Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Nakup novega avtomobila

Napisal/-a Matey_ Ne jul 13, 2014 9:08 am

Najprej vsem skupaj en lep pozdrav :)

Po dolgem času se spet oglašam, tokrat z vprašanjem oz. dilemo.

Sem v ''procesu'' nakupa novega avta. Uporabljal se bo za vsakodnevno vožnjo na relaciji Postojna-Ljubljana in pač ostale malenkosti (morje, razni izleti ipd) - v glavnem letno okoli 35.000 km letno. Glede na kilometrino se gleda izključno diesel motor, pomemben pa je tudi prtljažnik (po vsej vrjetnosti karavan). Ker se avto kupuje na kredit in za daljše časovno obdobje (cca. 10 let če bo le zdržal) iščem izključno nove avte (oz. pogojno kak služben ali testni, čeprav vem kako se z njimi vozi in se jih načeloma izogibam).
Za enkrat imam nagledanega Peugeot 308 SW z 1.6 hdi motorjem in oprema Active + park senzorji.
Zanima me kakšne so vaše izkušnje z 1.6 hdi 115 motorjem - naj bi imel probleme z podmazovanjem turbine (priporočen servisni interval naj bi bil 10.000 km) - v tem primeru naj bi bila 93 KM izvedba bolj zanesljiva. Tukaj se mi pa poraja vprašanje če je 93 KM dovolj za ''družinski'' avto in vsakodnevno vožnjo po avtocesti (hitrost 120 km/h do 140 km/h max).

Zanimajo me še vaši predlogi oz. mnenja ... čeprav ponudbe sem že kar konkretno pregledal, Astra se mi ne dopade, Megane GT line pa ima peklensko drage gume (ja res je ... iščem ''standardno'' dimenzijo kum ker ne mislim vsake 2 leti dajat po 600€ za set gum) ... tko da dost izbire ne ostane :P

Stvari ki jih iščem pri avtu:
- velik prtljažnik (ni dokončno da mora bit karavan)
- nizka poraba
- udobje pri avtocestni vožnji
- vsaj zadnji park senzorji in tempomat (od tega ni odstopanja)

Budget cca. 17.000€.

Hvala za vaše predloge in mnenja.

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Re: Nakup novega avtomobila

Napisal/-a pskoda Ne jul 13, 2014 9:18 am

Poglej še za seat leon-om st z 1.6 TDI z dpf ali brez imaš obe možnosti
Lp

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Ne jul 13, 2014 9:21 am

@pskoda
Že gledal :) pa se mi zadnji del nekak ne dopade ... če nebi rabu velikega prtljažnika pol bi bil definitivno kandidat ...

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne jul 13, 2014 9:34 am

Potem pa 308 SW je zelo lep avto samo prej ga moraš probat zaradi števcev pa kolikor sem teste gledal se rad zatika oz je slabo odziven računalnik ko recimo prestavljaš temperaturo. Men ni bil všeč zaradi pozicije števcev, premajhnim volanom in ker nima gumbov za nastavljanje temperature kot zunanjost je pa zelo lep zato sem se odločil za leona. Glede motorja pa ti na žalost ne znam veliko povedat
Lp

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne jul 13, 2014 9:56 am

308 je dobra izbora, ampak tako malo konjev osebno ne bi jemal, sploh ne za toliko kilometrov in avtocesto (zna bit tudi menjalnik prekratek).

Focuse si kaj gledal?

Ta buđet je verjetno brez stroškov financiranja mišljen? V tem primeru pride v poštev tudi Octavia Greenline 1.6 TDI 110 KM. Za cca. 20.500€ imaš ogromno prostora (že pri "limuzini"), izredno varčen motor (na AC bi znala bit kar razlika) in dobro opremo. Je pa res, da je 308 bistveno lepši.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Ne jul 13, 2014 9:59 am

Kolikor mi je povedal mehanik, ki se ukvarja s citroeni in peugeoti, je glede motorjev ravno obratno; 90 konjski HDI ima probleme s podmazovanjem turbine, zato te rade grejo, 110 konjski pa naj bi bili zanesljivi. Sicer pa naj bi ti novi bili vsi OK.

Btw: sicer v C4, 1.6 HDI 93 KM ima pri 130 km/h 2600 obratov, 1.6 HDI 112 KM pa 2250 obratov. Razlika je tudi, ker ima močnejši 6 stop. menjalnik.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Ne jul 13, 2014 11:19 am

Hvala vsem za hitre odgovore :)
@pskoda
peugeota sem že vozu in meni osebno se ravno majhen volan dopade, položaj merilnikov pa me tudi ne moti. LCD ekran se tudi meni ravno ne dopade ampak je pa to tudi edina stvar, ki me moti zaenkrat.
@ostali
Budget 17.000€ zajema 15.000€ kredita (raje kot lizing) in pa 2000€ že privarčevanega budgeta. kar se tiče avtohiše se bo avto ''skešital'' saj gre kredit preko osebne banke in ne preko avtohiše. Razlike v tem koliko ''preplačam'' avto je cca. 2000€ v prid osebni banki.
Hvala za info. glede motorjev in menjalnikov (omenjene info. sem zasledil v neki hrvaški avtomoto reviji ... tolko glede njihove zanesljivosti :/ ). Osebno tudi sam navijam za 115 KM diesla in 6 pr. menjalnik ampak je razlika v ceni kar občutna ... po konfiguratorju na netu je MPC cca. 21.000€ z nekaj dodatne opreme (upam na veze in poznanstva pri zbijanju cene :P hehe).
Največji problem je v tem, ker kot kaže se mi bo delavni čas konkretno spremenil in mi vožnja z vlakom (oz. trenutno busom) ne pride v poštev niti se mi časovno ne izide. Že sedaj v primeru celodnevnega šihta vstajam ob 4.30 in se vračam domov 22.30 ... tko da se mi z nakupom kar mudi :/

LP
Matej

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 Ne jul 13, 2014 11:45 am

Kaj pa, če vzameš Megana s kako drugo opremo, ne GT line? Imaš na izbiro potem 15 ali pa 16 col gume...
Jaz sicer gledam Megana v rangu 13k (1.6 81KW)+ predelavo na plin za isto kilometrino na leto, kot jo delaš Ti.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Ne jul 13, 2014 12:32 pm

Mare77 je napisal/-a:Kaj pa, če vzameš Megana s kako drugo opremo, ne GT line? Imaš na izbiro potem 15 ali pa 16 col gume...
Jaz sicer gledam Megana v rangu 13k (1.6 81KW)+ predelavo na plin za isto kilometrino na leto, kot jo delaš Ti.

V mavadnem Meganu je digitalni (in samo digitalni) števec hitrosti, ki se mi nikakor ne dopade ... vem da se mizbirčen amoak če bom že dal konkretno vsoto dnarja za avto bi rad da izpolni določene zahteve :P ;)
Se pa oziram za Meganom GT style kot zadnja alternativa :P če bo treba res takoj kupt avto, ker jih je velik na zalogi z 110KM dieslom.

LP
Matej

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jul 13, 2014 12:36 pm

pskoda je napisal/-a:Poglej še za seat leon-om st z 1.6 TDI z dpf ali brez imaš obe možnosti

DPF imajo vsi.
Možnost je le da izbiraš z ali brez sistema start&stop.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Napisal/-a pskoda Ne jul 13, 2014 5:37 pm

peroRS je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Poglej še za seat leon-om st z 1.6 TDI z dpf ali brez imaš obe možnosti

DPF imajo vsi.
Možnost je le da izbiraš z ali brez sistema start&stop.

Kolikor sem gledal konfigurator imaš 3 verzije 1.6tdi. Ena brez dpf (90hp), druga z dpf (105hp) in tretja z dpf in start stop (105hp)
Lp

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jul 13, 2014 6:20 pm

Pusti konfiguratorje, tam je ogromno napak, saj jih piše razna študentarija itd.

Vsi TDI CR imajo DPF filter.

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Ne jul 13, 2014 6:41 pm

308sw sem preizkusil (nivo opreme je bil 2. če se ne motim (sunroof, parksenzorji spredaj, zadaj, satnav...)) z motorjem 1.6 hdi in 93 km. Tko bom reku, avto ni divjak, ima samo 5 prestav, ampak so hodi zelo dolgi in brez težav pospeši tudi do 170; takrat poraba nanese 9.5 l, tako, da v območju 120-140 je kar doma. Prtljažnik je pa tudi navdušujoč. Za ta denar dobiš kar nekaj avtomobila, za 17.000€..

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=863 ... Active%202

evo primerek za 17.290..

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Napisal/-a grizli Ne jul 13, 2014 7:18 pm

Matey_ je napisal/-a:@pskoda
Že gledal :) pa se mi zadnji del nekak ne dopade ... če nebi rabu velikega prtljažnika pol bi bil definitivno kandidat ...

Zanimivo, sam prav tako kupujem karavana podobnega ranga in se mi zdi, da ima Seat Leon prav spodoben prtljažnik, dejansko med (naj)večjimi med svojimi konkurenti, zadek pa je, po mojem mnenju, najlepši med karavani "Golfovega" razreda... Leon 1.6 TDI (105 km) s Style opremo za ca. 17.000 eur (upoštevajoč trenutne popuste) se mi zdi izjemno racionalna izbira, tako z vidika porabe, stroškov servisa, nabavne vrednosti in izgube vrednosti, itd...

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Ne jul 13, 2014 7:33 pm

Sem slišal, kako folk kupuje avte, hodi gledat, dajejo aro potem pa ne dobijo kredita in ara zapade. :lol:

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Ne jul 13, 2014 7:36 pm

Dobr izbor imaš 1.6 ehdi 115hp peugeot Sw. Povečan je potniški prostor kot tudi prtljažnik v primerjavi z navadnim 308. Pelje se čisto vredu. Servisni interval je pa na 20.000 ne na 10,000km.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Ne jul 13, 2014 8:07 pm

grizli je napisal/-a:
Matey_ je napisal/-a:@pskoda

Zanimivo, sam prav tako kupujem karavana podobnega ranga in se mi zdi, da ima Seat Leon prav spodoben prtljažnik, dejansko med (naj)večjimi med svojimi konkurenti, zadek pa je, po mojem mnenju, najlepši med karavani "Golfovega" razreda... Leon 1.6 TDI (105 km) s Style opremo za ca. 17.000 eur (upoštevajoč trenutne popuste) se mi zdi izjemno racionalna izbira, tako z vidika porabe, stroškov servisa, nabavne vrednosti in izgube vrednosti, itd...

Hja glede popustov je tko, da v večini primerov je to cena na lizing ... realna cena je cena + 1000€ ;)

@trooper
Kako misliš dolgi hodi ... a misliš hode ročice menjalnika ali dolga prestavna razmerja ?

LP
Matej

kozinc789
Nov uporabnik

Napisal/-a kozinc789 Po jul 14, 2014 9:50 am

Res je, da imajo težave z podmazovanjem turbine. In v nobenem primeru ti ne bo zdržal 10 let. Prav tako si malo preračunaj koliko te bodo stale pogostejše menjave olja... Sam bi raje vzel Seat, Škoda, VW oziroma Hyundai...

Če pa boš vseeno kupoval francoza, pa naslednji nasvet. Najugodneje je izbirati ponudbe konec meseca, ko prodajalci pod pritiskom prodajnih planov, lažje spustijo ceno.

Srečno vožnjo!

Uporabniški avatar
ajatola
Novinec

Napisal/-a ajatola Po jul 14, 2014 10:30 am

Matey_ je napisal/-a:Najprej vsem skupaj en lep pozdrav :)

Po dolgem času se spet oglašam, tokrat z vprašanjem oz. dilemo.

Sem v ''procesu'' nakupa novega avta. Uporabljal se bo za vsakodnevno vožnjo na relaciji Postojna-Ljubljana in pač ostale malenkosti (morje, razni izleti ipd) - v glavnem letno okoli 35.000 km letno. Glede na kilometrino se gleda izključno diesel motor, pomemben pa je tudi prtljažnik (po vsej vrjetnosti karavan). Ker se avto kupuje na kredit in za daljše časovno obdobje (cca. 10 let če bo le zdržal) iščem izključno nove avte (oz. pogojno kak služben ali testni, čeprav vem kako se z njimi vozi in se jih načeloma izogibam).
Za enkrat imam nagledanega Peugeot 308 SW z 1.6 hdi motorjem in oprema Active + park senzorji.
Zanima me kakšne so vaše izkušnje z 1.6 hdi 115 motorjem - naj bi imel probleme z podmazovanjem turbine (priporočen servisni interval naj bi bil 10.000 km) - v tem primeru naj bi bila 93 KM izvedba bolj zanesljiva. Tukaj se mi pa poraja vprašanje če je 93 KM dovolj za ''družinski'' avto in vsakodnevno vožnjo po avtocesti (hitrost 120 km/h do 140 km/h max).

Zanimajo me še vaši predlogi oz. mnenja ... čeprav ponudbe sem že kar konkretno pregledal, Astra se mi ne dopade, Megane GT line pa ima peklensko drage gume (ja res je ... iščem ''standardno'' dimenzijo kum ker ne mislim vsake 2 leti dajat po 600€ za set gum) ... tko da dost izbire ne ostane :P

Stvari ki jih iščem pri avtu:
- velik prtljažnik (ni dokončno da mora bit karavan)
- nizka poraba
- udobje pri avtocestni vožnji
- vsaj zadnji park senzorji in tempomat (od tega ni odstopanja)

Budget cca. 17.000€.

Hvala za vaše predloge in mnenja.

LP
Matej

Kakšne ima to gume.jaz imam alfo 206 ks in ma gume 225/45 17
Goodjer optigrip kos 103 eur,bridgestone potenza 115 eur in mi ni jasno od kod nabereš 600 eur.to sem napisal najboljše od te dimenzije.

Pežo jauu.ne vem ampak sem se peljal z sodelavcem in je prehiteval.skor sem mu ven skočil.ne kupuj tega,ker boš razočaran.pa po petih letih ti bo ropotal,kot stara kanta.
Raje kupim starino kot te nove experimente.da ti povem,da je hyundyi i30 boljši od vseh pežojev.sto posto da je
Za 17 jurčkov kupiš lahko res pravi avto,ne pa tele polizdelke.sicer vsak zna svoje ampak toliki denar za neki avti,ki ga bo treba šraufat od prvega dne.ne to jaz ne razumem.se opravičujem ampak eni ne znate razmišljat.

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Po jul 14, 2014 9:58 pm

ajatola je napisal/-a:Kakšne ima to gume.jaz imam alfo 206 ks in ma gume 225/45 17
Goodjer optigrip kos 103 eur,bridgestone potenza 115 eur in mi ni jasno od kod nabereš 600 eur.to sem napisal najboljše od te dimenzije.

Pežo jauu.ne vem ampak sem se peljal z sodelavcem in je prehiteval.skor sem mu ven skočil.ne kupuj tega,ker boš razočaran.pa po petih letih ti bo ropotal,kot stara kanta.
Raje kupim starino kot te nove experimente.da ti povem,da je hyundyi i30 boljši od vseh pežojev.sto posto da je
Za 17 jurčkov kupiš lahko res pravi avto,ne pa tele polizdelke.sicer vsak zna svoje ampak toliki denar za neki avti,ki ga bo treba šraufat od prvega dne.ne to jaz ne razumem.se opravičujem ampak eni ne znate razmišljat.

Če smo že pri ropotanju .... :roll: nisem že dolg prebral tako ropotajočega posta. :shock:

Izbira avtomobila je stvar okusa, namena ....vsak kupec ima drugačne želje, in se pač odloči drugače kot bi se ti. Sicer sem navajen takšnega ropotanja od lastnikov nemških avtomobilov , ampak od Alfista tega res ne bi pričakoval. :roll:
308ico vozim že 7 mesecev in ima že 18.000 km. NIČ ŠE NISEM ŠRAUFAL. :mrgreen:
i40 je že konkurenčen 308ici, i30 pa niti pod razno!

Avto je pameten nakup, in če se avtor teme odloči zanj, ne bo nič zgrešil.

Matey_ razmisli o bencinarju. Če nimaš veliko mestne vožnje, če na avtocesti voziš do 120km/h, in če nimaš težko nogo, boš z lahkoto pod 6 litrov porabe.

Če se potrudiš in poiščeš pravega prodajalca, boš imel Allure opremo za 17.000 € ;)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov