lancia hf je napisal/-a:Jop, in tudi iz DGS-jovih menjalnikov na menjalnike od F1, ki sta samo vizualno podobna
lizard je napisal/-a:lancia hf je napisal/-a:V športnem avtomobilu avtomotski menjalnik, je ravno tako kot 80 letnik v Ferrariju
Torej Ferrari ni pravi športni avto? Kajti vsi novi ferrariji imajo enak tip menjalnika kot dsg, le poimenujejo ga drugače. Pa tudi formula ima tak tip menjalnika. Torej?
lizard je napisal/-a:lancia hf je napisal/-a:Jop, in tudi iz DGS-jovih menjalnikov na menjalnike od F1, ki sta samo vizualno podobna
Vizualno?Vsi ti menjalniki delajo po enakem postopku - 2 sklopki. Le do so tisti za avte z manjših navorom tipa dry-cluth z višjim pa wet-clutch.
In ko sediš za volanom in upravljaš z avtom je le to enako pri Golfu z DSG-jem in Ferrariju. Torej imaš ušesa ob volanu in tako menjuješ, časi menjave prestave pa so pri DSG-jih, izredno izredno majhni, precej krajši kot pri klasičnem ročnem menjaliku.
Tako, da ja, ta menjlanik (beri: DSG) je še kako prekleto primeren za športne avte, kser ti sploh ni treba vzemat roke z volana.
Mislim da se je in sicer imajo že tudi 7-stopenjski menjalnik za močnejše motorje, ampak ne vem v katere modele ga bodo vgrajevali.Badzo je napisal/-a:7 stopenjski DSG im zgornjo mejo navora, kolikor je meni znano, 250Nm. To je razlog zakaj je v TDI (103 in 125kW) še zmeraj 6 stopenjski DSG. Razen če se je že kaj spremenilo..
..
Naj Badzo ne zameri, ampak to sem se tudi jaz vprašal..s3 je napisal/-a:Badzo je napisal/-a:DS3, Clio RS. Otroci bojo peživeli tistih par km na zadnjih sedežih. Oba avta sta kot gokarta.
Ostane ti Fabia RS, ki pa se meni zaradi DSGja ne dopade. DSG je fajn zadeva dokler se voziš lagano.
Pri ročnem (obvolanskem) pretikanju včasih ne pusti prestavit - pred ovinkom ko šaltaš nižje, če se njemu ne zdi še primeren čas za nižjo bo tvoj ukaz prezrl. Tako da sicer imaš šanso "ročnega" šaltanja, ampak še vedno pa ždi nad tabo elektronika, ki se odloči a bo tvojo željo/ukaz upoštevala ali enostavno pustila..
Moj favorit je Clio RS.
BADZO imam eno vprašanje...A si ti že kdaj vozil DSGja ali si to nekje slišal kar si napisal ??? "
Točno tako. Meni se zdi povsem pravilno da elektronika ne pusti vozniku delat nekaterih neumnosti...pa ti veš zakaj ne pusti v nižjo prestavo??? Če imaš že v tretji prestavi že 5000 obratov ali več in pritisneš eno nižje ti elektronika ne pusti prestavit, ker bi ti hotel dati v drugo prestavo in s tem obrate motorja močno v rdeče polje
sonic je napisal/-a:Mislim da se je in sicer imajo že tudi 7-stopenjski menjalnik za močnejše motorje, ampak ne vem v katere modele ga bodo vgrajevali.Badzo je napisal/-a:7 stopenjski DSG im zgornjo mejo navora, kolikor je meni znano, 250Nm. To je razlog zakaj je v TDI (103 in 125kW) še zmeraj 6 stopenjski DSG. Razen če se je že kaj spremenilo..
..
sonic je napisal/-a:Točno tako. Meni se zdi povsem pravilno da elektronika ne pusti vozniku delat nekaterih neumnosti...pa ti veš zakaj ne pusti v nižjo prestavo??? Če imaš že v tretji prestavi že 5000 obratov ali več in pritisneš eno nižje ti elektronika ne pusti prestavit, ker bi ti hotel dati v drugo prestavo in s tem obrate motorja močno v rdeče polje
s3 je napisal/-a:
BADZO imam eno vprašanje...A si ti že kdaj vozil DSGja ali si to nekje slišal kar si napisal ??? " pred ovinkom ko šaltaš nižje, če se njemu ne zdi še primeren čas za nižjo bo tvoj ukaz prezrl"....pa ti veš zakaj ne pusti v nižjo prestavo??? Če imaš že v tretji prestavi že 5000 obratov ali več in pritisneš eno nižje ti elektronika ne pusti prestavit, ker bi ti hotel dati v drugo prestavo in s tem obrate motorja močno v rdeče polje....Zahvaljujoče elektroniki se ti zaradi tega ne moreš "zašaltati" kot se lahko pri ročnem menjalniku....Sam si namreč lastim golfa GTI z DSG menjalnikom, prej pa sem imel istega Golfa z ročni menjalnikom in lahko rečem da ja DSG prava poezija za športno vožnjo ali za v mesto. Res pa je da če si štorast potem ti nobeden menjalnik ni všeč...
lancia hf je napisal/-a:lizard je napisal/-a:lancia hf je napisal/-a:Jop, in tudi iz DGS-jovih menjalnikov na menjalnike od F1, ki sta samo vizualno podobna
Vizualno?Vsi ti menjalniki delajo po enakem postopku - 2 sklopki. Le do so tisti za avte z manjših navorom tipa dry-cluth z višjim pa wet-clutch.
In ko sediš za volanom in upravljaš z avtom je le to enako pri Golfu z DSG-jem in Ferrariju. Torej imaš ušesa ob volanu in tako menjuješ, časi menjave prestave pa so pri DSG-jih, izredno izredno majhni, precej krajši kot pri klasičnem ročnem menjaliku.
Tako, da ja, ta menjlanik (beri: DSG) je še kako prekleto primeren za športne avte, kser ti sploh ni treba vzemat roke z volana.
F1 ima pedal za sklopko in ni avtomatski menjalnik, ravno tako kot v avto športu ni noben avtomatik samo prestave imajo obvolanske, ker zaradi serkvenčnega menjalnika ni potrebno stiskati sklopke.
branee je napisal/-a:kam je sla tema... Sej nebo le-mans pelu
DSG je tudi tiptronic oz. pri VW v navodilih za DSG uporabijo izraz 'tiptronic' za manualni način, ko šaltaš gor/dol po prestavah z izbirno ročico (ali pa z obvolanskimi tipkami, če jih imaš).vezuv je napisal/-a:Vprasal bi tudi ali je dsg in pa tiptronic eno in isto oz. kaj je bolje..
To je res. Zato je pametno pred prehitevanjem prestaviti iz D v S. Ali pa z obvolanskimi ročicami ročno izbereš ustrezno prestavo....Badzo je napisal/-a: vsi samo hvalospeve pišejo DSGju.
Sem ga vozil: fabia RS, Octavia RS, Superb, passat. Superbu in passatu se odlično poda, čeprav za razna prehitevanja moraš še vedno posežt v njegovo delovanje - v D programu vozi motor v najnižjih možnih obratih oz. v najvišji možni prestavi in ko se spravljaš prehitevat potrebuje nekaj časa da prešalta navzdol.
lancia hf je napisal/-a:lizard: sekvenčni menjalnik ima ravne zobe zato ni potrebno pri "navadnem" menjalniku stiskati sklopke, in se pri prestavljanju sklopka ne odmakne od vstrajnika
Še kopija nekega članka o DSG-ju
pri koncernu VW uporabljajo za njihov menjalnik z dvema sklopkama. Gre torej za koncept, pri katerem sta v klasičnem menjalniku nameščeni dve sklopki, pri čemer ena sklopka upravlja lihe, druga pa sode prestave. Menjalnik je v celoti podprt z elektroniko, zato ga v bistvu uvrščamo v družino samodejnih menjalnikov. DSG menjalnik dovoljuje ročni način prestavljanja po vzoru sekvenčnih menjalnikov.
snikerson je napisal/-a:
tega vozi sin od lastnika avtohiše, js ga še nisem videl kdaj umirjeno vozit, sem pa tudi slišal hvaljenje drugih in pred drugimi, kk to nanormalno leti...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov