Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

iDanijel
Nov uporabnik

Nakup enoprostorca 10k - 13k EUR?

Napisal/-a iDanijel Ne sep 21, 2014 1:23 am

Pozdravljeni,

z ženo trazmišljava o zamenjavi vozila in zato vas prosim za pomoč.
Trenutno voziva stari Citroen Xsara Picasso letnik 2008, motor 1,6 bencinar. Poraba je okoli 9 litrov. Prevoženih je 87.000 kilometrov, kar pomeni da letno delava/delamo (smo 4 članska družina) cca 15.000 kilometrov. Služba - dom na relaciji Šiška - Bežigrad in dvakrat letno gremo na morje do Zadra. Sem in tja kakšen krajši vikend izlet...
Ogledovala sva si sledeče avtomobile: Renault Scenic/grand Scenic, Peugeot 3008/5008, Citroen Picasso/Grand Picasso. Vsi te avtmobili so nama zelo všeč me pa moti predvsem to, da nama prodajalci svetujejo nakup dizel motorja, ker, da naj bi bili izpopolnjeni in primerni tudi za našo družino kljub temu, da delamo letno 15.000 kilometrov. Jaz se bolj nagibam k bencinarju, ker imava zelo dobre izkušnje...
Jaz osebno bi najraje kupil Renaul Megane karavan, bencinska različica, ampak je žena zelo proti karavanom, ker se počuti utesnjeno in ne paše ji nizka lega. Hoče sedeti visoko in imeti pregled nad cesto.

Lepo prosim za nasvet kaj naj kupiva. V poštev pride tudi nakup vozila v tujini. Citroenov je zelo malo na portalu avto.net, kar pa jih je so cene astronomske. Koliko se da po vašem mnenju znižati oglaševano ceno? Kot oseba, ki sem zaposlena na banki imam nek občutek o trenutni krizi v Sloveniji ampak, imam občutek, da se to ne pozna v avto industriji. Prejšnji teden sem klical gospoda za Peugeot 5008, ki je imel nastavljeno ceno na 16.500 EUR. Ponudil sem mu 15.000 EUR in me je gladko zavrnil... Torej je znižanje cene za 10% iluzorno pričakovati?

Malo sem razvlekel vse skupaj, brez zamere :)

Budžet za nakup vozila je med 10.000 -13.000 EUR. Lahko kakšen Evro več, če je res greha vreden avto.
Max 40.000 prevoženih kilometrov. Bencinar ali dizel mi je vseeno, me lahko prepričate v oboje.

Najlepše se vam zahvaljujem za vse nasvete.

Lp, Danijel

Scorp84
Stalni uporabnik

Re: Nakup enoprostorca 10k - 13k EUR?

Napisal/-a Scorp84 Ne sep 21, 2014 1:41 am

Kaj pa manjka sedanjemu avtomobilu? Glede na to, avto niti ni tako star, niti zvozen... pa ima vse kar rabite? Edino, ce vam ni do novejsega avta. Na vasem mestu bi se malo zbral denarja, pa kupil enoprostorca za vec denarja in mocnejsim motorjem. Glede na to da malo km delate, bi se bencinar splacal. Ce se gleda na porabo, se splaca za kaksnim trivaljnim fordom pogledati.

iDanijel
Nov uporabnik

Napisal/-a iDanijel Ne sep 21, 2014 1:57 am

Sedanji avto je star 6 let in pol in živim v prepričanju, da je to ravno tista kritična starost, ko se bodo začele težave. Tudi poraba bencina nama gre malo na jetra in malo bi že zamenjala avto...

Kaj menite o tem avtomobilu:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=8842714&show=1&avto=Renault%20Scenic%201.5%20dCi%20Bose%20Edition

Hvala in lp, Danijel

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Ne sep 21, 2014 4:55 am

Poraba bo tudi pri "novem" podobna tako, da glede tega boste na istem. Gkede zgoraj nastetih so pa vsi tu nekje.

kseb
Novinec

Napisal/-a kseb Ne sep 21, 2014 6:43 am

Pri rabljeih avtih je problem njihova zgodovina, ki je ne poznamo.
Večina jih je uvoženih z veliko km ( v tujini nekateri prevozijo tudi 100 kkm na leto), posledično se bo avto več kvaril. Cene dobrih vozil so tudi v tujini visoke. Kar je poceni je zjahano. Taki avti so zanimivi za naše preprodajalce, ker jih uvozijo nato pa "obdelajo", da so zanimivi za kupce: obvezno poliranje, globinsko čiščenje, v veliki večini še prirejanje prevoženih kilometrov in tudi servisnih knjig pa še česa.

Omejil bi se na eden, dva največ tri modele vozil, nato pregledal njihove hibe, pač kaj se kvari in kakšne so težave in iskal.
Pri nakupu rabljenega vozila bi bil pozoren na naslednje: avto obvezno od prvega lastnika, slovensko poreklo, servisi na pooblaščenem servisu z računi, vsi ključi. Vse predhodno temeljito preveriti (tudi na pooblaščencu), preiskusiti vsako stvar na avtu ali deluje, cel avto premeriti - lak, plačati podroben pregled vozila (pooblaščenec ali AMZS), preveriti gume.... Pa še takrat se zafrkneš.

Redki so ljudje, ki prodajajo dober avto po par letih, ko mu najbolj pada vrednost in imajo izgubo. Ponavadi je kak drug razlog za prodajo. Dobri rabljeni avti so redki in so med najdražjimi na a-netu. Nakup avtomobila je težka naloga, spregledane napake pa drago plačaš na servisih.

Poglej temo "nategatorji" na forumu. Za občutek je dovolj zadnjih 20 strani. Tam je omenjenih več firm, ki so splošno znane kot sumljive, pa kako obračajo km in podobno. Pa mogoče še kakšno temo o čiščenju vozil, kjer vidiš mojstre kako za par 100 EUR avto spolirajo tako, da ima lak lepši kot iz trgovine.

Pa dober nakup.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Ne sep 21, 2014 6:57 am

Dokler se bo gledalo zgolj na ceno bo vedno jok po nakupu. Ljudem je enastavno odvec dati kak evro vec pa kupiti preverjen in dober rabljen avto.

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Ne sep 21, 2014 8:41 am

MBtouran je napisal/-a:Dokler se bo gledalo zgolj na ceno bo vedno jok po nakupu. Ljudem je enastavno odvec dati kak evro vec pa kupiti preverjen in dober rabljen avto.

+1

Mogoče počakate kakšno leto, ker ima vaše vozilo res majhno število prevoženih kilometrov( in v enem letu ne boste veliko zgubili na ceni), pa nato kupite vozilo, ki vam je všeč. Vozila kot so c4 picasso, ki so sedaj nova: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=864 ... %20-%20N... bodo eno leto stara okoli 14.000eur. Bo pa potrebno spremljati avto.net
Nikakor pa sam ne bi vzel dizla glede da se avtomobil dnevno vozi kratke mestne relacije in dizli imajo to radi kot mačke vodo. Dizel se splača na 20.000km letne relacije. Prodajalci so pa tako, dražje prodajo večji uspeh za njih zato je svetoval dizla.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Carlito149
Nov uporabnik

Napisal/-a Carlito149 Ne sep 21, 2014 3:35 pm

Napisal je da ima zdaj šest let star avto in bi rad novejsega, ne pa spet letnik 2008 :).
Mi je pa zanimivo da si sklical nekoga in mu ponudil 15000€ in avta sploh nisi videl. A ce bi ti reku po telefonu da ga proda za to ceno, bi ga kupil tudi ce bi bil ob ogledu drvarnica?! Res ne razumem ljudi ki po telefonu nizajo ceno, brez da sploh avto vidijo...

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Ne sep 21, 2014 3:40 pm

fare je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=8758176&show=1&avto=Mazda%20Mazda5%201.8i%20TX

Avtor teme, napiše, da ima avto letnik 2008 in da se mu zdi avto prestar. Potem pa mu predlagaš isto star avto.

Drugače pa moje mnenje je takšno, da ne menjati avta. To sploh ni res, da se bodo sedaj po petih letih začele težave. Sedaj še vsaj veste, kaj vozite. Če kupite novejši rabljen avto, pa temu ne bo več tako. Lahko kupite eno leto star avto, pa boste imeli z njim ogromno težav. Razen če kupite nov avto. Toda za tak denar ni nič pametnega na voljo v takšni velikosti.

Če pa je želja kupiti drug avto, potem bi vsekakor predlagal Renault Scenic. Še boljši bi bilo če bi ženo prepričal, da kupite Megana karavana. Za moje mnenje se precej bolje pelje.

iDanijel je napisal/-a:Pozdravljeni,

Prejšnji teden sem klical gospoda za Peugeot 5008, ki je imel nastavljeno ceno na 16.500 EUR. Ponudil sem mu 15.000 EUR in me je gladko zavrnil... Torej je znižanje cene za 10% iluzorno pričakovati?

Pa za tole ti bi jaz naredil enako. Ne moreš zbijati cene, dokler stvar ne vidiš v živo. Ko smo prodajali domač avto, se nisem želel pogovarjati o ceni po telefonu. Dokler ne vidiš avto, se cena ne spušča.

iDanijel
Nov uporabnik

Napisal/-a iDanijel Po sep 22, 2014 10:33 am

najprej bi se želel zahvalit vsem za predloge/ideje/kritike. V tej situaciji se počutim precej nebogljeno, ker je vse preveč goljufov in v takšnem okolju se ne znajdem dobro, ker mi je tuje.
Avtu, ki je imel postavljeno ceno na 16.500 EUR sem po telefonu zbijal ceno zato, ker mi je ta cena nedosegljiva in nimam kaj izgubiti. Niti ni prišlo do resnih pogovorov ampak samo "tipanje terena".

Vsekakor sem odprt za vse predloge in pripombe, vsa mnenja in nasveti so več kot dobrodošli.

Lp, Danijel

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po sep 22, 2014 11:10 am

Sam imam avto, ki je še starejši od tvojega z podobno kilometrino, pa mi na kraj pameti ne pade da bi ga šel menjat. Dokler se vozim brez kakšršnih koli okvar, pa čeprav je poraba 9 litrov nima smisla po menjavi. Če bi imel težave, okvare, izredna popravila...potem bi razmišljal o menjavi, dokler pa avto deluje ga pa samo tankej pa furej. Pa tudi z novejšim bencinarjem ne boš prišel na bistveno nižjo porabo. Pa še nasvete mojih predhodnikov glede nategov upoštevaj.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Po sep 22, 2014 11:36 am

iDanijel je napisal/-a:Sedanji avto je star 6 let in pol in živim v prepričanju, da je to ravno tista kritična starost, ko se bodo začele težave. Tudi poraba bencina nama gre malo na jetra in malo bi že zamenjala avto...

Kaj menite o tem avtomobilu:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=8842714&show=1&avto=Renault%20Scenic%201.5%20dCi%20Bose%20Edition

Hvala in lp, Danijel

Xsara Picasso je bila po statistikah v vrhu zanesljivosti enoprostorcev, sploh po faceliftu - letniki od 2004 naprej. Karkoli rabljenega boš kupil, boš glede zanesljivosti praktično v enaki situaciji kot sedaj.
Ob tvoji dnevni relaciji in letni kilometrini bodo prihranki kar se tiče goriva postali občutni le v primeru da kupiš kakšen najsodobnejši mali turbobencinar ali hibrid. Hladen dizel ti bo tudi na kratke mestne relacije kuril bistveno več kot piše v prospektu.

Glede na tvoja pričakovanja ti svetujem 2 opciji;
1. v kolikor je to sprejemljivo glede tvojih prostorskih potreb, se za ta denar že dobi nov manjši enoprostorec (C3 Picasso, Meriva, Bmax...)
2. počakaš še kakšno leto, proračun dvigneš za dobra 2 tisočaka in kupiš novega Scenica, Zafiro, Cmaxa...
Pri obeh doplačaš dodatno kakšno leto garancije in si naslednjih 5 let čisto brez skrbi.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po sep 22, 2014 11:44 am

Tale tema je ekonomsko mimo.
Avtor ima Xsaro picasso z 87k km. Pa to je praktično nov avto! :bonk
Če pa se bo menjalo zato, da se bo menjalo pa navzven pokazalo kaj imamo, potem bo bolela tako denarnica kot glava.
Rezevni deli za Xsaro so poceni, kar ne velja za C4 picassoja ali pa Pežoja.
Avto ekonomsko gledano ni naložba ampak izguba in v SLO je razmišljanje glede avtov čisto napačno.
Škoda linkov, ker se bo avtor skoraj 100% nasankal, potem bomo pa brali temo v stilu: Prodajalec me je nategnil...

Se opravičujem za morebitno prizadetost tistih, ki bodo to brali in se s tem ne bodo strinjali. Napisal sem osebno mnenje...

bucko_99
Novinec

Napisal/-a bucko_99 Po sep 22, 2014 12:37 pm

Po telefonu zbijajo ceno samo švercerji in tisti, ki nimajo kulture. Torej avto se še vidi ne in se pogovarja o ceni. Če ima nekdo ceno 16.500eur in mu nekdo po telefonu ponudi 15.000 eur je to res bosa.
Tudi sam sem mnenja da trenutni avto ni slab in bi tudi kakšno leto dve še počakal s prodajo.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po sep 22, 2014 12:58 pm

hippo je napisal/-a:Tale tema je ekonomsko mimo.
Avtor ima Xsaro picasso z 87k km. Pa to je praktično nov avto! :bonk
Če pa se bo menjalo zato, da se bo menjalo pa navzven pokazalo kaj imamo, potem bo bolela tako denarnica kot glava.
Rezevni deli za Xsaro so poceni, kar ne velja za C4 picassoja ali pa Pežoja.
Avto ekonomsko gledano ni naložba ampak izguba in v SLO je razmišljanje glede avtov čisto napačno.
Škoda linkov, ker se bo avtor skoraj 100% nasankal, potem bomo pa brali temo v stilu: Prodajalec me je nategnil...

Se opravičujem za morebitno prizadetost tistih, ki bodo to brali in se s tem ne bodo strinjali. Napisal sem osebno mnenje...

Podpis. Tudi jaz bi, če res želja po drugem ni ogromna, vztrajal s Xsaro še vsaj nekaj let. DALEČ najbolj racionalno.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Po sep 22, 2014 7:41 pm

Se pridružujem mnenju, da v bistvu ni realne potrebe po menjavi avta oziroma če te skrbi glede okvar in porabe, z nakupom drugega rabljenega ni nujno da boš kaj dosti pridobil v teh pogledih.
SIcer pa ne vem zakaj vnaprej skrbiš glede morebitnih(!) okvar. Drugo je, če bi se ti že pojavljale.

Če želiš nov(ejši) avto zaradi imidža ali ker si se dosedanjega naveličal je druga stvar in imaš vso pravico, ampak je pametno vsaj pri sebi razčistiti zakaj točno greš v menjavo avta, si lahko prihraniš kako napačno odločitev.

Če pa že boš menjal, pri opisani kilometrini in načinu uporabe vsekakor svetujem (turbo)bencinarja, dizla pa ne. S porabo se moraš sprijazniti (no, s turbobencinarjem je ponavadi nekoliko manjša kot pri atmosfercih, turbaki so ponavadi tudi bolj odzivni in prijetnejši za vožnjo.

Pa ne zbijaj cene po telefonu, ker večina ljudi tega na mara oziroma to počnejo razni sumljivi in tečni preprodajalci. Kadar sem jaz prodajal avto, so mi taki vedno šli najbolj na jetra. Če te avto res zanima in si resen, si ga pojdi ogledat v živo in se šele potem dogovarjaj o ceni, je dosti šans da se bo dalo spustiti tudi več kot 10% - po telefonu pa verjetno težko.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov