI in 1.2TSI kar 1800 eur. Res pa je, da z dizlom pricnes sluziti sele po 90.000 km.

Kje pa so delani vsi ostali agregati od VW?

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če dec 22, 2011 12:30 pm

in kaj če delajo 1,2 TSI na Češkem? :?:

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Če dec 22, 2011 12:39 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a:in kaj če delajo 1,2 TSI na Češkem? :?:

Sigurno je drugace kot na Nemskem. Vrjemte, sem poslusal zgodbe znanca, ki nekaj ve o tem. Ni isto. Kontroling tocke so drugacne.

Ravnokar sem se menil z drugim znancem, je rekel 2.0 TDI 140 KM, ima se vedno tezave z motorjem, mislim, da je rekel dize. Ena stane 200 eur.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če dec 22, 2011 12:42 pm

K mislš da tud vse VW delajo v Wolfsburgu? To da delajo oz sestavljajo motorje na češkem ne pomeni praktično nič. Sej škode delajo tudi na češkem, kaj potem?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če dec 22, 2011 1:45 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a:in kaj če delajo 1,2 TSI na Češkem? :?:
Pomojem nima veliko veze. Če bi to upošteval pri odločitvi za nakup, pa bi to dejstvo (če drži) štel kot plus.

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Napisal/-a 4tuning_team Če dec 22, 2011 2:00 pm

...bolj kot berm, bolj prihajam do zaključka, da je v SLO še vedno na 1. mestu statostni simbol in je določenim izpod časti da bi v tem primeru vozili Škodo.
Jaz sem za Škodo.
Boštjan

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 22, 2011 3:42 pm

4tuning_team je napisal/-a:...bolj kot berm, bolj prihajam do zaključka, da je v SLO še vedno na 1. mestu statostni simbol in je določenim izpod časti da bi v tem primeru vozili Škodo.
Jaz sem za Škodo.

Ok daj mi prosim razloži, kako si po prebiranju te teme prišel do tega zaključka! :D Večina v tej debati daje prednost škodi, nekaj nas je neodločenih oz. poskušamo izpostavit kakšno prednost in slabost enega in drugega, tako da ostane samo en fanatik, ki brezpogojno svetuje Golfa... na podlagi enega človeka ti sklepaš, da je stanje v Sloveniji takšno? :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov