Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

skodilak
Nov uporabnik

Katerega: Nov model Octavie ali star model Superba?

Napisal/-a skodilak So maj 02, 2015 11:04 pm

Pozdravljeni,

Kupujemo nov avto in v poštev pride samo Škoda. Za pravzaprav isti denar imam možnost dobiti novo Octavio Combi ali pa novega Superba Combi (star model jasno). Oba z podobno opremo, 2.0 TDI.

Kaj vzeti? Nad Superbom sem bil impresioniran na testni voznji, pogledujem pa tudi proti Octaviji, ki je le novejsi model, vendar se nisem imel priloznosti voziti.

Do sedaj sem vozil BMW 3 karavana in se lahko proti Superbu skrije, dalec zadaj v vsem.

Hvala lp

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Re: Katerega: Nov model Octavie ali star model Superba?

Napisal/-a srcnik So maj 02, 2015 11:27 pm

Odvisno koliko se voziš na dolge proge (100+ km), če veliko, potem definitivno superba. Če si pa bolj na kratkih relacijah in po mestih pa octavija.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne maj 03, 2015 8:50 am

Nimaš kaj mislit.Superb.Ajde če ti plac ne igra neke vloge lahko tud octavio.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Sr maj 06, 2015 9:37 am

skodilak je napisal/-a:Pozdravljeni,

Kupujemo nov avto in v poštev pride samo Škoda. Za pravzaprav isti denar imam možnost dobiti novo Octavio Combi ali pa novega Superba Combi (star model jasno). Oba z podobno opremo, 2.0 TDI.

Kaj vzeti? Nad Superbom sem bil impresioniran na testni voznji, pogledujem pa tudi proti Octaviji, ki je le novejsi model, vendar se nisem imel priloznosti voziti.

Do sedaj sem vozil BMW 3 karavana in se lahko proti Superbu skrije, dalec zadaj v vsem.

Hvala lp

Osebno bi izbral Superba zaradi velikosti. To, da se je model poslovil je trenutno plus, saj so poznane vse napake in muhe, večinoma tudi odpravljene, pa še cena je konkurenčna.

Kar se tiče primerjave velikosti... Superb je konkurent BMW jevi seriji 5 in MB E. Ko je ta avtomobil prišel na trg, so ga nekateri avtomobilski novinarji primerjali z MB razreda E. Po prostornosti prtljažnika sta karavana enakovredna, tudi izmerjen hrup v kabini je enak kot v MB. S tega vidika so pri Škodi naredili res fenomenalen avtomobil. Superba sicer nisem vozil, iman pa za sabo cca 250.000 km v Prejšnji generaciji Octavije, aktualno pa sem malce preskusil. Aktualna Octavija je predvsem manjša evolucija prejšnjega modela v smislu rahlo več prostora in dodelave notranjosti.

Glede na to, da si do sedaj vozil BMW serije 3 boš opazil nekaj velikih sprememb. Že Octavija je v primerjavi ogromna, predvsem prtljažnik. Tudi vozniški prostor je bolj odprt, sedi se višje... V vozni dinamiki pa boš doživel razočaranje, saj je Octavija opazno manj dinamična - nekaj naredijo dodatni centimetri in večina teže v nosu, nekaj pa doda pri Golfu sposojeno podvozje, ki je dosti manj dinamično.

Sam sem iz Octavije preskočil na aktualno serijo 3 karavana (F31). Ne glede na stanje podlage (tudi v snegu in ob izključenih elektronskih pomagalih) je BMW hitrejši in daje večji občutek dogajanja pod kolesi. Še posebej se to izkaže na meji, kjer Škoda samo zdrsne ravno iz zavoja, BMW pa še kljub drsenju skuša sledit lininji zavoja. Vendar tu govoriva o ekstremnih situacijah. Največja graja Octaviji gre prdvsem na občutljivost na bočni veter saj je že ob rahlem sunku avtomobil zanihal kot ladja, čeprav smeri ni spreminjal. Upam da je pri aktualnem modelu ta pomankljivost odpravljena.

Zaradi omenjenih dejstev, bi raje izbral Superba, saj predvidevam, da nudi več prostora, udobja, zaradi sorodnosti s Passatom pa tudi nima prej omenjenih pomankljivosti pri dinamični vožnji.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr maj 06, 2015 10:12 am

Ko sem še imel Superba sem enkrat na servisu sprobal novo Octavio. Superb je jasno precej bolj "fin" znotraj, sploh kar se tiče materialov, tišji ipd. Superb je jasno v višjem razredu po vsem v primerjavi, tako da vprašanje ali-ali nima neke logike če gledaš na avto kot takšen, oziroma v čem imaš pomisleke da bi moral izbirati med tema dvema?
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr maj 06, 2015 7:22 pm

Testiraj še novo Octavio, da se boš prepričal. Ampak takole na suho bi rekel, da težko da bo boljša od Superba, pa četudi poslavljajoče se generacije. Kupiti model v odhajanju ima veliko prednosti - poleg ugodne cene tudi zrelost modela, kot je bilo sicer že zgoraj omenjeno.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr maj 06, 2015 8:08 pm

Octavia ima kak modernejši košček opreme (je pač novejši model), sicer pa osebno bi (za isti denar) brez pomisleka vzel (še aktualnega) Superba.
Udobje na višjem nivoju, prostor pa itak brez konkurence. 8)

Uporabniški avatar
Godward
Uporabnik

Napisal/-a Godward Sr maj 06, 2015 8:18 pm

Superb brez debate, odličen avto
Renault 5 Campus 1.1/1.4 1992 - prodano
Renault Laguna 1.8 16V 2000 Fairway - prodano
Volvo S80 D5 2003 - prodano
Volvo S60 D5 2010 Summum avt.
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr maj 06, 2015 8:31 pm

Nova octavia kombi (4x4 model) je krneki. Vse škripa, polno nekih čričkov se pojavlja in avto ni isto kot je bila stara 1.9 tdi octavia. Uglavnem je veliko slabša kar se kvalitete izdelave tiče. Pri nas doma pogrešajo staro octavio.
Old subarus never die, they just get faster!

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Sr maj 06, 2015 9:21 pm

Vozil oba. Superb je potovalnik, res kompaktno narejen. Nova Octavia mi je preveč plastična v notranjosti, po voznih lastnostih še vedno en korak za Superbom, tudi z modelom v odhajanju.

Na Octavio sploh ne bi pomislil (čeprav je dober avto), če bi imel možnost izbrati Superba

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če maj 07, 2015 6:33 am

Hecno razmišljate. Logično, da je superb boljši saj je rang višje, kot bi primerjal octavio in fabio logično, da bo octavija boljša. Če bi osebno moral (škode so mi kar nekaj) med tema dvema izbirati bi vzel superba, ker za tistih 20cm v dolžino ni neke bistvene razlike pri skoraj 5m dolgem avtu (orjaški kravi)
Lp

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če maj 07, 2015 7:37 am

Sam pa bi vseeno raje pogledoval k Octaviji, nenazadnje tudi zaradi tega, ker zna ponuditi več dodatne opreme za primerljiv znesek denarja. Tako je za ceno (seveda po ceniku, neupoštevajoč morebitne popuste) Superba Combi 2.0 TDI Elegance (ročni menjalnik) pri Octaviji že moč pogledovati k 2.0 150 KM opciji z DSG menjalnikom ter bogatim paketom opreme Laurin&Klement oziroma celo k polterenski verziji Scout.

Octavia ima nadalje na voljo sodobnejšo dizelsko motorizacijo (150 "konjsko", primerjalno s 140 pri Superbu), sodobnejši infotainment (največja razlika je opazna pri navigacijski napravi) ter možnost sodobnih asistenčnih sistemov (če me spomin ne vara, pri Superbu ni (bil) na voljo niti radarski tempomat). Kar se tiče same prostornosti, je Superb seveda v prednosti (zadnja klop), čeprav tudi Octavia Combi ponuja izjemen prtljažni volumen.

Prednost pri Superbu bi znala biti ob (morebitnem) večjem popustu pri nakupu vozila, glede na to, da se model že poslavlja. Seveda pa gre pri obeh modelih za odlična avtomobila, pri katerih kupec ne bo zgrešil - le pri eventuelnem izboru Superba je po samem nakupu prepovedano pogledovanje k povsem frišni generaciji, ki bo še prepričljivejša :mrgreen:
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če maj 07, 2015 11:23 am

Preizkusi še Octavio, pa bo po moje odločitev dokaj enostavna. Pri novi me ne prepriča notranjost, drugače je precej lažja, pa tudi bolj poskočna in varčna (če primerjamo 150KM s Superbovimi 140), prostora je pa že v Octavii ogromno. Glede same dinamike, se nova (vsaj z 1.6 TDI-jem) v ovinkih obnaša dosti bolj neutralno, v primerjavi s staro se praktično niti ne čuti "težkega nosu".

Osebno bi prej bil v dilemi med Superbom in Golfom Variantom, nova Octavia mi enostavno ne potegne.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax Če maj 07, 2015 3:29 pm

Pa kaj te octavie so zlate? Ma ni šans da dam za malo večjega golfa toliko...

skodilak
Nov uporabnik

Napisal/-a skodilak Če maj 07, 2015 6:39 pm

Fantje hvala za odgovore. Preizkusil sem še octavio, tudi nad to sem bil zadovoljen, po moji izkušnji je nova Octavia veliko več avta za manj denarja kot pa moj zdajšnji bmw 3, le na ovinkih se bolje vozi bmw, ostalo je nivo nižje.

Kljub temu sem nato ko sem ponovno sedel za superba rekel to je to. Se voziš kot gospod, dražje vzdrževanje in porabo ter ostalo pa v6ameš v zakup. Z 2.0 tdi Elegance opremo za dobrih 20 jurjev ie po mojem to to.Vzel ga bom tako ali tako na lizing. :)

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Če maj 07, 2015 6:47 pm

Lahko na ZS, kje in kako si dobil tako dobro ponudbo? :)

Premisli še mogoče za DSG menjalnik, če ga boš imel dalj časa ;)

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Če maj 07, 2015 7:10 pm

Jaz bi pa rekel ravno nasprotno, da če bo imel avto dalj časa, torej že izven garancije, potem je bolj imeti ročni menjalnik.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Če maj 07, 2015 7:16 pm

Škoda ima 6 let "garancije" in udobje avtomatika v šestih brezkrbnih letih se definitivno splača...

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Če maj 07, 2015 7:52 pm

srcnik je napisal/-a:Škoda ima 6 let "garancije" in udobje avtomatika v šestih brezkrbnih letih se definitivno splača...

+1

blaze11
Novinec

Napisal/-a blaze11 Če maj 07, 2015 7:55 pm

sam sem prešaltal iz 5 st. ročnega na 6 st.ročnni menjalnik in moram reči da mi je bilo kr mal žal da nisem vzel dsg. Se mi je zdelo da skoz šaltam. Zdej je že mal bolš
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov