Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Ford Fiesta 1.0 ecoboost (100 KM) oz. avto do 11k €

Napisal/-a Polo78 Če apr 17, 2014 11:12 am

Torej, mama kupuje nov avto, ranga Fiesta/Mazda2/P208..., kot možno alternativo pa gledamo tudi rang mini enoprostorcev (Jazz/Note/Venga...). Opravili smo že nekaj testnih voženj in zaenkrat nas je najbolj navdušila Fiesta z 1.0 ecoboost motorjem (100 KM verzija). Solidno opremljena (oprema Trend + neke malenkosti) s takim motorjem in 5 vrati pride okroglih 11k €, to je pa tudi vsota, ki jo je pripravljena dat. Mogoče je Fiesta v rahli prednosti tudi zato, ker jo ima tudi sedaj (10 let) in je navajena na samo znamko, servis itd.

In sedaj bistveno vprašanje: Kako se obnesejo ti novi 1.0 ecoboost motorji? Vsakršne informacije, izkušnje ali zgolj podani linki glede zanesljivosti oz. morebitnih problemov so dobrodošli.

Odprti smo še za kak drug predlog, upošteva pa naj se zgoraj naveden budžet, avtomobilski razred ter to, da se gleda bencinarje do največ 100 KM. Recimo, všeč ji je bila tudi Honda Jazz, kjer se sedi malenkost višje in kjer je boljša preglednost a jo je hkrati zmotila slabša zvočna izolacija kabine ter še par malenkosti. Nismo pa recimo še sprobal Mazde 2, P 208, Clia,... Predvsem Mazda 2 se ji je dopadla tako zunaj kot znotraj, oprema ni da ni (Takumi II), cena pod 11k €, edino motor 1.3 (75km) bo napram fordovemu sigurno slabši - predvidoma bomo šli na testno vožnjo enkrat drug teden. Po drugi strani pa gre zopet za preizkušen agregat, ki bo delal in delal, za kar sem pri teh novodobnih turbo "mlinčkih" včasih malo skeptičen,... :?
Antiznačkar po prepričanju

jordan
Novinec

Re: Ford Fiesta 1.0 ecoboost (100 KM) oz. avto do 11k €

Napisal/-a jordan Če apr 17, 2014 11:44 am

Tudi sanja se mi ne, kako je s temi sodobnimi mlinčki. Bova čez 5 let in več oba videla in vedela :lol: Ključna je edino zanesljivost in trpežnost, poraba je itak na papirju.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če apr 17, 2014 11:56 am

Če ti ni biti testni zajček potem lahko tudi pri Fiesti gledaš 1.25 motor za 1.100 EUR manj.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če apr 17, 2014 1:17 pm

Če bi zase kupoval bi sigurno raje vzel 1.25 oz še raje 1.4 z 96 konji kot 1.0 ker ta motor je lahko veliko bolj problematičen od že preverjenih, zato bi se raje odločil za preverjen motor
Lp

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe apr 18, 2014 8:11 am

Kar se porabe tiče, nas je na testu motor 1.0 ecoboost pozitivno presenetil. Ob dinamični vožnji ter kombinaciji mesto/relacija/AC, je bila poraba po BC 5,8 litra. Manj je porabil samo Nissan Note (5,6 l) ampak tisti motor (1.2 80 km) je bolj kot ne žalost. Mi je pa tu ena stvar zanimiva: Oba motorja sta 3-valjnika, ampak zvok je precej drugačen. Note je glasnejši, zvok bi opisal bolj kot ropotanje, ki bolj ko pritiskaš, bolj ropota, gre pa nikamor. V Fiesti na drugi strani je zvok bolj zamolkel, spominja pa na 6-valjnike, skupaj s pospeški ti zleze pod kožo. :D Mi je pa še ena stvar všeč pri tem motorju: Prestavna razmerja oz. 5. prestava, ki je precej dolga tako, da je pri 130 km/h natanko 3.000 obratov. Ostali testirani avti so imeli precej višje obrate, Jazz npr. je na 3.000 obratih že pri 100 km/h.

Ja, saj sem tudi sam razmišljal v smeri predvsem 1.25 motorja, ampak kaj pa vem... Je preizkušen motor in vse, ampak osnova je že precej v letih, tam iz sredine 90-tih. Iz izkušenj sodelavca pa tudi vem, da motor kljub vsemu ni brez napak... 1.4 je potem že precej bolj žejen, razlika v ceni pa tudi ni več tako velika. Ostane še 1.0 (80km), ki je v osnovi enak motor, le brez turba, torej smo praktično na istem (menim, da turbina predstavlja še najmanjši problem). Ne vem ampak glede na to, da je motor sedaj zunaj že 2 leti, bi se moralo slišat o kakih večjih problemih, če bi ti bili (kot npr. pri 1.2 TSI) ali ne? Na hitro sem prečesal fordov forum in nisem zasledil, da bi jih kdo imel...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Pe apr 18, 2014 8:42 am

Na tale tvoj post je videt, da si se že odločil za 1.0 ;)

Zasnova motorja je res da je lahko starejša, ampak elektronika in določeni sklopi so pa sigurno posodobljeni z novejšim in skupno gledano ni isti kot starejši

ps.: tudi če recimo 1.4 pije več in imaš z njemu manj stroškov je lahko končna cena še zmeraj v prid 1.4 ;)

ps1.: stara kmečka logika, več kot imaš stvari večja je možnost, da gre kaj po zlu
Lp

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe apr 18, 2014 8:52 am

Polo78 je napisal/-a:Manj je porabil samo Nissan Note (5,6 l) ampak tisti motor (1.2 80 km) je bolj kot ne žalost. Mi je pa tu ena stvar zanimiva: Oba motorja sta 3-valjnika, ampak zvok je precej drugačen. Note je glasnejši, zvok bi opisal bolj kot ropotanje, ki bolj ko pritiskaš, bolj ropota, gre pa nikamor. V Fiesti na drugi strani je zvok bolj zamolkel, spominja pa na 6-valjnike

Tukaj je verjetno razlika ne le v samem motorju, temveč tudi v zvočni izolaciji motornega prostora in potniške kabine.

"bolj ko pritiskaš, bolj ropota, gre pa nikamor" - tako bi jaz opisal tudi svoje izkušnje z azijskimi bencinskimi mlinčki (ki so sicer dokaj omejene). Edini azijski motor, ki me je vsaj nekoliko navdušil, je bil 1.4 turbodizel v Yarisu prejšnje generacije, ki sem ga pred časom vozil par dni kot nadomestni avto, čeprav je bil avto v celoti bolj kanta, ampak ker je bil majhen in lahek, si ga s tistim motorjem res lahko fino gnal :)
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Pe apr 18, 2014 9:08 am

Prevec komplicirate-to ni vec nova tehnologija, ampak so zdaj mali turbomotorji ze toliko casa zunaj, da so se pokazale ze tezave in so s strani proizvajalcev odpravljene. Sestricna ima npr. prvega renojevega 1,2 tce v cliotu, ki naj bi tudi imel svoje muhe, pa v 5-ih letih brez vsakrsne tezave. Sam bi brez vecjega razmisleka vzel ecoboost.

cre79
Nov uporabnik

Napisal/-a cre79 Pe apr 18, 2014 12:06 pm

Poglej še veliko znižane chevrolete
aveo http://bit.ly/1pfShNi
cruze? http://bit.ly/QsUVj6

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe apr 18, 2014 12:27 pm

Nedolgo nazaj sem vozil Fiesto s taistim ecoboost motorjem in bil izjemno prijetno presenečen nad odzivnim in nič kaj podhranjenim trivaljnikom (in resda ima tudi zvok drugačnejši od ostalih primerljivih trivaljnikov, ki spominjajo na kosilnico =P ). Sam bi definitivno izbral omenjeno motorizacijo, ki trenutno deluje med najbolj prepričljivimi (podobnega ranga) v tem razredu. Primerjalno z že omenjenim Note-om z 1.2 motorjem, kateremu predstavlja težavo že malce daljši avtocestni klanec, pa deluje Fiesta že kot mali hot-hatch :mrgreen: - in je hkrati tudi neprimerno bolj vozna (volanski mehanizem, podvozje).

Glede potencialnih napak pri 1.0 ecoboost (ki ima btw. tudi titulo najboljšega motorja v tem rangu, leta 2012 in 2013) pa žal nimam podatkov - morda se splača dokupiti kakšno dodatno leto podaljšanega jamstva (285 € za 2 leti pri Fiesti: http://ford.summitavto.si/Fordove_garancije/).
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe apr 18, 2014 1:55 pm

Polo78 je napisal/-a:skupaj s pospeški ti zleze pod kožo. :D Mi je pa še ena stvar všeč pri tem motorju...

TSI-ja bi moral še sprovat, s petimi konji več kot fiesta ima za 1.5 sekund bojši pospešek do 100 km/h. Ampak če imaš predsodke do nemcev in gledaš večinoma japonska čimbolj_zastarela_neudobna vozila...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe apr 18, 2014 3:20 pm

Blinder je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:skupaj s pospeški ti zleze pod kožo. :D Mi je pa še ena stvar všeč pri tem motorju...

TSI-ja bi moral še sprovat, s petimi konji več kot fiesta ima za 1.5 sekund bojši pospešek do 100 km/h. Ampak če imaš predsodke do nemcev in gledaš večinoma japonska čimbolj_zastarela_neudobna vozila...

Hehehe, pa smo spet tam. :mrgreen:

Osebno bi se za tvojo mamo raje odločil za N/A bencinarja. Ker je to tvoja mama in mislim, da ni neke velike potrebe po turbo puhalih in dodatnem navoru. Ne preveč sodit po sebi. =P Razen, če rada hitro vozi in veliko prehiteva...

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe apr 18, 2014 5:11 pm

Verjetno gleda, da ga bi še sam kdaj vozil :-P :-P :-P
Kaj pa Rio 1.2 85KM?

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Pe apr 18, 2014 6:18 pm

Če vozne zmogljivosti niso pomembne pa je na voljo polo 1.0 N/A 75 hp.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe apr 18, 2014 8:59 pm

Blinder je napisal/-a:

Od kdaj je pa fiesta japonc? Od kdaj je fiesta zastarela, od kdaj je fiesta neudobna? Kreteni zarukani vagovski ne vidite dlje od VW in derivatov.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Pe apr 18, 2014 9:59 pm

Gleda honde, mazde, mogoče kio, mogoče še kaj evropskega, vw pa noče, ker se boji tsi motorjev. Saj tudi fiestinega 1.0 se boji.

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 So apr 19, 2014 4:05 am

Mislim, da če je mama pripravljena sklepati kompromise, da se najde zelo veliko modelov, ki bi ji ustrezalo. Res pa je da je navajena na znamko in staega konja težko spremeniš ( nič slabega nisem z tem mislil, da ne bo pomote ) ;) tako, da bo verjetno ostala kar na fordu. Mogoče resno poglejte po različici brez turba, da mami ne bo potrebno paziti kako prižiga, speljuje in ugaša avto. Ne vem no samo moj predog. Če pa lahko dodam pa je zame tole boljše in tudi mama verjetno ni več trideset stara.... lažje vstopanje, izstopanje.... višji in preglednejši avto.......
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=833 ... nta%20Look
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=809 ... 20-%20GR... pač nekaj v tem smislu.

lp

p.s. pa uspešen nakup

dennisCe
Novinec

Napisal/-a dennisCe So apr 19, 2014 8:27 am

Vidim, da pišete /še posebej zadnji uporabnik/ o novem nissanu note. Mogoče je res kvaliteten avtek ampak lepo vas prosim.. poglejte v živo notranjost avta in vas bo minilo do življenja-dobesedno! Moj prvi fiat bravo, l. 96 ni imel tako slabe armature oz. plastike v notranjosti kot jo ima Note. Na testni vožnji skoraj nisem mogel verjeti temu, da lahko ima popolnoma nov model takšno plastiko... Notranje ročice za odpiranje vrat so iz nekega kitajskega materiala, misliš, da ti bodo ostale v rokah, armaturna plošča je iz plastike in to SVETLEČE :roll: :lol: poleg tega se praske takoj poznajo. Res si ne znam predstavljati ko bo avto star 5 let kakšna bo notranjost... pa še to: V nekaj temah sem opazil, da nekateri pravijo da ima opel corsa slabo notranjost? Kvaliteta plastike novega Nota je na ravni Corse B.

lp

dennisCe
Novinec

Napisal/-a dennisCe So apr 19, 2014 8:40 am

dennisCe je napisal/-a:Vidim, da pišete /še posebej zadnji uporabnik/ o novem nissanu note. Mogoče je res kvaliteten avtek ampak lepo vas prosim.. poglejte v živo notranjost avta in vas bo minilo do življenja-dobesedno! Moj prvi fiat bravo, l. 96 ni imel tako slabe armature oz. plastike v notranjosti kot jo ima Note. Na testni vožnji skoraj nisem mogel verjeti temu, da lahko ima popolnoma nov model takšno plastiko... Notranje ročice za odpiranje vrat so iz nekega kitajskega materiala, misliš, da ti bodo ostale v rokah, armaturna plošča je iz plastike in to SVETLEČE :roll: :lol: poleg tega se praske takoj poznajo. Res si ne znam predstavljati ko bo avto star 5 let kakšna bo notranjost... pa še to: V nekaj temah sem opazil, da nekateri pravijo da ima opel corsa slabo notranjost? Kvaliteta plastike novega Nota je na ravni Corse B.

lp

da ne bo pomote.. tudi sam sem se res navdušil nad tem avtom, sploh zato, ker dobiš za 12.500 res veliko opreme (kamero 360 itd itd) ampak kot sem rekel...

tvoji mami absolutno priporočam kaj takega:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=811 ... 01.4%2016V

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=497 ... ODNO%20F...

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=745 ... SKO%20GR...

ali pa tale fiesta s tole opremo je res best buy: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=695 ... 600%20EU...

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul So apr 19, 2014 9:11 am

dennisCe je napisal/-a:
dennisCe je napisal/-a:Vidim, da pišete /še posebej zadnji uporabnik/ o novem nissanu note. Mogoče je res kvaliteten avtek ampak lepo vas prosim.. poglejte v živo notranjost avta in vas bo minilo do življenja-dobesedno! Moj prvi fiat bravo, l. 96 ni imel tako slabe armature oz. plastike v notranjosti kot jo ima Note. Na testni vožnji skoraj nisem mogel verjeti temu, da lahko ima popolnoma nov model takšno plastiko... Notranje ročice za odpiranje vrat so iz nekega kitajskega materiala, misliš, da ti bodo ostale v rokah, armaturna plošča je iz plastike in to SVETLEČE :roll: :lol: poleg tega se praske takoj poznajo. Res si ne znam predstavljati ko bo avto star 5 let kakšna bo notranjost... pa še to: V nekaj temah sem opazil, da nekateri pravijo da ima opel corsa slabo notranjost? Kvaliteta plastike novega Nota je na ravni Corse B.

lp

da ne bo pomote.. tudi sam sem se res navdušil nad tem avtom, sploh zato, ker dobiš za 12.500 res veliko opreme (kamero 360 itd itd) ampak kot sem rekel...

tvoji mami absolutno priporočam kaj takega:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=811 ... 01.4%2016V

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=497 ... ODNO%20F...

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=745 ... SKO%20GR...

ali pa tale fiesta s tole opremo je res best buy: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=695 ... 600%20EU...

Jaz sem vozil corso (nadomestnega) in je notri res katastrofa, za moj okus!
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov