damo1023 je napisal/-a:Nagledal sem avto, vendar je diler-firma davčni dolžnik, občasno blokiran račun itd... Kako sem lahko ziher, da bom avto dobil (avto je na zalogi in to ni kupovanje po naročilu) in da mi ga ne bo prišla davčna uprava (čez 1 dan, mesec, leto) zarubit zaradi dolgov/stečaja itd. te firme, od katere sem ga kupil.
Naj še kdo drug pove, če jaz česa ne vem, ampak če takoj plačaš in hkrati na UE narediš prepis avta nase, ne bi smelo biti problemov?
Saj takojšnji prepis oz. registracija na novega lastnika (kot si sam opisal spodaj)je itak običajni postopek, ali ne?
Drugo bi bilo če bi avto vzel na leasing, tedaj je formalno še vedno v lasti firme - leasingodajalca.
Kako sploh poteka nakup avtomobila pri dilerju? Po moje bi bila najbolj ziher možnost, da greš naredit prepis na UE - dilerju najprej pokažeš denar, in ko je prepis dejansko narejen tam na licu mesta odkartaš eure. Če na avtu "visi" kako breme (npr. neplačani davki itd.), ti verjetno ne morejo nardit prepisa, vendar denar je še pri tebi in na varnem.
V zadnjih letih sem dvakrat prodajal avto (kot fizična oseba fizični osebi in smo obakrat delali točno po opisanem tvojem postopku, tudi jaz pa ne vem če je kak detajkl drugačen če kupiš od firme.
Tudi ne vem če lahko na avtu 'visi kako breme' - verjetno misliš kaj podobnega kot plomba na nepremičnino, ampak ne vem če tudi za avte obstaja kaj opdobnega. Kot rečeno, to je verjetno bolj relevantno v primeru leasinga, ko je avto še v premoženju te firme (ti ga samo najemaš) in v primeru stečaja se verjetno znajde v stečajni masi, z vsemi ostalimi sredstvi firme....