Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

matobeli
Novinec

Nakup Mazda 6 (1.gen)

Napisal/-a matobeli Pe mar 28, 2014 1:33 pm

Zdravo, sem že na Mazda forumu spraševal ampak ni bilo nekaj odziva:

Iščem novi avto (oziroma Mazdo), gledal sem predvsem zadnje modele 323F, katere se dobi tudi še 2002,2003 letnikov.
Potem pa zasledim da Mazde 6 (1. generacija) niti niso več tako drage, oziroma da kakšna že paše v moj do 2k budget +- 1k.

Sedaj me pa zanima, predvsem glede Mazde 6 1. generacije:
-kako se obnesejo 1.8l motorji, ali rado kaj crkuje, dragi za vzdrževanje, visoka poraba (čez 8l, mešana)?
-kako se obnese 2.0l diesel motor (CD136 in CD120)?
-ali imajo probleme z rjo?
-ali crkuje elektornika oziroma dodatna oprema?
-ali crkuje in je draga za popravit varnostna oprema?
-kako velik in praktičen prtljažnik ima? (imam hobije ki zahtevajo nekoliko več opreme)
-ali ima ISOFIX?

Enako lahko malo pokomentira kdo za zadnje 323F modele (facelift)

Gledal sem npr.: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=821987....8it%20%20sport (ki je potolčena od toče, kar pomeni da se ne bom sekiral ker nimam garaže)

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=821027...dan%201.6i%20TE (83kkm??)
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=828850...3f%201.4i%2016v
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=747954...ODLI%C8EN%20U...
Bruum Bruum!

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Nakup Mazda 6 (1.gen)

Napisal/-a xxl Pe mar 28, 2014 6:25 pm

323 1.4i je imela teta,avto je nepremičnina,meni ne deluje masivno,to čutiš ko zapiraš vrata.Ni bilo problemov,ampak tudi dost km ni naredila,edino se je tesnilna guma na voznikovih strani rada snela,pa obloga volana se je zvijala pod pestmi ko si ga po moško prejel. :D
Mazdo 6 dizel,močnejšo verzijo,sem službeno vozil nekaj deset tisoč km.Dobro gre in potegne,bc kaže liter nižjo porabo,poraba sama,6-7 litrov,servisi dragi ko hudič.Ne spomnim se več kaj dosti,je že kar nekaj let od tega,naredili smo s službenimi avti 250-300k km pa menjali,mislim,da večjih okvar ni bilo.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe mar 28, 2014 8:05 pm

Sedaj me pa zanima, predvsem glede Mazde 6 1. generacije:
-kako se obnesejo 1.8l motorji, ali rado kaj crkuje, dragi za vzdrževanje, visoka poraba (čez 8l, mešana)?
-kako se obnese 2.0l diesel motor (CD136 in CD120)?
-ali imajo probleme z rjo?
-ali crkuje elektornika oziroma dodatna oprema?
-ali crkuje in je draga za popravit varnostna oprema?
-kako velik in praktičen prtljažnik ima? (imam hobije ki zahtevajo nekoliko več opreme)
-ali ima ISOFIX?

re:
- 1.8 je ob rednem servisu načelom neuničljiv motor in enake zgradbe sta še 2.0i in 2.3i, servis olje+kaki filter cca 70€, poraba pa odvisna od noge
- za ta denar pozabi na dizla k se boš OPEEEKEL
- rja je bila precejšen problem pri 1. generaciji. Po faceliftu tega načeloma več ni.
- elektronika pri teh ne crkuje oz. nima kaj
- varnostna oprema ne crkuje in vsega je precej na odpadih
- prtljašnik je velik in pri karavanki sploh
- ISOFIX ima!

Jaz imam 6ko spc FL 2006, 2.0i in nimam ene pripombe čez avto po malo več kot letu dni lastništva.
Poraba pa 7.2l/100km https://www.poraba.com/usage_view.php?carid=21531

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli Pe mar 28, 2014 11:06 pm

porabo sem gledal, na spiritmonitor, nekje okoli 8 se bo mogla gibat glede na moj tip vožnje, če bo vse OK seveda.

Dizla sem pa samo zato gledal ker jih je na avto.net malo morje, bencinarja 1.8 pa samo dva :lol:

rja je bil precejšen problem pri gen. 1... super, ravno gen 1. kupujem :D kakšen specifičen del ali pač vse? podvozje, zadnji koloteki, pragovi?
Bruum Bruum!

h4ck
Stalni uporabnik

Napisal/-a h4ck Pe mar 28, 2014 11:30 pm

Imamo doma M6 1.8i (2007 letnik) in je zdaj nekaj čez 200.000km. Avto je totalno neproblematičen, v 70.000km se še ni pokvarilo nič. Samo servisi na 15.000km in je to to.

Pa še to, naša je 2007 in ni nikjer videt da bi rjavela.

Lp
Zadnjič spremenil h4ck, dne So mar 29, 2014 12:48 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 So mar 29, 2014 12:25 am

Žal je dejstvo, da so te Mazde precej rjavele, najbolj na udaru so zadnje obrobe (zadnji blatniki), pragovi, podvozje je lahko ali pa tudi ne, vse je odvisno od primera do primera. Lahko je tudi rja na prednjih blatnikih, spodnji robi vrat, zgolj izjemoma pokrov motorja in prtljage. Mazda je to napako hitro ugotovila, (no ja, lastniki ) ogromno delov so zamenjali pod garancijo, menjali zadnje robove itd....
Najbolj na udaru so bili letniki do 2003, od tu naprej jih je manj, ampak spet ne morem rečit, da jih ni. Od facelift naprej je zadeva OK.

Dobra stvar je, da pri nakupu avta, rjo najbolj preprosto opaziš. Tukaj je dobrodošla servisna oz. VIN, da se preveri, če so že pozamenjali dele in sanirali rjo na servisu. Dobro je imeti s seboj ličarja, ki bo takoj videl, če je bilo kaj barvano, prikrito itd....
So pa ti motorji neuničljivi, redni servis in to je v glavnem to. Če bi ga ne bi Mazda mimo pihnala s tem plehom, bi....

Uspešen nakup
Freude am Fahren

mropc
Stalni uporabnik

Napisal/-a mropc So mar 29, 2014 1:03 am

Imamo doma 2003 letnik 120hp dizl karavan. Okvar nobenih,prtlažnik dovolj velik.poraba 6-7litrov(70%relacije ostalo mesto) avto ima seriski vebasto(pač čudn zvok ko lavfa...) servisi so pa kar dragi če se ne znajdeš.Rjavijo zadnje obrobe(v večini primerov je bilo use rihtano pod garancijo) in most... Avto vredn nakupa(če kupuješ dizla probaj dobit katerega z že opravljenim glavnim servisom ker so cene nekaterih delov drage(rolice imajo ceno da samo :? narediš

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So mar 29, 2014 2:32 am

mropc je napisal/-a:Imamo doma 2003 letnik 120hp dizl karavan. Okvar nobenih,prtlažnik dovolj velik.poraba 6-7litrov(70%relacije ostalo mesto) avto ima seriski vebasto(pač čudn zvok ko lavfa...) servisi so pa kar dragi če se ne znajdeš.Rjavijo zadnje obrobe(v večini primerov je bilo use rihtano pod garancijo) in most... Avto vredn nakupa(če kupuješ dizla probaj dobit katerega z že opravljenim glavnim servisom ker so cene nekaterih delov drage(rolice imajo ceno da samo :? narediš

No,te se še kar dobro spomnim,sem podobno napisal,edino rje ni bilo za videt,ker avte itak nismo imeli niti 3 leta v uporabi. :)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli So mar 29, 2014 9:36 pm

Danes sem šel gledat Mazdo, vse deluje OK, raj na podvozju ni kritična, jo je pa več na pragovih (če so pragovi tisto pod vrati kjer z dvigalko dvigamo avto). Pa pri sprednjih gumah jo je nekaj, sploh na voznikovi strani je nekaj cvetoča.

Zadnji del in prtljažna vrata so brez.

Kilometri so zgleda realni, večina jih je potrjenih na uradnem servisu, zadnja 3 leta pa malo mešano. Oziroma zadnjega servisa še ni, bi ga moral narest sam.

Zdej pa vprašanje za 100 točk, ali bo funkcionalnost avta zaradi te rje kaj trpela ali je bolj estetskega značaja? Se jo da kaj sanirati ali se ne splača na tako starem avtu v tem cenovnem rangu? Imel bi ga recimo max 4. leta, da se počasi našpara za kaj novega.

Pa še dve stvari:
- v leru se ji malo nižje spustijo obrati kot bi mogli in kdaj malo cukne pri nižjih obratih, je to relativno normalno ali je povod za kaj kritičnega?
- ima ta motor 1.8L bencin KETNO?
Bruum Bruum!

h4ck
Stalni uporabnik

Napisal/-a h4ck So mar 29, 2014 10:52 pm

Kar se rje tiče nevem povedat, blatniki pa take zadeve so estetika.. za prage ostalo pa naj povedo ostali.

Motor ima ketno, tako da si miren :D

matobeli
Novinec

Napisal/-a matobeli Ne mar 30, 2014 12:23 am

h4ck je napisal/-a:Motor ima ketno, tako da si miren :D

Sem se čist en mejčkn neumno počutil ker v servisni knižici v 170 vpisanih kkm ni bilo niti enkrat vpisano "menjava zobatega jermena". Prov mi je, lahko bi se vsaj toliko pozanimal o avtu :roll: (To me že skoraj klasificira kot pleh pič*ko -najprej prečekiral ves pleh, o mašini pa samo to da ima vodo in olje)

Ima pa en drugi jermen (ki je bil kakšnih 10kkm nazaj menjan), vodna pumpa, klima?
Bruum Bruum!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov