Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 So dec 26, 2009 5:33 pm

Hribo je napisal/-a:
abcabc je napisal/-a:Mene tud zanima zakaj mora bit v Sloveniji vse prej, kot nekje drugje bolj potrebno. Nas je 2 milijona. Kitajcev pa 1 milijarda pa tam onesnažujejo okolje 1000x bolje, kot mi.
Tale davek to je samo za polnjenje blagajne....zakaj se ne upremo temu davku...naj najprej uvedejo tak davek drugje po svetu, ki jih je več samo poglejte Američane s kakšninmi terenci se vozjo k 5x bolj onesnažuje okolje, kot pri nas 1.4-1.6 motor.

Sej hec je v tem,da tudi mi nebomo nič zboljsali ,saj je se veliko ostalih populacij,..
Pa tud res je co2 onesnezuje marsikaj drugega tudi bolj kot avti... Pa nič zato..
Služit je treba nekje primanklaj v državni blagajni,...

Itak je to samo za poljnjenje državne blagajne in popolnoma nič drugega! Bo morda potem zrak kaj bolj čist, če plačaš davek?? In kaj bodo naredili z zbranim denarjem? Bodo mogoče subvencijonirali vgradnjo plina v avtomobile npr.? Ali pa kaj podobnega. Država in oblast se požvižga na okolje, njim je pomebno samo kako do denarja. Slovenija tu še posebej "zmaga". Naša država bi lahko že marsikaj storila za okolje z raznimi zakoni in ukrepi, ampak to jim ni pomebno! Ni motivacije (beri denarja).

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ So dec 26, 2009 7:10 pm

Jaz upam, da folk neha zapravljat po nepotrebnem. Itak bo pa prihodnje leto dalo vetra politikantom in samo upam lahko, da se bo končno folk 1x zbudil in sprevidel da se že 20 let prodajajo pravljice in da je vse skupaj nateg. Davke in prispevke je pa potrebno znižati na razumno raven, da bomo konkurenčni ne pa da se zapiramo sami vase in nam potem flancajo nekaj o nacionalnem interesu in "srebrnini". Potrebni smo tujega kapitala, našega že zdavnaj ni več.
Upam, da bodo s to novo potezo potegnili v proračun še manj denarja in se bo utaja davkov še povečevala. Ja pestro bo naslednje leto, pričakujem več ostrine, tole letos je bil komaj uvod - Gorenje, Mura, Prevent,...
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne dec 27, 2009 10:46 am

Ljudje ki tu sprašujejo najbrž zanima samo ali se bodo avtomobili pocenili in če - kateri.

Sam menim da se ne bodo, pač si bo kdo drugi odlomil kos celote, nekateri pa bodo dražji.

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo Ne dec 27, 2009 11:19 pm

Avtomobilska industrija je že tok v kur.., že zdej manj prodajo. Zdej pa še ta davek. Prodaja bo še bol padla.

lukp
Novinec

Napisal/-a lukp Pe jan 08, 2010 9:54 am

S 1.2. začne veljati nov DMV. Lestvica je na 3. ali 4. strani.

Chris27
Novinec

Napisal/-a Chris27 Pe jan 08, 2010 10:12 am

Še ena uredba (glede goriva) bo začela veljati s prvo podražitvijo goriva v februarju ...

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010010805501694

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Pe jan 08, 2010 11:59 am

lukp je napisal/-a:S 1.2. začne veljati nov DMV. Lestvica je na 3. ali 4. strani.

Kaj to si mislil tisto lestvico ki jo je objavil Mactron?
Kaj lahko prosim nekdo napiše katera bo sedaj pravilna nova lestvica?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jan 08, 2010 3:42 pm

lukp je napisal/-a:S 1.2. začne veljati nov DMV. Lestvica je na 3. ali 4. strani.
Kje pa je objavljen? Moral bi biti v Uradnem listu, ampak tam še ni (če se motim, naj me kdo popravi in pošlje link na objavo)...

Sicer pa, če ne bo objavljen najkasneje v naslednjem tednu (in najbrž ne bo, ker sem slišal da se Državni svet nekaj buni), se ne bo uporabljal pred 1. marcem...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
pinjas
Novinec

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a pinjas Pe jan 08, 2010 3:52 pm

sem prebral vseh 5 strani vendar nisme najbojš razumel. se pravi če jaz kupim tourana 2007 1.9 105hp za 14000euro iz tujine koliko morem še dodat za ga imet na cesti v sloveniji? ( na račun se lahko napiše ceno karkoli)

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Pe jan 08, 2010 3:57 pm

pinjas je napisal/-a:sem prebral vseh 5 strani vendar nisme najbojš razumel. se pravi če jaz kupim tourana 2007 1.9 105hp za 14000euro iz tujine koliko morem še dodat za ga imet na cesti v sloveniji? ( na račun se lahko napiše ceno karkoli)

Odštet še moreš njihov DMV in DDV, ki ga nimajo vse države enakega, da dobiš osnovo iz katere računaš koliko bo pri nas DMV glede na izpuhe.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
slku8a
Nov uporabnik

Napisal/-a slku8a Pe jan 08, 2010 9:00 pm

sonic je napisal/-a:
Kje pa je objavljen? Moral bi biti v Uradnem listu, ampak tam še ni (če se motim, naj me kdo popravi in pošlje link na objavo)...

Sicer pa, če ne bo objavljen najkasneje v naslednjem tednu (in najbrž ne bo, ker sem slišal da se Državni svet nekaj buni), se ne bo uporabljal pred 1. marcem...

Državni svet je dal veto tako, da ga morajo še enkrat potrditi. Potem pa začne teči rok, če se kdo prijavi za referendum, nato sledi še objava v Uradnem listu. Februarja ga gotovo ne bo.

lukp
Novinec

Napisal/-a lukp Pe jan 08, 2010 9:27 pm

gecco je napisal/-a:

Kaj to si mislil tisto lestvico ki jo je objavil Mactron?
Kaj lahko prosim nekdo napiše katera bo sedaj pravilna nova lestvica?

Ja, to lestvico mislim, ki jo je objavil Mactron. V uradnem listu bo objavljeno 15 dni pred uvedbo.

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Pe jan 08, 2010 11:20 pm

Templar je napisal/-a:
pinjas je napisal/-a:sem prebral vseh 5 strani vendar nisme najbojš razumel. se pravi če jaz kupim tourana 2007 1.9 105hp za 14000euro iz tujine koliko morem še dodat za ga imet na cesti v sloveniji? ( na račun se lahko napiše ceno karkoli)

Odštet še moreš njihov DMV in DDV, ki ga nimajo vse države enakega, da dobiš osnovo iz katere računaš koliko bo pri nas DMV glede na izpuhe.

Ko v tujini (EU) kupiš avto kot fizična oseba ga plačaš z DDVjem tako kot rezident tiste države kjer avto kupuješ. Avto brez DDVja lahko kupi samo podjetje. Se pravi plačaš bruto ceno.
Potem se v Sloveniji na ceno brez DDVja obračuna DMV, prišteje DDV (ki je bil že plačan v tujini), lestvica je ravno v postopku spreminjanja.
Maš pa še stroške prevoza avta iz tujine v SLO (lahko col tablice če je iz nemčije, italijani jih nimajo, lahko pa avtovleka)-500€ po tamalem, potem imaš še stroške homologacije (96€ če se ne motim) in tehničnega (35€). Končni strošek je ddvisen od vrednosti avta, ampak kakšnih 1500€ na ceno v tujini skoraj ziher, odvinsno od vrednosti DMVja (če je avto vreden nad 25k je dmv 13 posto in ga znese kar nekaj.)
Da pa lahko vse paprije urejaš (od plačila DMVja, homologacije, tehničnega, registracije) rabiš pa potrdilo o plačilu DDVja, račun o nakupu vozila (če si ga kupil pri trgovcu) ali pa ovirjeno komisijsko pogodbo (če si ga kupil privat) originalni homologacijski kartonček, po možnosti pa še prometno dovoljenje ali vsaj kopijo.

Pa še to, DMV se sicer obračuna na vrednost na računu, samo če je vrednost zelo prenizka, se avto oceni po eurotaksu.
Slika

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Napisal/-a gecco Pe jan 08, 2010 11:26 pm

stench je napisal/-a:
Templar je napisal/-a:

Ko v tujini (EU) kupiš avto kot fizična oseba ga plačaš z DDVjem tako kot rezident tiste države kjer avto kupuješ. Avto brez DDVja lahko kupi samo podjetje. Se pravi plačaš bruto ceno.
Potem se v Sloveniji na ceno brez DDVja obračuna DMV, prišteje DDV (ki je bil že plačan v tujini), lestvica je ravno v postopku spreminjanja.
Maš pa še stroške prevoza avta iz tujine v SLO (lahko col tablice če je iz nemčije, italijani jih nimajo, lahko pa avtovleka)-500€ po tamalem, potem imaš še stroške homologacije (96€ če se ne motim) in tehničnega (35€). Končni strošek je ddvisen od vrednosti avta, ampak kakšnih 1500€ na ceno v tujini skoraj ziher, odvinsno od vrednosti DMVja (če je avto vreden nad 25k je dmv 13 posto in ga znese kar nekaj.)
Da pa lahko vse paprije urejaš (od plačila DMVja, homologacije, tehničnega, registracije) rabiš pa potrdilo o plačilu DDVja, račun o nakupu vozila (če si ga kupil pri trgovcu) ali pa ovirjeno komisijsko pogodbo (če si ga kupil privat) originalni homologacijski kartonček, po možnosti pa še prometno dovoljenje ali vsaj kopijo.

Pa še to, DMV se sicer obračuna na vrednost na računu, samo če je vrednost zelo prenizka, se avto oceni po eurotaksu.

Nekje sem slišal, ne vem več kje, da bodo po tanovem vse ocenjevali po eurotaksu in cena na računu ne bo več pomembna? Tukaj je kaj resnice?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Napisal/-a stench So jan 09, 2010 4:24 pm

Nevem kolk je tu resnice. Možno je. Če pa bo, če si avto kupil ne tako drastično ceneje. nebo tako velik razlike v dmvju. Razen če si na veliko zgolfak in namesto 25k€ napisal ceno 15k tu se bo pa že poznalo. (Samo primer)
Slika

TomDoe
Nov uporabnik

Napisal/-a TomDoe Če jan 14, 2010 9:19 pm

stench je napisal/-a:
Templar je napisal/-a:

Ne vem, če je ravno tako (glede odbitka tujega ddv mislim):

Davčna osnova za obračun DMV

Pojasnilo DURS, št. 426-12-10007/2005, 14. 7. 2005

V zvezi z določanjem davčne osnove za davek na motorna vozila (DMV) pojasnjujemo:

Zakon o davku na motorna vozila - ZDMV (Uradni list RS, št. 97/04-UPB1) v prvem odstavku 6. člena določa, da je osnova za DMV prodajna cena posameznega novega motornega vozila, ki ne vključuje tega davka in davka na dodano vrednost (DDV). Prodajna cena pomeni ceno, po kateri je kupec motorno vozilo kupil. Pri pridobitvi motornega vozila znotraj Skupnosti je "prodajna cena" tista cena, ki jo dobavitelj iz druge države članice Evropske unije (v nadaljevanju: EU) zaračuna slovenskemu pridobitelju. Za tega pa je to "nabavna cena", ki vključuje vse dajatve, že obračunane in plačane v državi članici EU, kjer ima sedež dobavitelj. Če je v okviru teh dajatev tudi DDV druge države članice EU, je torej ta sestavni del prodajne cene in kot posledica tega tudi sestavni del davčne osnove za obračun DMV. Če pa je od pridobitve motornega vozila treba plačati DDV v Sloveniji, ta davek ni sestavni del prodajne cene, ki jo je zaračunal tuji prodajalec, in zato ni zajet v davčno osnovo za obračun DMV.

Namen predlagatelja Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na motorna vozila (zapisan v obrazložitvi k predlogu zakona), ki je tako opredelil davčno osnovo, ni bil, da bi spremenil višino davčne obveznosti pri nakupu motornega vozila, ampak predlagane rešitve, povezane z vstopom Slovenije v EU, določajo nov način pobiranja te obveznosti. Pred 1. majem 2004 je namreč DMV ob uvozu vozil obračunaval carinski organ, po 1. maju 2004 pa je obveznost za obračun DMV prešla na osebe, ki pridobijo motorno vozilo iz druge države članice, ne glede na to, ali pridobijo nova ali rabljena vozila, medtem ko v nekaterih primerih DMV odmeri davčni organ.

V pojasnilih zato navajamo, da je osnova za DMV prodajna cena posameznega novega motornega vozila, ki ne vključuje tega davka (DMV) in slovenskega DDV.

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Napisal/-a stench Pe jan 15, 2010 3:03 pm

@TomDoe: maš prav.
Res bi bilo malo čudno da od zneska plačanega v tujini, doma odbiješ stran davek, da dobiš osnovo za DMV.
No skupni znesek ni tako drastično višji
Slika

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter Pe jan 15, 2010 4:02 pm

gecco je napisal/-a:Nekje sem slišal, ne vem več kje, da bodo po tanovem vse ocenjevali po eurotaksu in cena na računu ne bo več pomembna? Tukaj je kaj resnice?

Na DURS-u v Nm včasih že zdaj avto ocenijo pa eurotax-u če se jim zdi cena sumljiva ;) (baba čula, baba rekla, sm če država hoče dobit dnar znajo vse nardit :-P )

voznik5
Novinec

Napisal/-a voznik5 Sr jan 20, 2010 4:41 pm

Je že kaj več znanega o tem? Kdaj začne ta zakon veljati? Menite oz ali ima kdo informacije o zvišanju cen novih avtomobilov? Zanima me avtomobil z emisijo CO2 od 150-170.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Pe jan 29, 2010 2:30 pm

polovica uporabnikov avtomobilizma.com je nepismenih al pa idiotov.
:roll:
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov