Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

border_
Novinec

Nakup novega avtomobila 4x4

Napisal/-a border_ To maj 27, 2014 10:30 am

Pozdrav!

Da vidim, kakšen imate pogled. Cene med 20.000 eur in 30.000 eur. Lahko je karavan, SUV ali ... samo da je dizel, do 150KM in 4x4 pogon. Zanesljiv z čim manj težavami. :-) POZOR: pa 4x4 kolesni pogon mora biti v pravem pomenu besede. Ko sem gledal teste drugih nenavedenih avtomobilov, so testi pokazali slab 4x4 pogon. Vem, da sta najboljša 4x4 Subaru in BMW.

Naši modeli, ki jih imam v glavi:
- BMW x1 xDrive 1.8d (cca.140KM)
- Ford Kuga 2.0tdci 4WD (cca.140KM)
- Honda CR-V 4WD 2.2i DTEC Elegance (cca.150KM)
- Hyundai ix35 2.0 CRDi 4WD (cca. 136KM)
- Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4motion (cca. 140KM)
- Volkswagen Passat Alltrack 4motion 2.0 TDI (cca. 140)

Kaj bi kupili vi oz. a predlagate kaj drugega?

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Re: Nakup novega avtomobila 4x4

Napisal/-a TOYOTA To maj 27, 2014 10:49 am

napisal si da bi imel pravi 4x4, potem pa našteješ avte kateri tega nimajo; premisli o subaru legcy, pa še to ne vsi, in pa audi, pa še to ne vsi...bmw je povprečen....večina avtov, ki si jih omenil imajo hladex oz. razne visko sklopke, da šele pri izgubi podlage na sprednjih kolesih preko sklopke doda moč na zadnja kolesa...to pa ni pravi 4x4 :D
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan To maj 27, 2014 11:12 am

dacia duster ltd + ukrajinka

drugače pa audi a4, ki ima torsen diferencial

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 To maj 27, 2014 12:24 pm

Mogoče nov nissan qashaqai 1.6 4wd, samo malo me moti ko je samo 1.6 kubitura.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron To maj 27, 2014 1:28 pm

Slab pogon nima nobeden izmed naštetih (mogoče je še najslabša na tem področju Honda, čeprav je menda pri novem CRV pogon boljši)... to niso terenci v pravem pomenu besede, tako da takšen "haldex" povsem zadošča za blato, travo in sneg!

Če pa rabiš avto za ekstreme, potem pa ne gledaš pravih vozil!

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr maj 28, 2014 8:56 am

Ne potrebujemo hard terenca in ne potrebujemo stalen 4wd pogon.

4x4 (4wd) se reče vsem vozilom, ki imajo možen pogon na vsa štiri kolesa. Kako pa ta 4wd deluje pa je druga zgodba. Ko sem pregledoval teste ima najslabši 4wd AUDI (o tem je bilo že tudi dosti pisanega na raznih forumih, YouTube testi). Zelo dobrega pa Subaru, Mercedes in BMW, slednji je večkrat zmagal na testih.

Sedaj imamo enega 4motiona Golfa in smo zelo zadovoljni pozimi. Vzdrževanje pa tudi ni tako drago. Poraba na kratke med 7.5 in 8.0litri, na dolge lepa vožnja pa nekje 6.5litra/100km. Imamo še enega golfa, brez 4wd, poraba 5litrov/100km. Torej poraba vsaj za 1.5litra večja.

Honda, ki je omenjena zgoraj stane nekje 28.000 eur, je lepa, a sem zasledil informacijo zlo slab 4wd pogon. Kako je z novimi ne vem. Zato malo sprašujem.

Za BMW in VW vem kakšen je 4wd pogon, ne vem pa kako se obneseta Hyundai in Ford? Malo navijamo zaradi cene na Hyundaja x35 4wd? A smo zmedeni ker tehnologije in avtomobila ne poznamo.

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s Sr maj 28, 2014 9:07 am

border_ je napisal/-a:4x4 (4wd) se reče vsem vozilom, ki imajo možen pogon na vsa štiri kolesa. Kako pa ta 4wd deluje pa je druga zgodba. Ko sem pregledoval teste ima najslabši 4wd AUDI (o tem je bilo že tudi dosti pisanega na raznih forumih, YouTube testi). Zelo dobrega pa Subaru, Mercedes in BMW, slednji je večkrat zmagal na testih.
Sedaj imamo enega 4motiona Golfa in smo zelo zadovoljni pozimi....

Ne vem kakšne teste ti prebiraš, ampak Audi ima stalni štirikolesni pogon (torsen), medtem ko ima tvoj golf haldex sklopko, ki se vklopi ob zdrsu sprednjih koles. In ja v vsakem primeru je Audijev pogon boljši od haldexa, kar pomeni, da je boljši od vseh navedenih na tvojem seznamu, razen recimo BMW-jevega.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr maj 28, 2014 9:12 am

Sam sem bil pred kratkim pred nakupom SUV, sicer zame ni bil pogoj AWD temvec zanesljivost in prostornost. Po vseh testnih voznjah in prebiranju forumov, testov ipd. sem se odlocil za Hondo CR-V.

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr maj 28, 2014 11:15 am

4wd.... nocem biti pameten povem kaj sem videl.... testirali so Mercedes, BMW in Audi... in iz leda sta brez tezav samodejo odpeljala MB in BMW.... medtem ko Audija so morali potisniti z rokami. :-) Quatro ni vec to kar je bil.

Honda CR-V.... lepa... in vse.... samo skrbi me za 4wd.... ce je resnicen ta slab glas nad 4wd. :-(

:idea: Cakam, na komenatrje Forda in Hyundaja.... ;-)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr maj 28, 2014 12:06 pm

Iskreno rečeno imajo vsi sodobni suv-ji povsem zadovoljive štirikolesne pogone za povprečnega uporabnika ;) Predvidevam, da se avto ne bo uporabljal pri kakšnem offroad-anju, zatorej bo vsak povsem dovolj zmogljiv pri vsakodnevnem premagovanju cestnih tegob. Le zavedati se je potrebno, da tudi še tako sofisticiran pogon ne pomaga ob slabi obutvi avtomobila ;)

Ford ima pri zadnji generaciji Kuge takisto haldex (suho) sklopko, ki v praksi deluje dokaj hitro in nezapoznelo. Izkaže se tudi s sistemom dinamičnega nadzora v ovinkih, pri čemer je tudi na spolzki podlagi avto bistveno kasneje podkrmarjen (po domače, da bi silil nos iz ovinka). Kuga me je navdušila z izvrstno vodljivostjo, ki je med boljšo v razredu ter dokaj uravnoteženim podvozjem (ki pa zna biti na trenutke tudi malce pretrdo).
Primerjalno s Hyundajem je Kuga na cesti bolj suverena, čeravno sentudi IX35 ne izkaže za slabega sopotnika. Le volanski mehanizem bi lahko bil za odtenek kokunikativnejši. Njegov TOD sistem je sicer drugačnejši od koncernskega v Sportage-u, ki ga je razvila Magna, a je v praksi povsem zadovoljiv (za "najhujše" razmere se lahkomzaklene pogon v razmerju 50 vs. 50). Vendarle pa je sistem svetlobna leta daleč od tistih v Tusconu ali pa Terracanu ali pa Sorentu, kjer je bila opazna zakasnitev vklopa zadnjega para koles, kar se je lahko izkazalo za kritično v kakšnem večjem snežnem zametu. Sam pri Hyundaju ne bi svetoval avtomatskega menjalnika, pa ne zaradi delovanja le tega, temveč zaradi pretirane porabe! V pomoč na klancih bo sistem HDC.

Nazadnje bi gledal še na novega RAV-a, ki deluje zelo korektno ter nenazadnje, kljub "čudni" obliki še novega Suzukija S Cross, ki me je zelo pozitivno presenetil med vožnjo - njegova hiba je le dokaj majhna oddaljenost od tal!

Btw, nekaj je bilo govora o Audijevem Quattru, pri katerem se zopet mešajo pojmi - modeli s prečno postavitvijo motorja imajo haldex, z vzdolžno postavitvijo Torsen (kot vsi v VW koncernu), model Q7 pa celo Borg Warnerjev sistem. In nenazadnje, YT filmčki prikažejo marsikaj, v realnosti pa je lahko slika bistveno drugačnejša (sam sem se nedolgo nazaj po terenskem poligonu preganjal z inštruktorjem z novim RAV-om, kjer bi 99 odstotkov kupcev že bolelo srce, pa je mali hudič kar rinil in rinil) ;)
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Sr maj 28, 2014 12:09 pm

Ce se potrebuje 4wd za nek hud teren potem vsi tile nasteti odpadejo. Drugace pabza normalno voznjo so vsi povsem zadovoljivi.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Sr maj 28, 2014 12:51 pm

roko na srce bodo vsi tej našteti opravili 99,96% potrebe povprečnega slo voznika. vsak bo pozimi s povprečnimi gumami zlahka prišel v konkreten klanec, za kar se večna sploh odloča o mehkem 4x4..
za X1 ti lahko iz prve roke povem, da poteka trenutno akcija (akcija JOY) za nove avte z res precej popusta- do 8000. za slabih 30keu lahko dobiš konkretno opremljeno X1 z BMW Service Inclusive - 5 let ali 100.000 km. ker je avto obešen na podvozje trojke in ima kar nekaj kil, pa priporočam mogoče malenkost močnejši dizel. ostalih ne bom komentiral. kar se pa pogona tiče imaš pa na youtube ogromno primerjav, čeprav spet kdo bi jim verjel, če ne povejo kakšne so gume, ko jih primerjajo..

hyundai IX35 je res da lahko tudi skoraj 6000-10000eu cenejši ampak že po tehničnih podatkih se vidi, da 135 konjski dizel zelo zaostaja za 143 v x1. tako po pospeških, kot porabi. o voznih lastnostih pa se sam prepričaj

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Sr maj 28, 2014 2:45 pm

hp6715s je napisal/-a:
border_ je napisal/-a:4x4 (4wd) se reče vsem vozilom, ki imajo možen pogon na vsa štiri kolesa. Kako pa ta 4wd deluje pa je druga zgodba. Ko sem pregledoval teste ima najslabši 4wd AUDI (o tem je bilo že tudi dosti pisanega na raznih forumih, YouTube testi). Zelo dobrega pa Subaru, Mercedes in BMW, slednji je večkrat zmagal na testih.
Sedaj imamo enega 4motiona Golfa in smo zelo zadovoljni pozimi....

Ne vem kakšne teste ti prebiraš, ampak Audi ima stalni štirikolesni pogon (torsen), medtem ko ima tvoj golf haldex sklopko, ki se vklopi ob zdrsu sprednjih koles. In ja v vsakem primeru je Audijev pogon boljši od haldexa, kar pomeni, da je boljši od vseh navedenih na tvojem seznamu, razen recimo BMW-jevega.

4motion (haldex) novejših generacij, se "vklopi" pri vsakem speljevanju in pospeševanju, ne glede na zdrs prednjih koles

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Sr maj 28, 2014 4:19 pm

border....napisal si , da rabiš 4x4 v pravem pomenu besede...in ti avti nimajo pogona v pravem pomenu besede, kaj si ti na YT gledal nima veze; najboljša pogona sta od Subaruja in Audija, mogoče je Mb res boljši od Bmwja...odvisno, ali pa sta na enaki ravni....so ti predhodniki lepo razložili, iz izkušenj pa ti povem, imamo rav4, subaruja , audija in bmwja, in je najslabši bmw, potem rav 4, potem audi in potem subaru , je pa res da na x5 njegov 4wd trpi predvsem zaradi širine pnevmatik in teže avta....če hočeš normalen SUV, so pa dobri vsi od naštetih, le ix35 se mi zdi podhranjen, preveč porabi in preveč mehko je nastavljen....(službeno vozilo), vsi moji omenjeni avtomobli pa z lahkoto premagujejo 15 cm snega na cesti....
In USA you drive car.
In Japan car BREAKS you.

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr maj 28, 2014 4:56 pm

https://www.youtube.com/watch?v=Z_t2uDRpswo

Takih videov, ko morajo na roke premakniti audija je na netu precej.

-----------------------------------

Mogoče se res nisem prav izrazil, da želim 4x4 v pravem pomenu besede, želel sem samo, da želim 4x4 v SUVju, ki bo najbolje deloval oz. da ne bo zamika samodejnega vklopa, kot je bilo to pri starih Hyundajih ipd ipd... upam, da smo sedaj razčistili moj 4x4. oops

nalcoq4
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana - Bežigrad

Napisal/-a nalcoq4 Sr maj 28, 2014 5:07 pm

Če želiš najbolj zanesljiv avto z najboljšim 4 kolesnim pogonom je SUBARU daleč na 1 mestu :)

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr maj 28, 2014 5:14 pm

Lep prikaz kako spodleti nekaterim.... tudi VWju...
https://www.youtube.com/watch?v=ooQRxlC ... 6445472D22

Čehi imajo tudi nekaj... 2del:
https://www.youtube.com/watch?v=FzoSG0TJF2M

Tudi hyundadi x35 zmore... nisem pa vedel, da je Korejc izdelan menda na češkem?
https://www.youtube.com/watch?v=EJ1_Aiafsec

Obstaja pa tudi takšen 4x4:
Slika

border_
Novinec

Napisal/-a border_ Sr maj 28, 2014 5:15 pm

nalcoq4 je napisal/-a:Če želiš najbolj zanesljiv avto z najboljšim 4 kolesnim pogonom je SUBARU daleč na 1 mestu :)

Res je.... samo ni v izboru... :-) Mislim pa, da je tudi cena nvega preko 30.000 eur.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr maj 28, 2014 5:24 pm

TOYOTA je napisal/-a:napisal si da bi imel pravi 4x4, potem pa našteješ avte kateri tega nimajo; premisli o subaru legcy, pa še to ne vsi,...

Tole pa mene zanima. Kateri subaru legacy pa nima pravega stalnega 4x4 pogona?

Od leta 1989 naprej, ko je bil 2wd s priklopljivim 4x4 pogonom, so vsi 4x4 legacy-ji s pravim pogonom.

Border, če bi rad malo višji avto (da višje sediš), potem subaru forester ali toyota rav4, od nizkih avtov (karavani) pa recimo subaru legacy, mogoče še bolj kot legacy, subaru XV, ki je pomoje najbolj povišan avto od vseh 4x4 osebnih avtomobilov - je nek crossover z 22cm oddaljenostjo od tal (za primerjavo - suzuki vitara (terenec) je 21cm od tal, rav4 tudi in prav tako forester.)

Meni osebno je XV odličen avto. Samo zaenkrat je še malo predrag (začetna cena je 19.900 evrov, jaz pa za avto iznad 1500 evrov ne dam (zato pa vozim 16 let starega subaruja, ker me vedno domov pripelje)). Čez par let, ko bodo rabljeni že po normalnih cenah, si ga bom pa kupil, to je pa sigurno.

Kar se pa pogona tiče, so pa v tem avtu združili najboljše sklope vseh subarujev, zato je to en izmed avtomobilov z najboljšim pogonom. Motor pa mislim da ima že ketno, tako da veliki servisi z jermenom odpadejo.

Slika

border_ je napisal/-a:
nalcoq4 je napisal/-a:Če želiš najbolj zanesljiv avto z najboljšim 4 kolesnim pogonom je SUBARU daleč na 1 mestu :)

Res je.... samo ni v izboru... :-) Mislim pa, da je tudi cena nvega preko 30.000 eur.

Subaruji se začnejo nekje pri 15.900 (impreza 1.6), pa vse do nekih 55.000 evrov, kot stane WRX STI.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Sr maj 28, 2014 5:46 pm

nebivedu, to sem napisal zato, ker mi je nek znanec rekel da so mu na legacyu H6 menjali visko sklopko, to pa zame ni pravi 4x4, ne poznam pa toliko legacyev, da bi vedel kako imajo speljane pogone, je pa res, da na moji stijki pogon vsekakor presega "povpraševanje" :D , če veš kaj mislim...zato je Subaru res NO.1 :D
...mal sem zabluzil zdejle, ko sem prebral kar sem napisal...imaš prav nebivedu oops
In USA you drive car.
In Japan car BREAKS you.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 20 gostov