Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Badzo
Stalni uporabnik

Re: Seat Altea XL ali Škoda Octavia Combi

Napisal/-a Badzo Če feb 17, 2011 7:31 pm

no in tukaj lahko samo rečem: potrdile so se moje izjave o porabi pri normalni vožnji. Ob normalni vožnji itd. je kombinirana!?!? poraba lahko
bp okoli številke 7.
Probajta še Octavio, mogoče se vama še bolj dopade.

Drugače, pa Sonic je podal komentar, ki se ga mogoče splača upoštevat - glede višine sedežev.

Clancy
Novinec

Napisal/-a Clancy Če feb 17, 2011 8:21 pm

jskubic je napisal/-a:Danes vozil testno vozilo Škoda Jety 1.2 TSI in moram reči da sem zelo prijetno presenečen.
Glede na to da sva pred kratkim dobila naraščaj, bo avto čisto zadovoljiv najine potrebe ( Škoda Octavia Combi 1.2 TSI ).

Poraba vozila: mestna vožnja, avtocesta, regionalna cesta, vožnje približno 100 km, povprečna poraba 7,1
Avta pa sploh nisem šparal.

Badzo je napisal/-a:no in tukaj lahko samo rečem: potrdile so se moje izjave o porabi pri normalni vožnji. Ob normalni vožnji itd. je kombinirana!?!? poraba lahko
bp okoli številke 7.

To eni tukaj dopovedujemo že celo večnost, ampak eni kar ne verjamejo oz. nočejo verjet. Glavno je, da se je avtor teme sam prepričal, da poraba le ni tako visoka, kot nekateri tu želijo prikazati.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe feb 18, 2011 8:19 am

Čudi me, da v letu 2011 nekatere znamke še vedno nimajo ESP-ja serijsko. Sploh ob dejstvu, da bo od leta 2012 pri novih avtih v EU obvezen. Saj ne rečem, če bi šlo za nek mali "jajček" od avta, ampak pri Octavii bi to človek nekako pričakoval. :roll:
Antiznačkar po prepričanju

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Pe feb 18, 2011 8:39 am

Badzo je napisal/-a:Probajta še Octavio, mogoče se vama še bolj dopade.

Saj kolikor sem razumel, je testiral Yetia, kupiti pa misli Octavio:
jskubic je napisal/-a:Danes vozil testno vozilo Škoda Jety 1.2 TSI in moram reči da sem zelo prijetno presenečen.
Glede na to da sva pred kratkim dobila naraščaj, bo avto čisto zadovoljiv najine potrebe ( Škoda Octavia Combi 1.2 TSI ).

Tista ponudba za 15.500€ pa je, če razumem prav, za 5-vratno Octavio. Prostora v pratljažniku je v 5vratni sicer več kot dovolj, ampak zaradi otroškega vozička, bi jaz vsekakor vzel karavana. Resnici na ljubo je treba priznati, da ima Octavia Combi nakladalni rob, ki ga pri večini konkurence ni. Rob sicer ni previsok, je pa.

jskubic
Nov uporabnik

Napisal/-a jskubic Pe feb 18, 2011 9:04 am

Res je vozila sva Škodo Yeti samo kot testno vozilo. Nameravava pa vsekakor kupiti Škodo Octavio Combi, torej karavan.

jskubic
Nov uporabnik

Napisal/-a jskubic Pe feb 18, 2011 9:07 am

V prejšnjem prispevku je napaka, ponudba 15.500 je za Škodo Octavia Combi 1,2 TSI.

tesfalar
Nov uporabnik

Napisal/-a tesfalar Pe feb 18, 2011 9:33 am

jskubic je napisal/-a:V prejšnjem prispevku je napaka, ponudba 15.500 je za Škodo Octavia Combi 1,2 TSI.

Cena je po moje ok. Ampak kot sem že napisal, mi te sestavljene v zalogi variante ne dišijo, ker oprema ni taka kot jo hočeš. Zato pa se tudi prodajajo ugodno. Za moje pojme manjka ESP in zračne zavese.
Sicer pa sem to, kaj bi bilo za dodati k Business opremi že napisal na eni od prejšnjih strani. Po moje je bolje sestaviti opremo po lastnih željah, se zdilati za kakega jurja popusta in počakati tisti mesec in pol. Meni so v vmesnem času, ko sem starega prodal, novega pa še ni bilo, pri Škerjancu dali testno Fabio Combi za tri tedne. Zastonj.

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Pe feb 18, 2011 7:06 pm

40% ljudi po enem mesecu sploh več ne ve kaj je ESP, 40% ljudi kupuje avto glede na ESP, ki je po možnosti potem večino časa izklopljen (če je to možno), 15% ljudi se vozi z ESPjem okoli in mislijo da lahko počno kar jim zapaše, saj še vedno za njimi stoji Bosch, ki jih bo rešil, 5% pa jih ESP uporablja - s tem ne mislim da načrtno spravljajo avto v položaj kjer ESP ukrepa, ampak da ga imajo zaradi lastne varnosti, če se selučajno znajdejo v situaciji, ki zahteva vklop ESPja.
ABS je obvezen pripomoček, kajti ta omogoča da avta ne obrne če polovica avta zavira na sčiščeni površini, polovica na umazani. ABS omogoča vodljivost avta tudi med maksimalnim zaviranjem. To mislim da je najbolj pomemben elektronski sklop, namenjen varnosti. Saj se da brez - z popuščanjem in stiskanjem pedala za zavoro, a žal je vmesni čas večji pri človeku kot pri elektronki..
Resnično dobro je, če je ESP v avtu, ampak žal se eni preveč zapikate v to. Po drugi strani pa veliko takih ljudi (ne govorim tu konkretno o kom, ampak do sedaj ponavadi ravno tisti ki mi bluzijo o ESPjih in ASRjih, ki sploh ne vejo za kaj so) daje gor razne wanli in podobne zimske gume in jih še za nameček vozijo kar celo leto.

Drugače pa ponudba, ki sta jo dobila, se mi zdi ugodna.

Tesfalar, če jima odgovarja nakup vozila iz zaloge, hvala bogu - boljši popust verjetno, pa še hitreje bo avto doma.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe feb 18, 2011 10:21 pm

jskubic je napisal/-a:Res je vozila sva Škodo Yeti samo kot testno vozilo. Nameravava pa vsekakor kupiti Škodo Octavio Combi, torej karavan.
No, odločitev je seveda tvoja, ampak je ne razumem najbolj, v luči tvojega prvega sporočila v tej temi, ki si jo začel.

Ker dilema je bila menda med Octavio in Alteo, in ti si preferiral Alteo med drugim zaradi nekaterih lastnosti, ki jih ima Yeti - torej bi bilo logično, da bi se bolj usmeril k slednjemu.

Tudi sicer bi jaz v takem položaju, za tvoje navedene potrebe, med Octavio in Yetijem izbral Yetija - od boljšem motorju in podobni opremi (oz. boljši, prevdsem varnostni) pravzaprav ni bistveno dražji od Octavie, itak pa še vedno znotraj tvoje omejitve 18.000. Čeprav tu po eni strani razumem, da bi vseeno rad dal čimmanj denarja.

No, kakorkoli se boš odločil, z Octavio gotovo ne boš zgrešil. Vseeno pa mene v teh 'akcijskih' Octavijah denimo med drugim zmoti odsotnost ESP (pa morda še česa) - čeprav eni nekaj pametujejo da tega ne rabiš, bi take jaz ignoriral; jaz menim drugače in posebej za navedene namene (voziš v avtu svojo mlado družino) mislim da bi bilo pametno čimbolj poskrbeti za varnost, kolikor pač finance omogočajo...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe feb 18, 2011 10:43 pm

sonic je napisal/-a:
No, kakorkoli se boš odločil, z Octavio gotovo ne boš zgrešil. Vseeno pa mene v teh 'akcijskih' Octavijah denimo med drugim zmoti odsotnost ESP (pa morda še česa) - čeprav eni nekaj pametujejo da tega ne rabiš, bi take jaz ignoriral; jaz menim drugače in posebej za navedene namene (voziš v avtu svojo mlado družino) mislim da bi bilo pametno čimbolj poskrbeti za varnost, kolikor pač finance omogočajo...

