Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

igorzz
Nov uporabnik

Toyota Yaris vs. Peugeot 208 (1.0 mašina)

Napisal/-a igorzz Po jul 07, 2014 10:45 am

Zdravo,

morda bo treba do konca leta pri nas nabaviti nov avto - nekaj v duhu varčnejšega mestnega malčka. Favoriziram Toyoto Yaris, sedaj pa si ogledujem tudi Peugeota 208, v vsakem primeru se nagibam k 1.0 mašini. Enega Yarisa (prejšnje generacije) že imamo, tako da motor poznam, ne vem pa, kako je kaj s stroški vzdrževanja in zanesljivostjo 208-ice. Dobrodošlo seveda kakršnokoli mnenje v zvezi z enim in drugim.

lp Igor

pleomax
Stalni uporabnik

Re: Toyota Yaris vs. Peugeot 208 (1.0 mašina)

Napisal/-a pleomax Po jul 07, 2014 4:07 pm

Torej mi imamo doma že 4. peugeota pa smo zelo zadovoljni. Tudi sosedi imajo 206 z več kot 200.000 prevoženimi in razen nekaj žarnic in rednih servisov ni. Mi smo imeli 206,207 in zdaj 207 cc ter 208. Imamo tudi 2 vw-ja in opla. S peugeoti in oplom smo zelo zadovoljni z vw-jem pa z enim tudi zelo,en pa nam malo nagaja. Sicer pa je vidno,da se je peugeot res izboljšal in so izjave v stilu to je francoz res neopravičene. Konec koncev je bil 308 najbolj zanesljiv avto v svoji kategoriji prav tako je visoko uvrščen 207. Servisi so cenejši kot pri vw. Peugeote nam redno servisira toplak v podlehniku. Res so super in nd nabijajo v prazno ur medtem ko pri vw-em servisu je pa zgodba čisto drugačna...skratka zelo nezadovoljni s servisom. Sam osebno vozim sedaj 208 1.2 Vti. Rekel bom tako. Mestna vožnja v kombinaciji s klimo prinese porabo meni do 5,9. Nisem počasen voznik. Brez klime in s tudi ne ravno počasno vožnjo in neupoštevanjem indikatorja prestave prinese meni porabo 4,4.do 4,8 če sem res divji pri speljevanju in prehitevanju. Motor ni nek športnik,a lepp vleče za svojo moč. Na začetku par dni mi je bilo malce težko ker mi je cukal a tretji dan sem se že navadil. Motor 1.0 lahko dobiš le tako,da avtomobil naročiš prav po naročilu,ker na zalogi so od bencinarjev praktično samo 1.2 in ta motor res priporočam bolj od 1.0 ker 1.0 je prešvoh za 208,čeprav ima težo pod eno tono. Pa tudi ko boš pregledal cenik te pride z več opreme 1.2 po praktično isti ceni ven oziroma ceneje a vozila iz zaloge. Splača se pogledat 208 style,če bi rad imel zaslon na dotik v notranjosti pa tudi sedeži so v tej opremi zelo dobri. Vožnja z avtom je prijetna,ker ni glasen in je zvočno dobro izoliran,volan je super ker je majhen in mehak. Na merilnike vidim super pri višini 185cm. Sam sem gledal velikl drugih avtomobilov,a me niso prepričali(clio je cel plastičen in manj prostoren,vw polo dolgočasen in v nižji opremi se mi zdi notranjost malo slabe kvalitete,hyundai i20 preplastičen in sploh ne poceni pa še starejši...). Priporočam parkirne senzorje. Ne delam nobene reklame za kakšno znamko in upam,da ti je moje mnenje kaj koristilo,čeprav sem preveč napisal ;) Aja pa moraš razunet,da je yaris danes precej težji kot 1.generacija. Zdaj jaz ne vem katero imate doma.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po jul 07, 2014 4:18 pm

Osebno bi raje vzel 1.2vti, ker registracija ni popolnoma nič dražja kot pri 1.0 pa še 1.2 bo manj požrešen. Kateri avto vzet ali yarisa ali 208mico se moraš pa sam odločit, ker to je stvar posameznika
Lp

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Po jul 07, 2014 4:23 pm

Po uradnih tovarniških podatkih imata yaris in 208 enak motor 1.0,poraba bi pa naj bila pri yarisu višja in sicer za pol litra v mestni. Ampak meni sta oba avtomobila všeč tako da kar boš izbral bo oboje vredu,samo z motorjem 1.0 boš razočaran.

igorzz
Nov uporabnik

Napisal/-a igorzz Po jul 07, 2014 10:07 pm

Mislim, da z 1.0 ne bi bil razocaran, ker sem glede tega precej nezahteven pa tudi zdaj ze par let vozim enako masino, tako da se mi zdi, da poznam slabosti/prednosti, ki jih ima. Glede porabe pa sem gledal na Spritmonitorju porabo 208 z motorjem 1.0 in 1.25 in je po podatkih iz tam vidno, da je 1.25 (se kar) bolj pozresna. Je pa res, da je vnosov za 1.0 malo. Stvar, ki me pri 1.0 moti, je kvecjemu hrup motorja. Bom pocakal do konca poletja, ko naj bi prisel prenovljeni Yaris, kjer naj bi mu mocno izboljsali zvocno izolacijo, pa da vidimo tudi, kaksno ceno mu bodo nastimali.

jordan
Novinec

Napisal/-a jordan Po jul 07, 2014 10:59 pm

stare yariske 1.0 so delali le na Japonskem in veljajo za bolj kvalifetne, močnejše verzije pa drugod, tam je kakovpst bolj pešala; kako je pa zdaj, pa ne vem.

igorzz
Nov uporabnik

Napisal/-a igorzz To jul 08, 2014 5:54 am

Moja zdajšnja (predhodnica trenutne, torej ta z obliko jajčka) je narejena v Franciji.

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To jul 08, 2014 10:34 am

Kot sem rekel boš najverjetneje prišel ceneje(če govorimo za peugeot) z 208,ki ima 1.2 Vti motor iz zaloge kot pa z 1.0 po naročilu. Do kakšne cene si pripravljen it in kakšno opremo želiš? Meni je sicer čudno to,da sem brskal malo po uradnih podatkih in pri istem motorju je 208 malo težji od yarisa,a ima peugeot precej nižjo porabo in boljši pospešek. Pa ni bil ta 1.0 motor od toyote in so ga vgradili že v 107,aygo,c1? Zdaj pa je vsaka tovarna posebej prenovila te motorje,da imajo različne specifikacije? To mi ni jasno. Sicer pa 1.2 motor je od 1.0 hitrejši pri pospeških za 3 sekunde. To se vsekakor pozna. Poskušaj it na testno vožnjo z 1.2 in tam resetiraj porabo na ekranu in boš videl kako in kaj. Imam občutek,da te bo potem 1.2 takoj prepričal. :) 1.0 boš mogel bolj preganjat za isti učinem in pol poraba naraste.

igorzz
Nov uporabnik

Napisal/-a igorzz To jul 08, 2014 12:38 pm

Uradnim podatkom ne bi verjel. Meni potovalni računalnik vedno naračuna 0,6-0,7 litra manj kot je dejanska poraba, ki jo sam računam na vsak tank goriva. Pri vožnji po avtocestah pa tudi iz izkušnje povem, da ni neke sile. Zdaj smo šli iz Ljubljane do morja po avtocesti (120-140 km/h) s prižgano klimo in mi je potovalni računalnik nameril tja in nazaj porabo 4,9 - realna predvidevam, da bi bila tam okoli 5,5.

Si pa vztrajen pri promociji pežoja, tako da bom šel na vožnjo, ne skrbi. Sem se pa zdaj spomnil še Honde Jazz, 1.2 zgleda zanimiva pa cena tudi ni prevelika.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb To jul 08, 2014 2:25 pm

Če boš gledal Hondo Jazz, potem bi pogledal še novega Nota. Cena tam-tam, pa gre za novejši model. So pa to malo večje zadeve.
Za manjše avte pa bi mogoče pogledal še Hyundai i10. V notranjosti sploh ni tako majhen in je za drugi avto, za prevoz ene ali dveh oseb v službo, idealka. Na testu (Avtobild-nemški) je celo premagal VW UP-a.
Sedaj prodajajo tudi verzijo na plin (LPG), cena je osnovna verzija + 1,2 kEUR. Poraba preračunana v EUR mora biti smešna, če že bencinar porabi malo. Pa tovarniška
garancija ti ostane (5 let).

lp

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To jul 08, 2014 5:08 pm

Oprosti,ampak za peugeota lahko iz osebnih izkušenj največ povem ;) Dejansko pa danes v bistvu slabega avta ne moreš kupit. Vsi se trudijo in konkurenca je huda. Kar z vsemi avtomobili,ki se ti bodo zdeli vredu,pojdi na testno :) Kakšno ceno pa si si postavil za omejitev? Od moje prijateljice imajo novo toyoto yaris z 1,33 motorjem,ki pa pro tebi vec sicer ne pride v postev. Avtomobil izgleda posebej odzadaj zelo solidno :) Znotraj je tudi po mojem mnenju daleč najlepši yaris do sedaj ;) Želim ti srečo pri nakupu in da se ne bo kvaril ;)

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Sr jul 09, 2014 2:03 pm

Nekateri imate resnično ugodno porabo.

igorzz
Nov uporabnik

Napisal/-a igorzz Sr avg 06, 2014 6:47 am

Šel sem na testno vožnjo z Peugeot 208 in z Nissan Note (čakam še, da prenovljeni Yaris pride te dni).

Peugeot:
plusi: dovolj prostora, mehki zici, po mestu se lepo in mehko vozi (npr. sploh ne zaznaš, kdaj na peščeno bankino zapelješ z gumo), skratka zabavno in poskočno bitje, saj je tale 1.2 mašina res fina.
minusi: knofi za šipe so za mojo roko postavljeni čisto preveč nazaj, tako da sem si moral zapestje zlomit, če sem hotel odpret šipe, prestavna ročica je tako narejena, da moraš tud kar precej migat z roko (sploh za peto prestavo se moraš tja nekam daleč stegniti), ročica za tempomat se mi zdi, da moti, ker je tam ob ročici za smerokaz (ne vem, kako je sicer to urejeno pri večini drugih avtov), pri speljevanju se mi je malo zatikalo (to se verjetno navadiš), bremze so precej močne (to se verjetno tudi navadiš), po avtocesti mogoče malo bolj glasna mašina in avto na trenutke malo pleše, ko spreminjaš smer; pa tudi sicer te na ovinkih malo hoče odnašat z zica

Nissan:
plusi: sem se takoj 'zaštekal' z avtom kar se vožnje tiče - skratka ok občutek pri vožnji mi je bil takoj ok, mašina se ne sliši preveč, nepravilnosti na cesti sicer zaznaš, ampak te ne prešejkajo, na ovinkih te ne odnaša z zica, tako da me mika, da bi se šel še malo vozit z njim, je tudi ful prostoren in pregleden.
minusi: dizajn, kar je stvar okusa, meni se predvsem znotraj ne zdi, da so se dovolj potrudili, mogoče bremze malo premalo primejo pa mašina ni tako poskočna kot v pežoju.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če avg 07, 2014 12:24 pm

Ker vidim, da si odprt za alternative, pojdi za hec sprobat še Ford Fiesto. Pred časom (avto je kupovala mama) smo gledali isti rang, preizkusili kar dosti različnih avtov in na koncu nas je najbolj prepričala ravno Fiesta. Ne samo zaradi voznih lastnosti, ki so za razred boljše od P208 (handling + komunikativnost volana), tudi cena glede na dobljeno se nam je zdela daleč najboljša. Pa priporočam 1.0 ecoboost motor, ki vozno dinamiko dvigne še na višji nivo, če si nezahteven pa obstaja tudi 1.0 brez turbine. ;)
Antiznačkar po prepričanju

igorzz
Nov uporabnik

Napisal/-a igorzz Če avg 07, 2014 12:32 pm

Za alternative sem odprt, mi je pomembno, da mi je avto kolktolk všeč in da ima varčen motor (pa nekako od teh mikro malčkov ala aygo in twingo sem se oddaljil, ker ipak rabim vsaj mal prtlažnjika). O Fiestinih lastnostih sem že bral same čudovite reči, tako da sem razmišljal o testni vožnji... ampak mi na žalost ta avto res ni všeč :)

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Če avg 07, 2014 4:01 pm

1.0 atmosferski ima tudi prenovljeni polo, ki ima baje tudi nizko porabo(okoli 5 litra kombinirana vožnja)
Če si biu v nissanu ti mogoče svetujem da pogledaš še za cliotom, ki je skoraj najprostornejši v svojem razredu in veliko lepši za pogled kot nissan(moje mnenje). So zelo poceni malo rabljeni. Imajo pa motor 1.2 bencin. Npr takle: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=8733085&show=2

atek
Novinec

Napisal/-a atek So avg 09, 2014 10:41 am

Ja, ford fiesta dobra alternativa. Simpatična za oko, sprejemljiva kvaliteta... Samo moj nasvet.
Lp atek

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So avg 09, 2014 11:04 am

Polo78 je napisal/-a:Ker vidim, da si odprt za alternative, pojdi za hec sprobat še Ford Fiesto. Pred časom (avto je kupovala mama) smo gledali isti rang, preizkusili kar dosti različnih avtov in na koncu nas je najbolj prepričala ravno Fiesta. Ne samo zaradi voznih lastnosti, ki so za razred boljše od P208 (handling + komunikativnost volana), tudi cena glede na dobljeno se nam je zdela daleč najboljša. Pa priporočam 1.0 ecoboost motor, ki vozno dinamiko dvigne še na višji nivo, če si nezahteven pa obstaja tudi 1.0 brez turbine. ;)

Kolikor je razvidno iz njegovih izkušenj mu komunikativnost volana ni pomembna, oz. še celo rad vidi, da sploh ne ve, ali je s kolesom zapeljal s ceste ali ne. ;)

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To avg 12, 2014 12:40 pm

Daedalus je napisal/-a:Kolikor je razvidno iz njegovih izkušenj mu komunikativnost volana ni pomembna, oz. še celo rad vidi, da sploh ne ve, ali je s kolesom zapeljal s ceste ali ne. ;)

igorzz je napisal/-a:Peugeot:

minusi: ... avto na trenutke malo pleše, ko spreminjaš smer; pa tudi sicer te na ovinkih malo hoče odnašat z zica

Pod minuse je dal meddrugim tudi tole, torej mu čisto vseeno pa tudi ni ali pač?
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr avg 13, 2014 8:01 am

Polo78 je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Kolikor je razvidno iz njegovih izkušenj mu komunikativnost volana ni pomembna, oz. še celo rad vidi, da sploh ne ve, ali je s kolesom zapeljal s ceste ali ne. ;)

igorzz je napisal/-a:Peugeot:

minusi: ... avto na trenutke malo pleše, ko spreminjaš smer; pa tudi sicer te na ovinkih malo hoče odnašat z zica

Pod minuse je dal meddrugim tudi tole, torej mu čisto vseeno pa tudi ni ali pač?

plusi: dovolj prostora, mehki zici, po mestu se lepo in mehko vozi (npr. sploh ne zaznaš, kdaj na peščeno bankino zapelješ z gumo)

Komunikativnost volana NI enako ples avtomobila ko plesat ne sme! Komunikativnost volana so povratne informacije s cestišča. In če bi nabavil Fiesto, bi tega imel na pretek. :) Res je, da tudi plesala ne bi, ampak vprašanje, če bi mu to ustrezalo tako, kot se nam zdi.

V bistvu sem v dvomu, da sploh ve kaj bi rad oz. kaj lahko pričakuje, glede na to, da se pritožuje nad plesom avtomobila pri spreminjanju smeri in slabim oprijemom zica, hkrati pa se naudušuje nad Pežojevo mehkobo in udobjem. To gre v tem cenovnem razredu z roko v roki, žal.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov