Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

knt
Nov uporabnik

Re: Novi VW Touran 1.2T motor

Napisal/-a knt To nov 19, 2013 7:20 am

Če bi hotel imet dizla, bi kupil traktor.. :) šala-mala. Ne zdi se mi na tako kratkih razdaljah matrat hladnega dizla pa dpf, je bencinar le bolj lahka mašina.
Potem bi me pa žena klicala:"Lubi, za DPF sveti, grem v NM v cunje kupovat, da se spuca.. " :lol:

Trgovce moram pohvalit, se trudijo maximalno... vse bi mi zrihtali, ampak Tourane imajo samo 1.6TDI za testirat.
In takšnega sem probal.. čist solidna mašinca. Od TSI-ja ga loči samo navor.

Ko sem pa gledal na volkswagen.si pod rubriko Takoj dobavljivo: 2x 1.2TSI, 30x 1.6TDI, 5x 2.0TDI.
A jim 1.6TDI ostajajo, al je takšno povpraševanje pa jih je tolko na zalogi?
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To nov 19, 2013 7:27 am

Povpraševanje ;) Se zavedaš, da je z 1.2 TSI-ji (bilo) ogromno težav? Jaz iskreno povedano ne vem, če bi si ga upal kupit...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt To nov 19, 2013 7:47 am

Nove mašine EA211 imajo jermen namesto verige.
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To nov 19, 2013 8:04 am

Ne vem no, jaz sem še vedno zelo skeptičen...

Kaj pa Tiguan 1.4 TSI? Trenutno ima zelo konkurenčne cene, za dobrih 20k € je že spodobno opremljen, drugače pa tudi praktičen in prostoren.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

burek66
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a burek66 To nov 19, 2013 8:12 am

Jaz imam "oba". Tourana 1.9 TDI (2008) in golfa VI 1.2 TSI (2012).
Glede na na moje izkušnje nikoli ne bi kupil tourana z 1.2 TSI motorjem. Je enostavno prešvoh ne glede na vse kW in Nm.
Če bi rabil bencinskega tourana ni jaz razmišljal o 1.4 Tsi motorju.

Moje mnenje pač.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To nov 19, 2013 9:23 am

jordan je napisal/-a:moj tast ima golfa 1.4tsi, predtem pa 1.9tdi. Pohvali dokaj nizko porabo, ampak mu je žal, da ni vzel dizla, kljub temu, da vozi vsakodnevno zelo kratke razdalje po mestu.

Ampak verjtno bi mu bilo precej bolj žal, če bi s kratkimi vožnji dizlu zapacal DPF, to je drag šport.

Pa lahko bi bil bolj natančen, kaj točno ga moti pri bencinarju?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To nov 19, 2013 9:35 am

xxl je napisal/-a:Službeno sem dolgo peljal tourana 105 TDI,ni raketa,ampak navora je bilo dovolj za varna prehitevanja.

Ampak najverjetneje je bil to 1.9 TDI, ki je bil vsekakor super motor, prožen z veliko navora že okoli 1500 ali celo še prej, pa v Touranu je bil kombiniran z zelo kratkimi prestavami in je bil res poskočen, sem ga testiral. Saj o tem sem že pisal.
Novi 1.6 TDI pa je pod 2000 obrati precej bogi, in menjalnik ima (vsaj v Golfu VI ki sem ga vozil) zelo dolge prestave.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To nov 19, 2013 9:40 am

~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa Tiguan 1.4 TSI? Trenutno ima zelo konkurenčne cene, za dobrih 20k € je že spodobno opremljen, drugače pa tudi praktičen in prostoren.
Tiguana 1.4 TSI sem testno vozil (smo pred nakupom Tourana želeli sprobat 1.4 TSI, pa je bil ta motor za test na voljo samo v Tiguanu) in lahko povem, da se v Tiguanu lepo pelješ in mi je na nek način bil zelo všeč - ampak glede praktičnosti in prostornosti pa v primerjavi s Touranom ni primerjave, TIguanov prtljažnik se mi je zdel komaj kaj dosti večji od golfovega, Touranov je v primerjavi ogromna jama..

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran To nov 19, 2013 9:55 am

Ce ti finance omogocajo vzami definitivno 1.4 tsi. Sem ga imel sam in je bil ravno prav zmogljiv. Ob nakupu bencinskega Tourana se mores zavedat da bod ga tezko prodal, po eurotaxu pa bos dobil drobiz.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic To nov 19, 2013 9:56 am

knt je napisal/-a:Ko sem pa gledal na volkswagen.si pod rubriko Takoj dobavljivo: 2x 1.2TSI, 30x 1.6TDI, 5x 2.0TDI.
A jim 1.6TDI ostajajo, al je takšno povpraševanje pa jih je tolko na zalogi?

Pomojem se v tej motorizaciji daleč najbolje prodajajo - vsi ki kupujejo avto, sploh VW, pri nas očitno hočejo imeti dizla (hkrati pa najcenejšega, zato se proda bolj malo 2.0 TDI).
Ampak ta preferenca potrošnikov nima neke racionalne osnove, večina hoče met dizla zato ker hoče met dizla pa konc, ne glede na to, če ga res potrebujejo oziroma ali se jim finančno izplača - marsikomu se v resnici ne, ampak ne znajo izračunat. Folk je glup.

Pa še to - sedajle gledam uradni cenik Tourana in me je na rit vrglo, kako velika je razlika v nabavni ceni med 1.6 TDI in 1.2 TSI - 3.500 EUR, saj niso normalni. Celo 1.4 TSI je cca 600 EUR cenejši, pa glede zmogljivosti proti njemu 1.6 TDI nima za burek.

V bistvu, če ne delaš res veliko kilometrov, nakup 1.6 TDI nima nobenega smisla. Če je nujno šparat, potem to lahko veliko bolj učinkovito in hitro narediš z nakupom 3500 EUR cenejšega 1.2 TSI....

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt To nov 19, 2013 11:04 am

MBtouran je napisal/-a:Ce ti finance omogocajo vzami definitivno 1.4 tsi. Sem ga imel sam in je bil ravno prav zmogljiv. Ob nakupu bencinskega Tourana se mores zavedat da bod ga tezko prodal, po eurotaxu pa bos dobil drobiz.

Razliko do 1.4 TSI bi že napraskal, rad bi pa vseeno bil racionalen.
Sedaj imam pri hiši 12 in 16 let stara avtomobila, ker mi je muka vsakič tuhtat kaj kupit, tako da bo Touran tudi 10+. Takrat me noben avto pa Eurotaxu ne reši :)

Na koncu se bom vseeno moral sam odločiti (in žena :)), je pa dobro, če ti kdo osvetli kakšen vidik.
Zadnjič spremenil knt, dne To nov 19, 2013 12:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- To nov 19, 2013 11:08 am

sonic je napisal/-a:še to - sedajle gledam uradni cenik Tourana in me je na rit vrglo, kako velika je razlika v nabavni ceni med 1.6 TDI in 1.2 TSI - 3.500 EUR, saj niso normalni. Celo 1.4 TSI je cca 600 EUR cenejši, pa glede zmogljivosti proti njemu 1.6 TDI nima za burek.
Če kdo ni normaln, je to edino država s svojimi davki (DMV / eko taksa / DDV /...) kar je razlog za tako enormno razliko! :x
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To nov 19, 2013 11:22 am

sonic je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Kaj pa Tiguan 1.4 TSI? Trenutno ima zelo konkurenčne cene, za dobrih 20k € je že spodobno opremljen, drugače pa tudi praktičen in prostoren.
Tiguana 1.4 TSI sem testno vozil (smo pred nakupom Tourana želeli sprobat 1.4 TSI, pa je bil ta motor za test na voljo samo v Tiguanu) in lahko povem, da se v Tiguanu lepo pelješ in mi je na nek način bil zelo všeč - ampak glede praktičnosti in prostornosti pa v primerjavi s Touranom ni primerjave, TIguanov prtljažnik se mi je zdel komaj kaj dosti večji od golfovega, Touranov je v primerjavi ogromna jama..

Seveda je velika razlika v velikosti prtljažnika, ima pa Tiguan še vedno relativno velik in praktičen prtljažnik (velika odprtina, višina, ...), če sam volumen ni tako zelo pomemben. Druge lastnosti so pa podobne, sedi se visoko, kabina je prostorna, zadnji sedeži so pomični ipd. Pač zaradi cene je trenutno zelo zanimiva alternativa ob predpostavki, da je (prtljažnik) dovolj velik.
Slika

Uporabniški avatar
maserati
Nov uporabnik

Napisal/-a maserati To nov 19, 2013 11:25 am

Kolega je na koncu vzel 1.6 TDI.

Motor 1.2 TSI je za umirjenega voznika dovolj zmogljiv, je pa problem ker so tudi v novih Touranih še stari 1.2 TSI motorji z verigo. Kolega tako ni želel tvegat in vedno imeti slab občutek glede tega motorja. Ker pa je cena 1.4 TSI skoraj enaka 1.6 TDI in je teh modelov daleč največ na trgu in na zalogi se je odločil za slednjega.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To nov 19, 2013 11:30 am

Tattoo- je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:še to - sedajle gledam uradni cenik Tourana in me je na rit vrglo, kako velika je razlika v nabavni ceni med 1.6 TDI in 1.2 TSI - 3.500 EUR, saj niso normalni. Celo 1.4 TSI je cca 600 EUR cenejši, pa glede zmogljivosti proti njemu 1.6 TDI nima za burek.
Če kdo ni normaln, je to edino država s svojimi davki (DMV / eko taksa / DDV /...) kar je razlog za tako enormno razliko! :x

Tole si malo sfalil
1.2 TSI 149 g CO2
1.6 TDI 121 g CO2

DMV teh dveh motorjev je enak (3%), cenovno razliko se je izmislil samo VW, verjetno zato ker teh 1.2 TSI v enoprostorcu sicer ne proda.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

burek66
Novinec

Napisal/-a burek66 To nov 19, 2013 11:36 am

maserati je napisal/-a:Kolega je na koncu vzel 1.6 TDI.

Motor 1.2 TSI je za umirjenega voznika dovolj zmogljiv, je pa problem ker so tudi v novih Touranih še stari 1.2 TSI motorji z verigo. Kolega tako ni želel tvegat in vedno imeti slab občutek glede tega motorja. Ker pa je cena 1.4 TSI skoraj enaka 1.6 TDI in je teh modelov daleč največ na trgu in na zalogi se je odločil za slednjega.

"Motor 1.2 TSI je za umirjenega voznika dovolj zmogljiv" - ja za golfa. Za tourana, ki pa je družinski enoprostorec, pa to nikakor ne drži!

Naloži v avto družino in pelji na izlet ali na smučarijo ali na kampiranje... pa se boš sam prepričal.

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt To nov 19, 2013 12:01 pm

maserati je napisal/-a:
Motor 1.2 TSI je za umirjenega voznika dovolj zmogljiv, je pa problem ker so tudi v novih Touranih še stari 1.2 TSI motorji z verigo.

Si prepričan, da ta trditev drži? V enem od salonov sem dobil informacijo, da je že z jermenom.
Razlika med 1.2 in 1.4 naj bi bil samo premer cilindov.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- To nov 19, 2013 12:14 pm

J.McLane je napisal/-a:
Tattoo- je napisal/-a:

Tole si malo sfalil
1.2 TSI 149 g CO2
1.6 TDI 121 g CO2

DMV teh dveh motorjev je enak (3%), cenovno razliko se je izmislil samo VW, verjetno zato ker teh 1.2 TSI v enoprostorcu sicer ne proda.
Ni čisto tako...DMV je pri 1.2 TSI in 1.6 TDI res enak (3%), ampak da je 1.6 TDI dosegel tako nizek izpust in da pade v ta davčni razred mora biti BlueMotion Technology (start-stop / regeneracija zavorne energije / gume z nižjim kotalnim uporom / daljša prestavna razmerja menjalnika / ...), medtem ko 1.2 TSI nima nič od napisanega, saj bi tudi z BlueMotion Technology ostal v istem davčnem razredu! BlueMotion Technology pa zaradi vseh vgrajenih sprememb za seboj potegne dražjo tovarniško ceno. Če bi bil tudi 1.6 TDI "običajen" brez BlueMotion Technology bi imel pa DMV-ja za 6%...kar posledično pomeni da zaradi precej butasto postavljenih davčnih razredov pride do takih anomalij...
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To nov 19, 2013 12:40 pm

burek, jaz ti samo rečem, da če je dovolj zmogljiv 1.6 TDI je tudi 1.2 TSI.

1.2 TSI ima še malo rezerve pri teži (90 kg) in celo boljše pospeške kot 1.6 TDI. Motorja imata čisto enake zmogljivosti če vzameš v obzir, da bencinski motor lahko vrtiš višje in ima moč razporejeno čez večje območje in ne vem zakaj bi se moral voznik tega bati in motor na vsak način voziti pod 2.000 obratov.

Torej:
- 50kW TDI proizvede pri 2.000 vrtljajih TSI pa pri 2.800
- 77 kW bo TDI dosegel pri 2.940 vrtljajih TSI pa pri 4.200 vrtlajijh

Umirjen voznik tudi v Touranu v 95% primerov ne bo potreboval več kot 30kW moči, če jo bo pa (prehitevanje v AC klanec) bo pač moral kompenzirati s tistimi 1.300 obrati više, dvomim, da bo trušč v kabini kaj večji kot pri TDI. Pravega voznika 1.2 TSI-ja pa voznik z 1.6 TDI nikoli ne bo ujel, če bi šla merit kdo ima daljšega :twisted:

Tattoo-:
Proizvajalec ima še vedno možnost goljufati na NEDC, aja to se ne dela, oz. se dela enako pri TDI in TSI, pa res? Spritmonitor:
1.2 TSI: 7,41 l/100 km = 173 g CO2
1.6 TDI: 6,03 l/100 km = 159 g CO2

Edit: malo napačne cifre
Zadnjič spremenil J.McLane, dne To nov 19, 2013 1:02 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

burek66
Novinec

Napisal/-a burek66 To nov 19, 2013 12:49 pm

Glej, par postov višje: lastim si oba avtomobila (tsi in tdi), sicer je moj touran 1.9TDI, vendar ni primerjave...
Če bo touran delal malo km vsekakor bencinec, ampak 1.4.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov