Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Re: VW Golf Variant : Škoda Octavia Combi

Napisal/-a 4tuning_team Če dec 22, 2011 4:02 pm

... ne samo po eni izjavi, ampak tudi nasploh. Je res, da je večina tukaj za Škodo, vendar gledam tudi nasplošno...sam vozilm Octavio Combi RS TFSI in vem, koliko očitkov sem dobil, zakaj nisem raje kupil GTI-ja itd..., pač tako kot vsi tukaj izražam svoja mnenja in ja, priznam, sem "malenkost" posplošil zadevo...sorry ;)
Boštjan

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec Če dec 22, 2011 4:16 pm

no se strinjam, tud sami smo , ko smo se odločali za novi avto leta 2004 , bili mal skeptični kaj kupiti, blo je v igri 20.000 eurov, oče je takrat izbral čisto novo takrat škodo octavio II, k je prišla na trg, kupili smo jo po naročilu ki je trajalo 3 mesece, 1.9 tdi elegance saharsko bež barva in bež notranjost ,plus ogromno opreme, zdej je pasalo 7 let in smo več kot zadovoljni, nobene napake, servisi relativno poceni, avto narejen kot tank, na podlagi očetovega avta sm se tud jst letos odločil za novo octavio 1.2 tsi in sm zelo zelo zadovoljen, prej sm mel astro gtc letnik 2008, v glavnem opla nikol več, črički, kvaliteta materiolov- porazno itd. mi ne odgovarja, zame je škoda zelo soliden nemški izdelek za zelo ugodno ceno

lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 22, 2011 4:32 pm

4tuning_team je napisal/-a:... ne samo po eni izjavi, ampak tudi nasploh. Je res, da je večina tukaj za Škodo, vendar gledam tudi nasplošno...sam vozilm Octavio Combi RS TFSI in vem, koliko očitkov sem dobil, zakaj nisem raje kupil GTI-ja itd..., pač tako kot vsi tukaj izražam svoja mnenja in ja, priznam, sem "malenkost" posplošil zadevo...sorry ;)

Uf ti očitki so pa malo mimo, vseeno je Octavia RS Combi dosti bolj praktična od GTI-ja in če hočeš več prostora, dosti bolj primerna. Mislim, da tudi nasplošno ni tako hudo stanje, vsaj med VW-jem in Škodo se ne dela tako velikih razlik, drugače se ne bi Octavije prodajale tako dobro in tudi rabljene ne bi tako držale cene. So pa posamezniki...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Če dec 22, 2011 4:42 pm

@border_ še zmeri raje zaupam čehu za tekočim trakom, kot pa turku. BTW, škoda ima tudi eno izmed najmodernejših in najnovejših tovarn v koncernu... samo v vednost.
aja, 2.0 TDI ko si ga omenil? Kakšen ti pa? V kakšnem avtu? Ker v Škodah ni bilo zasledit nekih problemov

@sonic, če se ne motim, je največja, če ne celo edina tovarna 1.2 TSI prav na Češkem. Spomnim se samo, da je bila kakšen mesec nazaj novica, da so še povečali kapacitete izdelave teh motorjev v tej tovarni.

Doma imamo Octavio, pa jo nočemo zamenjati, dokler ne razpade. Zakaj? Hvaležen motorček (1.9 TDI), nizka poraba, poceni in enostavno vzdrževanje. Še vsako leto na morju k nam pristopi kakšen Čeh, Nemec in se čudi samo čudi, ko omenimo starost (teče 13 leto). V igri je bil zadnje leto tudi Superb Combi, vendar zaradi drugačnih potreb podjetja je ta odločitev odpadla. V drugem primeru bi bila na dvorišču spet Čehinja. Zakaj ne Octavia? Ker za tistega jurčka ali dva imaš Superba...

Glede 1.6 TDI motorja, pa kolikor sem prebiral (predvsem, ker je dilema Caddy 1,6 TDI ali 2.0 TDI - razlika v ceni pa je...hja kar preveč velika) nisem našel nekih bistvenih problemov...
Več o tem motorčku bo povedal uporabnik @peroRS, glede na to, da imajo doma Octavio s tem motorčkom

Uporabniški avatar
mel2008
Nov uporabnik

Napisal/-a mel2008 Če dec 22, 2011 5:34 pm

Škoda ima le eno napako, preglasna je pri visokih obratih.
Za pravopisne napake ne odgovarjam.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če dec 22, 2011 7:17 pm

W3s7_S1D3 je napisal/-a:Glede 1.6 TDI motorja, pa kolikor sem prebiral (predvsem, ker je dilema Caddy 1,6 TDI ali 2.0 TDI - razlika v ceni pa je...hja kar preveč velika) nisem našel nekih bistvenih problemov...
Več o tem motorčku bo povedal uporabnik @peroRS, glede na to, da imajo doma Octavio s tem motorčkom

Se mi trenutno ne da pisat na dolgo in široko, zato samo na kratko par stvari o 1.6TDI-ju :D
+zelo varčen motor, tudi na AC pri hitrostih nad 130kmh (ima daljše prestavno razmerje od 1.9 PD s 5 prestavami)
+veliko tišji motor od starega 1.9 PD, tudi pri končni hitrosti (ca. 200kmh po ravnem), tudi dosti bolj uglajen (nič se ne trese in ni robat)
+nad 2000 obrati vleče zelo solidno in zvezno (ni "sunka" kot pri PD-jih), čeprav mu nad 3500 obrati že močno upade moč (rdeče polje na 5000 je za moje pojme nesmisel), za razliko od starega PD-ja, ki vleče tudi preko 4000 obratov

-pod 2000 obrati je zelo len in mu taka vožnja ne odgovarja preveč, razen za vzdrževanje hitrosti po ravnem,
-zato je treba pri speljevanju dodati malo več gasa
+ ali - stari 1.9TDI PD s 77kW ima po čipanju precej boljše zmogljivosti, pri serijski moči pa imata praktično identične pospeške/končno, čeprav daje 1.9 občutek večjega navora pri nižjih hitrostih

Skratka, varčen, zmogljiv (za to moč) in hvaležen motor. Napak zaenkrat nima.
Priporočam nakup.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če dec 22, 2011 7:19 pm

peroRS je napisal/-a:
W3s7_S1D3 je napisal/-a:Glede 1.6 TDI motorja, pa kolikor sem prebiral (predvsem, ker je dilema Caddy 1,6 TDI ali 2.0 TDI - razlika v ceni pa je...hja kar preveč velika) nisem našel nekih bistvenih problemov...

Se mi trenutno ne da pisat na dolgo in široko, zato samo na kratko par stvari o 1.6TDI-ju :D
+zelo varčen motor, tudi na AC pri hitrostih nad 130kmh (ima daljše prestavno razmerje od 1.9 PD s 5 prestavami)
+veliko tišji motor od starega 1.9 PD, tudi pri končni hitrosti (ca. 200kmh po ravnem), tudi dosti bolj uglajen (nič se ne trese in ni robat)
+nad 2000 obrati vleče zelo solidno in zvezno (ni "sunka" kot pri PD-jih), čeprav mu nad 3500 obrati že močno upade moč (rdeče polje na 5000 je za moje pojme nesmisel), za razliko od starega PD-ja, ki vleče tudi preko 4000 obratov

-pod 2000 obrati je zelo len in mu taka vožnja ne odgovarja preveč, razen za vzdrževanje hitrosti po ravnem,
-zato je treba pri speljevanju dodati malo več gasa
+ ali - stari 1.9TDI PD s 77kW ima po čipanju precej boljše zmogljivosti, pri serijski moči pa imata praktično identične pospeške/končno, čeprav daje 1.9 občutek večjega navora pri nižjih hitrostih

Skratka, varčen, zmogljiv (za to moč) in hvaležen motor. Napak zaenkrat nima.
Priporočam nakup.

Pero, kako je kaj s čipanjem tega 1.6 motorja? Se že izvaja kje cenovno relativno ugodno? ABT ga čipa mislim da na 130 konjev, samo cena je verjetno :DDD
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če dec 22, 2011 7:27 pm

maniaxxx je napisal/-a:Pero, kako je kaj s čipanjem tega 1.6 motorja? Se že izvaja kje cenovno relativno ugodno? ABT ga čipa mislim da na 130 konjev, samo cena je verjetno :DDD

Pri nas sem opazil, da ga je SKN dodal v ponudbo:

Skoda, Octavia 1.6 TDI (105 KS)

Vrsta optimizacije Serijska moč Serijski navor Optimirana moč Optimiran navor Cena
Stage 1 105 KS / 77 kW 250 Nm 129 KS / 95 kW 298 Nm 420,00 EUR

Ne vem, če ga RSR že čipa.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če dec 22, 2011 7:31 pm

peroRS je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Pero, kako je kaj s čipanjem tega 1.6 motorja? Se že izvaja kje cenovno relativno ugodno? ABT ga čipa mislim da na 130 konjev, samo cena je verjetno :DDD

Pri nas sem opazil, da ga je SKN dodal v ponudbo:

Skoda, Octavia 1.6 TDI (105 KS)

Vrsta optimizacije Serijska moč Serijski navor Optimirana moč Optimiran navor Cena
Stage 1 105 KS / 77 kW 250 Nm 129 KS / 95 kW 298 Nm 420,00 EUR

Ne vem, če ga RSR že čipa.

Zanimive številke, bi znala kr veselica bit s temi konji in navorom pol, sam pol bi se res poznalo da ni 6 prestave ( isto k pr focusu ), samo mi pa odpade garancija če čipam a ne?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

sole
Nov uporabnik

Napisal/-a sole Če dec 22, 2011 8:54 pm

Sam si lastim 1.6 TDI karavana

+
majhna poraba
prtljažnik
zvočna izolacija (motorja skoraj ne slišiš)
dvojno dno prljažnika
lega na cesti
dolga 5. prestava

-
škripanje sedeža (bral na forumih, kar nekaj jih ima to težavo, grem na servis v januraju pa vidimo)
škripanja armaturke (za %$%$#%$)
pri nizkih obratih len motor

Sam sem drugače z njim zelo zadovoljen (minuse s škripanjem pričakujem, da bodo na srevisu popravili)

Sem pa bil pred enako dilemo, ampak je mi je bolj "sedel" golf. Imel sem boljši občutek za volanom.

Uporabniški avatar
masko
Nov uporabnik

Napisal/-a masko Če dec 22, 2011 10:23 pm

Mislim, da je izbira samo tvoja. Ti ga boš vozil. Poizkusi pa se osredotočiti na posamezni model brez predsodkov. Sam sem imel podobno dilemo daljnega leta 94, ko sem se odločal med novo seat cordobo in wv golfom.
Odločil sem se za cordobo. Bila je cenejša z več opreme. Služila mi je odlično do 170.000km, dokler je nisem prodal. Je pa imel marsikdo kaj za pripomniti o seat-u. Pa sem imel potem še tri leone. Podobne komentarje kot 94-tega sem doživel, ko sem 2009 presedlal s seata na octavio vrs. Marsikdo se je zmrdoval, vse dokler ni sedel v avtu, potem je bila le še tišina in odprta usta. Sedaj ima octavia 60.000km in prede brez najmanjših problemov. Preberi si tudi kakšen tuj forum oziroma test in potem se odloči. Pa še to. Servisi so pri škodi veliko cenejši kot pri wv ali seatu (vsaj pri meni je tako).

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Pe dec 23, 2011 12:20 am

Jaz sem vozil 1.6 TDI in ima v 5. pri 130 nekje 2400 obratov.
Bluemotion naj bi imel daljšo 4 in 5. Ve kdo mogoče kolikšna je razlika?

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe dec 23, 2011 12:21 am

4tuning_team je napisal/-a:..sam vozilm Octavio Combi RS TFSI in vem, koliko očitkov sem dobil, zakaj nisem raje kupil GTI-ja
Hja tu je pač dejstvo, Octavia RS pač ni GTI - če želiš predvsem kompakten frajerski pocket rocket.
Po drugi strani pa tudi GTI pač seveda ni dorasel Octaviji RS, če rabiš malo večji prtljažnik...

BTW, koliko pa je bila cenovna razlika med tvojo Octavio in primerljivim GTIjem?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe dec 23, 2011 12:23 am

W3s7_S1D3 je napisal/-a:@border_ še zmeri raje zaupam čehu za tekočim trakom, kot pa turku. BTW, škoda ima tudi eno izmed najmodernejših in najnovejših tovarn v koncernu... samo v vednost.
aja, 2.0 TDI ko si ga omenil? Kakšen ti pa? V kakšnem avtu? Ker v Škodah ni bilo zasledit nekih problemov

@sonic, če se ne motim, je največja, če ne celo edina tovarna 1.2 TSI prav na Češkem. Spomnim se samo, da je bila kakšen mesec nazaj novica, da so še povečali kapacitete izdelave teh motorjev v tej tovarni.
Zdaj ne vem zakaj točno meni repliciraš, saj sem že povedal da zame je češko poreklo motorja lahko samo dobra novica, mislim enako kot si ti napisal, bolj zaupam čehu kot turku.

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe dec 23, 2011 12:31 am

sole je napisal/-a:
Sem pa bil pred enako dilemo, ampak je mi je bolj "sedel" golf. Imel sem boljši občutek za volanom.
Zanimivo, jaz sem imel pa skoraj identičen občutek za volanom, pa če sem vozil Golfa V, Golfa VI ali aktualno Octavio...
Tudi glede percepcije kvalitete materialov in izdelave nisem našel absolutno nobenih pripomb na Octavio - če ne bi bila 'napačne oblike' (zame osebno, ker pač ne potrebujem karavana*, ljubši mi je hatchback), bi bila zame vsaj enakovredna Golfu. Edino če ima Golf karavan kake drobne trike in rešitve v prtljažniku, kar pač nisem toliko gledal oziroma je treba natančno preveriti ko izbiraš.

* v limuzini, vsaj znotraj tega velikostnega razreda, pa ne vidim smisla in imam resne pomisleke o okusu ljudi ki tak avto kupijo - v tem velikostnem razredu je kul hatchback, ali pa karavan (če rabiš plac), limuzina je no-no.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 23, 2011 12:35 am

@sonic: evo površna primerjava, kar se tiče cene/opreme:

Octavia RS 2.0 TSI
bencin / 147 kW/200 KM / 6-stopenjski / 5-vrata
Uradno izmerjena poraba goriva: 7.5l/100km
Emisija ogljikovega dioksida (CO2): 175g/km
Emisije dušikovih oksidov (NOx): 0,019g/km EUR 25.578,62
Zunanji laki
Dirkaško modra EUR 0,-
Sedežne prevleke Blago / usnje
Barva notranjosti: sedež: črna - vrata: črna
Talna obloga: Onyx
Armaturna plošča: zgornji del: Onyx - spodnji del: Onyx

Skupaj: EUR 25.578,62

Golf 2.0 TSI GTI
bencin / 155 kW/211 KM / 6-stopenjski / 4-vrata
Uradno izmerjena poraba goriva: 7.3l/100km
Emisija ogljikovega dioksida (CO2): 170g/km
Emisije dušikovih oksidov (NOx): 0,026g/km EUR 27.977,04
Zunanji laki
senčno modra kovinska EUR 467,74
Sedežne prevleke Jacky
Barva notranjosti: črna-rdeča
Talna obloga: črna
Armaturna plošča: titanovo črna

biksenonska žarometa z LED dnevnimi Podrobnost EUR 1.507,31
sredinski naslon za roke spredaj Podrobnost EUR 200,52
večfunkcijski prikazovalnik Premium z Podrobnost EUR 207,54
Skupaj: EUR 30.360,16

V debato, kateri je boljši (GTI vs RS) pa se ne bi spuščal. Vsak naj kupi kar mu paše. ;)

sonic je napisal/-a:
sole je napisal/-a:
Zanimivo, jaz sem imel pa skoraj identičen občutek za volanom, pa če sem vozil Golfa V, Golfa VI ali aktualno Octavio...

No pa ko smo že pri tem "občutku za volanom"...vozil sem vse 4 koncernske sorodnike (faceliftan Audi A3, Golf 6, Octavia FL, Seat Leon) in sem se presenetljivo najbolje počutil za volanom najcenejšega izmed štirih...Leona (gledano strogo na samo vožnjo, volan, menjalnik) :shock: :D
Mi pa sama oblika (predvsem notranjosti) ne odgovarja, Audi je predrag za to kar dobiš (sicer pa dober avto, nimam pripomb), Golf 6 in Octavia sta mi najbolj blizu. Ker pa morajo svojo vlogo igrati tudi čustva, se tehtnica v mojem primeru prevesi v korist Škode :mrgreen:

4tuning_team
Novinec

Kraj: Podčetrtek

Napisal/-a 4tuning_team Pe dec 23, 2011 8:26 am

sonic je napisal/-a:
4tuning_team je napisal/-a:..sam vozilm Octavio Combi RS TFSI in vem, koliko očitkov sem dobil, zakaj nisem raje kupil GTI-ja
Hja tu je pač dejstvo, Octavia RS pač ni GTI - če želiš predvsem kompakten frajerski pocket rocket.
Po drugi strani pa tudi GTI pač seveda ni dorasel Octaviji RS, če rabiš malo večji prtljažnik...

BTW, koliko pa je bila cenovna razlika med tvojo Octavio in primerljivim GTIjem?

...nisem kupoval novega vozila...letnik 2006, se pravi Octavia II, imel vse do letos, brez problemov, prevozil 160.000 kilometrov, zdaj pa je v garaži Octavia FL, limo 2.0 TDI, dokler ne pride kaj novejšega...mislim da leta 2013...
Boštjan

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Pe dec 23, 2011 8:48 am

@sonic, pardon, malček prehitro prebral tvoj post, pa sem malček drugače razumel, kot si ga spisal ;)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So dec 24, 2011 1:40 pm

Če je res razlike v ceni samo nekaj čez 1000 EUR bi sam pogledal za Golfom Variant.

Pri Octaviji me motijo razne malenkosti :
- pomanjkanje električnega odpiranja zadnjih stekel - pri nekaterih akcijskih različicah
- vizualni izgled litih platišč
- sedeži pri boljše opremljenih različicah Golfa se ne morejo primerjati z škodinimi - čeravno govorimo o paketu Elegance
- varnost - manjko nekaterih postavk pri opremi
- kvaliteta notranje izdelave Octavie je na nižjem nivoju kot Golfa VI - seveda ne govorim o plastiki ampak o čričkih

Seveda pa ti mora biti Golf VI Variant tudi vizuelno všeč - tukaj pa oops

Uporabniški avatar
masko
Nov uporabnik

Napisal/-a masko Ne dec 25, 2011 9:44 am

Tukaj imaš povezavo testa obeh, pa si poglej. Kot boš prebral je rezultat neodločen.
http://www.autozeitung.de/auto-vergleic ... -vergleich
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov