HaMzO je napisal/-a:res je, ampak malo predelaš pa gre tut čez ovinke, drugače pa vem kak je s temi avti
Potem veš, da ob nakupu se lahko naprej investira v dober amortizer/vzmet combo. Nato čimprej Q2 preden stock diff raznese in 1600-1700€ glavni servis pri pooblaščencu z originalnimi deli, če nisi siguren kako in kaj je z avtom (če ne delaš sam seveda). Kje je potem še težak nos, optika (da ne pobira preveč gum po notranjem robu), poraba, cefranje sprednjih gum,....Sicer je napisal, da poraba ne igra velike vloge, ampak se naj pri 13L ustavi. No pri GTA se ne ustavi pri 13L
NA, pocket rocket, brez veliko udobnosti

, kratke razdalje, ugodno vzdrževanje - iz tega se izlušči lahko samo eden avto in sicer Clio RS. Če/ko ga boš iskal poglej, če so Recaroti (če jih ima) razcefrani malenkost ob robu (v UK so stranice menjali na garancijo), kangarooing (najnovejši SW update bi naj to odpravil) in če pri prestavljanju / tudi pri dodajanju gasa in če ga potem hitro spustiš v nizkih obratih) poka - zgornji nosilec motorja (tudi menjan v garanciji / drugače pa cena okoli 40-50€). Kakšnih drugih "težav" ni znanih. Drugače pa kot bi gledal xy avto - menjalnik mora iti dobro (v nizkih mogoče malenkost zatikajoč, ko je mrzlo / ogret mora delat u nulo), motor brez kakšnih neznanih zvokov,...spoji med raznimi karoserijskimi deli niso ravno vsi v piko tako da to je slab indic, če je bil avto karamboliran.
Ker si še pred izbiro ti bi mogoče tudi kakšen review pomagal od lastnika...se bom malo razpisal

Sam sem pred huh skoraj leto bo, tudi skakal po Sloveniji in bil na ogledih kar nekaj hot-hatchev. Moj okus je ravno Clio zadel in namesto, da bom pisal kaj se mi pri konkurenci ni zdelo dobro, bom napisal zakaj sem se za Cliota odločil. Kljub izredno dobri legi, ki jo večina izpostavlja, je za mene na prvem mestu samo počutje v avtu za volanom. Rahlo špartanski izgled v notranjosti sicer marsikomu ni po godu, ampak ponuja ravno tisti fler, da je ambiente primernu karakterju avta - torej neuglajeno, nefiltrirano,...in bi še našel kakšno prispodobo, ampak you get the point

torej to in mind je notranjost kar "ok" in tudi nudi vse pri roki kar je treba. Softtouch armaturka je tudi v živo veliko lepša na pogled tako kot otip kot na slikah. Pozicija sedenja je za mojih 186cm zelo dobra. Volan se lahko zelo dobro nastavi in ročka je tudi na pravi poziciji (visoka in pri roki). Edino kar me moti je pogled skozi voznikovo okno, ker je kar veliko in linija vrat nizka kar ima za posledico občutek, da se ne sedi dovolj nizko.
Gremo h naslednji točki

motor je dober in se zelo lepo zvrti, ampak podvozje bi lahko kamot preneslo še malenkost več moči. Ne ravno top-end power, ker v tem ni problem, ampak mogoče malenkost več navora. Sicer Clio ni midrange torque monster, ampak nažalost so testne vožnje z avti vedno kratke narave in ne pokažejo prave slike. V daily use avto ni mrtu v nizkih obratih, ampak od 1200-1300rpm naprej spodobno potegne. Kjer se večino potika ob normalno vožji (2000-3000+) veliko bolj kot kakšna beštija z 2.0 16V kar nekaj let nazaj kljub temu, da ima Clio dosti več
mesa na rebrih. Če se pogleda kakšen dynochart se tudi vidi, da je za naravo motorja zelo lepo narejen spodaj. Očitam mu edino padec surge-a med 4k-5krpm kjer imaš nonstop občutek "what are you waiting for?" Tukaj vstopi zelo dobro izračunano razmerje prestav, ker ob preganjanju pade vedno v takšne obrate kjer "čaka" moč. Zvok motorja prepriča tudi v nizkih obratih - sploh 2nd induction, ki ga odpira ECU v določenih pogojih in določeni pozicij pedala za gas. Pri 3500rpm se sliši zelo lep overrun zvoka, ki prihaja iz izpuha. Od tukaj naprej pa postane potem kar glasno in vožnja na AC ni ravno prijetna. Poraba je lahko zelo majhna pri normalni vožnji - 8,5L-9L/100km je dosegljivo brez, da si ovira na cesti - tudi zato, ker se lahko kamot 50km/h peljše v 6. in še vedno avto solidno pospeši, če je treba. Seveda pa ni back-braking puncha kot si navajen od turbo-diesela. Tukaj pa žal nastopi težava narave Clio (tisti občutek v njem, ko sem že prej pisal), ker je kot pohotna mlada ženska in ti nonstop govori - "daj me", "daj me malo", "daj na....stisni",....in ja...potem stisneš

tako da poraba je nekje v okolici 10,5L ponavadi. Za 12-13L so pa že takšne prekoračitve hitrosti po lokalnih cestah, da
Preden zaključim z hvalospevu - ja zgleda tudi ne slabo
To ne bi bila realna slika, če ne bi napisal kaj še mene moti. Prostora je v avtu (za ta razred) ogromno - 4 osebe z prtljago smo kamot šli na morje. Žal je vstop malo šlampast. Sicer fast-entry deluje dobro, ampak sedež nonstop sam gre nazaj tako da vedno, ko ga potisneš nazaj ga moraš tudi tam držati. Ni grozno, ampak ko sam pobiraš kaj z zadnjih sedežev in imaš slab dan je simply annoying. Moti me tudi položaj ročice katero potegneš za vrata zapret - preveč naprej pri tako velikih in težkih vratih. Dobra zatesnjenost in vrata skoraj nikoli niso zaprta v prvo

Menjalnik se mrzel rad zatika in moraš pokazati malo potrpljenja. To je sicer kar pogosto pri novih avtih, ampak moram vseeno omeniti. AC cruiser ta avto definitivno ni in je tudi dosti glasen izpuh pri 160-170km/h. Poraba se pri Cliotih z daljšo 5. in 6. prestavo sicer drži v mejah kljub visokim vrtljajem. Sedaj bo kdo napisal, da Clio je za ovinke itd. Ja...je! Ampak kot daily avto se tudi občasno peljem z njim po AC in to pač je treba jasno povedati, da ni njegov revir. Z original platišči se mi je celo zdelo, da je boljše zadušen kot novi Bravo od sestre - manjši piš vetra in zvok gum (ista hitrost, enake gume). Če boš gledal Cliota z Cup podvozjem se pripravi na "hard" vožnjo. Recaroti sicer niso tako trdi kot zgledajo, je pa podvozje zato

lansko leto smo šli na morje skupaj z prijatelji - 156 GTA in Clio. Ne rabim govorit, da kljub temu da 156 GTA ni ravno udoben avto, sem bil jaz na cilju čisto fertik - skoraj pretepen bi lahko rekel. Vožnja dol je bila super dokler nisem izstopil iz avta.
Konec romana....almost

mogoče si boš lahko boljše predstavljal kako in kaj z Cliotu, ko boš prebral moje first hand izkušnje.
Kriterije, ki si jih podal na prvi strani sicer izpolnjuje Clio najboljše, ampak vseeno bi še vzel v
krog izbrancev Minija. Nekje v temi sem prebral, da je od Cliota podvozje bolj dodelano oz. sofisticirano. Se strinjam vendar je še po naših zavitih cestah tako malo možnosti samo počohati blizu vrha zmogljivosti avta, da je mogoče Mini bolj smotrn nakup. Meni je zelo všečen avto, sedenje je verjetno tam-tam, če ne še po občutko kanček bolj športno, ker res sediš nizko in tudi motor je izredno dober. Lega je odlična in dvomim, da boš pogrešal tistih par % kar bi Clio več ponujal. Bi imel pa dosti bolj prožen in tunabilen motor kar si pa tudi omenil, da si želiš pri naslednjem avtu. Clio tukaj pogrne po celi črti. Nobeden izpuh ni homologiran in npr. samo montaža Milteka brez remapa in si bo 7hp

montaža induction-kita in si ob 8-10hp lahko

Je pa Clio že stock hiter, ampak če iščeš tudi več mogoče moči, potem nažalost Clio ni pravi. Kar se build quality tiče si upam stavit, da je Mini v prednosti kar pa ne pomeni, da je Clio nametan skup iz vseh vetrov. Presenečen boš koliko je Renault napredoval in kakšna je razlika med Renault Clio in Renault Sport Clio
Zaradi turbine se ne bi toliko sekiral, ker izp.plini jo dost hitro segrejejo. Problem je bolje, ker je neenakomerno segreta in je olje hladno, ampak tudi za ta primer se dobijo dobra olja na bazi estrov. Dvomim, da bi imel težave z samo turbino, če bi le kakšno minutko pustil avto stati na mestu preden se odpeljše 3km in ko parkiraš. Mogoče nadležno, ampak se navadiš z muhami avtov in to jih ima vsak.
Moj glas gre Mini S-u

je še edini res "pocket" size, ki tudi tvojim zahtevam ustreza. Vse ostalo je že večje....
Sorry za roman, ampak sem bil v podobni situaciji pred 10 meseci in sem bil hvaležen vsake informacije, ki sem jo našel. Par stvari je subjektivno napisanih tako da jih vzemi z malo rezerve in tudi ne dvomim, da bi se kakšen lastnik OPC, Minija, BMWja,...našel, ki bi lahko tudi kakšen "šarmanten" opis svojega avta podal.
Lp