V kratkem naj bi pri Škodi ponudili Octavio s Family paketom, ki bo nad Businessom in bo vključeval ESP. To naj bi bila vmesna stopnja do naslednjega leta (2012), ko bodo vsa vozila imela (morala imeti) ESP serijsko (trenutno je pri Octavii ESP serijsko pri opremah Elegance, RS, greenline ter vseh s 4x4 pogonom). :bere

Uporabniški avatar
masko
Nov uporabnik

Napisal/-a masko So feb 19, 2011 11:46 pm

Badzo je napisal/-a:40% ljudi po enem mesecu sploh več ne ve kaj je ESP, 40% ljudi kupuje avto glede na ESP, ki je po možnosti potem večino časa izklopljen (če je to možno), 15% ljudi se vozi z ESPjem okoli in mislijo da lahko počno kar jim zapaše, saj še vedno za njimi stoji Bosch, ki jih bo rešil, 5% pa jih ESP uporablja - s tem ne mislim da načrtno spravljajo avto v položaj kjer ESP ukrepa, ampak da ga imajo zaradi lastne varnosti, če se selučajno znajdejo v situaciji, ki zahteva vklop ESPja.
ABS je obvezen pripomoček, kajti ta omogoča da avta ne obrne če polovica avta zavira na sčiščeni površini, polovica na umazani. ABS omogoča vodljivost avta tudi med maksimalnim zaviranjem. To mislim da je najbolj pomemben elektronski sklop, namenjen varnosti. Saj se da brez - z popuščanjem in stiskanjem pedala za zavoro, a žal je vmesni čas večji pri človeku kot pri elektronki..
Resnično dobro je, če je ESP v avtu, ampak žal se eni preveč zapikate v to. Po drugi strani pa veliko takih ljudi (ne govorim tu konkretno o kom, ampak do sedaj ponavadi ravno tisti ki mi bluzijo o ESPjih in ASRjih, ki sploh ne vejo za kaj so) daje gor razne wanli in podobne zimske gume in jih še za nameček vozijo kar celo leto.

Drugače pa ponudba, ki sta jo dobila, se mi zdi ugodna.

Tesfalar, če jima odgovarja nakup vozila iz zaloge, hvala bogu - boljši popust verjetno, pa še hitreje bo avto doma.

Nisem se mislil oglasiti pa sem se po tem postu moral.
Tu nekateri govorite o ESP-ju. Predlagal bi vam (tistim ki tega ne veste), da si na netu res preberete, kaj sploh je ESP. Na kratko pa le to, da je ESP skupek različnih varnostnih sistemov ( ABS,TCS... ) in sam po sebi ne pomeni nič, skupaj z vsemi sistemi in senzorji pa je zelo, zelo dobrodošel varnostni sistem.
ESP deluje pri vseh hitrostih ne le pri velikih, kot nekateri domnevate in običajno voznik sploh ne ve kdaj reagira ( razen kadar se vključi TCS in se to opazi na displeju ter ob "sunku" volana, ko le ta namigne v katero smer naj ga voznik drži). Najbolj uporaben pa je seveda v razmerah na cesti kadar le te niso idealne. Seveda pa je ESP neuporaben v globokem snegu ( predvsem TCS ).
Ne morem se strinjati, da ESP ni pomembna komponenta avtomobila. To potrjuje tudi Evropska komisija, ki je predpisala z letom 2014 obvezno, 2012 pa priporočljivo vgradnjo ESP-ja v vsa nova vozila prodana v EU. V ZDA pa bo obvezen že 2012, v Avstraliji 2013...
Kar pa se tiče nakupa Octavie, je to vsekakor odličen avto, ti pa iz lastnih izkušenj toplo priporočam, da naročiš rezervno kolo in parking senzorje spredaj in zadaj (kot je že nekdo predlagal). Grafika park senzorjev na Boleru je odlična in točna. Nekdo je omenil dodatno vgradnjo park senzorjev. Verjetno so v redu, vendar, če se boš mogoče kasneje odločil za vlečno kljuko bi to znal biti problem... Razmisli tudi o Maksidot displeju, AUX vtičnicah, ogrevanih pralnih šobah, hill holder... Možnosti dodatne opreme je res ogromno
Tudi jaz bi ti priporočal, da kupiš avto po svojih željah in opremi, saj avto verjetno kupuješ za daljše obdobje.
Pa vsem srečno vožnjo.

ABOARD
Nov uporabnik

Napisal/-a ABOARD Ne feb 20, 2011 1:35 pm

jah masko ne vem no, mislim da je esp samostojen sistem, ki uporablja le senzorje od abs. Tcs,eds sta pa le dejavnosti oz. programski funkciji abs. Torej je esp edini, ki ima tako software kot hardware in je tako dokaj kompleksen.
Glede uporabnosti: Sam sem ga hotel imeti in ga imam. Ga potrebujem? Do zdaj ga nisem pa se zelo rad podim po ovinkih, v bistvu se jih ne morm izognit, ker sem pač doma v takih krajih. Led, sneg? Uporaben le do neke meje, ampak to je zanemarljivo. Če ni oprijema nič ne koristi.
Oprema: maxidot in hill hold sta tako poceni, da ju nima smisla omenjat, uporaben pa je le hh, maxidot je šminka brez koristi. Senzorji za naknadno vgradnjo imajo tudi funkcijo izklopa v primeru vleke prikolice, vsaj tisti v original dopolnilni opremi. Edin smiseln in kar bi jaz vzel je ksenon in obvezno rezerva. Splača se odštet razne neumnosti in vzet nekaj konkretnega.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne feb 20, 2011 1:50 pm

ABOARD je napisal/-a:Pa tako btw: V en leden zasnežen hrib poln ovinkov z super gumami NE prideš z asr/eds. Žal pač praksa govori drugače. Tudi v navodilih od Vag-a jasno piše, kdaj je priporočljivo izklopit asr/eds.

EDS je drugače elektronska simulacija špere, ki deluje do 40kmh in se je ne da izklopit, razen tako, da povlečeš varovalko ven. ;)
Vsak VAG avto z ESP ima tudi EDS, ki pozimi veliko pomaga pri speljevanju na mešani podlagi (ko si na samem ledu, ti itak lahko samo še bog pomaga).

ASR je pa v takih pogojih samo ovira in ga je treba izklopit.

Uporabniški avatar
masko
Nov uporabnik

Napisal/-a masko Ne feb 20, 2011 3:40 pm

ABOARD je napisal/-a:jah masko ne vem no, mislim da je esp samostojen sistem, ki uporablja le senzorje od abs. Tcs,eds sta pa le dejavnosti oz. programski funkciji abs. Torej je esp edini, ki ima tako software kot hardware in je tako dokaj kompleksen.
Glede uporabnosti: Sam sem ga hotel imeti in ga imam. Ga potrebujem? Do zdaj ga nisem pa se zelo rad podim po ovinkih, v bistvu se jih ne morm izognit, ker sem pač doma v takih krajih. Led, sneg? Uporaben le do neke meje, ampak to je zanemarljivo. Če ni oprijema nič ne koristi.
Oprema: maxidot in hill hold sta tako poceni, da ju nima smisla omenjat, uporaben pa je le hh, maxidot je šminka brez koristi. Senzorji za naknadno vgradnjo imajo tudi funkcijo izklopa v primeru vleke prikolice, vsaj tisti v original dopolnilni opremi. Edin smiseln in kar bi jaz vzel je ksenon in obvezno rezerva. Splača se odštet razne neumnosti in vzet nekaj konkretnega.

O ESP-ju bom dodal le to, da bo z letom 2014 obvezen pri novih avtomobilih. Evropska komisija pa je priporočila proizvajalcem, da naj ga vgrajujejo z letom 2012. V Zda bo obvezen 2012, v Avstraliji 2013... Pa še to:
Electronic stability control could prevent nearly one-third of all fatal crashes and reduce rollover risk by as much as 80%; effect is found on single- and multiple-vehicle crashes," IIHS News release, 2006

Kar pa se tiče maxidot displeja pa ne vem, če je le šminka. Da na njem vidiš med vožnjo radijsko postajo, telefonski imenik, navigacijo ( če je vgrajena) ter z njim upravljaš skoraj vse nastavitve (časovne nastavitve coming home, leaving home funkcije, zimski modus, corner light..).
S tabo se strinjam o Xenonu in rezervi, zato ju tudi imam. So pa za različne ljudi različne "neumnosti".
Glede senzorjev pa sem mislil na problem vgradnje kjluke zaradi samih senzorjev na odbijaču, ker ga je pri naknadi vgradnji kljuke potrebno odstraniti.
Matjaž

ABOARD
Nov uporabnik

Napisal/-a ABOARD Ne feb 20, 2011 4:50 pm

peroRS je napisal/-a:
ABOARD je napisal/-a:Pa tako btw: V en leden zasnežen hrib poln ovinkov z super gumami NE prideš z asr/eds. Žal pač praksa govori drugače. Tudi v navodilih od Vag-a jasno piše, kdaj je priporočljivo izklopit asr/eds.

EDS je drugače elektronska simulacija špere, ki deluje do 40kmh in se je ne da izklopit, razen tako, da povlečeš varovalko ven. ;)
Vsak VAG avto z ESP ima tudi EDS, ki pozimi veliko pomaga pri speljevanju na mešani podlagi (ko si na samem ledu, ti itak lahko samo še bog pomaga).

Ja imajo jo le od določenega letnika. Včasih si moral eds dokupit. Se pa eds dokaj hitro sam izlopi, ko so zavore preobremenjene ;) Drgač pa je to le en vic.
Aja...deluje do 80km/h.
Pozor: Ob pospeševanju na spolzkem vozišču dodajte plin IZJEMNO PREVIDNO. Pogonski kolesi se lahko kljub eds zavrtita v prazno in OGROZITA stabilnost vozila. Nevarnost nezgode! (navodila) :lol:
Drgač pa se obvezno splača kupit esp če vlečeš prikolico!

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne feb 20, 2011 5:16 pm

ABOARD je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:

Ja imajo jo le od določenega letnika. Včasih si moral eds dokupit. Se pa eds dokaj hitro sam izlopi, ko so zavore preobremenjene ;) Drgač pa je to le en vic.
Aja...deluje do 80km/h.
Pozor: Ob pospeševanju na spolzkem vozišču dodajte plin IZJEMNO PREVIDNO. Pogonski kolesi se lahko kljub eds zavrtita v prazno in OGROZITA stabilnost vozila. Nevarnost nezgode! (navodila) :lol:
Drgač pa se obvezno splača kupit esp če vlečeš prikolico!

ABS+EDS si včasih lahko dokupil posebej (že kar nekaj let nazaj, dandanes ga ne moreš), če pa ima avto ESP ima avtomatsko tudi EDS, letnik ni pomemben (pri VAG):

Starejša vozila:
Slika

Novejša vozila:
Slika

Navaden EDS deluje do 40kmh, novejši avti, kateri (če) imajo XDS "špero", pa deluje do 80kmh. Sam se pa izklopi kot si že omenil, če se začnejo zavore pregrevati.

Se pa znajo zadeve razlikovat od modela do modela. ;)

Stup0
Nov uporabnik

Napisal/-a Stup0 Po feb 21, 2011 4:32 am

Tudi moj glas gre za dizla, se kar pozna razlika v navoru.
Pa še na gorivu boš nekaj prihranil! ;)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe feb 25, 2011 2:34 pm

Je kaj novega glede nakupa avta?

Sicer pa sem ravno pred dnevi imel priložnost voziti novo Octavio Combi. Zanimivo, da je imela 'stari' 1.9 TDI, ki ga v ceniku ni več na voljo (samo še 1.6 TDI ter 2.0 TDI), sicer pa je bila povsem nova, dobrih 500 km prevoženih...

Sicer pa izjemno prijeten avto. Zame sicer nič kaj dosti novega, ker osnovni layout položaja za volanom dobro poznam iz Golfa V/VI, le merilniki so seveda malenkostno drugačni, tako kot komandna plošča avtoradia. Vzmetenje je bilo za moj okus celo boljše (bolj udobno) kot pri mojem Golfu V (ne vem ali je to bila izboljšava že pri Golfu VI ali je Octavia tu še kaj dodatno izboljšana).

Tudi 1.9 TDI (105 KM) je zame stari znanec, vendar je imel menjalnik v Octaviji le 5 prestav (v mojem golfu jih imam 6) - 5. prestava je sicer praktično ista kot 6. prestava v mojem golfu, vmesne pa so bile v Octaviji daljše in moram reči da se je kar poznalo, obšasno sem noral voziti v nižji prestavi kot sem navajen, in ni bilo iste prožnosti motorja tam pri 1500 obratih (jih je rabil vsaj 1600-1700 da se je ustrezno odzval). Sicer je morda kriva tudi neutečenost motorja (ker pred časom sem isti motor in tudi s 5-st. menjalnikom vozil v že povsem utečeni Altei XL, pa nisem zaznal kake slabše zmogljivosti oz. prožnosti napram mojemu golfu). Ampak vsekakor 105-konjski 1.9 TDI zares zasije šele s 6-stopenjskim menjalnikom... No, itak se je v novih VAG avtih žal že poslovil, glede na manjšo prostornino 1.6 TDI in kar slišim o njem, sem prepričan da mi 'novi' motor ne bi bil všeč.

Glede na izkušnje z 1.2 TSI motorjem (v Golfu VI), se mi zdi da utegne biti v primerjavi z njim, 1.6 TDI slabša izbira, razen če delaš res veliko kilometrov, pa še to bi skoraj dvomil če plačaš polno razliko v ceni (2100 EUR)...

V kontekstu te teme pa bi, kljub vsekakor pozitivnemu vtisu Octavije, vseeno svetoval še en premislek glede Yetija, saj je vendarle relativno le malenkostno dražji, je pa za tvoje potrebe gotovo nekaj povsem drugega in verjetno primernejši kot sicer zelo dobra Octavia...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

jskubic
Nov uporabnik

Napisal/-a jskubic So feb 26, 2011 1:25 pm

Odločitev je padla!
Kupila sva:

Škoda Octavia Combi Business 1.2 TSI
Dodatna oprema:
-climatronic
-original zadnji park senzorji
-rezervno kolo
+ PRIPRAVA VOZILA GRATIS
+ ŠTIRI ZIMSKE PNEVMATIKE NA JEKLENIH PLATIŠČIH 195/65/15 Z POKROVI za 260 eur doplačila.
+ popust pri prvem servisu na 15.000 km

SKUPAJ 15.760 eur

Bolj ugodne ponudbe nisem dobil, po enemu mesecu skakanja ( cela Slovenija ).

Upam da sva se pravilno odločila, in da nama bo dobro služila.

Se pa vsem zahvaljujeva za vašo pomoč

lp Jure in Maja

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl So feb 26, 2011 1:44 pm

Odlično. Dobrodošla v klubu Škodilakov. :vrum
Sedaj se pa še prijavit na škoda forum, da še tam kakšno rečemo.
*** Hoy do I print my voice mail? ***
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 16 gostov