Bil je 2.0 TDI (140 KM), 6-st. ročni menjalnik. Izvedba Cross Touran, vendar ni imel originalnih 17" koles (ampak 16" zimske gume).
V splošnem je notri praktično isti kot Golf V (mi je bilo vse povsem domače), le sedi se seveda malo višje. Enako dober položaj za volanom, le desna roka med počivanjem na sredinskem naslonu ne doseže prestavne ročice tako lahko kot v golfu. Kar zame osebno sicer ni problem, ker če bova s punco res kupovala tourana, bo definitivno DSG, sicer me sploh ne zanima, čeprav ga še nisem preizkusil.

Tudi vozi se zelo podobno kot golf, le malo se čuti nekoliko višji avto in zvišano podvozje (ker je pač CrossTouran, v navadnem touranu se nisem nikoli niti peljal).
Ob tem mi je zanimivo brati iz enega prispevka Kaela v tej temi, še iz marca 2008:
- morda je štos v 16" zimskih gumah na 'mojem' testnem, ampak v primerjavi z golfom V se mi je zdelo, da (Cross)touran opazno lepše in mehkeje pobira luknje in 'ležeče policaje' na cestišču...športno podvozje in 17" platišča (225/45/R17) bosta že iz v osnovi trdega avta za naše ceste naredila tank - na avtocestah je ql, na povprečnih slovenskih cestah, polnih lukenj pa te ne bo rukalo ampak dobesedno premetavalo po avtu, zato bo vožnja z serijskim podvozjem in 16" pnevmatikami mnogo mnogo bolj udobna
Glede 2.0 motorja imam mešane občutke - jasno, je zelo dober , a pričakoval sem vendarle malo več. Iz golfa V sem navajen na TDI 1.9 105 KM (6-st. menjalnik) - močnejši 2.0 TDI pokaže večjo moč in brutalnost pri 1500 rpm in navzgor (tam okoli 2000 res močno 'sune'), nad prožnostjo pri nizkih obratih (1500 in manj) med mestnim jajcanjem pa sem razočaran. Zdi se mi, da 1.9 motor v mojem golfu po mestu malo bolj odpušča lenobo pri šaltanju navzdol. Z golfom npr. v pregledno križišče dostikrat zavijem kar v tretji in ob rahlem gasu uglajeno počasi pospešuje. 2.0 v touranu takega manevra ne mara preveč - pri izhodu iz zavoja v tretji se motor v teh nizkih obratih opazno matra, po par sekund vztrajanja na gasu vendarle razvije obrate, nakar sune in grobo zavrti kolesa (cesta je bila mokra).

Menjalnik je OK, prestavna razmerja so malenkostno drugačna kot 6-stopenjskega menjalnika v golfu V 1.9 TDI - predvsem pa se pozna na avtocesti v 6. prestavi, kot je dostikrat omenjal že Kael. Pri dobrih 100 km/h je sicer na cca 2000 obratih (enako kot v mojem golfu), 140 po števcu pa ima a manj kot 2500 obratov (mislim da ene 2400). Primerjava: Golf 1.9 ima pri 140 kmh po števcu (130 realnih) v šesti prestavi 2800 obratov.
Avtocestna vožnja je dovolj tiha (še bolj kot v golfu, pa že tam nimam nobenih pripomb).
Glede uporabnosti ne bom razglabljal, avto sem imel na testu le kako uro, zato seveda nisem nič poskušal nalagati v prtljažnik, ampak se vidi, da je ogromen (zaradi škatlaste oblike zadnjega dela res dobra izraba prostora), noter verjetno spraviš vraga in pol. Zadnji sedeži so nastavljivi po dolžini, kar utegne biti zelo praktično.
V splošnem odličen avto. Če se bomo odločili za nakup, sicer skoraj gotovo ne bo TDI, temveč bencinski TSI (140KM), ker je že 1.9 TDI dražji za 1000 EUR (pa bo verjetno prešibak za tourana), 2.0 TDI pa je kar 3300 EUR dražji od 1,4 TSI

Čeprav 1,4 TSI sploh še nisem imel v rokah, dvomim da se mi bo zdel slabši od 2.0 TDI, ekonomsko pa sploh ni debate. Pričakujem namreč, da bomo s touranom naredili max. 15-20.000 km letno, torej dizli odpadejo, čeprav mi je TDI v golfu V izjemno všeč.
Glede tega, ali bo verzija cross ali navaden, se bo treba pa še odločiti (in po možnosti testirati še kakšnega običajnega), v bistvu mi je cross varianta kar všeč.
Nazdanje bi le še vprašal Kaela (če še kaj spremlja forum) glede tegale, kar je napisal marca 2008:
Nisem vedel, da se da po želji to naročiti - a morajo to narediti že v tovarni ali lahko to opravi uradni servis (na primer, če želiš da to naredijo, pa avta ne naročiš, temveč vzameš že kakšnega obstoječega iz zaloge).naroči Cross verzijo v oražni barvi, podvozje pa zahtevaš na višino serijskega avta.
Seveda pa bi me zanimalo tudi več podrobnosti, zakaj točno se splača Cross Tourana nižati?