Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ghandaed
Stalni uporabnik

Re: Kia Carens 2013

Napisal/-a ghandaed To avg 05, 2014 9:44 am

Glede designa se strinjam, novi Rio, Sportage in Optima so tudi meni zelo lepi. Me veseli, da tudi na mojo razlago glede majhnega uvoza nimaš pripomb.

Glede ostalega pa je potrebno stvari postavit v pravo perspektivo. Kio in Hyundaia človek najprej pogleda, kadar kupuje avto ob majhnem proračunu (vsaj tako je bilo pri meni, ko sem pred leti kupil svojega korejca). Dobro razmerje value for money pri korejcih še danes delno drži, čeprav hitro zgubljajo to prednost napram evropejcem. Ceedi in Sportagi se lepo prodajajo, med tem ko sem Riote na cesti videl le kadar so v črnokalske klance povzročali kaos ob lovljenju tiste čudežne porabe 3,2l pri 70km/h, Optimo kdaj kakšno vidim, Carensa pa sploh ne.

V roki imam majski avtofokus, kjer je na strani 76 statistika prodaje novih vozil. V prvem tromesečju najbolj prodajana Kia - Cee'd je šele na 18. mestu, Sportage na 19., prodaja ostalih kijinih modelov je neznatna. Tudi po statistiki proizvajalcev Kia zaseda šele 10. mesto, pred njo so vse "ljudske" evropske znamke, za njo so le japonci, ki imajo zaradi visokega jena že dolgo časa težave s konkurenčnimi cenami ter premium znamke. Od "ljudskih" znamk so za Kio le Fiat, Hyundai in Seat. Tako da ta teorija o odlični rasti in prodaji je bolj ali manj le tolažba za naše nesposobne prodajalce.

Zelo pomembna stvar, ki jo marsikdo ob nakupu novega avtomobila pozablja pa je kvaliteta poprodajnih storitev. Tukaj je Kia na dnu, tudi ta garancija ki jo tako mečeš naprej iskreno rečeno ni prav nič posebnega. Za nekoga, ki dela malo več kilometrov imajo druge znamke boljše ponudbe. Sicer izkušenj iz prve roke nimam, ampak čisto vsak lastnik Kie, ki ga poznam mi jamra o nesposobnih in dragih serviserjih, 2 znanca sta zaradi tega celo prodala svoji Kiji ter kupila Hyundaie.

Zaradi tega, so Kie pri nas postale slab nakup, ker so enostavno postale predrage. To navsezadnje potrjujejo tudi prodajne številke. Če bi naš uvoznik v trenutno ceno avta vključil tudi brezplačno servisiranje za 7 let ali 150kkm, tako kot je to recimo v Franciji, bi bila zgodba precej drugačna.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To avg 05, 2014 12:47 pm

KIA je naredila buuum s prvim modelom Ceed-a ter nato še Proceed-a cca. 6-7 let nazaj, uspeh je nadaljeval še Sportage. In takrat so resnično beležili visoko rast, avti so bili best buy. Potem so šle pa cene precej navzgor, poleg tega se je razvedelo tudi dosti negativnih stvari o poprodajnih storitvah (cene ter strokovnost servisov ipd.). Samo za primerjavo, jaz dam za Mazdo 6 2.2 CD v povprečju cca. 50€ manj za redni servis kot sem dal pri Proceed-u 2.0 CRDI pa vemo, da Mazda tudi ne slovi po najbolj ugodnih rednih servisih (v resnici so nekje v zlati sredini). Tudi odnos nekaterih prodajalcev je tako vzvišen kot da bi prodajali ne vem kaj... In vse to je posledica padca prodaje pri nas. Škoda, ker še vedno trdim in tudi vem, da je KIA kvaliteten avto in vse, a naštete stvari te (lahko) odvrnejo od nakupa. Mene osebno, če bi danes kupoval avto, bi me od Kie najbolj odvrnile ravno poprodajne storitve. :|
Antiznačkar po prepričanju

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ To avg 05, 2014 12:59 pm

Z malo sreče bo KMAG propadel :pray: in se bomo še kdaj upali kupiti Kijo. :vrum

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Kraj: Ljubljana in Portorož

Napisal/-a Veronika.borghesi Sr avg 06, 2014 9:32 am

Pri rasti prodaje sem jaz zapisala, v zadnjih letih. In to drži. Je pa po mojem pri vseh znamkah podobna težava, ko se začnejo določeni modeli res dobro prodajati, kar definitivno velja za cee'da (in to v evropskem smislu), začnejo proizvajalci cene dvigovati. Jaz bi jo tudi, če bi imela razprodano celotno proizvodnjo in bi mi tovarna delal v treh izmenah, kot velja za Kio oziroma njeno slovaško tovarno, kjer delajo cee'da in Sporatgea. Morda bodo pa zato zgradili še kakšno tovarno na Slovaškem ali kje drugje v EU :lol:
Glede cene servisov pa lahko jaz zapišem le to, da moj oče plačuje za BMW vsaj trikrat več za vzdrževanje avtomobila na letni ravni kot jaz za cee'da. Meni se 150 do 200 evrov za servis ne zdi pretirano. Se je pa treba vprašati tudi to, ali gre res za enake storitve pri servisih: ali menjajo zgolj osnovne zadeve, da deluje motor OK, ali morda še filter za klimo in kaj temu podobnega, kar vpliva bolj na kakovost same vožnje, da ti v kabini recimo ne smrdi. To, da ljudje piskamo nad servisi, je pa itak jasno iz vseh tem na tem forumu. To, da je treba odpreti denarnico, predstavlja že v osnovi bolečino :DDD :huh:
Lep in s soncem obsijan dan vam želi

Veronika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če avg 07, 2014 2:21 pm

Sicer ni Carens:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=873 ... ow=1&avto=

Ampak se vseeno vprašaš, zakaj bi ob taki ponudbi še gledal za Ceedom? Cena (čim bolj) primerljivega Ceeda je pa koliko?
Slika

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Če avg 07, 2014 4:05 pm

ceed EX Style GDI 20.000 + panorama in 17" = 21.400 - Jokerji 19.400€ :lol:

i30 ima še senzor za dež

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Napisal/-a Veronika.borghesi Pe avg 08, 2014 9:25 am

Cene na cenikih predstavljajo za moje pojme le osnovo, končna cena je pa vedno zgolj stvar pogajanja, tega kaj jim daš v račun, načina financiranja itd. Dejansko primerjava cen je lahko realna le v tem primeru. Vse ostalo je na slovenskem trgu, kjer niso cene s cenika niti slučajno dokončne, bolj kot ne gostilniška debata v smislu rekla-kazala.

Veronika

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Pe avg 08, 2014 9:53 am

Veronika.borghesi je napisal/-a:

Cene na cenikih predstavljajo za moje pojme le osnovo, končna cena je pa vedno zgolj stvar pogajanja, tega kaj jim daš v račun, načina financiranja itd. Dejansko primerjava cen je lahko realna le v tem primeru. Vse ostalo je na slovenskem trgu, kjer niso cene s cenika niti slučajno dokončne, bolj kot ne gostilniška debata v smislu rekla-kazala.

Mnja, še vseeno ni šanse da prideš na Hyundajevo ceno. Ko sva se z mati pogajala za tanovga Proceeda (ki ga potem zarad smešne cene nismo kupil) je šlo jokerji + 400€ dol. Kej več pa ne tako da....super cene. :)

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Pe avg 08, 2014 10:05 am

se strinjam, pri Kiji je zelo zelo težko iztržiti kakšen dodaten popust, prav tako pri hyundaju, čeprav je slednji ugodnejši in še mogoče nekako razumem.

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ Pe avg 08, 2014 10:22 am

@Veronika.borghesi 19.400€ pride po AKCIJSKI ceni, z Jokerji. Ni je znamke v sloveniji, ki bi takšne ABSURDNE cene oglašala za akcijske, no morda sem narobe razumel kaj je za KMAG pomeni "posebna ponudba". Tisti, ki ima malo soli v glavi bo namesto Kie kupil Hyundaia.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe avg 08, 2014 10:56 am

Največja težava pri Kiji v Sloveniji, s katero se dandanes ubada potencialen kupec njihovih modelov, je neverjetno nihanje njihovih "akcijskih" cen.

Glede na to, da je tema o Carensu, so omenjeni model še nedolgo nazaj ponujali v tzv. "posebni ponudbi" za 18.990 eur - kar je bila, roko na srce, tudi najbolj realna cena za dotični model. Sedaj taista "posebna ponudba" razkrije, da se taisti model ceni na okrog 25 evrskih tisočakov in ti niti vsi možni jokerji, prosječenja na kolenih pri trgovcu in fanatično mahanje s korejsko zastavo pred salonom ne pomagajo, da bi se kolikor toliko približal prejšnji ceni.

Sedaj pa si predstavljamo povprečnega kupca družinskega enoprostorca, ki si za nakup avtomobila pač vzame malce več časa in kar nekaj tednov gleda ponudbe, preizkuša avtomobile in prepričuje svojo ženo. In zgroženo ugotovi, da se je Kijin Carens v tem času podražil za 30% - pa četudi gre za popolnoma isto vozilo, ki se vmes ni kozmetično olepšalo, država v tem času tudi ni uvedla dodatnega davka na vozila, ki se pričnejo na črko "K", pri Volkswagnu pa se tudi niso odločili za sovražni prevzem podjetja Kia, kar bi sicer posledično prineslo vsaj 20% višjo vrednost Kijinih vozil! In najverjetneje za tolikšno povečanje cene ne smemo iskati "krivca" niti v kakšnem oblikovalskem Red Dot-u ...

Ok, resda je bila prejšnja "akcijska" cena za vozila na zalogi - ampak v dandanašnjem času, ko se novi avtomobili na Slovenskem prodajajo kot hladilniki na Grenlandiji, potencialnega kupca prav malo briga ali gre za vozila iz zaloge, ki so na trgovčevem dvorišču stala 2 meseca, ali za povsem frišnega iz fabrike. In to še posebej pri vozilu, ki se lahko v letošnjem letu pohvali z vsega 37 registracijami ...
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe avg 08, 2014 10:58 am

Tudi, če pri i30 doplačaš še GDI-ja (da sta tudi pri motorizaciji ista), je še vedno skoraj 3 tisočake razlike. Če je kdo sposoben toliko zbiti še ceno pri Ceedu, ala mu vera :D :D :D
Slika

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe avg 08, 2014 12:35 pm

Ja, te cene, če držijo so res neverjetne. Dobrih 5 let nazaj je bilo ravno obratno - za Hyundai i30 si moral dati cca. 2-3 tisočake več kot za ekvivalentnega Ceed-a. Pa mi je bil tedaj Ceed bolj všečen kot i30 in odločitev katerega izbrati ni bila težka. Danes pa ravno obratno, meni osebno všečnejši i30 je cenejši od Ceed-a, tako da odločitev zopet ne bi bila težka... :D

Kar se pa Carensa tiče, tule hočejo imeti skoraj 19 tisočakov za testnega, kar je za moje pojme preveč:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=837 ... i%20Family

Konkurenca je huda, za malenkost več denarja, vendar povsem novo se recimo dobi tole:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=858 ... %20Edition
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=859 ... A%20ZALOGI
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Veronika.borghesi
Novinec

Napisal/-a Veronika.borghesi So avg 09, 2014 9:01 am

chan je napisal/-a:pri Volkswagnu pa se tudi niso odločili za sovražni prevzem podjetja Kia, kar bi sicer posledično prineslo vsaj 20% višjo vrednost Kijinih vozil!

Se pravi, da je Kia še vedno podcenjena glede ena to kaj ponuja. :mrgreen:
Razlog za nihanje cen se po mojem skriva v veliki meri v valutnih nihanjih in z njimi povezanimi tveganji. Pri cee'du je ta problem verjetno manjši, saj avte izdelujejo na Slovaškem. Pri Carensu, ki verjetno prihaja iz Koreje, je pa zgodba drugačna.

Veronika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov