Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Kraj: Tržič

Re: Nakup avtomobila na lizing- Študent/brezposeln

Napisal/-a Rain Po apr 16, 2012 7:26 pm

sam sem kupil nov avto (nobenega ekstremnega preseravanja) na leasing in nisem rabil poroka, zaradi velikega pologa (mislm da je blo okrog 65-70%).

Moj razlog je bil povsem preprost, čeprav se načeloma strinjam z nekaterimi, ki pišete, da je najbolje kupiti nek avto za 5k in ga voziti potem s privarčevanim denarjem popravljaš morebine napake. Jaz sem avto (8 let star) spedenal tip top, vložil vanj okrog 1500 eur, da sem ga RES v nulo porhital (od menjave tesnila, popravilo alternatorja, nov izpuh, vse tip top), saj so me v roku zadnjih dveh mesecev dvakrat mogli odšlepati na servis.... avto sem nameraval vozit vsaj še kaki dve, tri leta... (prej 5 let nobenih problemov z avtom - okej, treba je blo zamenjati lonc izpuha, pa kak senzor zunanje temperature, pa nov akumulator, pa nove zavorne ploščice itd.... pač običajne reči) potem mi je pa ene 14 dni po tistem crknil slabe 1000km od doma, v centru evropskega velemesta, v rush houru v enosmerni ulici, dežju, ob petih popoldne, med časom dopustov. Kolk me je koštalo, kolk sem dal za telefon ko sem probal klicarit asistenco pa noben ni znal angleško, niti nemško, nič in je trajalo ORGOMNO časa (in denarja posledično), da sem dopovedal avtovleki kje sem... Moral sem kupiti nov del ker je star dobesedno razpadel (počil na pol) (500eur + del ure), čeprav sem v avto vložil pred odhodom ogromno denarja in sem prepričan da je bilo vse porihtano super, samo je pač spet crknila še ena tretja stvar. V šoku, ko je avto crknil, in mi je folk zacel trobit, in sem ustvaril neverjeten prometni zamasek (ni se blo kam umaknit), sem klical avtovleko direktno in s tem si skenslal možnost da izkoristim asistenco, katero sem mel tudi zavarovano (kao morš njih poklicat, ampak dobro, to ni važno sedaj)... bi prihranil 150 eur cca....

Sj vem, da ti lahko tut nov avto crkne takoj ko se z njim odpeljes iz trgovine (razen ce je seveda VW, d0h ;) ), ampak pač je za to BISTVENO manjša verjetnost. In raje zgubim na let mal več (itak bom mel avto ene 7 let sigurno), pa da vem da je BISTVENO MANJŠA MOŽNOST, da mi nekaj crkne in imam potem goro problemov in stroškov.

Res pa je, da sem denar za cel avto mel na strani, leasing sem vzel zato da sem del denarja imel se vedno na strani "just in case". Kredita nisem mogel dobit ker sem bil takrat pac student.

Polni kasko me pa pride ceneje prek posebne ponudbe lizingodajalca kot pa me je prej osnovno + par kombinacij, pa mam zdaj več KW kot prej.

Pač samo moj pogled in moj razlog, zakaj sem se odločil za nov avto, ne prepričujem nobenga, da bi moral kupiti novega, ampak samo pišem, kako je potekalo, da sem se odločil za nakup novega vozila.

Bi pa tut jaz raje kupil rabljenega (iztrošenega), ce bi bila enaka verjetnost da kaj crkne kot pa pri novem. Pa nima veze a je audi, a je kia, al je karkol drugega, novo je novo, rabljeno pa je nekdo pred mano že iztrošil in prodal in bogve kakega razloga ze.

Se strinjam da bi blo bolje če tega mesečnega stroška ne bi bilo, ampak dobro, avto je pač strošek, ko si ga ne bom mogel več privoščit ga bom prodal in hodil peš.
Slika

Uporabniški avatar
Merlin321
Nov uporabnik

Napisal/-a Merlin321 Po apr 16, 2012 10:44 pm

Ok ponovno se oglašam, nekako sem prišel nazaj na idejo o nakupu rabljenega vozila.
In sicer se nagibam k nakupu opel astre 1.6 16v Enjoy z cca 60K Km letnik 2007 al je 08 nism zih zdle, in z ceno okol slabih 8K€. Pa me sedaj zanima mnenje o avtomobulu kot tipu priporočate al ne in pa o tem kako se lotim finaciranja, zarad zavarovanja, kako bi ceneje prišel skoz, in sicer nabavim avto na gotovino, poskušam izpogajat kakšen popust pri gotovinskem nakupu in dam potem avto zavarovati zgolj AO ali se dogovorim za lizing, če je vrjanta in potem obvezen kasno kjer bi dobil 40 -50 % popusta? Kaj je bolj smotano.

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash To apr 17, 2012 8:19 am

Rain se popolnoma strinjam s tabo. Sem razmišljal podobno kot ti ob nakupu novega avta. Raje sem vzel 2 leti leasinga in sem se vozil brez skrbi kadarkoli in kamorkoli. Dodatni stroški zaradi leasinga so se mi kompenzirali z osnovnim kaskom, ki sem ga ob nakupu dobil gratis. Leasing je bil že skoraj eno leto nazaj odplačan, kasko pa imam še 5 let gratis. Vmes pa pridno nabiram bonifikacijo.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To apr 17, 2012 8:47 am

Rain, ne verjamem da je bistveno večja možnost hude okvare pri 3 leta starem avtu v primerjavi z novim. Da ti neka pomembna stvar poči na pol, mora biti nekaj resno narobe s samo izdelavo avta in se ti lahko zgodi tudi pri novem.
Ne rečem pri 10 letih, ko je že marsikatera stvar postarana in trda, takrat je večja možnost okvare.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To apr 17, 2012 9:46 am

Sem se odločil za nakup novega avtomobila iz podobnih razlogov kot Rain.

Je pa problem pri vsem tem drugje.. Mnogokrat se nekdo, ki ima na voljo recimo 15k EUR, ne odločil za nakup novega vozila za 15k, niti rabljenega vozila za recimo 8k in da ima "rezerve" za popravila (turbina, sklopka, šobe...), ampak vzame rabljenega za 13-15k EUR. V tem primeru potem ni rezerve (ali je premajhna) za popravila.

Kar pa se stroškov servisa tiče.. Ne vem kaj tolko poudarjate te serivse pri novih vozilih. Moja mat npr ima avtomobil, ki je star 8 let, ki seveda ni več v garanciji, za servis pa da enako, kot dam jaz za svojega na poobl., ki je v garanciji. Tudi njen avtomobil se pač redno vozi na servise in menja, kar je predvideno glede na km/leta. Se ga pa ne vozi na uradni servis, ampak k privatniku, ki ima normalne cene, ampak dobiš račun za opravljeno delo in imaš na to tudi garancijo. Bo pa na njenem avtomobilu v prihodnje potrebno menjati volanski drog, diske in zavorne čeljusti na zadnjih kolesih. Menjalnik je zaenkrat ok, sklopka tudi deluje uredu, za turbino pa se bo še videlo. Aja, tudi njen avtomobil ima kasko in jo pride letno tako kot mene..

Je pa tudi res, da je odvisno od posameznika, koliko "pokvarjen" avtomobil tolerira. Jaz se recimo z zanič ležajem, iztrošenimi zavorami, sklopko, ventilacijo, piskajočim podvozjem,..., ne bom vozil. No..mogoče se bi, če bi imel službo 5-10 km od doma in se ne bi kaj posebno vozil naokoli. Pri 40-50k km/letno in po 1.000 km od doma ob 2h zjutraj pa, kot Rain pravi, raje znižam verjetnost, da bo kaj crknilo, na min.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To apr 17, 2012 10:42 am

Rain je napisal/-a:se načeloma strinjam z nekaterimi, ki pišete, da je najbolje kupiti nek avto za 5k in ga voziti potem s privarčevanim denarjem popravljaš morebine napake. Jaz sem avto (8 let star) spedenal tip top, vložil vanj okrog 1500 eur, da sem ga RES v nulo porhital (od menjave tesnila, popravilo alternatorja, nov izpuh, vse tip top), saj so me v roku zadnjih dveh mesecev dvakrat mogli odšlepati na servis.... avto sem nameraval vozit vsaj še kaki dve, tri leta... (prej 5 let nobenih problemov z avtom - okej, treba je blo zamenjati lonc izpuha, pa kak senzor zunanje temperature, pa nov akumulator, pa nove zavorne ploščice itd.... pač običajne reči) potem mi je pa ene 14 dni po tistem crknil slabe 1000km od doma
.

Hja, to si imel pa kar smolo. Tukaj bi bilo zanimivo vedeti, za kateri avto točno je šlo.
Tudi popravila ki jih naštevaš v prvih 5 letih, so vendarle že kar nekaj - moj avto je tudi star počasi že 5 let, pa (trkam na les) še ni bilotreba ničesar takega menjat, vse kar je bil na servisu je bila pač redna menjava olja in ostalo, kar je pač predpisano za redne servise.

Očitno že v osnovi avto ni bil med zanesljivejšimi.
Kaj natančno je pa šlo k vragu (kateri del), ko te je na dolgi poti pustil na cedilu?

Se sicer strinjam, da če greš na pot 1000+ km daleč, je res fajn imet zanesljiv avto. Pri meni je naneslo recimo, da sem imel nekaj dolgih voženj po Evropi ravno v prvih dveh letih lastništva trenutnega avta, in definitivno sem šel na pot z veliko lažjim srcem kot bi k kakim 10 let starim avtom, pa če bi ga še tako skrbno vzdrževal...

Ampak v kontekstu te teme mislim da avtor ne rabi toliko potovalne mašine za vozit v Nemčijo ali Francijo, temveč bolj nekaj za vsakdanje skoke v službe, po opravkih, pa verjetno kak poletni izlet na bližnje jadranske plaže...

Res pa je, da sem denar za cel avto mel na strani, leasing sem vzel zato da sem del denarja imel se vedno na strani "just in case". Kredita nisem mogel dobit ker sem bil takrat pac student.
No to je pa tudi pametno - jaz recimo ko sem kupoval golfa, bi ga recimo tudi lahko načeloma skeširal, ampak nisem hotel preveč 'spucat' svojih prihrankov - takrat sem za tistih nekaj jurjev imel možnost brez problemov dobiti ugoden kredit (časi pred fin. krizo, hehe), katerega obroke sem precej udobno odplačeval, in mi je bilo bolj pomembno da imam vedno pri roki nekj prihrankov "just in case", kot ti praviš...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To apr 17, 2012 4:44 pm

Merlin321 je napisal/-a:Ok ponovno se oglašam, nekako sem prišel nazaj na idejo o nakupu rabljenega vozila.
In sicer se nagibam k nakupu opel astre 1.6 16v Enjoy z cca 60K Km letnik 2007 al je 08 nism zih zdle, in z ceno okol slabih 8K€. Pa me sedaj zanima mnenje o avtomobulu kot tipu priporočate al ne in pa o tem kako se lotim finaciranja, zarad zavarovanja, kako bi ceneje prišel skoz, in sicer nabavim avto na gotovino, poskušam izpogajat kakšen popust pri gotovinskem nakupu in dam potem avto zavarovati zgolj AO ali se dogovorim za lizing, če je vrjanta in potem obvezen kasno kjer bi dobil 40 -50 % popusta? Kaj je bolj smotano.

Predraga je ta astra za ta denar, za ta denar dobiš že dizla...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To apr 17, 2012 4:47 pm

Kar se pa novega avta tiče, sam sem bil oziroma sem še vedno v dilemi ali ga kupiti ali ne, trenutni avto dela sicer BP vendar ima skoraj 100kkm in vedno več stvari bo za menjati, najraje bi rabljenega za kake 12 13 k kupil , vendar ko gledam ponudbo na avto.net vidim samo uveženo sranje, zato pride v poštev samo nov avto, za katerega bi imel obrok kake 100 evrov, kar ni tako velik znesek...vendar sem se vseeno odločil da bom imel avto še vsaj do spomladi 2013, ker sem ravno naredil servis, kupil nove letne gume in načeloma ne bi smel imeti nekih stroškov z avtom, če kaj večjega ne crkne, potem sem se pa zajebal :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Kraj: Tržič

Napisal/-a Rain To apr 17, 2012 5:52 pm

Se opravicujem, ker sem se narobe izrazil, ne prvih pet let starosti avta, ampak prve pet let lastništva (torej od starosti cca 3.5 do 8.5 let). Za kateri avto je šlo, niti v tej zgodbi ni preveč pomembno, avto je bil vzdrževan res TOP... in kaj če napišem da je šlo za pregovorno zanesljivi ljudski voz, bi bila zgodba kaj drugačna?

Nam je pa pri drugem nemškem vozilu (furan 99% AC, res lepo vozen, 95k km) pri hiši ob starosti treh let crknil en del, ki je skupaj z delovnimi urami stal >1000eur.

Tudi jaz nisem imel potovalne limuzine za nemčijo in francijo, pa vseeno mi tudi po sloveniji ni preveč všeč klicarit avtovlek in servisev, vozit avto vsake par mesecev na servis menjat ali pa popravljat kako malenkost, nimam za to ne časa, sploh pa ne volje. Ce sedem v avto se hocem nemoteno pripeljat s tocke A na tocko B brez neprijetnih pripetljajev oziroma s čimmanjšo verjetnostjo da mi kaj crkne. Kaj mi rabi tist denar, katerega sem prisparal z nakupom rabljenega vozila takrat, ce bom po prijetnem nedeljskem izletu obstal na drugem koncu slovenije nekje bogu za hrbtom? Ne pravim, da se to ne more zgoditi z novim, ampak deli avtomobila, ki imajo za sabo 15k km vožnje in tisti ki jo imajo 10x več pač ne morejo biti enako obrabljeni in logicno je da, pri tej kilometrini kakšen del pač odpove oziroma se obrabi in ga je treba zamenjat (pustimo izjeme, ki se pri tej kilometrini šele ulavfajo :twisted: :lol: ;) ).

Recimo da je tistih par jurjev prihranka v prid rabljenemu cena za večjo verjetnost miru (ob nakupu novega). ;) Glede na to, kolk avto že itak stane letno, misiim da niti ni tak ekstremno pretiran strošek (če ga podeliš po letih lastništva).
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To apr 17, 2012 7:01 pm

Rain je napisal/-a:Za kateri avto je šlo, niti v tej zgodbi ni preveč pomembno, avto je bil vzdrževan res TOP... in kaj če napišem da je šlo za pregovorno zanesljivi ljudski voz, bi bila zgodba kaj drugačna?

Nam je pa pri drugem nemškem vozilu (furan 99% AC, res lepo vozen, 95k km) pri hiši ob starosti treh let crknil en del, ki je skupaj z delovnimi urami stal >1000eur.

Menim drugače: je pomembno, za kateri avto je šlo. V bistvu je to ključno pri takih zgodbah.

Jaz pač ta forum vidim kot mesto, kjer izmenjujemo realne izkušnje in kjer ne bi smel biti tabu povedati realno, kako je bilo pri nekem konkretnem avtu, dobre in slabe strani. To pomaga drugim forumašem pri prihodnjih odločitvah, in zelo koristno je, da vsaj nekje dobiš kako info o kvalitetah avtov (pa BTW recimo tudi o cenah in kvaliteti servisov bi mi forumaši lahko kaj več pisali).

Zatorej: pri takih zgodbah je dobro vedeti čimveč o avtu (znamka, model, letnik, motor itd.). Saj če kdo želi izpustiti te informacije, pač njegova odločitev, a s tem taka zgodba pač izgubi večino smisla, IMO.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 To apr 17, 2012 7:30 pm

Rain je napisal/-a:Za kateri avto je šlo, niti v tej zgodbi ni preveč pomembno, avto je bil vzdrževan res TOP... in kaj če napišem da je šlo za pregovorno zanesljivi ljudski voz, bi bila zgodba kaj drugačna?

Mah. Res ni važno za kateri avto je šlo ampak lepo vzdrževan avto mora biti po min. desetih letih ali 200.000+km še vedno zanesljiv s katerim greš lahko brezskrbi na dolgo pot, če ne je navaden skret.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To apr 17, 2012 9:16 pm

Merlin321 je napisal/-a:Ok ponovno se oglašam, nekako sem prišel nazaj na idejo o nakupu rabljenega vozila.
In sicer se nagibam k nakupu opel astre 1.6 16v Enjoy z cca 60K Km letnik 2007 al je 08 nism zih zdle, in z ceno okol slabih 8K€. Pa me sedaj zanima mnenje o avtomobulu kot tipu priporočate...

pred dvemi leti smo kupli Astro letnik 2010, sicer 1.4 90 KM ker je prešvoh, je pa poraba nizka 6,3l/100 v dveh letih dela avto bp, abs senzor se je menjal pod garancijo

pri 1.6 zna bit tam 6,7 - 7,3 poraba, mi je pa avto malo monoton, notranjost. Podvozje je super, avto kljub temu da je malo višji od tal ne nagiba dosti na ovinkih

kupljena je bla pr Sawalu, dobiš kasko gratis 8 let samo pri triglavu moraš met zavarovan avto. Kasko je fora da lahko kadarkoli ti ga odpišejo piše v pogodbi

ampak v praxi tega ne počnejo. Je pa fora da maš odbitno franšizo 1% vrednosti avta plačaš za uveljavo, pa ko 1x uveljavljaš ga nimaš več.

hint: probaj 1.8 16v različico na testu pa se odloči med 1.6 in 1.8

edit:

lol 4-5 let stara astra za 8 jurjev je predraga, poglej malo cene na avto.netu, nova taka astra stane 11.000€ !!
Zadnjič spremenil zuzek, dne To apr 17, 2012 10:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To apr 17, 2012 9:54 pm

pri 1.4 je poraba 6.7litra ko imaš klimo, pri 1.6 motorju pa pod 7.4 težko prideš, žal ;)

pa da mi ne bo spet kdo kaj kontra rekel, z obema variantama sem prevozil več kot 2.000km

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To apr 17, 2012 10:19 pm

zdej pr teh mlinčkih je čisto odvisno kolk maš teško nogo

fotr vozi penzjonistično pa ma porabo 6.3l po BC

jaz k furam mam porabo 6.5 furamo pa brez klime

če maš težjo nogo pa zna prit na 6,7 tudi 7l,

sem jo pa na relaciji Postojna - Nova Gorica in nazaj uspel spravit na 6l/100 :D

ne samo AC ampak iz mesta v mesto in nazaj
Alergičen na rjo

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak To apr 17, 2012 10:30 pm

Mindflash je napisal/-a: Dodatni stroški zaradi leasinga so se mi kompenzirali z osnovnim kaskom, ki sem ga ob nakupu dobil gratis. Leasing je bil že skoraj eno leto nazaj odplačan, kasko pa imam še 5 let gratis. Vmes pa pridno nabiram bonifikacijo.

To ne razumem najbolje?! Kolega je vzel 5.000 na lizing in na koncu ga pride ven 6,000. Kako bi sedaj lahko kompenziral teh 1000? Da pa imaš kasko 7-8 let gratis mi pa tudi ni jasno. Lahko daš kakšen konkreten primer. Hvala

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Sr apr 18, 2012 8:46 am

Stroški odobritve leasinga in obresti so me prišli cca. 1400EUR. V avtohiši so mi podarili popust pri avtomobilskem zavarovanju v vrednosti osnovnega kaska (nekaj več kot 500EUR/leto) za dobo 8 let, ki pa je bil pogojen z nakupom na leasing. Glede na to da sem začel v 14 PR mi je ta popust še kako prišel prav. Avto sem do zdaj zavaroval preko njih že 3x, tako da sem prihranil cca 1500EUR, kar je ekvivalentno stroškom, ki sem jih imel z leasingom.

gogocak
Novinec

Napisal/-a gogocak Sr apr 18, 2012 12:06 pm

Kok denarja si vzel na lizing in dobo odplacevanja? Pa kje in za kateri avto ce ni odvec? Lp

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček Ne apr 29, 2012 11:07 pm

Ma proč s krediti za raznorazne avtomobile. Varčuj in kupi, ko lahko, dotedaj pa vozi slabše avtomobile. Kaj pa včasih, ko smo vozili fičke in stoenke? Če že razmišljaš o kreditih, razmišljaj o kreditu za stanovanje/hišo.

Tam pa ni druge izbire, če nisi bogat ali pa nimaš v planu kakih večjih dediščin. j*** vas, sam imam sina, ki je v podobni situaciji kot ti pa mu na rob pameti ne pride kaj takega kot tebi. Mogoče pa imamo samo še "old school" mišljenje. Je pa dandanes miselnost, da more biti kar vsak drugi avto že na leasing. Sploh pa je leasing dražji kot klasični avtomobilski kredit. Torej, če nisi sposoben dobiti klasičnega kredita, pozabi na leasing. Pa še kredit je bedarija za avtomobil.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček Ne apr 29, 2012 11:17 pm

Mindflash je napisal/-a:Tako kot so ti že drugi povedali boš za pridobitev lizinga potreboval poroka - osebo, ki bo v primeru tvoje plačilne nesposobnosti bila zmožna odplačevati obroke.

Aja še to rabiš mar. Jaz sem pa vedno imel v glavi, da imajo to zavaravno že s tem, da so formalni lastniki leasing hiša dokler avta ne odplačaš. Kakšna bedarija je potlej ta leasin. :lol: :lol:

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne apr 29, 2012 11:50 pm

Nabavna vrednost avta proti stroškom je velika, bencin, registracija, vinjeta, pnevmatike (ne se za*ebavat s kakšnimi pnevamtikami starimi 3-4-5 leti), izredna popravila, redni servisi (ni samo olje in filtri so še razne tekočine ki sčasoma postanejo slabe)....

Razmišljaj o nakupu ČIMBOLJ VARČNEGA VOZILA, nimam pojma zakaj folk prodaja razne mrcine s 2.0 motorjem za nad povprečn gnar, razen če kdo to kupi za nedeljsko vožnjo.
Član od leta 2004
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov