Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

belkaena
Stalni uporabnik

Re: Nakup novega avtomobila

Napisal/-a belkaena To nov 02, 2010 9:07 pm

Nekje si omenil, da nov avto kupuješ, ker veš kaj imaš, se ne rabiš obremenjevat kako je prejšnji lastnik delal z avtomobilom, imaš garancijo in tako manj skrbi. Verjetno, če kupiš rabljenega golfa ali bilo kateri drug avto za recimo 15 tisoč (s tem denarjem, verjetno kupiš polno opremljenega brata) potem lahko z 10 jurji narediš dobesedno generalko na avtomobilu.

Ne me narobe razumet, podpiram nakup novega avtomobila, samo tvoj razlog ne vzdrži.

Še vedno pa pravim go for it.

Lp.

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Sr nov 03, 2010 11:03 am

sedaj sem imel čas za razmislek. in prišel do spoznanja da bi pri 2.0 TDI porabo veliko več denarja za vzdrževanje in skratka ceno avtomobila.
tako da se odločam za 1.2 TSI ali 1.4 TSI. ročni menjalnik. Ker vsekakor 2.000 evrof prišparam. in če ima vw popust v višini 2000 tudi tu prišparam.

ker nimam bajne plače si ne morem privoščiti TDI z 140 KM. In kot ste mi svetovali na relaciji MS-MB torej letno cca 15000 km more benzinar šibat ko urca.

Tako bom tudi imel cenejše zavarovanje in kasko in cestni sklad.

torej če gledamo med 1.2TSI in 1.4TSI ni velike razlike med samo vožnjo?
Ker če ni pol se ne splača. če pa je razlika v moči pol pa tistih 200 evrof več pri zavarovanju tudi ni hudič.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr nov 03, 2010 11:58 am

Te debate kaj se bolj plača - benzinc ali dizel smo že imeli. Jaz sem v mojem primeru prišel do zaključka, da je bencinar cenejši v vseh pogledih. Delam pa 15000 km letno. Tako bom rekel: dizel je ''poceni'' dokler ne začne crkovat/se kvarit. Ker potem je 5× dražje od bencinarja.
Imel sem dizla, sedaj imam bencinarja. Razlika v porabi je 1 - 1,5 litra (pri meni) in servisi so bili pri dizlu duplo dražji (pri meni). Nikoli več ne bom imel dizla. Sedaj imam bencinarja (atmosferca), naslednji avto bo turbo bencinar.

Najprej da omenim, da je v SLO dizel gorivo slabe kvalitete. Npr. Enega modela MB-ja ni na SLO trgu zaradi slabega dizelskega goriva.

Naj povzamem:

DIZEL
+ poraba
- traktor, trese, smrdi
- DPF (1500€), ERG (200€), šobe (300€ komad), vztrajniki,... (to sem napisal najpogostejše napake/okvare)
- kasneje se segreje
- servisi
- cena novega

BENCINAR
- poraba
+ lepše/mirnejše delovanje
+ zavrtiš ga do +6000 obratov
+ prej se segreje
+ nima DPF-ja in podobnih pizdarij
+ ni problemov z gorivom
+ cena novega

Komaj čakam, da bodo v Sloveniji avti z dizelskimi motorji še bolj obdavčeni, kot imajo npr. v Belgiji.

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani Sr nov 03, 2010 12:06 pm

Jaz sem se po 4 letih vožnje samo z dizli odločil, da tokrat presedlam na bencinca. Naročanega imam novega polota 1.2 TSI. Na preizkušnji me je ta mašinca dobesedno navdušila :D
Delam okrog 30k kilometrov na leto pa sem vseeno presedlal iz dizla na bencin :)

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr nov 03, 2010 12:14 pm

witboy007 je napisal/-a:torej če gledamo med 1.2TSI in 1.4TSI ni velike razlike med samo vožnjo?.

ti bi moral vedet, koliko ti pomenijo performanse. Jaz če bi zase kupoval bi kupil raje rabljenga gti-ja kot tega "navadnega".
1.4 gre mal bolje, po občutku je tudi bolj odziven pri nižjih obratih, tistih par deci porabe več ko ima 1.4 pa so zanemarljivi v primerjavi z ceno nakupa avtomobila. Je pa še zavarovanje večje in cestna taksa :?: (1.2 je pod 1350 ccm)
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Sr nov 03, 2010 1:29 pm

witboy007 je napisal/-a:
torej če gledamo med 1.2TSI in 1.4TSI ni velike razlike med samo vožnjo?
Ker če ni pol se ne splača. če pa je razlika v moči pol pa tistih 200 evrof več pri zavarovanju tudi ni hudič.

Med 1.2 in 1.4 (122) ni take razlike, kot bi človek mislil. Odloči se tudi glede tega, kako močen avto si do sedaj vozil. Jaz sem naprimer prej vozil Golfa IV 1.6 (74kw) in se mi sedaj zdi, da ta 1.2 TSI gre kot raketa :D

Uporabniški avatar
RaVeN
Novinec

Napisal/-a RaVeN Sr nov 03, 2010 1:37 pm

Živjo, da ne odpiram nove teme. Mene pa zanima če je kdo vozil Škodo Octavio Combi z motorjem 1.2 TSI in kako se približno to pelje, ker očeta zelo zanima ta motor, jaz pa vztrajno zatrjujem da je preslab motor za takšno velikost in težo avtomobila, tako da moj glas gre 1.4 TSI motorju. Kaj pa vi pravite?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr nov 03, 2010 2:55 pm

nevermind je napisal/-a:Komaj čakam, da bodo v Sloveniji avti z dizelskimi motorji še bolj obdavčeni, kot imajo npr. v Belgiji.

Želja se ti je na nek način že izpolnila v začetku tega leta, z novimi davčnimi stopnjami DMV, ki so napram prejšnjemu DMV pri dizlih korigirane (ob enakem uradnem CO2 izpustu je davek za dizelaša višji kot za bencinarja).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr nov 03, 2010 3:00 pm

RaVeN je napisal/-a: Škodo Octavio Combi z motorjem 1.2 TSI in kako se približno to pelje, ker očeta zelo zanima ta motor, jaz pa vztrajno zatrjujem da je preslab motor za takšno velikost in težo avtomobila, tako da moj glas gre 1.4 TSI motorju. Kaj pa vi pravite?
Jaz pravim, da naj tvoj oče poskusi dobiti tak avto na test, pa bo sam najbolje ocenil, če mu je dovolj močan.

Sicer pa par namigov, da utegne biti 1.2 TSI povsem dovolj, če dirkaške potrebe niso res izjemne:
- 1.2 TSI sem vozil v golfu VI in ta motor je brez vsakega dvoma dovolj zmogljiv za tak avto (octavia pa je razen daljše riti, v bistvu golf)
- v enem testu od Top Gear so preizkusili Yetija 1.2 TSI z DSG menjalnikom, pa so poročali da ni občutka o kakekm pomanjkanju moči (pa mislim da je Yeti večji in težji od Octavie, torej tudi v Octaviji ne bi smelo biti premalo; link: http://www.topgear.com/uk/skoda/yeti/road-test/1.2

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Sr nov 03, 2010 7:16 pm

še nekaj me zanima.
Kako pa je z tem o trpežnosti in vzdržljivosti tsi motorjev proti tdiju.
Npr tdi bo komot naredo z lahkoto 300.000km. Ob rednih servisih.
Kako pa je za tsi? Ker je to novo zato vprasam.

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr nov 03, 2010 8:02 pm

Načeloma bi morala oba zdržati 300.000 km ob menjavi olja na 15.000km. Včasih so bili dizli res namenjeni za vsaj pol miljona in več km brez posegov v motor, sedaj ko pa je vse preračunano v nulo in praktično ničesar ni predimenzionirano zaradi klestenja stroškov pa mislim da bistvene razlike ni. Po logiki, da ima bencinar manjše kompresijko razmerje bi lahko bil celo v prednosti, ampak verjetno sta kar tam tam.

Sta pa in 1.2 TSI in 1.6TDI dokaj nove pogruntavščine, tako da iskati uporabnike z 300.000+ km je kot iskanje igle v senu.
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr nov 03, 2010 8:27 pm

Daj nekaj povej: a nisi rekel da delaš 17.000 km letno? Če sem napačno razumel, sporoči.

Ker če delaš 17.000 km letno, boš 300.000 km prevozil šele v 17-18 letih. Skratka, zakaj se s tem sploh sekiraš?

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Sr nov 03, 2010 11:21 pm

sonic je napisal/-a:Daj nekaj povej: a nisi rekel da delaš 17.000 km letno? Če sem napačno razumel, sporoči.

Ker če delaš 17.000 km letno, boš 300.000 km prevozil šele v 17-18 letih. Skratka, zakaj se s tem sploh sekiraš?

To ni vprašanje za right now. To je vprašanje za splošno. Skratka trpežnost.

In pa kolega me vpraso ce mam namen vzet 1.2tsi zakaj pol ne vzamem poloja. In prihranim spet nekaj denarja.
Torej je golf kakovostnejsi od poloja? Razen da je prednost poloja v ceni. To pa je tudi vse?

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr nov 03, 2010 11:23 pm

witboy007 je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Daj nekaj povej: a nisi rekel da delaš 17.000 km letno? Če sem napačno razumel, sporoči.

To ni vprašanje za right now. To je vprašanje za splošno. Skratka trpežnost.

In pa kolega me vpraso ce mam namen vzet 1.2tsi zakaj pol ne vzamem poloja. In prihranim spet nekaj denarja.
Torej je golf kakovostnejsi od poloja? Razen da je prednost poloja v ceni. To pa je tudi vse?

Kvaliteta nekej v istem rangu je pa vprašanje kako veliki avto kupuješ.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Sr nov 03, 2010 11:39 pm

witboy007 je napisal/-a:In pa kolega me vpraso ce mam namen vzet 1.2tsi zakaj pol ne vzamem poloja. In prihranim spet nekaj denarja.
Vprašanje polo vs. golf je sicer smiselno, vendar v kontekstu razmisleka, kako velik avto dejansko rabiš oz. želiš oz. si lahko privoščiš. Polo pač ni golf, na enak način kot clio ni megane ali fiesta ni focus... sicer je seveda lahko manjši avto povsem ustrezen za dane potrebe, lahko pa da potrebuješ večjega - ali je tako, pa ve samo vsak zase.

Nima pa tukaj veze 1.2 TSI - v 105-konjski verziji je absolutno zadosten za golfa, veliko bolj kot je bil stari 1.6 bencinar.
Moj nasvet - ne debatiraj preveč o nakupu avta s kolegi, ki (sklepam) še vedno ob omembi 1.2 TSI mislijo da je to isti ubogi mlinček, ki je bil včasih na voljo v prejšnjih polotih.
Z njimi na pivu trenutno raje debatiraj o bejbah, fuzbalu ali čemerkoli že....

witboy007
Nov uporabnik

Napisal/-a witboy007 Če nov 04, 2010 8:10 am

sonic dobro si mi napiso.
Tako je. Vedno recejo da bo 1.2 premajhen motor. Pa jih vprasam ce vejo da je to turbo bencin. Pol pa vidim da folk sploh neve o tsi motorjih.
Ja ker kupujem avto je v mojem primeru bolse vzet golfa kot polota ker je malce vecji. Pol pa dobim odg. Polo je evropski avto leta.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če nov 04, 2010 8:42 am

Ma tale VW bi lahko tudi drugače poimenoval te motorje. Namesto 1.2 tsi bi lahko dali ime turbo 105 (po konjskih močeh) ali celo po navoru 2.0 ali 200 kot pri mercedesu(navor primerljiv z kakšnim ne preveč novim 2.0). Morda pa bi si s tem naerdili več škode kot koristi, ker potem bi ljudje bolj cenili zmoglivosti teh motorjev in manj kupovali močnejše različice, na katerih ima proizvajalec večjo maržo.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če nov 04, 2010 9:13 am

witboy007 je napisal/-a:sonic dobro si mi napiso.
Tako je. Vedno recejo da bo 1.2 premajhen motor. Pa jih vprasam ce vejo da je to turbo bencin. Pol pa vidim da folk sploh neve o tsi motorjih.
Ja ker kupujem avto je v mojem primeru bolse vzet golfa kot polota ker je malce vecji. Pol pa dobim odg. Polo je evropski avto leta.

Očitno tole debatiraš s samimi odličnimi teoretiki za katere se je razvoj avtomobilizma ustavil tam nekje v letu 1990, ko sta na cestah kraljevala Yugo 45 in Golf II D. Namesto da poslušaš takšne pametnjakoviče zavij v prvi avto salon, povej kakšen avtomobil te zanima, da ga boš v kratkem kupil in poprosi za testno vožnjo. Boš pozitivno presenečen nad odzivom prodajalcev, potem pa še nad zmogljivostjo avtomobila. Vzemi si časa uro ali dve, naredi kakšno krajšo pot (50 - 100km), pred tem resetiraj potovalni računalnik in se sam prepričaj. Še nasvet: TSI se vozi skoraj kot dizel v precej nizkih vrtljajih, saj je navora na pretek. Mislim pa da skoraj vsi Golfi imajo tudi indikator izbire optimalne prestave. Upoštevaj ga in poraba bo šokantno nizka.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Če nov 04, 2010 10:40 am

Ne vem zakaj se toliko na kolege oziraš. Sam veš kaj potrebuješ in koliko denarja imaš na razpolago. Če se ti finančno izzide za VW Golfa potem vzami tega in 1.2 TSI ti bo čisto dovolj za umirjeno vožnjo če pa ti ej to premalo potem pa 1.4 TSI 160KM, ker z 123KM so bile težave, pa še samo turbo ima, pa tudi cenovna razlika ni tako velika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če nov 04, 2010 1:41 pm

MBLeon je napisal/-a:Ne vem zakaj se toliko na kolege oziraš. Sam veš kaj potrebuješ in koliko denarja imaš na razpolago. Če se ti finančno izzide za VW Golfa potem vzami tega in 1.2 TSI ti bo čisto dovolj za umirjeno vožnjo če pa ti ej to premalo potem pa 1.4 TSI 160KM, ker z 123KM so bile težave, pa še samo turbo ima, pa tudi cenovna razlika ni tako velika

Kakšne težave? A ni bilo ravno obratno in imajo določene probleme ravno 1.4 TSI 160km?
Antiznačkar po prepričanju
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov