Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

racrac
Nov uporabnik

Cenejše vozilo za starejšo osebo

Napisal/-a racrac Po maj 18, 2015 9:08 am

Pozdravljeni,

Svoji mami(74 let) bi rada kupila avto, s katerim bi se vozila naokoli večinoma po Ljubljani in širši okolici, enkrat na leto pa se bo zapeljala med poletjem tudi v Istro. Budget ni visok, tam do 2000. Kolikor je le možno za ta denar, bi rada kupila zanjo avto, katerega bi držal še vsaj 5 let z normalnim vzdrzevanjem oz. brez izrednih vecjih stroskov, da je registracija ugodna in da ima nek nivo varnosti.

Sem gledala po avto.net in našla Suzuki Wagon R na spodnjem linku. Veljajo Suzukiji za zanesljive avtomobile? Spodnji mi je padel v oči, ker ima visoko sedišče predvidevam, kar je za starejso osebo plus,poleg tega je hkrati majhen ampak prostoren, nima veliko km in je od 1.lastnika.

Zelo hvaležna za vsako mnenje oz. za še morebiten kakšen predlog.

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 201.3%20GL

rs5
Novinec

Re: Cenejše vozilo za starejšo osebo

Napisal/-a rs5 Po maj 18, 2015 9:30 am

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po maj 18, 2015 9:42 am

Ugodna registracija in nizka poraba goriva tudi stanejo. Avti s takimi karakteristikami so dragi za kupit. Ce se dela malo kilometrov, lahko pride ceneje kupit pozresen avto.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po maj 18, 2015 9:51 am

Blinder je napisal/-a:Ugodna registracija in nizka poraba goriva tudi stanejo. Avti s takimi karakteristikami so dragi za kupit. Ce se dela malo kilometrov, lahko pride ceneje kupit pozresen avto.

Me zanima ta računica, koliko malo prevoženih km moraš letno prevoziti, da upravičiš višji strošek cestne takse, zavarovanja in višje porabe goriva. Ob predpostavki potreb starejše gospe se mi računica ne izide.

Avtorici pa predlagam, da si ogleda še ostalo ponudbo malih rabljenih vozil, ker je izbira ogromna. Suzuki ni slab, le model v linku je že star, no vsaj starejši od pande v naslednjem linku, ki pa je za podoben denar in podobno opremo že 3 leta mlajša. Res je, ni toliko odvisno od starosti vozila, ampak čas le pusti posledice v materialu in konstrukciji (starejši model ko je, manj je varen).
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Po maj 18, 2015 10:10 am

suzuki tega letnika sigurno ni nek pojem varnosti kar se tiče prometne nesreče.
zaa tak dnar bi blo smiselno uzet cliota,puntota..
je že res da tut tm ni varnost boh ve kje. bo pa vsaj mlajši kot suzuki,pa rezevni deli so sigurno velio cenejši kot pri suzukiju..
Ni vse res kar napišem

racrac
Nov uporabnik

Napisal/-a racrac Po maj 18, 2015 10:19 am

Pozdrav, hvala vsem za mnenja do sedaj. Saj ne da bi ga preferirala, le malo bi rada da mi argumentirate, ker sama sem laik. Sem prebrala varnostne ocene za Suzukija v primerjavi z takratnimi clioti, pa je Suzuki ocenjen bolje, vem pa da je ze malo v letih.

S fiatom imamo pa take slabe izkusnje da je joj - pred leti sem kupila novega Bravo, prvo leto sem ga imela vec na servisu kot pri meni, se na koncu tozila z avtohiso, mi je ponudil novega puntota na koncu, tudi s tem le problemi.

sem klicala za suzukija sicer, pa je rekel da se glede cene seveda lahko se pogovorimo, samo da bi se raje v zivo ker mu ni vsec zbijanje po telefonu brez da bi avto sploh videla.

Koliko pa mislite da bi bila ena realna cena?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Po maj 18, 2015 10:26 am

Osebno bi gledal nekaj tazga:
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=9733437&show=1&avto=Renault%20Megane%201.6
Super avto, zanesljiva mašina, še dovolj placa bo ko se bo šlo na daljše potovanje, klima pač vse kar se rabi. Tudi takrat je bil najbolj varen avto v svojem razredu (dobil 5 zvezdic).
In vedno je bolje, da je malo več avta v primeru kakšne nezgode. Se mi ne zdi nič prevelik saj mislim da ljudje malo pretiravamo z tem, da morajo starejši imeti čim manjše avtomobile. Recimo babica od žene ima krepko čez 80 let in vozi Insignio brez problema. Le navadit se je treba.

racrac
Nov uporabnik

Napisal/-a racrac Po maj 18, 2015 11:11 am

5cenic, hvala za tvoj predlog.

Teli Megani so tudi lustni - predvidevam da so bencin 1.6 zanesljivi motorji in na splosno Megane, ce je vse tako kot pise, bi moral se par let se ok voziti?

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic Po maj 18, 2015 11:22 am

Tak motor z veseljem priporočim saj sem imel tak motor (oz zelo podoben) v Meganu I in ni bilo nikoli težav do 240 000 km (nato sem ga razbil in prodal razbitega) sedaj pa imam Scenica III z istim motorjem, res da šele cca pol leta vendar verjamem da nebo delal težav.
Seveda je pametno pogledati še ostale, jaz sem dal v link prvega, ki mi je padel v oči vendar tak avto bi se znal brez problema vozit še kar nekaj let. Tudi dobro je, da so zelo pogosti saj se v primeru kakršne koli okvare dobi z lahkoto poceni rabljene dele.

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Po maj 18, 2015 11:51 am

Od vseh teh naštetih ,je še najbolj primeren suzuki wagonR. :mrgreen:
Je najbolj pregleden,višje se sedi,motor solid oz deli dosti ugodni,brat od opel agile.

Bi pa nekaj drugega poudaril.Gospa 74 let?širša okolica ljubljana ter 1x letno v istro?
Mislim ,da bi bilo dobro reči bobu bob.Pa reči :Mama ,žal ne bo šlo več tako.... :(
Pa brez zamere

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po maj 18, 2015 12:00 pm

Če bi vedeli, kaj gospa sedaj vozi, bi še lažje predlagali druge modele, ker najbrž ni vseeno ravno ta občutek sedenja in velikosti avtomobila ter potreb po motorizaciji.

@ironmaiden: Bo gospa že sama presodila, če je še za na cesto, tema se nanaša na avtomobil!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

racrac
Nov uporabnik

Napisal/-a racrac Po maj 18, 2015 12:38 pm

Do sedaj je vozila twingota, sicer pa vozi zelo rada, tudi vidi normalno, je vitalna. Se rada pohvali da v 32 letih odkar ima izpit, se ni bila udelezena v prometni nesreci, tako da je se ne odpisati tako hitro. :)

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po maj 18, 2015 9:52 pm

Predlagama, da gresta na avtosejem in tam aml pogledata kaj bi blo vredu, kupta pa potem drugje.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To maj 19, 2015 8:33 am

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=9748144&show=1&avto=Hyundai%20Matrix%201.8%20GLS%20TOP-K
Še tega poglej.
Visoko sedenje, preglednost, odsekan zadek za lažje parkiranje, zanesljiv. Jaz sem s svojim zelo zadovoljen.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

5cenic
Novinec

Napisal/-a 5cenic To maj 19, 2015 9:18 am

Energetik81 je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=9748144&show=1&avto=Hyundai%20Matrix%201.8%20GLS%20TOP-K
Še tega poglej.
Visoko sedenje, preglednost, odsekan zadek za lažje parkiranje, zanesljiv. Jaz sem s svojim zelo zadovoljen.

Sem hotel predlagati tudi tega vendar ga je imela znanka in ji je žru cca. 10 litrov. Vsekakor preveč za tak avto. Aja kot zanimivost je temu Matrixu obliko dala Pininfarina :lol:
PS: če se avto kupuje, da bo čimmanj težav itd, svetujem, da se kupi slovenskega in z preverljivo servisno zgodovino.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To maj 19, 2015 9:50 am

5cenic je napisal/-a:Sem hotel predlagati tudi tega vendar ga je imela znanka in ji je žru cca. 10 litrov. Vsekakor preveč za tak avto. Aja kot zanimivost je temu Matrixu obliko dala Pininfarina :lol:
PS: če se avto kupuje, da bo čimmanj težav itd, svetujem, da se kupi slovenskega in z preverljivo servisno zgodovino.
Koliko žre meni, se vidi v podpisu. Pa še to je vsaj 50% tahude mestne vožnje (semaforji, gužva). Žre toliko kot vsak običajen NA bencinar.
Predlagal sem predvsem zato, ker so ponavadi podcenjeni, torej dobiš novejšega, z manj km za isto ceno kot druge firme.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če maj 21, 2015 9:22 am

racrac je napisal/-a:Pozdravljeni,

Svoji mami(74 let) bi rada kupila avto, s katerim bi se vozila naokoli večinoma po Ljubljani in širši okolici, enkrat na leto pa se bo zapeljala med poletjem tudi v Istro. Budget ni visok, tam do 2000. Kolikor je le možno za ta denar, bi rada kupila zanjo avto, katerega bi držal še vsaj 5 let z normalnim vzdrzevanjem oz. brez izrednih vecjih stroskov, da je registracija ugodna in da ima nek nivo varnosti.

Sem gledala po avto.net in našla Suzuki Wagon R na spodnjem linku. Veljajo Suzukiji za zanesljive avtomobile? Spodnji mi je padel v oči, ker ima visoko sedišče predvidevam, kar je za starejso osebo plus,poleg tega je hkrati majhen ampak prostoren, nima veliko km in je od 1.lastnika.

Zelo hvaležna za vsako mnenje oz. za še morebiten kakšen predlog.

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 201.3%20GL

Mi smo mami (malo mlajša - 10 let), kupili daihatsu terios letnik 1997 s klimo. Avto je dolg 3.55 metra in širok nekje 150cm. Udobno visok avto, da se starejši človek lažje usede vanj, dovolj pregleden tudi zaradi višine, končne hitrosti nima visoke, lahko zapelje ali zadane robnik, ker je podvozje malo močnejše zasnove in tudi pozimi nima problemov.
Sedaj ga ima že 6 let in na njem delamo samo redne servise. En izredni servis je bil pa zaradi kolesnega ležaja. To je pa vse od vzdrževanja, pa čeprav mama ne zna vozit avta in ga "zlorablja" (predvsem sklopko, ki pa je zaradi zasnove terenca malo bolj ojačana in zdrži njeno zlorabljanje - na avtu je še nisem menjal). Ostalo vse deluje brez problemov. Gume sem dal gor za terence - all terrain z lamelami, tako da je sedaj na avtu drugi komplet in letos bom spet menjal. Vse 4 gume pridejo 320 evrov in jih ima 3 leta na avtu, po celo leto.

Resnično priporočam.
Slika
Old subarus never die, they just get faster!

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Če maj 21, 2015 5:17 pm

Koliko pa mora biti avto najmanj star? Ker za 800 eur več imaš Hondo Jazz, ki je zelo praktičen avtomobil. Nisem ga imel, sem ga pa peljal na testno vožnjo, sicer nekoliko novejšega, ima tudi super sistem podiranja zadnjih sedežev. Pa še Honda je, ki velja za dokaj zanesljiv avto. http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 01.4i%20LS
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov