Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Lea214
Nov uporabnik

Avtoplin - za in proti?

Napisal/-a Lea214 Pe jul 25, 2014 12:49 pm

Pozdravljeni,

naš novi avto bo verjetno Dacia. Pri Dacii je možnost kupiti avto, ki je že tovarniško prirejen na avtoplin. Delamo pribl. 20k kilometrov na leto. Kaj mislite, ali se nam splača LPG varianto? Kakšne so sicer prednosti oz. slabosti plina, kakšne so vaše izkušnje? Ali kdo ve, kako se obnesejo Dacie, prirejene za LPG.

Hvala za odgovore in LP, Lea

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Avtoplin - za in proti?

Napisal/-a xxl Pe jul 25, 2014 1:00 pm

O plinu imaš ogromno napisanega na tem forumu viewtopic.php?f=2&t=43038 :roll:
Dacia na plin se vsekakor splača,saj je samo 800 eura doplačila,ostali imajo dosti več.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Lea214
Nov uporabnik

Napisal/-a Lea214 Pe jul 25, 2014 1:20 pm

Skozi ta forum in tudi skozi tega (viewtopic.php?t=97170) smo se že prebili :D . da bi razumela vse, bi morala imeti precej avtomobilističnega oz. avtomehaničnega znanja, pa ga noben od naju nima. Zanimajo me predvsem čisto konkretne zadeve: ali se pri 20k letno splača plin, ali lahko pri Daci LPG pričakujemo kakšne s plinom povezane težave in nevšečnosti ter koliko višje cene servisov lahko pričakujemo.

LP, Lea

Lea214
Nov uporabnik

Napisal/-a Lea214 Pe jul 25, 2014 1:27 pm

Še nekaj me zanima. Koliko znanja je potrebno imeti? Ljudje pišejo, kako nastavljajo pretoke, mazanje... Če moraš za avtoplin sam nastavljati to in ono, je to precej zoprna zadeva za povprečnega voznika brez avtomehaničnega znanja.

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Pe jul 25, 2014 1:52 pm

Pri tovarniškem plinu te to čisto nič ne briga. Naj ti pokažejo servisno knjižico, da se vidi kaj se kdaj servisira, in koliko približno stane, drugače bo pa verjetno treba hodit na uradne servise, ki verjetno ne bojo nič dražji kot bi bli v Sloveniji pri kvalitetnem plinskem sistemu. Se jih bo pa treba držat, tudi če bo kak mehanik govoril drugače.
S to mašino in s tovarniškim plinom ne bi smelo bit problemov.

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Pe jul 25, 2014 2:49 pm

Lea tiste teme nimaš kaj brat ker je en kup samih oslarij... Montira se naprava Landirenzo, tako kot v Dačijo, Renoja in Nisana. Če te več zanima glede tovarniške ugradnje plina => http://www.landi.it/layout.jsp?idz=1008 ... ovenia&t=R
Glede servisa se je treba na pravo osebo obrnit, vsekakor se splača, pa tudi če delaš zgolj 10.000km letno.

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Pe jul 25, 2014 2:53 pm

cc09 je napisal/-a:Pri tovarniškem plinu te to čisto nič ne briga. Naj ti pokažejo servisno knjižico, da se vidi kaj se kdaj servisira, in koliko približno stane, drugače bo pa verjetno treba hodit na uradne servise, ki verjetno ne bojo nič dražji kot bi bli v Sloveniji pri kvalitetnem plinskem sistemu. Se jih bo pa treba držat, tudi če bo kak mehanik govoril drugače.

Argumentiraj :!: :?:

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe jul 25, 2014 8:36 pm

Se splača, poglejte cene bencina/plina.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Pe jul 25, 2014 8:50 pm

tukaj pokliči in se dogovori..

http://www.avtoplin.net/index.html

lp

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 So jul 26, 2014 8:17 am

Jerry007 je napisal/-a:
cc09 je napisal/-a:Pri tovarniškem plinu te to čisto nič ne briga. Naj ti pokažejo servisno knjižico, da se vidi kaj se kdaj servisira, in koliko približno stane, drugače bo pa verjetno treba hodit na uradne servise, ki verjetno ne bojo nič dražji kot bi bli v Sloveniji pri kvalitetnem plinskem sistemu. Se jih bo pa treba držat, tudi če bo kak mehanik govoril drugače.

Argumentiraj :!: :?:

Resno? Ob vseh bedarijah in ogromnih kupih predsodkov, ki se pišejo po avto forumih, naj grem jaz argumentirat, da je dobro PREDEN kupiš avto pogledat servisno knjižico in cene servisov? Ali to da VERJETNO ne bo en letni servis nič dražji kot 2 ločena, če gre nakadno vgradit plin (pa še šetat te ne morejo med dvema servisoma in se zgovarjat en na drugega), ampak da naj to preveri s servisno knjižico in cenikom? Resno?
Zgleda, da sem jaz edini, ki je to naredil preden je kupil avto, pa za zavarovanje in gume isto. Ne pa da pol gledaš šokirane ljudi po servisih, vulkanizerjih in zavarovalnicah.

Drugače pa niti corsa na plin ni tako veliko dražja, pa je vseeno malo bolj resen avto.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jul 26, 2014 8:56 am

Tašča se vozi z Dacio Logan 1 leto predelano na plin in ni nobenih problemov z njo razen to, da ima sedaj rezervno kolo v prtlažniku saj je tam kjer je bila rezervna guma sedaj rezervar za plin.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare So jul 26, 2014 11:57 am

Ma milion romunov se vozi na zaplinjene Dacie :lol:

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 So jul 26, 2014 12:39 pm

Cc09 misli sem glede kvalitetnega plinskega sistema in sem ti tudi označil. Ostalo ti dam pa vse prav ;)

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury So jul 26, 2014 12:43 pm

lancia hf je napisal/-a:Tašča se vozi z Dacio Logan 1 leto predelano na plin in ni nobenih problemov z njo razen to, da ima sedaj rezervno kolo v prtlažniku saj je tam kjer je bila rezervna guma sedaj rezervar za plin.

sej lahk kupš un set za polnenje gume

Lea214
Nov uporabnik

Napisal/-a Lea214 So jul 26, 2014 2:59 pm

Res hvala za vaše odgovore. Dileme praktično ni več :D !

LP, Lea

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA So jul 26, 2014 3:35 pm

jaz pa ne razumem, recimo gledal sem logana mcv 1.2 16V, predelovati tak avto na plin mi je pa totalno nesmiselno, avto je že tako nepremičnina na cesti s 75 konji iz takega malega motorja ,...se težko voziš, potem še dodatni kg zaradi plina....in še cena, ki je dobrih 300€ nižja od recimo 1.5 dcija z istimi konji, jaz bi za 20000 km vzel diesla...
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Lea214
Nov uporabnik

Napisal/-a Lea214 So jul 26, 2014 4:43 pm

Ne vem od kod vam teh 300 evrov. Dizel varianta je za 2000 evrov dražja od navadne bencinske oz. za 1200 evrov dražja od LPG. LP, Lea

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 So jul 26, 2014 5:55 pm

Ja na tem forumu je tako da po večini vsi nekaj na pamet govorijo... Kolikor sem bil jaz informiran glede teh plinskih naprav k grejo v Dačijo nebo problem ob rednem servisu.
Pa nimam nobenih delnic pri Landirenzotu, oz še sam sem imel ogromno težav s tem sistemom a napaka je bila zaradi neznanja in pomankanje izkušenj pooblaščencov.
Smem zvedit kakšen motor boš izbrala?

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So jul 26, 2014 10:11 pm

Tovarniška vgradnja pomeni, da ostane garancija na motor. Če se ne motim pa ima tudi takšen motor ojačana sedeže ventilov.

Poleg tega to pomeni, da se bo servis plinske naprave, opravil hkrati pri servisu za motor, na pooblaščenem dacia/renault servisu. Dodaten strošek servisa plinske naprave bi bil v rangu cca. 30€ (vsekakor pred nakupom se tudi to vpraša). To je test plinotesnosti in zamenjava filtrov. Šele nad 100k km prevoženih na plin, se potem ponavadi opravi oz. razmišlja o obnovi/zamenjavi injektorjev, ki pa je tudi relativno majhen strošek.

Če se v štartu razmišlja o vgradnji plinske naprave, je vsekakor boljša izbira da se že kupi tovarniško vgrajena. Kot pa kasneje naknadna vgradnja.

Razmerje cene plin/bencin niha med 50% in 60%. Večja poraba plina na 100km je za 10% do max 20% glede na količino porabljenega bencin, prožnost motorja ni nič manjša, izguba moči pri vožnji na plin je bolja ali manj zanemarljiva. Stroški rednih servisov so majhni, črpalk ki ponujajo LPG je ogromno.

Pri nakupu novega vozila, pa je namestu da se vprašaš če je mogoče bolje vzeti diesla kot bencinarja z tovarniško vgradnjo plina.

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Ne jul 27, 2014 1:12 pm

Lea214 je napisal/-a:Ne vem od kod vam teh 300 evrov. Dizel varianta je za 2000 evrov dražja od navadne bencinske oz. za 1200 evrov dražja od LPG. LP, Lea

res je, uradno, se pa da kar nekaj dobiti popusta , dobil sem podatek s popustom...če je pa res pa ne vem, nisem preverjal na dacii ;) preveri, mogoče se ti pa bolj splača diesela...

Še to Lea,
tukaj imaš povprečno porabo pri kar nekaj uporabnikih, tako da v tvojem primeru, če avto porabi (logan mcv) 9,22 l plina je to cca. 7 € na 100 km, če pa pogledaš diesela je poraba 5,5 in te pride strošek 7,2 € na 100 km....

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/113-Dacia/944-Logan_MCV.html?powerunit=2

lp,a

@Jerry007...seveda, ti si informiran... :tipk
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 12 gostov