Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Re: Novi VW Touran 1.2T motor

Napisal/-a Tattoo- To nov 19, 2013 12:57 pm

J.McLane je napisal/-a:Proizvajalec ima še vedno možnost goljufati na NEDC, aja to se ne dela, oz. se dela enako pri TDI in TSI, pa res? Spritmonitor:
1.2 TSI: 7,41 l/100 km = 173 g CO2
1.6 TDI: 6,48 l/100 km = 171 g CO2
Seveda se da na NEDC v veliki meri prilagajati izpust CO2 (kar se itak poslužujejo vsi proizvajalci), ampak Volkswagnu se gladko j**e za SLO trg in ne bo šel prilagajati izpustov CO2 zaradi (butastih) davčnih razredov v SLO...
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To nov 19, 2013 2:59 pm

Tattoo- je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:še to - sedajle gledam uradni cenik Tourana in me je na rit vrglo, kako velika je razlika v nabavni ceni med 1.6 TDI in 1.2 TSI - 3.500 EUR, saj niso normalni. Celo 1.4 TSI je cca 600 EUR cenejši, pa glede zmogljivosti proti njemu 1.6 TDI nima za burek.
Če kdo ni normaln, je to edino država s svojimi davki (DMV / eko taksa / DDV /...) kar je razlog za tako enormno razliko! :x

Verjamem, ampak tu ni pomembno, kdo je kriv.
Pomembno je, da pač obstaja taka enormna razlika v ceni, ki me je prav presenetila. Pred leti, ko sem kupoval Golfa V, je bil v primerjavi z 102-konjskim 1.6 bencinarjem, 1.9 TDI dražji za cca enega jurja (90 KM) oziroma slaba dva jurja (105 KMi). S tem da je bila razlika v porabi večja in zato je imelo neki finančni smisel kupiti TDI, če si le delal vsaj 15.000 km letno ali več. Pa še v praksi je bil TDI (zlasti 105 KM) opazno bolj zmogljiv. Aja, pa TDI se je dalo dobiti brez DPF, torej za mestne voznike ni bilo treba skrbeti da se bo DPF zapacal.

Pa ne pozabit, za 3500 EUR dražji avto bo tudi kasko zavarovanje že kar opazno dražje. Pa večja prostornina (1.6 namesto 1.2) nekoliko podraži tudi letno registracijo - saj ne prav veliko, ampak na vsakem koraku se nabere nekaj evro, pa na koncu nanese kar dosti.

In če je razlika v povprečni porabi res le dober liter, 3500 EUR prineseš notri šele po 200.000 prevoženih km!
(in tu še nisem vkalkuliral sicer omenjenih višjih stroškov registracije in kaska)

Tako da res ne vem, zakaj bi človek kupoval 1.6 TDI namesto 3500 EUR cenejšega 1.2 TSI. Morda zato ker upa da bo TDI kaj zmogljivejši - to pa kar dvomim, glede na izkušnje z obema motorjema (sicer v Golfu VI) dvomim. Najbolje bi bilo sicer oba motorja sprobat v Touranu, ali pa če bi se oglasil kdo ki je dejansko vozil obe varianti (obe v Touranu, ne v Golfu ipd).

Na koncu pa ne pozabimo, avtor teme išče zamenjavo za stari avto z 1.6 atmosfercem - in pravi, da mu je trenutna motorizacija dovolj, torej bo z zmogljivostmi 1.2 TSI še bolj zadovoljen.
Pač enim je vstopna motorizacija dovolj. Meni je v Touranu 1.4 (140 KM) več kot dovolj, verjetno bi čisto v redu shajal tudi z 1.2 TSI (ko smo kupovali, 1.2 TSI v Touranu pač še ni bilo na voljo) - nekateri pa želijo celo 170-konjsko verzjo 1.4 TSI (in seveda zakaj ne če jih veseli, konkretno za moje potreba in pričakovanja pa je to povsem nepotrebno).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo To nov 19, 2013 3:16 pm

burek66 je napisal/-a:Glej, par postov višje: lastim si oba avtomobila (tsi in tdi), sicer je moj touran 1.9TDI, vendar ni primerjave...
Če bo touran delal malo km vsekakor bencinec, ampak 1.4.

Super ker si ta avta lastiš, jaz sem zelo vesel zate... Zakaj pa si si kupil 1.2TSI če ti je že v golfu premalo? Denar? Nisi znal izbrati?

Daj ne tumbaj kako ne bo dosti, to so motorji ki so popolnoma enakovredni 1.6 motorjem. Če se človek sedaj vozi v scenicu 1.6 z 107KM ne vem zakaj se ne bi v 1.2 turbo mlinčku VSAJ enako peljal????????? Avto ima 25Nm več navora in to pri precej manjših obratih (čeprav moram priznat da tale 1.6 od renoja je super motor kar se tiče prožnosti), 2 konja manj pri malenkost višji teži.
Končna je enaka, pospešek malenkost slabši pri Touranu (kolikor vem se taki avti ne kupujejo ravno za tekmovat ali pač!?). Prav tako bo poraba podobna (odstopanje do max. 1l/100km, seveda bi rekel da v prid Touranu).
Saj je napisal v enem postu da se pretežno vozi v službo, ki jo ima blizu in parkrat na leto gredo na izlet - takrat se ti tako ali tako ne mudi (poleg tega imaš otroke v avtu!?) in pač tista dva klanca (Vrhniški in Nanos npr) šaltaš v 5. če je to potrebno, saj ne bo konec sveta...
Res ste fenomenalni, pišete kot da si vsi lastite 3.0+ z vsaj 300KM. Realnost je pa na koncu zelooo oskubljena in bogo motorizirana (tudi ta tvoj 1.9TDI v touranu je bolj siromašna izbira, če se spustim na tvoj nivo) :roll:

knt
Nov uporabnik

Napisal/-a knt To nov 19, 2013 5:33 pm

Uf... fantje, nisem hotel nobene burne razprave.. bolj lastne izkušnje, če ima kdo kaj podobnega že v garaži.
Je pa zanimivo kako se standardi spreminjajo. Včasih je bil za takšen avto dovolj TDI 90KM, potem pa počasi želje rastejo.
Če ima kdo podatke za nazaj, bi lahko za nek model avtomobila (golf, passat..., tak, ki je že dolgo na trgu) izdelal tabelo najbolj popularnih mašin in razmerja masa/moč, pospešek....

Ko sem kupil Scenica se mi je zdelo uau =I
Koda: Izberi vse
          moč             navor         masa    0-100    masa/moč
1.6 16V  78 kW (107KM)  148 Nm@3750    1250 kg  11,2 s  16,03 kg/kW

zdaj pa Touran

Koda: Izberi vse
          moč             navor         masa    0-100    masa/moč
1.2TSI   77 kW (105KM)  175 Nm@1550->  1453 kg  11,9 s  18,87 kg/kW
1.4TSI  103 kW (140KM)  220 Nm@1500->  1516 kg   9,5 s  14,72 kg/kW

Sigurno, da cifre niso vse.. so pa lahko izhodišče za razmišljanje.

(P.S.: ne vem kako bolje tabelo nardit, pa sem uporabil CODE)
Glavni problem na svetu je, da so bedaki in fanatiki vedno prepričani, modreci pa stalno v dilemi. [ Bertrand Russell ]

c00kie
Nov uporabnik

Napisal/-a c00kie To nov 19, 2013 7:08 pm

Še moja izkušnja ...

Slaba 2 meseca imam Škodo Octavio Combi 1.6TDI in za moje potrebe se mi zdi avto dovolj zmogljiv. Delam cca. 30k km na leto. Pred tem sem imel Opel Astra Karavan 1.7 CDTI (100KM) in se mi vsaj po občutku zdi Octavia poskočnejša. Razlika v porabi je cca. 1l v prid Octavie (cca. 5,5l/100km). Edini minus, ki ga ima avto je 5-stopenjski menjalnik. 80% km naredim po avtocesti (tempomat 130km/h), zato sem mnenja, da je avto dovolj zmogljiv.

Doma pa imamo tudi Golf VI Variant 1.4 TSI (122KM), ki je po teži primerljiv z Octavio. 1.4TSI bistveno boljše pospešuje kot 1.6TDI je pa poraba 1,5 - 2l višja. Avto se zelo lepo pelje, je tih in zaenkrat ni bilo z njim nobenih težav (prevoženih cca. 70k km). Ko sem prvič peljal ta avto sem bil nad motorjem enostavno navdušen, ker nisem mogel verjeti, da lahko 1.4 bencinar tako požene relativno težek avto in se ga vozi skoraj enako kot dizla.

Z Golfom se delajo večinoma krajše relacije po regionalkah in mestu s porabo okoli 7,5l. Octavia 1.6TDI porabi na 80% AC, 20% mesto in regionalke cca. 5,5l (vrednosti po prevoženih 4500km).

Ko sem iskal ustrezen avto je bil v "ožjem" izboru tudi Touran 1.6 TDI, ki sem ga imel na testni vožnji. Načeloma se avto lepo pelje po občutku se mi je zdel malenkost bolj len kot Octavia, ampak za moje pojme še vedno dovolj zmogljiv.

No odločitev za Octavio dizel je na koncu padla zaradi daleč najugodnejšega financiranja in nizke porabe in stroškov rednega vzdrževanja.
Pri današnjih cenah goriva sem si tudi izračunal razliko, ki bi jo naj imel zaradi nižje cene in nižje porabe dizla. Pri tem sem prišel na cca. 1.000EUR na leto, kar spet ni zanemarljivo.

V primeru, da bi z avtom delal manj kot 20k km na leto bi se pa definitivno odločil za TSI motor.

Vem, da moja izkušnja ne zajema točno tega kar ti kupuješ, ampak glede na to, da gre za primerjavo podobnih TSI in TDI avtov je po moje "učinek" enak.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To nov 19, 2013 8:00 pm

Veliko ti žre TDI, prodajalci trdijo da touran s 1.6 TDI jem žre 4.5 in to na AC, octavia karavan žre pa tudi 4.2....ti pa imaš tako visoko porabo?
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- To nov 19, 2013 8:11 pm

c00kie je napisal/-a:Še moja izkušnja ...

Slaba 2 meseca imam Škodo Octavio Combi 1.6TDI in za moje potrebe se mi zdi avto dovolj zmogljiv. Delam cca. 30k km na leto. Pred tem sem imel Opel Astra Karavan 1.7 CDTI (100KM) in se mi vsaj po občutku zdi Octavia poskočnejša. Razlika v porabi je cca. 1l v prid Octavie (cca. 5,5l/100km). Edini minus, ki ga ima avto je 5-stopenjski menjalnik. 80% km naredim po avtocesti (tempomat 130km/h), zato sem mnenja, da je avto dovolj zmogljiv.

Doma pa imamo tudi Golf VI Variant 1.4 TSI (122KM), ki je po teži primerljiv z Octavio. 1.4TSI bistveno boljše pospešuje kot 1.6TDI je pa poraba 1,5 - 2l višja. Avto se zelo lepo pelje, je tih in zaenkrat ni bilo z njim nobenih težav (prevoženih cca. 70k km). Ko sem prvič peljal ta avto sem bil nad motorjem enostavno navdušen, ker nisem mogel verjeti, da lahko 1.4 bencinar tako požene relativno težek avto in se ga vozi skoraj enako kot dizla.

Z Golfom se delajo večinoma krajše relacije po regionalkah in mestu s porabo okoli 7,5l. Octavia 1.6TDI porabi na 80% AC, 20% mesto in regionalke cca. 5,5l (vrednosti po prevoženih 4500km).

Ko sem iskal ustrezen avto je bil v "ožjem" izboru tudi Touran 1.6 TDI, ki sem ga imel na testni vožnji. Načeloma se avto lepo pelje po občutku se mi je zdel malenkost bolj len kot Octavia, ampak za moje pojme še vedno dovolj zmogljiv.

No odločitev za Octavio dizel je na koncu padla zaradi daleč najugodnejšega financiranja in nizke porabe in stroškov rednega vzdrževanja.
Pri današnjih cenah goriva sem si tudi izračunal razliko, ki bi jo naj imel zaradi nižje cene in nižje porabe dizla. Pri tem sem prišel na cca. 1.000EUR na leto, kar spet ni zanemarljivo.

V primeru, da bi z avtom delal manj kot 20k km na leto bi se pa definitivno odločil za TSI motor.

Vem, da moja izkušnja ne zajema točno tega kar ti kupuješ, ampak glede na to, da gre za primerjavo podobnih TSI in TDI avtov je po moje "učinek" enak.

To je to...zelo lepo in realno povedano! :)

maniaxxx je napisal/-a:Veliko ti žre TDI, prodajalci trdijo da touran s 1.6 TDI jem žre 4.5 in to na AC, octavia karavan žre pa tudi 4.2....ti pa imaš tako visoko porabo?
Dej ne nabijaj...oziroma povej kateri prodajalec ti je to prodajal, da ga za ušesa! =P
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

c00kie
Nov uporabnik

Napisal/-a c00kie To nov 19, 2013 8:15 pm

Hmm... meni se ne zdi veliko. Najnizjo porabo sem imel na voznji MB - LJ - NM in nazaj, takrat je znasala 4,8l. Ce gledam spritmonitor sem malenkost nad povprecjem. Tovarniski podatki pa po moje niso niti priblizno realni.

Tudi Passat 2.0TDI bi naj imel 4,6l povprecne porabe, pa noben od sodelavcev nima pod 6l.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To nov 19, 2013 9:32 pm

Tattoo- je napisal/-a:

To je to...zelo lepo in realno povedano! :)

maniaxxx je napisal/-a:Veliko ti žre TDI, prodajalci trdijo da touran s 1.6 TDI jem žre 4.5 in to na AC, octavia karavan žre pa tudi 4.2....ti pa imaš tako visoko porabo?
Dej ne nabijaj...oziroma povej kateri prodajalec ti je to prodajal, da ga za ušesa! =P

A bi poimensko? Ena zgodba je bila na A2S, druga Škoda Čepin. Moj post je pa bil napisan sarkastično, mi je znana realna poraba teh motorjev zelo dobro, samo pač prodajalci vedno govorijo svoje, bolje da ne povem kaj vse sem slišal včeraj na a2s... :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To nov 19, 2013 9:34 pm

c00kie je napisal/-a:Hmm... meni se ne zdi veliko. Najnizjo porabo sem imel na voznji MB - LJ - NM in nazaj, takrat je znasala 4,8l. Ce gledam spritmonitor sem malenkost nad povprecjem. Tovarniski podatki pa po moje niso niti priblizno realni.

Tudi Passat 2.0TDI bi naj imel 4,6l povprecne porabe, pa noben od sodelavcev nima pod 6l.

Beri zgoraj :mrgreen: , ti imaš po moje čisto realno porabo, samo napisal sem kake kvasijo prodajalci, pa tudi marsikateri lastnik sanja o porabah pod 4.5 litre sevada na AC =P . Brat ima v golfu VII 1.6 tdi porabo 5, vozi na ac 120 na tempomatu...

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 To nov 19, 2013 9:52 pm

c00kie je napisal/-a:Edini minus, ki ga ima avto je 5-stopenjski menjalnik.
To ni noben minus.

burek66
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a burek66 Sr nov 20, 2013 8:23 am

Badzo je napisal/-a:
burek66 je napisal/-a:Glej, par postov višje: lastim si oba avtomobila (tsi in tdi), sicer je moj touran 1.9TDI, vendar ni primerjave...
Če bo touran delal malo km vsekakor bencinec, ampak 1.4.

Super ker si ta avta lastiš, jaz sem zelo vesel zate... Zakaj pa si si kupil 1.2TSI če ti je že v golfu premalo? Denar? Nisi znal izbrati?

Daj ne tumbaj kako ne bo dosti, to so motorji ki so popolnoma enakovredni 1.6 motorjem. Če se človek sedaj vozi v scenicu 1.6 z 107KM ne vem zakaj se ne bi v 1.2 turbo mlinčku VSAJ enako peljal????????? Avto ima 25Nm več navora in to pri precej manjših obratih (čeprav moram priznat da tale 1.6 od renoja je super motor kar se tiče prožnosti), 2 konja manj pri malenkost višji teži.
Končna je enaka, pospešek malenkost slabši pri Touranu (kolikor vem se taki avti ne kupujejo ravno za tekmovat ali pač!?). Prav tako bo poraba podobna (odstopanje do max. 1l/100km, seveda bi rekel da v prid Touranu).
Saj je napisal v enem postu da se pretežno vozi v službo, ki jo ima blizu in parkrat na leto gredo na izlet - takrat se ti tako ali tako ne mudi (poleg tega imaš otroke v avtu!?) in pač tista dva klanca (Vrhniški in Nanos npr) šaltaš v 5. če je to potrebno, saj ne bo konec sveta...
Res ste fenomenalni, pišete kot da si vsi lastite 3.0+ z vsaj 300KM. Realnost je pa na koncu zelooo oskubljena in bogo motorizirana (tudi ta tvoj 1.9TDI v touranu je bolj siromašna izbira, če se spustim na tvoj nivo) :roll:

Badzo, ti si verjetno funkcionalno nepismen.... ker če bi razumel prebrano, bi videl, da jaz ne širim "svete resnice" kot ti, ampak samo svoje mnenje in izkušnje.
Zadnjič spremenil burek66, dne Sr nov 20, 2013 10:03 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr nov 20, 2013 8:39 am

Renojev 1.6 bencinc je prozen?

Uporabniški avatar
Blasphemer
Novinec

Napisal/-a Blasphemer Sr nov 20, 2013 10:23 am

Ne boš verjel, ampak precej bolj kot drugi 1.6 16v konkurenčnih firm. :D Ni pa TSI, TCE, THP itd.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Sr nov 20, 2013 10:33 am

Po mojih izkušnjah je res bolj kot 1.6 16V ford (ne tivct), ali vag 1.6 16V.

Renojev 1.6 116KM v scenicu z 6 prestavami je čisto lušten za vozit.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr nov 20, 2013 11:12 am

Zelo lepo napisano. Jaz bi se zagotovo odločil za TDI, če ne bi imel vgrajenega DPF filtra. 1,5 litra razlike v porabi je zame veliko (+ TSI pije drazji 100okt), sploh če imam namen imeti avto več let.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr nov 20, 2013 11:44 am

uros11 je napisal/-a:
c00kie je napisal/-a:Edini minus, ki ga ima avto je 5-stopenjski menjalnik.
To ni noben minus.

če ma kot pravi 80% AC potem da........drugače pa če AC vidi 2x letno, se pa strinjam s tabo

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr nov 20, 2013 12:23 pm

gasolinedream je napisal/-a:Po mojih izkušnjah je res bolj kot 1.6 16V ford (ne tivct), ali vag 1.6 16V.

Renojev 1.6 116KM v scenicu z 6 prestavami je čisto lušten za vozit.

Si ga trenutno lastim sam in na AC ni niti malo prozen.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Sr nov 20, 2013 12:47 pm

Zakaj bi pa v TSI-ja moral tankat 100 oktanca, če hočeš imeti avto dalj časa?

V tehničnih podatkih piše tole:
"Namesto neosvinčenega super plus bencina (najmanj ROŠ 98) lahko uporabljate tudi neosvinčeni super bencin (najmanj ROŠ 95), pri čemer se moč motorja nekoliko zmanjša in poraba goriva nekoliko poveča."

Potem pogledaš spritmonitor in se samo nekje 30% voznikov vozi z 98 ali več oktani, razlike v porabi s 95 pa ni zaznati, oziroma je kvečjemu pri 95 oktancu nižja (verjetno bolj škrtuhi tankajo poceni gorivo :lol: )
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Sr nov 20, 2013 12:56 pm

J.McLane je napisal/-a:Zakaj bi pa v TSI-ja moral tankat 100 oktanca, če hočeš imeti avto dalj časa?

To nima povezave z oktani, koliko dolgo imaš avto v lasti. Pač pa da je velika razlika 1,5 litra, še posebno če upoštevaš, da TSI naj bi praviloma uporabljal dražje gorivo 100okt.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov