Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

wasiic
Nov uporabnik

Nakup prvega avtomobila

Napisal/-a wasiic So maj 16, 2015 11:57 am

Zdravo, kmalu bom dopolnil 18 let, naredil izpit za avto in si kupil svojega. Od oldtimerjev sta mi zelo zelo všeč vw hrošč in zastava 750, samo me zanima, če bi ta dva avtomobila lahko imel kljub temu da nimam predhodnega znanja o osnovah mehanike.( Zaenkrat ne znam niti filtra zamenjati). Če bi kupil hrošča ali fičota bi ju vozil le ob lepih dnevih in koncih tedna. Druga dva avta ki imam nagledana sta pa honda civic in fiat barchetta. Oba sta mi vredu, honda predvsem zaradi zvoka, fiat pa na sploh cel super, vendar bi se vedno raje kupil oldtimerja ampak samo, če so nezahtevni s popravili saj mislim da kakšne večje okvare sam ne bi znal urediti, poznam pa tudi ne nobenega ki bi mi to zrihtal.
V pričakovanju odgovora,
lp Vasja

aereo132
Novinec

Re: Nakup prvega avtomobila

Napisal/-a aereo132 So maj 16, 2015 1:57 pm

1- oldtimer pa res ne za prvi avto ce ne znas niti osnov mehanike + se to ker je drago vzdrzevanje in poraba goriva je pri oldtimerjih povecana kar je slabost za prvi avto
2. hondo bos tezko nasel primerno za cesto tudi jaz sem pred leti iskal civic-e ampak nisem nasel niti enega da je bil lepo vzdrzevan in v dobrem stanju , omenjenega fiata pa sploh nevem kje si nasel ce najdes vzdrezevanega in v dobrem stanju zakaj ne

spet pa je tvoja izbira kaj si zelis in koliko denarja imas na voljo menim pa da je neumnost za prvi avto vzeti oldtimer ki nima niti osnovne opreme (servo,abs,air bag,..)
za prvi avto vzemi kaksen fiat punto ,bravo ,...(nekaj do 2000€) vsaj za kaksnih par mesecev in potem kaj boljsega in novejsega

wasiic
Nov uporabnik

Napisal/-a wasiic So maj 16, 2015 2:12 pm

aereo132 je napisal/-a:1- oldtimer pa res ne za prvi avto ce ne znas niti osnov mehanike + se to ker je drago vzdrzevanje in poraba goriva je pri oldtimerjih povecana kar je slabost za prvi avto
2. hondo bos tezko nasel primerno za cesto tudi jaz sem pred leti iskal civic-e ampak nisem nasel niti enega da je bil lepo vzdrzevan in v dobrem stanju , omenjenega fiata pa sploh nevem kje si nasel ce najdes vzdrezevanega in v dobrem stanju zakaj ne

spet pa je tvoja izbira kaj si zelis in koliko denarja imas na voljo menim pa da je neumnost za prvi avto vzeti oldtimer ki nima niti osnovne opreme (servo,abs,air bag,..)
za prvi avto vzemi kaksen fiat punto ,bravo ,...(nekaj do 2000€) vsaj za kaksnih par mesecev in potem kaj boljsega in novejsega

1. Gledam v price rangu nekje do 2000e, odvisno od tega ce mi bodo doma prispevali z denarnimi sredstvi ali ne. Pa meni je cisto vseeno ce ima oldtimer servo al pa klimo pa ta shit, jst bi ga vozil zato ker bi pac uzival v voznji v takem avtu ker imajo oldtimerji svoj čar. Vem pa da so malo bolj nevarni saj nimajo airbaga ter abs zavornega sistema, pa tudi sedeži nimajo naslonjala za glavo samo mi je za to tudi cisto vseeno, hitrosti nad 100km/h itak ne bi dosegel :p. Aja pa se to. Dele bi vse dobil vsaj za vw hrošča saj jih neka nemška trgovina še kar dela, poraba mi je pa vseeno tudi če je 20, samo da registracija+zavarovanje ne prideta predraga, kar je pa pri oldtimerjih 90%popusta če je avto registriran kot drugo vozilo, če se ne motim
2. Poglej si kak zgleda fiat barchetta pa bos videl. Kaj pa je s civici narobe? Pa v kakem price rangu si gledal? Ce si gledal do 500e pol normalno da ne bos neki dobrega nasel :D

aereo132
Novinec

Napisal/-a aereo132 So maj 16, 2015 3:04 pm

vem kako zgleda fiat meni ni neki vsec odvisno od cloveka. z civici serijsko ni nic narobe razen rjavenja vendar bos tezko dobil dobrega sploh zato ker 90% civicov vozijo klinci in dajejo neke spotne filtre gor izpuh in z njihovo voznjo avto dobesedno unicijo jaz sem gledal do 2000€ vec pa itak ne dam za civic-a

LP.

Rebra
Nov uporabnik

Napisal/-a Rebra So maj 16, 2015 11:51 pm

Poglej še za kakšnim Mercedezom 190. Npr. http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 190%201800
Je avto za dušo, pa tudi kvarijo se ne veliko. Opreme imaš pa za takšen letnik čez glavo dovolj. Ima kolega takšnega in je zelo zadovoljen.
Hrošča in fiata 750 pa na tvojem mestu nebi gledal ker so takšna redkost da boš imel ogromno problemov najti dele, pa še dragi bodo. Honde do 2000 eur so pa po večini zgonjene in ponavadi rabijo na začetku kar velik finančni vložek. Barchetta zgleda meni sicer super, če dobiš dobro ohranjeno iz primorske je po moje dober nakup. Je pa to dvosed in kabriolet kar ima svoje minuse. Za premislit je.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Ne maj 17, 2015 6:56 am

Katerikoli avtomobil kupiš, bo eno samo stiskanje z denarjem, če nimaš nekega stalnega dohodka oz. sredstev namenjenih za avto. To velja že za neproblematične starejše avte (ranga Clio in podobni), ti pa bi rad usekal kar po oldtimerjih in prišparal na registraciji, kot da so rezervni deli sploh za take avte poceni?!

Predlagam ti, da za tak denar dobiš dobro ohranjenega youngtimerja, sanje pa dosanjaš kasneje, ko zaključiš šolanje in si dobiš službo. Navsezadnje, če želiš uveljavljati tisti popust za oldtimerje, moraš imeti že enega "civilnega" prej za vsakodnevno uporabo. Če pa nameravaš odtimerja imeti za vsakodnevno uporabo pa se ne čudi glede stroška popravil in rezervnih delov, pa neudobnosti in porabe goriva v primerjavi z youngtimerji.

Na družino se jaz ne bi zanašal, si v teh letih, ko se želi človek pomalem že osamosvojiti, pa ni financ ali drugih pogojev in se zato ne splača "vezat" nazaj samo zato, da ti kaj prispevajo za avto. Za nakup avtomobila bi mogoče še rekel, ampak za vzdrževanje pa ne več!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Mario Navalio
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Mario Navalio Ne maj 17, 2015 4:13 pm

Bravo za pogum! Kakšna "j***a" more človek imeti, da se za prvi avto odloči za oldtimerja. Že z avti na rangu 2000€ so nonstop težave, tako da od svaka čast za odločitev glede oldtimerja! Sicer pa ja, boš pa malenkost prišparal na zavarovanju in podobno :)

wasiic
Nov uporabnik

Napisal/-a wasiic Ne maj 17, 2015 10:14 pm

Firediver je napisal/-a:Katerikoli avtomobil kupiš, bo eno samo stiskanje z denarjem, če nimaš nekega stalnega dohodka oz. sredstev namenjenih za avto. To velja že za neproblematične starejše avte (ranga Clio in podobni), ti pa bi rad usekal kar po oldtimerjih in prišparal na registraciji, kot da so rezervni deli sploh za take avte poceni?!

Predlagam ti, da za tak denar dobiš dobro ohranjenega youngtimerja, sanje pa dosanjaš kasneje, ko zaključiš šolanje in si dobiš službo. Navsezadnje, če želiš uveljavljati tisti popust za oldtimerje, moraš imeti že enega "civilnega" prej za vsakodnevno uporabo. Če pa nameravaš odtimerja imeti za vsakodnevno uporabo pa se ne čudi glede stroška popravil in rezervnih delov, pa neudobnosti in porabe goriva v primerjavi z youngtimerji.

Na družino se jaz ne bi zanašal, si v teh letih, ko se želi človek pomalem že osamosvojiti, pa ni financ ali drugih pogojev in se zato ne splača "vezat" nazaj samo zato, da ti kaj prispevajo za avto. Za nakup avtomobila bi mogoče še rekel, ampak za vzdrževanje pa ne več!

Zdravo, hvala za odziv!
Jaz imam namen kupiti avto do 2000e, kar pa ne pomeni da imam 2000e prišparanega. Na varčevalnem imam še enkrat toliko, kar pa bi moralo biti dovolj da bi za nekaj časa plačeval za bencin. Avto je fora da si moram kupiti s svojim denarjem, bencin si bom tudi sam plačeval, popravila ter registracijo bi mi pa starši plačevali. Mene bolj kot to kakšni so stroški s hroščem zanima, če je izvedljivo da bi imel hrošča čeprav nisem noben avtomehanik, saj mislim da bi mi koristilo za naprej za na fakulteto da znam vsaj malo z motorji in mehaniko. Drugi najljubši mi je pa barchetta sam tukaj je pa že registracija in zavarovanje dražje, s čimer pa ne želim preveč obremenjevati tastarih. Aja pa pri hrošču bi imel 90%popust saj bi ga registriral na enega izmed staršev.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po maj 18, 2015 6:47 am

Želim ti vso srečo, vidim pa, da ti je cilj doseči 90% popust pri registraciji za vsako ceno.
In za to ceno si se že sprijaznil. Torej, GO FOR IT!

aereo132
Novinec

Napisal/-a aereo132 Po maj 18, 2015 8:14 am

pri hroscu nevem kaj se bos naucil mehanike sej je vse kar je not izumrlo pred 10 let (karburator,vzig,... pa se kaj se najde kar ni sploh podobnega danasnjim motorjem . ce se hoces kaj nauciti o mehaniki kupi tomosa ali kaj podobnega to so temelji avtomehanike na tem je vsak zacel

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po maj 18, 2015 8:33 am

Ne ga srat z nekimi fičaki pa hrošči... kupi si nekega getza, al pa neki takega... 30 let star avto, to ni za vsak dan.... sploh pa če ne šraufaš sam.

Kaj ti koristi poceni registracija, ob veliki porabi (pri slabih zmogljivostih), če ne bo avto pisan na tebe, boš spet pljunil v lastno skledo, ker ne boš pridobival bonusa pri zavarovanju...

Pamet v glavo, pa si kupi en 'normalen' avto.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po maj 18, 2015 8:39 am

aereo132 je napisal/-a:pri hroscu nevem kaj se bos naucil mehanike sej je vse kar je not izumrlo pred 10 let (karburator,vzig,... pa se kaj se najde kar ni sploh podobnega danasnjim motorjem . ce se hoces kaj nauciti o mehaniki kupi tomosa ali kaj podobnega to so temelji avtomehanike na tem je vsak zacel

Če se bo na svojem avtu učil, mu ga najbrž niti registrirat ne bo treba, ker bo trajno prizemljen v garaži napol podrt. Bencina pa bo rabil samo za testne vožnje. Če že ima garažo, bi se takega hobija lotil že prej na manjših motorjih (moped, kosilnica, motorka)..na faksu pa tudi če bi šel na strojnega, ne bo ravno veliko mehanikarskega znanja - vsi dobri mehaniki so se praktičnih zadev naučili doma v svoji delavnici z obilo radovednosti.

Vso srečo pri nakupu in popravilih.

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Po maj 18, 2015 10:07 am

Firediver je napisal/-a:[na faksu pa tudi če bi šel na strojnega,

Mehanike je ogromno na strojni ampak ne take, kot fant želi :lol:

Če kdo ne zastopi pa iz wikipedie:
Mehánika (starogrško μηχανική: mehaniké; tudi klásična mehánika, kadar želimo poudariti razlikovanje od kvantne mehanike ali relativistične mehanike) je veja fizike, ki obravnava gibanje in mirovanje teles ter gibanje teles pod vplivom sil. Zajema kinematiko, ki preučuje gibanje teles, ne da bi se zanimala za vzrok gibanja, statiko, ki obravnava sisteme v ravnovesju, pri katerih je vsota vseh zunanjih sil in navorov enaka nič, ter dinamiko, ki obravnava gibanje teles pod vplivom sil ali navorov.

Odpiralcu teme svetujem, naj si kupi tak avto s katerim bo najmanj dela saj, če si bo kupil oldtajmerja za punce lovit bo to kontra-produktivno saj mu bo zmanjkalo časa in denarja za tiste, ki se bodo vlovile.

wasiic
Nov uporabnik

Napisal/-a wasiic Po maj 18, 2015 2:50 pm

5cenic je napisal/-a:
Firediver je napisal/-a:[na faksu pa tudi če bi šel na strojnega,

Mehanike je ogromno na strojni ampak ne take, kot fant želi :lol:

Če kdo ne zastopi pa iz wikipedie:
Mehánika (starogrško μηχανική: mehaniké; tudi klásična mehánika, kadar želimo poudariti razlikovanje od kvantne mehanike ali relativistične mehanike) je veja fizike, ki obravnava gibanje in mirovanje teles ter gibanje teles pod vplivom sil. Zajema kinematiko, ki preučuje gibanje teles, ne da bi se zanimala za vzrok gibanja, statiko, ki obravnava sisteme v ravnovesju, pri katerih je vsota vseh zunanjih sil in navorov enaka nič, ter dinamiko, ki obravnava gibanje teles pod vplivom sil ali navorov.

Odpiralcu teme svetujem, naj si kupi tak avto s katerim bo najmanj dela saj, če si bo kupil oldtajmerja za punce lovit bo to kontra-produktivno saj mu bo zmanjkalo časa in denarja za tiste, ki se bodo vlovile.

Zdravo, tudi tebi hvala za odgovor.
Sej če bi si hrošča kupu bi si ga kupu kot avto za dušo in bi ga vozil samo poleti pa ob lepem vremenu, drugače bi pa mamino fiesto vozil. Zanima me samo če je tastar hrošč dovolj zanesljiv in če bi ga bil sam sposoben popravljati. Drugače pa seveda pride v poštev ali barchetta ali pa tisti marcedez mi je tudi všeč ki ga je nekdo že predlagal

MihaK3
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaK3 Po maj 18, 2015 5:08 pm

Ne vem zakaj ste se vsi zapeli ob besedo oldtimer - kot da to avtomatsko pomeni nek redek, super ohranjen in zelo drag za vzdrževanje avtomobil. Zamenjujete pojem certifikata oldtimerja z (neuradnim - med ljubitelji) nazivom "pravi oldtimer", ki ga imajo lahko kvečjemu avti iz 60-ih ali raje še starejši. Res, da je šla lani starostna meja na 30 let, ampak se sem in tja da dobiti avte, ki so certifikat dobili že pred tem (in ga seveda obdržali - sprememba ni retroaktivna) - tudi letniki tja do 91/92, ampak načeloma do 88 (1988 - 2013 = 25 let, kar je bila prejšnja meja) in če gre za neke avte nižjega razreda, katerih je bilo veliko, z vzdrževanjem ne bo problemov. Najbolj prominenten primer tega je seveda Golf 2 (t.i. jugokola), katerih se v zadnjih letih po cestah (in to v Lj in okolici!) vidi celo več kot nekaj let nazaj (pred krizo), ampak se lepo ohrajeni prodajajo za noro visoke cene - tudi 5000€ in več (in to navadni, ne kaki Gti-ji), se pa da zelo ugodno dobiti npr Audi 80 s praktično enako mehaniko in motorji (in posledično nič ali le malo dražjim vzdrževanjem) za bistveno nižjo ceno. Dodatna prednost pri teh avtih je, da se da bistveno več narediti v lastni režiji, tudi če nimaš predhodnih izkušenj (tudi sam jih nisem imel, pa nisem ničesar fental). Zdaj mogoče bolj pomembno je vprašanje varnosti v oziru na to, da boš novopečeni voznik (razen če nimaš že par let predhodnih "vaških" vozniških izkušenj), kjer pa so 25 in več let stari avti jasno bistveno slabši od tam 10 - 15 let starih, ampak največ je odvisno od tvojega načina vožnje in ne od pasivnih elementov, tako da to je na tebi da premisliš. Tudi sam sem takoj po narejenem izpitu najprej vozil 20 let starega Citroen Ax-a in na njem sem se tudi učil mehanikarskih poslov (praktično od začetka, prej sem imel sicer Tomos automatic, ampak nisem nič kaj dosti šraufal) in predvsem iz tega vidika je bila izkušnja dobra (na kakem novejšem avtu bi bilo to eksperimentiranje precej težje in posledično (ob napakah) dražje). Zdaj če smo že pri Ax-ih ga boš s certifikatom težko dobil, ampak tudi brez so (sploh 1.0 motorji) v najnižjem razredu tako po moči, kot po prostornini, poraba pa je verjetno najnižja za katerikoli tako star avto (1.1 bencinar po mestu vedno pod 7, relacije pod 5, dizel pa naravnost smešnih 3-4 litre). Je pa to predvsem na račun nizke teže (cca 650 kg) in posledično jasno varnosti - sem bil enkrat slučajno priča manjšemu karambolu med Ax-om in nekim malim Daewoojem in medtem ko se je na slednjem komaj kaj poznalo (pa je bil prav tako majhen avto), je bil Ax že 20 cm krajši.

Je pa tu še en vidik, ki ga je že nekdo pred mano izpostavil in to je povezava med skupnimi stroški avtomobilnosti (izpit + avto + registracija + vzdrževanje) in pa osamosvojitvijo. Včasih na to nisem niti pomislil, ampak sem kasneje naredil računico in sem ugotovil, da so me moji avtomobilski podvigi stali toliko denarja, da bi se brez njih lahko odselil povsem na svoje že veliko prej. Sliši se smešno, ampak je res. Če bi lahko izbiral še enkrat, izpita v srednji šoli sploh ne bi šel delat, saj ga kot ljubljančan do konca faksa (in dejansko še zdaj) sploh nisem zares rabil, poleg tega pa bi bila med absolventom za to idealna priložnost (tako sta naredili dve kolegici in se mi sedaj zdi najboljša izbira). No, tudi če se ti zdi izpit res nuja, pa velja razmisliti o tem, da kadar boš res rabil avto, vzameš maminega (kot si že omenil da tako ali tako boš), sredstva za lasten avto pa preusmeriš drugam, vsaj dokler ne boš na svojem z rednim dohodkom (razen če si ne vem, na kmetiji in jo nameravaš nekoč prevzeti). Meni je namreč hudo žal, da se nisem povsem osamosvojil že na začetku faksa ali idealno celo že zadnji letnik srednje šole (tako sem poznal samo eno znanko, ampak je prišla najbolje skozi), saj sem s tem izgubil zelo veliko življenskih izkušenj, manjko katerih precej občutim še sedaj

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če maj 21, 2015 9:58 pm

wasiic je napisal/-a:Zdravo, kmalu bom dopolnil 18 let, naredil izpit za avto in si kupil svojega. Od oldtimerjev sta mi zelo zelo všeč vw hrošč in zastava 750, samo me zanima, če bi ta dva avtomobila lahko imel kljub temu da nimam predhodnega znanja o osnovah mehanike.( Zaenkrat ne znam niti filtra zamenjati). Če bi kupil hrošča ali fičota bi ju vozil le ob lepih dnevih in koncih tedna. Druga dva avta ki imam nagledana sta pa honda civic in fiat barchetta. Oba sta mi vredu, honda predvsem zaradi zvoka, fiat pa na sploh cel super, vendar bi se vedno raje kupil oldtimerja ampak samo, če so nezahtevni s popravili saj mislim da kakšne večje okvare sam ne bi znal urediti, poznam pa tudi ne nobenega ki bi mi to zrihtal.
V pričakovanju odgovora,
lp Vasja

Na žalost kupuješ avtomobil kot marsikatera punca čevlje, ni važno če žulijo, ni važno če si bo polomila gležnje, samo da so najbolj bleščeči. Nobeden od naštetih avtomobilov ni primeren zate. Fičko in Hrošč sta bila že pred dvema desetletjema avtomobila, kjer je bilo težko dobiti soliden primerek. Danes je še težje. Res je, da so najbolj pregniti primerki že zdavnaj izginili, pa vendar sta to primerka, ki potrebujeta ljubitelja tehnike, da ju ohranja v dobri kondiciji. Druga možnost je globok žep, da plačuješ mojstrom, ki jih ni več veliko. Pomisli tudi, kako se boš spopadel s tipičnimi tegobami tako starih avtomobilov kot je rja, nezmožnost sledenja prometnemu toku, slaba vodljivost, za današnje razmere izredno dolge zavorne poti, neenakomerno prijemanje zavor, ki so bile pri teh avtomobilih skoraj pravilo, pregrevanje motorjev na daljših vzponih... Kot si sam ugotovil je tak avtomobil primeren le za vikend izlete na podeželje.

Tudi Honda Civic in Fiat Barchetta sta podobna primerka - težko boš s svojim proračunom dobil ohranjen in nezlorabljen primerek. Na tvojem mestu, bi najprej razmislil ali avtomobil sploh potrebuješ. Če ga, bi poiskal čim mlajši primerek in preverjen primerek vozila za vsakdanjo vožnjo, ki bo delal čim manj stroškov. Če bo avtomobil le za dušo, pa bi pred nakupom privarčeval cca. 10.000 EUR potem pa poiskal lepega Hrošča ali Fička, po nakupu pa vložil še nekaj v temeljit servis kritičnih točk avtomobila. Karkoli drugega bo tako ali drugače kompromis med globino žepa in visoko letečimi željami, končalo pa se bo z nevoznim avtomobilom in praznim žepom.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Če maj 21, 2015 10:44 pm

Črtaj vse avte starejše od letnika 2000
Kupi 1.2-1.4 motor
Glej vse avte nad 2000 in vzami najboljšega.

Uporabniški avatar
Rauchmann
Novinec

Napisal/-a Rauchmann Pe maj 22, 2015 9:13 am

Tule pa glih ne vem, kaj bi ti svetoval, saj veš, sanje so eno, resničnost pa nekaj drugega. Sam si tudi lastim oldija in ga vsakodnevno uporabljam, s svojim sem imel res srečo da je mehansko zdrav in ima le nekaj lepotnih napak, vendar se zavedam da bo slej ko prej postal zgolj nedeljsko vozilo. Težava je ker fičak in hrošček kot zelo stari legendi kotirata cenovno kar visoko, ker kot je meni naliM svetoval pri nakupu mojega:''Računaj na to, da lahko v slabo ohranjen, nevzdrževan in poceni avto zmečeš vso razliko do boljšega in dražjega avta, pa ta nikoli ne bo primerljiv z avtom, ki je že v startu dobro ohranjen in deluje kot celota (brez čričkov, improvizacij, polovičnih popravil).'' Že kakšna 10-15 let mlajša vozila te sfere kot kakšen Yugo, 101-ka, Golf I, Katra itn. so draga, če so le v dobrem stanju.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Kovactrader in 9 gostov