Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Aesthetics
Stalni uporabnik

Prvi avto - do 5k€

Napisal/-a Aesthetics Sr mar 26, 2014 8:13 pm

Pozdravljeni.

Prvi avto, do 5 tisoč evrov, morda 500€ več. Hatchback ali limuzina (mora biti 4/5 vrat), majhna poraba (diesel, do okoli 7l/100km), poceni deli. Lep. Ne vem če se to sklada, ampak probajmo.
Kar se tiče poceni delov. Da ni recimo nek del za Renault, Toyoto ipd ranga 100€, za ta avto pa več kot 150€.

V mislih imam dva avta zaenkrat : VW Golf V 2.0 TDI 2004 in pa Audi A4 1.9 TDI 2003. Nekaj sem še gledal Mazda 6 Sport CD120.
Zelo me mika omenjen Audi. Kako je z deli, ker navsezadnje je Audi, pa čeprav star. So cene pretirane za študenta?

virtuoso89
Novinec

Re: Prvi avto - do 5k€

Napisal/-a virtuoso89 Sr mar 26, 2014 8:30 pm

5000€ za 11 let star avto???

jaqckoo
Novinec

Napisal/-a jaqckoo Sr mar 26, 2014 9:13 pm

Audi je zakon sploh 1,9 tdi ,deli pa niso tako dragi saj za 10 let star avto neboš kupoval original materjal . :mrgreen:
l.p.
Ni važno, samo da gre po vseh štirih .

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Sr mar 26, 2014 10:34 pm

Avto je ravno prav star, da ti morebiti ne uide po nakupu kakšn večji strošek, jaz bi bil tu zelo previden pri kilometrini in trenutni ohranjenosti, kupuj izključno od prvega ali drugega lastnika ali vsaj tolk, da lahko preveriš servisne posege.
Uvožene bi spregledal, saj ni vrag da imajo po 100-200.000km zbite kilometre.
Če ni nič pametnega, ki bi bilo ohranjenega pa nč :D

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics Sr mar 26, 2014 10:51 pm

Audi je 4000€, ima nekaj čez 200k km, menjal je baje turbino in ojačevalnik za zavore. Je pa drugi lastnik, baje. Jaz verjamem.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr mar 26, 2014 10:57 pm

Aesthetics je napisal/-a:Audi je 4000€, ima nekaj čez 200k km, menjal je baje turbino in ojačevalnik za zavore. Je pa drugi lastnik, baje. Jaz verjamem.

Potem pa kar.

Jaz ne bi.

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics Sr mar 26, 2014 11:00 pm

No zato sem pisal sem, da mi date misliti. Ker zdajle bi jaz vse kupil, samo da imam avto.

Kaj pa od nemcev še priporočate? I like ze germans.

PS : Domen, ne morem odgovarjat, ker sem nov na forumu. Mi daš kakšen kontakt?

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr mar 26, 2014 11:22 pm

Kaj bi ti jaz priporočal? Glede na to, da si novinec pri kupovanju rabljenih avtov bi se jaz prvenstveno omejil na bencinarje. Koliko kilometrov letno boš delal? Če je manj kot 20k km brez težav preživiš z bencinarjem. Zakaj? 10 let stari dizli so pravo leglo vrtenih kilometrov, ponarejenih servisnih in podobnih k*rbarij. Službeni avti s 500k km realnih, po možnosti karambolirani, popravljeni, spucani, kilometri prevrteni in evo, kupuješ Das Audi l. 04 z 200k km ("ravno utečena mašina").

Kateri lastnik je? Če je 1. (preveriš lahko na netu - googlaj) lastnik in ima vse račune servisov, potem zna bit dober deal. Če je 2./3./itd. lastnik in brez dokazil o servisih (tako rednih kot izrednih - BAJE menjana turbina ti lahko namreč crkne že naslednji dan, ker sploh ni nujno da JE menjana), potem se obrni stran, razen, če ti da ga za pol cene. Sam Bog ve kako se je tak avto servisiralo in kaj vse je že iztrošeno in potrebno menjave.

Če pa lastnika poznaš in veš, da je picajzlast in vesten glede vzdrževanja in je bil dalj časa lastnik, se lahko tudi neznana zgodovina pred njim malenkost ignorira, ker je zelo verjetno menjal precej stvari tudi preventivno in imaš vse račune na mizi. Ampak iz tvojega zapisa sklepam, da to ni tako.

Glede Nemcev pa samo toliko: ni vse zlato, kar se sveti. Prekleto solidni avti, ampak zanesljivost je - tako kot pri vseh avtih - pogojena z vzdrževanjem in nikakor niso neuničljivi.

Na kratko:
Išči absolutno maximalno ohranjene avtomobile od fizičnih lastnikov, slovenskega porekla, s preverjeno zgodovino z računi o rednem vzdrževanju in vseh izrednih servisih, in se ne preveč omejevat/zaljubljat v določene modele, ker imajo npr. hude feltne (kar precej podraža gume, tega ne pozabi). Kupuj z glavo, ne s čustvi - razen, če ti denar ni problem. Ampak sklepam, da je, ker si študent. Pa če se le da vzemi s seboj mehanika, po možnosti z opremo za priklop na tester. Ali pa ga pelji na pregled na AMZS npr.

Lahko pa pač kupiš bencinarja - za bencinarja sicer načeloma velja isto, ampak je tveganje precej manjše in si lahko precej bolj površen pri iskanju.

PS: še to: izogibaj se kupovanja avtomobila od Trojan gor. :mrgreen:

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Sr mar 26, 2014 11:29 pm

Stevilo lastnikov lahko preveriš! Kilometre težko ugotoviš 100%, lahko je servisna v pomoč, tudi servisi imajo lahko zavedene, pa pregled vozila pred nakupom razjasni marsikatero napako oz. ohranjenost.
Da si študent ne razjasni nič. Sam veš koliko zaslužiš in kakšne stroške imaš. A4 ima 16 col gume, velik servis vsakih 90k km cca 700 eur pri popoldancu, redni servis filtri in 6l olja, registracijo si izračunaš na AMZS,imaš kaj bonusa...
Če praviš, da ima preko 200k km, bi bilo dobro pogledat sklopko, kdaj so bili menjani diski, podvozje poglej, sploh kugle, amortizerje....mogoče še akumulator, altenator, ostalo je pa odvisno od sreče. :D

Osebno bi ti priporočal kak manjši novejši avto, če praviš nemca, , kako corso, polo, mogoče fiesta, čeprav ni nemc. Kolega je kupil corso 1.4 2008 za 4,5 k eur, črne barve z 17 col felgem....zelo dober avto za pogledat...... pač za razmislek.

Če pa si odločen za Audi, pa vedi, da gre za 10 let star avto, kjer se tudi pokaže kakšna obraba, so pa 1.9 tdi so super motor.

Uspešen nakup

p.s. koliko km delaš letno? Za manj kot 20k se ne kupuje dizla.
Freude am Fahren

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics Sr mar 26, 2014 11:34 pm

Zdaj imam v "lasti" Clio bencinar. Žre okoli 7.5l/100km. Pač ja, neki sm hotel prišparat z dizlom. Najraje bi pa kar predelal na plin. Naredim reci-piši okoli 10k km letno. Ampak to z avtom od staršev. S svojim avtom bi rad šel dol v dalmacijo, Češka, Avstrija in tako dalje. Malce naokoli.Tam se nabere kilometrov.

Lastnik je drugi zadnja 4 leta. Evo dam kar link http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=8270568&show=1&avto=Audi%20A4

Saj, to me matra. Rad bi lep avto, ampak za kaj bolj solidnega pa ni denarja. Glede AMZSja pa seveda, pregled preden se kupi. Tistih 100€ se že reskira.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Če mar 27, 2014 12:06 am

Kakšen je motor v Cliotu? Za 7,5 l imaš samo mestno vožnjo ali pa ga kar lepo goniš. Sem ze imel nekaj Cliotov pa tudi Audija 1.9 pati povem, da je poraba tu tu nekje. S cliotom 1.4 3 komade v Beograd pa je bla poraba 6l 120kmh po AC.
Če boš dizla tiščal bo tut 7l, relacija pa cca 5,5 l z povprečno nogo.
Razlika 1l na 100 km pomeni na 10k samo dobrih 100 eur ! Z 1.9 tdi prides v drazji cestni sklad kot kak 1.6 motor, in imas porabo pokrito. ;)
Vse ti pišem zgolj v razmislek. Vsi gledajo samo porabo, to je še najmanjši strošek.... razlika v gumah je 100 in več eur, registracija , kasko, cestni 300 in več eur.

p.s. zgleda da je audi iz uvoza. Servisna knjiga je? Če ni, potem je verjetno padla iz avta nekje v Munchnu.
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Če mar 27, 2014 10:30 am

Meni so vedno računi nekaj pomenili , servisne knjige pa čisto nič.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če mar 27, 2014 10:53 am

Če ti je glavni razlog za izbiro dizla "šparanje" in letno narediš manj kot nekih 15-18.000 km, potem ti resno svetujem, da gledaš tudi bencinarje. V tem cenovnem in velikostnem razredu je lažje dobit lepo ohranjenega benz. kot pa dizla. 1,8 in 2,0 bencinarji v A4 niso ne pretirano zmogljivi, ne pretirano ekonomični, kar se pa okvar tiče so pa zelo neproblematični. Če bi kupoval prvi avto s skromnim proračunom, bi mi to bilo najpomembneje.

Kilometrino, kjer do izraza pridejo obratovalni stroški avtomobila dobiš, če se vsak dan trajbaš v službo recimo CE-LJ. Takrat je ekonomičnost avtomobila ponavadi precej visoko na prioritetni lestvici. Če pa parkrat na leto greš na kakšen daljši izlet, pa je res vseeno. Razlika med dizlom in bencinarjem tudi če se pelješ do Moskve ali Madrida kvečjemu nekaj deset eur.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če mar 27, 2014 12:01 pm

Če imaš v roki 5 jurjev ali 5.500, kupi nekaj za 2-3 jurje, ne več. Absolutno bencinarja, pri tem na začetku morda ni pametno dosti več kot 1.6 motor oz. okoli 100 konjev, ker nimaš še nič bonusa za zavrovanje.

Pri 10.000 km letno nima prav nobenega smisla ubadati se z dizli, tudi ne s predelavo na plin (izjema le v primeru da naletiš na takega ki je že predelan, pa preverit če dejansko plinska napeljava dela brezhibno).

Glede tvoje želje po nemcih te sicer povsem razumem, vendar vedi, da so tudi kot rabljeni dragi, ker ima večina lastnikov čisto nerealne predstave glede vrednosti starih Volkswagnov, žal pa jim v tem sledijo tudi mnogi kupci. Za stare Audije, Benze in BMWje velja enako kot sem napisal za VW, le da so poleg tega pogosto še bolj zgonjeni in nevzdrževani kot VWji.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če mar 27, 2014 2:07 pm

OFF: Mat* se boš zasral s tem audijem :huh: sej mogoče pa boš imel srečo in bo delal še dolgo.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če mar 27, 2014 2:12 pm

Beri je napisal/-a:Meni so vedno računi nekaj pomenili , servisne knjige pa čisto nič.

off: Ker račun (poštempljan!) se pa ne da sprintat po potrebi a ne? :lol:

ON: o ceni ne bom razpravljal, ampak če vse napisano štima je to to. Ni pa Ojdi :mrgreen:
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=825 ... 01.9%20TDI

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Če mar 27, 2014 3:38 pm

peroRS je napisal/-a:
off: Ker račun (poštempljan!) se pa ne da sprintat po potrebi a ne? :lol:

Dečko, račun na katerem je spisek vseh del, točni datumi ime servisa, če komu rata to narediti to kar ti opisuješ , dej mi naslov, da si kupim par računov.
Bo šlo ?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če mar 27, 2014 3:49 pm

Dečko, ti nisi glih v stiku z realnostjo.
To se dela vsepovsod, v vseh panogah, pa se lahko pogovarjamo o avtih, mizah, zidarstvu, elektroniki ali pa hrani.

Boš rekel, da še nikoli videl, da ti je nekdo prodal eno stvar, napisal račun pa za drugo? Ali pa prodal za xx € na račun napisal pa yy €?
Poleg tega pa....a v ponarejeni servisni pa ni žiga (ime) firme, podpisa in opisa del? :lol:

Pa da ne bo kdo mislil, da to podpiram, a realnost je nažalost velikokrat taka.

bostjannn
Novinec

Kraj: preko razumnega

Napisal/-a bostjannn Če mar 27, 2014 4:06 pm

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=825 ... 01.9%20SDI

Če so ti poraba in stroški važni, a po drugi strani zanesljivost morda kaj takega.

Uporabniški avatar
Beri
Novinec

Napisal/-a Beri Če mar 27, 2014 4:12 pm

peroRS je napisal/-a:Dečko, ti nisi glih v stiku z realnostjo.
To se dela vsepovsod, v vseh panogah, pa se lahko pogovarjamo o avtih, mizah, zidarstvu, elektroniki ali pa hrani.

Boš rekel, da še nikoli videl, da ti je nekdo prodal eno stvar, napisal račun pa za drugo? Ali pa prodal za xx € na račun napisal pa yy €?
Poleg tega pa....a v ponarejeni servisni pa ni žiga (ime) firme, podpisa in opisa del? :lol:

Pa da ne bo kdo mislil, da to podpiram, a realnost je nažalost velikokrat taka.

Lej, če mi prodaš avto z računi, meni so računi merodajni.
Zakaj?
Če si delal veliki servis in si zraven avta dal račun za veliki servis in če je kaj narobe v roku starosti enega leta, tega računa, jaz z lahkoto grem uveljaviti reklamacijo.
Je kaj bolj jasno ?
Račun je obenem tudi garancija.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 18 gostov