Tattoo- je napisal/-a:sonic je napisal/-a:še to - sedajle gledam uradni cenik Tourana in me je na rit vrglo, kako velika je razlika v nabavni ceni med 1.6 TDI in 1.2 TSI - 3.500 EUR, saj niso normalni. Celo 1.4 TSI je cca 600 EUR cenejši, pa glede zmogljivosti proti njemu 1.6 TDI nima za burek.
Če kdo ni normaln, je to edino država s svojimi davki (DMV / eko taksa / DDV /...) kar je razlog za tako enormno razliko!

Verjamem, ampak tu ni pomembno, kdo je kriv.
Pomembno je, da pač obstaja taka enormna razlika v ceni, ki me je prav presenetila. Pred leti, ko sem kupoval Golfa V, je bil v primerjavi z 102-konjskim 1.6 bencinarjem, 1.9 TDI dražji za cca enega jurja (90 KM) oziroma slaba dva jurja (105 KMi). S tem da je bila razlika v porabi večja in zato je imelo neki finančni smisel kupiti TDI, če si le delal vsaj 15.000 km letno ali več. Pa še v praksi je bil TDI (zlasti 105 KM) opazno bolj zmogljiv. Aja, pa TDI se je dalo dobiti brez DPF, torej za mestne voznike ni bilo treba skrbeti da se bo DPF zapacal.
Pa ne pozabit, za 3500 EUR dražji avto bo tudi kasko zavarovanje že kar opazno dražje. Pa večja prostornina (1.6 namesto 1.2) nekoliko podraži tudi letno registracijo - saj ne prav veliko, ampak na vsakem koraku se nabere nekaj evro, pa na koncu nanese kar dosti.
In če je razlika v povprečni porabi res le dober liter, 3500 EUR prineseš notri šele po 200.000 prevoženih km!
(in tu še nisem vkalkuliral sicer omenjenih višjih stroškov registracije in kaska)
Tako da res ne vem, zakaj bi človek kupoval 1.6 TDI namesto 3500 EUR cenejšega 1.2 TSI. Morda zato ker upa da bo TDI kaj zmogljivejši - to pa kar dvomim, glede na izkušnje z obema motorjema (sicer v Golfu VI) dvomim. Najbolje bi bilo sicer oba motorja sprobat v Touranu, ali pa če bi se oglasil kdo ki je dejansko vozil obe varianti (obe v Touranu, ne v Golfu ipd).
Na koncu pa ne pozabimo, avtor teme išče zamenjavo za stari avto z 1.6 atmosfercem - in pravi, da mu je trenutna motorizacija dovolj, torej bo z zmogljivostmi 1.2 TSI še bolj zadovoljen.
Pač enim je vstopna motorizacija dovolj. Meni je v Touranu 1.4 (140 KM) več kot dovolj, verjetno bi čisto v redu shajal tudi z 1.2 TSI (ko smo kupovali, 1.2 TSI v Touranu pač še ni bilo na voljo) - nekateri pa želijo celo 170-konjsko verzjo 1.4 TSI (in seveda zakaj ne če jih veseli, konkretno za moje potreba in pričakovanja pa je to povsem nepotrebno).