Napisal/-a ghandaed To avg 05, 2014 9:44 am
Glede designa se strinjam, novi Rio, Sportage in Optima so tudi meni zelo lepi. Me veseli, da tudi na mojo razlago glede majhnega uvoza nimaš pripomb.
Glede ostalega pa je potrebno stvari postavit v pravo perspektivo. Kio in Hyundaia človek najprej pogleda, kadar kupuje avto ob majhnem proračunu (vsaj tako je bilo pri meni, ko sem pred leti kupil svojega korejca). Dobro razmerje value for money pri korejcih še danes delno drži, čeprav hitro zgubljajo to prednost napram evropejcem. Ceedi in Sportagi se lepo prodajajo, med tem ko sem Riote na cesti videl le kadar so v črnokalske klance povzročali kaos ob lovljenju tiste čudežne porabe 3,2l pri 70km/h, Optimo kdaj kakšno vidim, Carensa pa sploh ne.
V roki imam majski avtofokus, kjer je na strani 76 statistika prodaje novih vozil. V prvem tromesečju najbolj prodajana Kia - Cee'd je šele na 18. mestu, Sportage na 19., prodaja ostalih kijinih modelov je neznatna. Tudi po statistiki proizvajalcev Kia zaseda šele 10. mesto, pred njo so vse "ljudske" evropske znamke, za njo so le japonci, ki imajo zaradi visokega jena že dolgo časa težave s konkurenčnimi cenami ter premium znamke. Od "ljudskih" znamk so za Kio le Fiat, Hyundai in Seat. Tako da ta teorija o odlični rasti in prodaji je bolj ali manj le tolažba za naše nesposobne prodajalce.
Zelo pomembna stvar, ki jo marsikdo ob nakupu novega avtomobila pozablja pa je kvaliteta poprodajnih storitev. Tukaj je Kia na dnu, tudi ta garancija ki jo tako mečeš naprej iskreno rečeno ni prav nič posebnega. Za nekoga, ki dela malo več kilometrov imajo druge znamke boljše ponudbe. Sicer izkušenj iz prve roke nimam, ampak čisto vsak lastnik Kie, ki ga poznam mi jamra o nesposobnih in dragih serviserjih, 2 znanca sta zaradi tega celo prodala svoji Kiji ter kupila Hyundaie.
Zaradi tega, so Kie pri nas postale slab nakup, ker so enostavno postale predrage. To navsezadnje potrjujejo tudi prodajne številke. Če bi naš uvoznik v trenutno ceno avta vključil tudi brezplačno servisiranje za 7 let ali 150kkm, tako kot je to recimo v Franciji, bi bila zgodba precej drugačna.