Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

aljosa96
Nov uporabnik

Nakup avta

Napisal/-a aljosa96 Pe jul 11, 2014 8:46 pm

Sem v stiski, ker ne vem, kako se odločiti. Ima devet let star peugeot 206 (1,4; 1360 cm), ob nakupu pri pooblaščenem prodajalcu (star je bil štiri leta), je imel prevoženih 37.000 km, danes jih ima 100.000.00. Pred dvema letoma so mi menjali glavo motorja, ker je malce puščalo olje, ob tem pa je bilo menda nujno menjat še odmično gred. Malce zgodaj, a ker sem bila zadovoljna z avtom, rada ga vozim, sem se odločila za popravilo, račun je bil 1600 evrov. Bila sem prepričana, da sem se dobro odločila, in da bom kar nekaj časa avto vozila le na redni servis ter ga pač zvozila do "kraja".

Včeraj pa sem bila spet na servisu, menda prišla zadnji hip, zamenjali so mi zadnji izpušni lonec (po teh letih verjetno normalno) ter sklopko, ki je bil čisto fuč. Račun 500 evrov. Serviser pa mi je napovedal še menjavo zavornih ploščic, kar ni tako grozno, ter opozoril na težave z menjalnikom.

Res ne vem, kaj naj. Kupujem nov avto ali spravljam v red tega? Ki zaradi investicij ne bo nič bolj konkurečen pri prodaji, saj verjetno ne bom dobila zanj toliko, kot vlagam vanj. Hkrati mi je pa težko prodajat avto, za katerega tako skrbim oz. plačujem in mi je všeč.
Novega bi morala kupit na kredit, in verjetno bi ne kupovala več rabljnega, kar pomeni, da maksimalno sežem do 10 ali 11 tisoč evrov, motor pa 1,2, ker 1.4 za ta denar ne obstaja.

Prosim za nasvet, kako se odločat v tej konkretni situaciji? Sedanejga bi rada vozila še naprej, a ne vem, če je to racionalna odločitev. Prav tako ne vem, če je kaj bolj ali manj pametna odločitev, da kupim nov avto na kredit, in še, katerega?

Cel kup vprašanj avtomobilistične analfabetke. Prosim za nasvete.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Re: Nakup avta

Napisal/-a Blinder Pe jul 11, 2014 9:59 pm

par 100€ za vzdrževat starega nimaš, 11k€ za novo kanto 1.2 pa ja? že stroški odobritve kredita al kako jih oni poimenujejo te stanejo več kot vzdrževanje starega...
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
sparky
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a sparky Pe jul 11, 2014 10:14 pm

"Opozoril na težave z menjalnikom???" pa si opazila kaj sumljivega med menjavanje prestav, menjalnik kej zvoke spušča, škrta? Mam občutek, da mehanik vidi da maš denar in zdaj je vse zanič na avtu :lol: Izpušni lonec, zavore, sklopka... to je potrošni material tuki nimaš kaj jamrat, 100.000 ima avto prevoženih, to je normalno! Vozi dokler ti dela potem pa išči novega.

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla Pe jul 11, 2014 10:31 pm

sparky je napisal/-a:"Opozoril na težave z menjalnikom???" pa si opazila kaj sumljivega med menjavanje prestav, menjalnik kej zvoke spušča, škrta? Mam občutek, da mehanik vidi da maš denar in zdaj je vse zanič na avtu :lol: Izpušni lonec, zavore, sklopka... to je potrošni material tuki nimaš kaj jamrat, 100.000 ima avto prevoženih, to je normalno! Vozi dokler ti dela potem pa išči novega.

No menjava lonca pri 100kkm ni ravno nekaj navadnega. Pa tudi menjava glave in gredi ni. Jaz mislim, da ko je bil kupljen ni imel samo toliko malo kilometrov, kot je bilo oglaševano, čeprav poznam par takih peugoetov, ki so imeli kar nekaj problemov.

Jaz bi ti priporočal, če ga bi menjala, za tak denar kak rabljen avto star 2 ali 3 leta.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe jul 11, 2014 11:29 pm

Vi kar vozite tja, serviser vas ima rad še posebaj ko sprinta račun :roll:

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So jul 12, 2014 12:55 am

2 faktorja, ki vplivata na servisiranje: prevoženi kilometri ter starost.

vidim, da marsikdo pozablja na dejstvo, da tudi starost vpliva na vzdrževanje, saj se materiali tudi na takšen način obrabijo ( nič ni večno).

najprej bi zamenjal serviserja, pridobil bi nekaj različnih/drugačnih mnenj :DDD nato bi se odločil po nadaljnem servisiranju/nakupu novega.

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh So jul 12, 2014 9:12 am

Bat_zajla je napisal/-a:
No menjava lonca pri 100kkm ni ravno nekaj navadnega. Pa tudi menjava glave in gredi ni. Jaz mislim, da ko je bil kupljen ni imel samo toliko malo kilometrov, kot je bilo oglaševano, čeprav poznam par takih peugoetov, ki so imeli kar nekaj problemov.

Jaz bi ti priporočal, če ga bi menjala, za tak denar kak rabljen avto star 2 ali 3 leta.

Daj no, jaz sem na 206 (sicer dizel) menjal zadnji lonec pri 70.000 km in 6 letih starosti.

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla So jul 12, 2014 9:28 am

hahehihoh je napisal/-a:
Bat_zajla je napisal/-a:

Daj no, jaz sem na 206 (sicer dizel) menjal zadnji lonec pri 70.000 km in 6 letih starosti.

Uf, potem je pa vse skupi še slabše, kot sem si jaz to predstavljal.

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola So jul 12, 2014 10:49 am

Na teh cenenih avtih je skoraj normalno to kar navaja avtorica.od novega do 100 tisoč crkuje ne vem koliko.potem ko vse poštimaš zna bit avto dober.isto sem jaz na fiatu bravo zamenjal boga in pol.potem od 100 do 200 tisoč pa skor nič več.edino kar je res je auspuh trajal 180 tisoč,katalizator sem pa po prevoženih 200 tisoč dal na druzga in dela kot je treba.
Znamka sploh ni važna ampak je problem 1,2 ali 1,4 motorizacija,ki ponavadi ni biser v nobenem avtu.to so pokvarljivi avtki.tam pri 2.0 je relativno manj težav.močnejši so dosti bolj narejeni.vse sem že sprobal.

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel So jul 12, 2014 10:59 am

Najmanj kar lahko storiš je pregled pri večih mehanikih.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov