Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Tonxs
Nov uporabnik

Nasvet glede nakupa rabljenega avta

Napisal/-a Tonxs Po maj 04, 2015 5:55 pm

Pozdravljeni.
Nameravam kupiti rabljen avto letnik 1998-2004 z nekje do 230.000 km,cena pa do nekje 2000 €. Do sedaj sem vozil Renault Scenic letnik 97 bencinar,tega sem kupil v dokaj slabem stanju in je trajalo kar nekaj časa in denarja (ter živcev ) da sem ga usposobil za neko normalno vožnjo. Nagibam se nekako med Volkswagen Passatom, Škodo Octavio Combi in Golfom ter Laguno*. Lahko pa tudi kak drug model ali znamka ki bi mi ustrezala. Iščem predvsem zanesljivost,nizke stroške vzdrževanja ter po možnosti še malo porabo. Vozil bi vsakodnevno nekako 25 km ,4 do 5x letno pa tudi daljše vožnje po Hrvaški itd.
Pri avto iščem tudi je prostoren in da lahko zadaj sedijo komot 3 ljudi in da ni problema z prtlago. Gledam med 1.4 do 1.9 bencinar ali dizelaš.
Hvala za odgovore

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Re: Nasvet glede nakupa rabljenega avta

Napisal/-a Firediver To maj 05, 2015 10:53 am

Zelo široke kriterije si navedel..pravzaprav iščeš že tako star avto, da je vsak delujoči primerek dober, ker so slabi že prej crknili. Pa marsikaj večjega je potrebno iz naslova redne obrabe zamenjati, kar prinese dodatne stroške.

Glede na to, da si bil doslej vajen scenica in glede na opisane želje po prostoru in neproblematičnosti, bi ti za naprej predlagal Xsaro Picasso, ampak ne vem, če kolikor toliko dobri primerki obstajajo za tvoj budget..itak je za tak denar veliko odvisno tudi od sreče.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 11:12 am

Firediver je napisal/-a:Zelo široke kriterije si navedel..pravzaprav iščeš že tako star avto, da je vsak delujoči primerek dober, ker so slabi že prej crknili. Pa marsikaj večjega je potrebno iz naslova redne obrabe zamenjati, kar prinese dodatne stroške.

Glede na to, da si bil doslej vajen scenica in glede na opisane želje po prostoru in neproblematičnosti, bi ti za naprej predlagal Xsaro Picasso, ampak ne vem, če kolikor toliko dobri primerki obstajajo za tvoj budget..itak je za tak denar veliko odvisno tudi od sreče.

Sem že glih mislu napisat če imam mogoče res mal (preveč) kriterjev za to ceno da ni skoraj nobenega odgovora :D oops .
Kar se pa tiče Xsara Picasso je skoraj istega koncepta kakor scenic,razen tega da je Xsara Picassu mogoče višji razred(izdelva,itd..?)

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 11:15 am

Drugače pa tudi gledam za seat leone,verjetno niso slabi modeli 2000 letniki?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To maj 05, 2015 11:23 am

Tonxs je napisal/-a:
Firediver je napisal/-a:Zelo široke kriterije si navedel..pravzaprav iščeš že tako star avto, da je vsak delujoči primerek dober, ker so slabi že prej crknili. Pa marsikaj večjega je potrebno iz naslova redne obrabe zamenjati, kar prinese dodatne stroške.

Sem že glih mislu napisat če imam mogoče res mal (preveč) kriterjev za to ceno da ni skoraj nobenega odgovora :D oops .
Kar se pa tiče Xsara Picasso je skoraj istega koncepta kakor scenic,razen tega da je Xsara Picassu mogoče višji razred(izdelva,itd..?)

Popravek, definitivno nižji razred, predvsem od Scenica II, ki ga že dobiš za ta denar. Če vzameš bencinarja 1.6 16v skoraj nemoreš vstreliti mimo ker so dost zaneslive mašine.

Seveda pa ima vsak avto svoje standardne napake.

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 11:32 am

5cenic je napisal/-a:
Tonxs je napisal/-a:

Popravek, definitivno nižji razred, predvsem od Scenica II, ki ga že dobiš za ta denar. Če vzameš bencinarja 1.6 16v skoraj nemoreš vstreliti mimo ker so dost zaneslive mašine.

Seveda pa ima vsak avto svoje standardne napake.

Oho,to si pa nisem predstavljo,hvala za to informacijo

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To maj 05, 2015 12:00 pm

5cenic je napisal/-a:Popravek, definitivno nižji razred, predvsem od Scenica II...

Je kar isti razred. A zdaj bomo že vsak facelift ali novo generacijo šteli kar za razred višje?
XP je bolj zanesljiva, a pri taki starosti je itak vse 1Q.

Leon ali Altea? Leon se po prostornosti skrije pred C XP ali R Sc, tudi Altea jima ne seže do kolen.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To maj 05, 2015 12:21 pm

esem je napisal/-a:
5cenic je napisal/-a:Popravek, definitivno nižji razred, predvsem od Scenica II...

Je kar isti razred. A zdaj bomo že vsak facelift ali novo generacijo šteli kar za razred višje?

Leon ali Altea? Leon se po prostornosti skrije pred C XP ali R Sc, tudi Altea jima ne seže do kolen.

Malo slabo sem se izrazil. Scenica II je veliko več skupaj kot Xsaro Picasso, če si vozil oba avta boš vedel kaj mislim. XP je nekje ranga Scenica I je pa Renault naredil velik preskok iz Scenica I v Scenic II. Veliko večji kot recimo iz Scenica II na Scenic III.

Ko sem rekel, da je Scenic II rang višje sem mislil na to da je po varnostnih testih, udobju, voznih lasnostih, izgledu, letniku prve izdelave in podobnih rečeh Scenic II veliko pred Xsaro Picasso.

In ne strinjam se s tabo, da je pri tej starosti vse en ku... . Da se dobiti zelo lep avto, sploh bencinar, radi so take avtomobile kupovali tudi starejši ker se višje sedi in se da dobiti ohranjen avto z malo kilometri za razmeroma majhen denar. Nasplošno so tej atmosferski bencinarji tudi zelo trpežne mašine. Osebno sem imel do 5 let nazaj Renault Megane I 1.6 16v letnik 2001 z 240 000 km in v vseh teh kilometrih ni bilo nobenih težav razen tega, da sem ga razbil :lol: Verjetno bi se še danes vozil prav tako dobro kot pred 5 leti.

Strogo pa odsvetujem kakšnega starega dizla za malo denarja, ker tisto je pa lahko prava črna luknja v denarnici če imaš smolo.

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 12:51 pm

5cenic je napisal/-a:
esem je napisal/-a:

Malo slabo sem se izrazil. Scenica II je veliko več skupaj kot Xsaro Picasso, če si vozil oba avta boš vedel kaj mislim. XP je nekje ranga Scenica I je pa Renault naredil velik preskok iz Scenica I v Scenic II. Veliko večji kot recimo iz Scenica II na Scenic III.

Ko sem rekel, da je Scenic II rang višje sem mislil na to da je po varnostnih testih, udobju, voznih lasnostih, izgledu, letniku prve izdelave in podobnih rečeh Scenic II veliko pred Xsaro Picasso.

In ne strinjam se s tabo, da je pri tej starosti vse en ku... . Da se dobiti zelo lep avto, sploh bencinar, radi so take avtomobile kupovali tudi starejši ker se višje sedi in se da dobiti ohranjen avto z malo kilometri za razmeroma majhen denar. Nasplošno so tej atmosferski bencinarji tudi zelo trpežne mašine. Osebno sem imel do 5 let nazaj Renault Megane I 1.6 16v letnik 2001 z 240 000 km in v vseh teh kilometrih ni bilo nobenih težav razen tega, da sem ga razbil :lol: Verjetno bi se še danes vozil prav tako dobro kot pred 5 leti.

Strogo pa odsvetujem kakšnega starega dizla za malo denarja, ker tisto je pa lahko prava črna luknja v denarnici če imaš smolo.

Hvala vam za vsako izčrpano informacijo glede karataristike avtomobila. Drugače pa osebno,ko sem imel in vozu Scenica I 1.6 16v 97letnik sem bil načeloma kr zadovoljen,kar se tiče udobja in prostornosti in praktičnosti ampak je pa imel tudi nažalost veliko minosov,kar je tudi logično na ta letnik da bi se znalo pojavljat( rja pragov in tudi razne druge manjše in srednje napake). Zato pa bi tudi poskuso kakšnega nemca za takšno ceno,ker drugače tko nimam družine da bi rabil glih družinski avto (vsaj za enkrat) :D :vrum

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To maj 05, 2015 1:01 pm

Tonxs je napisal/-a:
Hvala vam za vsako izčrpano informacijo glede karataristike avtomobila. Drugače pa osebno,ko sem imel in vozu Scenica I 1.6 16v 97letnik sem bil načeloma kr zadovoljen,kar se tiče udobja in prostornosti in praktičnosti ampak je pa imel tudi nažalost veliko minosov,kar je tudi logično na ta letnik da bi se znalo pojavljat( rja pragov in tudi razne druge manjše in srednje napake). Zato pa bi tudi poskuso kakšnega nemca za takšno ceno,ker drugače tko nimam družine da bi rabil glih družinski avto (vsaj za enkrat) :D :vrum

:roll: Ne mislit, da če boš kupil Nemca, da ta nebo rjavel in nebo težav. Še posebno VW bencinske motorje ljudje ravno ne pohvalijo, nimam pa sam izkušenj z njimi tako, da o tem bodo lahko drugi več povedali.

Vsekakor pa če ne potrebuješ enoprostorca raje poglej vozila ranga Megane, Leon, Golf, P308,... več izbire, nižja poraba, boljše vozne lasnosti.

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 1:40 pm

5cenic je napisal/-a:
Tonxs je napisal/-a:

:roll: Ne mislit, da če boš kupil Nemca, da ta nebo rjavel in nebo težav. Še posebno VW bencinske motorje ljudje ravno ne pohvalijo, nimam pa sam izkušenj z njimi tako, da o tem bodo lahko drugi več povedali.

Vsekakor pa če ne potrebuješ enoprostorca raje poglej vozila ranga Megane, Leon, Golf, P308,... več izbire, nižja poraba, boljše vozne lasnosti.

Ja se čisto strinajm stabo,tudi nemci imajo takšne al drugačne težave. Kar se tiče gledanja sem pa nekak osredotočil med Golfe in Leone in seveda kdaj pogledam na passate :)
Tako da,na plan z vašimi predlogi! :bow

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To maj 05, 2015 2:19 pm

Glede na vse opisano ti želim vso srečo pri iskanju dobrega primerka vozila za 2000eur. Sploh pri VW.

BTW: Xsaro Picasso so nehali izdelovat šele nekaj let nazaj, tako da je možnost najdbe dobrega primerka večja, pa tudi zelo popularna/dosegljiva kot nova je bila takrat. Izpolnjuje pa zahteve glede prostornosti, zanesljivosti in sorazmerno majhne porabe. Lahko pa poskusiš s kakšnim VW, ki pa bo za tak budget še starejši letnik. Ampak ni pa samoumevno, da bo bp samo zato, ker je VW.

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 2:50 pm

Firediver je napisal/-a:Glede na vse opisano ti želim vso srečo pri iskanju dobrega primerka vozila za 2000eur. Sploh pri VW.

BTW: Xsaro Picasso so nehali izdelovat šele nekaj let nazaj, tako da je možnost najdbe dobrega primerka večja, pa tudi zelo popularna/dosegljiva kot nova je bila takrat. Izpolnjuje pa zahteve glede prostornosti, zanesljivosti in sorazmerno majhne porabe. Lahko pa poskusiš s kakšnim VW, ki pa bo za tak budget še starejši letnik. Ampak ni pa samoumevno, da bo bp samo zato, ker je VW.

Hvala,bom vsekakor bolj previdem in pozoren.
P.s : Pol na koncu ko bom imel polni K vse skupaj od iskanja si bom kr kolo kupo pa bo! :D

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 05, 2015 2:54 pm

Prvo kot prvo: bencinar. Dizel za 2000€ z do 230.000 km odpade, razen, če se ti userje dobit primerek od znanega lastnika za katerega zaziher poznaš vso zgodovino. Sicer pa po kilometrini sklepam, da delaš manj kot 15.000 km/leto, kar je itak mal BV za dizla in se pri tako starem avtu nikakor ne splača.

Moj nasvet: glej, da ima osnovno opremo (+klima) in da je čim bolje ohranjen, ne se preveč omejit na znamko/model. Ne glej VW-ja, ker so precenjeni, če že Nemec naj bo Škoda ali Seat. Če se da najdi od 1. lastnika s šopom računov kot dokaz rednega vzdrževanja.

Nekaj v tej smeri:
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... ort%20plus

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 01.6%2016V

Če res rabiš velik avto: =P
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... Si%20Top-K

Izbira je mala. Če se ti mudi je to slabo...če se ti ne, lahko trefiš zelo dober primerek.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To maj 05, 2015 3:01 pm

Daedalus je napisal/-a:Prvo kot prvo: bencinar. Dizel za 2000€ z do 230.000 km odpade, razen, če se ti userje dobit primerek od znanega lastnika za katerega zaziher poznaš vso zgodovino. Sicer pa po kilometrini sklepam, da delaš manj kot 15.000 km/leto, kar je itak mal BV za dizla in se pri tako starem avtu nikakor ne splača.

Moj nasvet: glej, da ima osnovno opremo (+klima) in da je čim bolje ohranjen, ne se preveč omejit na znamko/model. Ne glej VW-ja, ker so precenjeni, če že Nemec naj bo Škoda ali Seat. Če se da najdi od 1. lastnika s šopom računov kot dokaz rednega vzdrževanja.

Nekaj v tej smeri:

Izbira je mala. Če se ti mudi je to slabo...če se ti ne, lahko trefiš zelo dober primerek.

Odličen post ki zajame vse moje misli, pa saj sem ji večino že sam povedal. Lahko ti svetujem samo še to, da glej na avto.net vsak dan in ko bo lep primerek ga pojdi hitro pogledat saj se tudi hitro prodajo. Naj se ti ne mudi, mogoče v tem času prišparaš še kaj dodatnega denarja in si boš lahko kupil še malo boljši avto.

Glej da je avto slovenskega porekla, po možnosti 1. lastnik.

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 3:46 pm

Daedalus je napisal/-a:Prvo kot prvo: bencinar. Dizel za 2000€ z do 230.000 km odpade, razen, če se ti userje dobit primerek od znanega lastnika za katerega zaziher poznaš vso zgodovino. Sicer pa po kilometrini sklepam, da delaš manj kot 15.000 km/leto, kar je itak mal BV za dizla in se pri tako starem avtu nikakor ne splača.

Nekaj v tej smeri:

No mislim da sem naredil okoli 21.000+/- km/letno,kajti ko sem kupo moj 1.avto pred 4 leti je imel na števcu 196.000 prodal z 300.000km če se prav spovnem.
Drugače,ko si že glih omenu (če) mi rata dobit od znanega lastnika, bližnji prijatelj mi ponuja svojo Renault Laguna 1.9Dci 2004 letnik, ima 215.000km prevoženih 2 lasnik in je naredu mali in veliki servis,nove gume gor in redno dela vse servise. Sam za ceno še nima uspela skupaj pridet. Kar se pa tiče znamke modelov tudi kdaj gledam med Kie al mazde in ustale avte,ki niso tako precenjeji naprimer: Lancia Lybra 1.9 JTD.

Kar se pa tiče časa,ni take krize je časa dovolj :)

p.s : Izbrani avti tko kot gledam niso šfoh,še posebi glede na to da so solidno ohranjeni.

Tonxs
Nov uporabnik

Napisal/-a Tonxs To maj 05, 2015 3:55 pm

5cenic je napisal/-a:

Nekaj v tej smeri:

Odličen post ki zajame vse moje misli, pa saj sem ji večino že sam povedal. Lahko ti svetujem samo še to, da glej na avto.net vsak dan in ko bo lep primerek ga pojdi hitro pogledat saj se tudi hitro prodajo. Naj se ti ne mudi, mogoče v tem času prišparaš še kaj dodatnega denarja in si boš lahko kupil še malo boljši avto.

Glej da je avto slovenskega porekla, po možnosti 1. lastnik.

super,počasi bom že vedu kako in kaj naprej seveda z vašo pomočjo !

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To maj 05, 2015 4:57 pm

Če spremljaš oglase na tem forumu, že najdeš nekaj v okviru tvojega budgeta.. :)

viewtopic.php?f=38&t=103655

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus To maj 05, 2015 5:57 pm

Kako je zdej s temi 1.9 dCi-ji? Tisti letniki (do l. 2004 al kako že? morda sem zamešal s kako drugo znamko) so nekako ne ravno izvrstni.

Nevem, že če je tista Laguna 2. lastnik ni zagotovila, če je bila uvožena pa SPLOH. Ta Megan bi pa znal bit dober, edin pazi, ker ti Megani imajo en kup malih problemov z elektroniko (ključ-kartica, el. šipe...). Znanka ga ima (z istim motorjem) pa je nonstop nekaj v qrcu. Sicer nevem točno kako je s kilometrino (bi znalo bit, da je kupila uvoženega), ampak kolikor gledam ta oglas tudi ni nekega zagotovila o realnih kilometrih (3. lastnik, pa 230k km pri 11 letih starosti...kaj pa vem, lahko je res lahko pa tudi ni).

Kakorkoli že...upoštevaj to, da imaš pri vsakem avtomobilu, dizel ali bencinar, neke osnovne komponente ki lahko gredo po gobe. Sklopka, jermeni, deli podvozja, izpuh, katalizator, alternator, klima kompresor, servo pumpa, razni senzorji, elektronika in podobna j***a. Redko pa te to obere za velike vsote. Če pa je avto z 2xnimi realnimi kilometri pa te lahko hitro začne obirat eno za drugim.
In potem pridemo še do pogonskega agregata. Bencinarja moraš praktično zakuhat, če želiš imeti drago popravilo (tesnilo glave motorja) oz. moraš res škrtarit z oljem, da mu škodi. Pri dizlih imaš turbino, šobe in naftno črpalko, pa tiste glupe grelne svečke ki začnejo trokirat ko najmanj treba. Popravila instant draga ko žafran in pogosto se zgodi, da ti ena komponenta vrže opilke še v druge in lahko vse skupa zalučaš direkt v smeti. In še entoliko delikatno vzdrževanje imaš (ni vsako olje OK, treba mal pazit kako voziš, pametno se je strogo držat intervalov servisiranja itd.).

Torej ni problem samo v vprašaju ohranjenosti vozila. Tudi samo izhodišče (št. pokvarljivih komponent in njihova cena) je pri dizlu precej slabše. Statistično gledano si ga na*ebal. Če delaš veliko kilometrov se lahko splača, lahko pa tudi ne. Za tvojo kilometrino in budžet bi jaz še vedno gledal samo bencinarje, ker je tveganje pri dizlu enostavno preveliko. V skrajnem primeru ga lahko predelaš na plin oz. kupiš že predelanega (včasih se pojavi kak dober).

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To maj 05, 2015 9:25 pm

Malo čudno, da za 2000 evrov nebi dobil dober avto, jih je na trgu res polno, če ne iščeš ravno posebni primerek.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov