Pozdravljeni,
govoril sem z gospo xx glede nakupa rapida sb in mi je zatrdila da je razlike 4000 eur med »istim« golfom 7 in rapidom spaceback, oba z drugo najvišjo opremo(ambition, comfortline). Pošiljam vam svoj izračun:
Rapid spaceback 1.6tdi 90konjev dsg ambition cena po ceniku: 18.163 eur
Golf hatchback 1.6tdi 105 konjevcomfortline dsg cena po ceniku: 21.739 eur
Sedaj pa razlika med obema v prid golfu 7(upoštevan cenik škode):
• 15 konjskih moči več pri golfu 7(primerjava rapida spaceback brez avtomatskega menjalnika 90konjska in 105 konjska različica)= 700eur
• sistem start-stop z regeneracijo zavorne energije(Golf 7 ga ima pri rapidu sb dsgju ni možno)=226 eur
• tempomat(golf 7 serijsko, rapid ne)= 164 eur
• 8 zvočnikov golf(rapid 4 zvočnik)= 70eur
• front assistant(golf serijsko, rapid ni možno, cena od octavije)= 265eur
• sistem za zaznavanje utrujenosti voznika(golf serijsko, rapid ni možno)= 37 eur
• funkcija hill hold plus elektronska ročna(golf serijsko, pri rapidu možno doplačilo samo za hill hold)= 135eur+100eur
• motor tdi pri golfu 7 je bil dodelan 2012, pri rapidu(90konjski dizel) se uporablja star dizelski motor, ki ga je imel golf 6=razlika v ceni?
• nizkocenova platforma pri Rapid A05+, pri golfu MQB=razlika v ceni?
• 2 leti več jamstva pri škodi je edini plus pri primerjavi
Seštevek brez upoštevane novejše in kvalitetnejše platforme in novejšega motorja=1700eur
Golf 7: 20.000eur
Rapid spaceback: 18.163eur
razlika=1.837eur
Razlika v ceni med »istima« Rapidom spaceback in golf 7 v mojem primeru bi pri nakupu brez popustov znašala 1.837eur. Škoda rapid spaceback je cenejša kot golf 7, niso pa to vroče žemljice, na katere ljudje čakajo v vrsti. Če bi upoštevali še novejšo platformo in novejši motor bi ta dva tisočaka hitro skopnela.
moj dodatek(bucko_99): golf 7 ima dodatno še: radio z zaslonom na dotik serijsko, serijska prečna zapora diferenciala, 7-airbagov(rapid 6).