Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

kelkel
Nov uporabnik

Mlada družina / Nova Skoda Fabia Combi?

Napisal/-a kelkel So jun 20, 2015 9:16 am

Zdravo,

Zadnjih 6 let sem vozil Octavio karavana 1.9TDI (l.2006), ki pa ga bom v prihodnjih mesecih zamenjal s čim novejšim, dokler je Octavia še kaj vredna in preden se začne kvariti, tudi veliki servis je potrebno narediti, pa popraviti kompresor klime. Pri pooblaščenem prodajalcu Škod so mi zanjo ponudili 5100€ v kolikor se pri njih odločim za nakup novega avtomobila, kar se mi zdi ok ponudba glede na avto.net, pa še s samo prodajo se mi ni treba ukvarjati, kjer doživiš vsega in svašta po mojih dosedanjih izkušnjah.

Avto bi se kupil za obdobje cca. 8 let, obvezno nov, pomemben mi je tudi stroškovni del - če plačam z gotovino takoj 15-16 tisoč, se bo to poznalo pri družinskem proračunu, če pa recimo naslednjih 6 let plačujem mesečno 150-200 eurov, pa se pravzaprav niti ne bo poznalo, zato gledam tudi možnosti financiranja, ki jih ponujajo in se mi zdi, da so pri Škodi pri tem najboljši.

Zagledal sem se v novo Škodo Fabio Combi, 1.2 TSI 81 KW bencin (cca. 15 000 km na leto se bo naredilo), najboljša Style oprema + panoramska streha - dobil sem že ponudbo za slabih 16k jo dobim oz. z financiranjem slabih 160€ na mesec.

Jo je kdo že vozil oz. si jo lasti?

Zakaj Fabia? Zunanjost in notranjost Style opreme sta mi zelo všečni, prtljažnik je glede na razred res velik (večji kot pri Megane karavnu), na zadnji klopi je za tamalga dovolj prostora (odrasli se bodo zadaj vozili res redko), spredaj se sedi ok, motor je hkrati varčen in če je potrebno tudi precej poskočen, če me kdaj prime, sam avto v primeru okvar ni drag za vzdrževanje, zaupam v zanesljivost Škode, velik plus je tudi zaupanje v pooblaščenega trgovca, mamljiva ponudba financiranja, ki je drugje ni.

Res, da so se Škode v zadnjem obdobju podražile, tako da Octavio v tem cenovnem rangu dobim precej oskubljeno, gledal sem tudi Megane karavana in pa P308, ki sta seveda rang višje, vendar tudi tu dobim ne tako opremljeni verziji, hkrati prtljaznik ni nic vecji, stroski vzdrževanja, registracije, porabe pa višji... Fabio pa dobim polno opremljeno, kaj več kot 15-16 jurjev pa za "pleh" nisem pripravljen dati :)

Kakršnokoli vaše mnenje dobrodošlo.

thunderbolt
Uporabnik

Re: Mlada družina / Nova Skoda Fabia Combi?

Napisal/-a thunderbolt So jun 20, 2015 9:35 am

Zdi se, da si vse dobro premislil, skoda ti je ok, konkurenco razreda visje si pogledal ... Nabavi in je to to - skoda vsake debate.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel So jun 20, 2015 10:37 am

Lažem, p308 ima večji prtljažnik, ampak za dobrih 16k dobiš osnovno verzijo.

Ne vem, če sem dobro premislil, se razmišljam, zato bi rad mnenje se od koga ki se mogoče ne strinja ali strinja, oz. kakšne so se kaj alternative.

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik So jun 20, 2015 10:51 am

Družinska alternativa je tudi tole:

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... N%20%20-...

oz. dizel za enako ceno:

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 20brezob...

Pač sediš malo višje, pa tudi brezobrestno financiranje imajo trenutno, dizel je poceni, 5 let garancije... Edino model je mal starejši.

Potem pa še:

Ford focus karavan:

1.0 EcoBoost 100 KM (74 kW) 5-stopenjski, ročni menjalnik karavan TREND 14.360€

1.0 EcoBoost 100 KM (74 kW) 5-stopenjski, ročni menjalnik karavan SPORT 15.550€

Sem pa tudi sam ljubitelj škod, le cena jim je grdo zrasla v zadnjem času :(

Uporabniški avatar
tr00per
Stalni uporabnik

Kraj: kransterdam

Napisal/-a tr00per Ne jun 21, 2015 1:03 pm

mislim, da nimaš več kaj ramišljat :) če ti je več opreme bolj pomembno, kot en razred višji avto, oz. ti ta ustreza, go for it! razen trde plastike v notranjosti (morda ima navedena oprema kaj boljšo, ne vem), je bil meni ta avto všeč :)

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Ne jun 21, 2015 6:07 pm

zuper izbira. jaz bi razmislil o dsg menjalniku

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Ne jun 21, 2015 7:55 pm

So avto detaljno pregledali, preden so ti dali ponudbo? Pogledali podvozje, preverili debelino laka itn... Se vcasih znajo posluzevat hinavsko, ponudijo dobro ceno, gres v nabavo novega avta. polozis aro, avto pride iz tovarne. Ko ke treba avto placat, sele ocenijo tvoj avto in dajo novo ponudbo, ki nikakor ni v skladu s tvojimi pricakovanji.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Po jun 22, 2015 1:31 pm

A si se probal s to fabio combi tudi peljat?

Sem naredil enih 300km zadnjič z njo. Vožnja je milo rečeno na precej "osnovnem" nivoju. Motorček TSI je poskočen, vendar hudo žejen, če nisi ravno najpočasnejši (poraba LJ - MB in nazaj skoraj 8l /100km malo čez omejitve), avto ima precej nesigurno lego pri vičjih hitrostih, ko greš bolj hitro mimo kakšnega kamiona ga kar prestavi, vse deluje tako tanko in ceneno... Ok, sicer vozim avto, ki je precej težji in večji, vendar za 15k nov tak avto res ne bi dal.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po jun 22, 2015 2:28 pm

Če je fabia dovolj za združinski avto, moraš predvsem ti (oz vidva) presodit...

Jaz osebno, bi raje vzel rapid SB, ali kakšno leto ali dve staro octavio, kot pa fabio combi...

Drugače pa se mi scenic zdi precej boljša izbira za družino, kot pa fabia... čeprav tudi z fabio se da čisto komot preživet, ampak če je na izbiro kaj bolj primernega, za podoben denar, je za premislit.

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel Po jun 22, 2015 2:41 pm

Scenic oz. ti manjsi enoprostorci mi ne potegnejo, zal.

Fabie se nisem vozil niti kerega drugega. Zdaj se bolj na papirju delam ozji seznam avtov ki bi jih potem sel sprobat, pa mi je nekako Fabia ven padla, ceprav priznam da me vlece tudi k p308, focus, megane...sem se kaj pametnega pozabil? Vem pa da zna biti slika povsem drugacna ko se ga vozi, tole kar je rekel Matjazy mi je ze dalo misliti.

Ok, lahko je tudi rabljen ampak zares kot nov oz. Tam do 1 leto, ceprav se potem vprasam zakaj se sploh prodaja.

Teh 5100 ki so mi jih ponudili, drzi, poznajo avto bolje kot jaz, ker se je vedno servisiral in popravljal pri njih, bil tudi kupljen pri njih, se ne bo spremenilo.

Ok bom pa tako vprasal, ce bi postavili 15 16 jurjev budget, pa da bi imeli malega froca in bi kupovali karavana, cca 15 k km na leto, pa zraven upostevali malo tudi stroske vzdrzevanja, registracije oz zavarovanja, porabe in podobnega, ampak kljub temu tudi nekaj, kar je lahko poskocno, kaj bi vzeli? Pa ne zdaj prilepit bmw 3 s 150k km, uvozenega od svabov :)

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po jun 22, 2015 3:15 pm

kelkel je napisal/-a:Scenic oz. ti manjsi enoprostorci mi ne potegnejo, zal.

Fabie se nisem vozil niti kerega drugega. Zdaj se bolj na papirju delam ozji seznam avtov ki bi jih potem sel sprobat, pa mi je nekako Fabia ven padla, ceprav priznam da me vlece tudi k p308, focus, megane...sem se kaj pametnega pozabil? Vem pa da zna biti slika povsem drugacna ko se ga vozi, tole kar je rekel Matjazy mi je ze dalo misliti.

Ok, lahko je tudi rabljen ampak zares kot nov oz. Tam do 1 leto, ceprav se potem vprasam zakaj se sploh prodaja.

Teh 5100 ki so mi jih ponudili, drzi, poznajo avto bolje kot jaz, ker se je vedno servisiral in popravljal pri njih, bil tudi kupljen pri njih, se ne bo spremenilo.

Ok bom pa tako vprasal, ce bi postavili 15 16 jurjev budget, pa da bi imeli malega froca in bi kupovali karavana, cca 15 k km na leto, pa zraven upostevali malo tudi stroske vzdrzevanja, registracije oz zavarovanja, porabe in podobnega, ampak kljub temu tudi nekaj, kar je lahko poskocno, kaj bi vzeli? Pa ne zdaj prilepit bmw 3 s 150k km, uvozenega od svabov :)

Vse od naštetega je "boljše" od fabie, ker gre le za višji rang vozila kot pa je fabia.

Recimo navaden P308 nima bog ve kaj placa na zadnji klopi, ampak karavan je menda večji.

Jaz bi probal vzet nekaj takega http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=8829593&show=1&avto=Peugeot%205008%201.6%20HDi%20Active, sicer je malo nad tvojo ceno, ampak bencinarja bi dobil verjetno ceneje. Avto pa sploh ne spominja na enoprostorca. Probaj ga peljat, pa se pol odloči.

Drugače pa, če se omejimo na karavane, poglej po slaonih, pojdi na testno vožnjo, pozanimaj se o cenah servisov, garanciji, plačilnih pogojih in se potem odloči. če bi jaz kupoval, bi najprej pogledal cene, spisek opreme in potem šel v salon vsaj pogledat, da vidim kako izgleda v živo, kako se sedi noter... potem bi se pa odločil.

Sicer pa, ali ti je nujno menjat, koliko km pa ima sedanja octavia? Če je zdajle vredna 5 jurjev, nekega groznega padca cene ne bo več, tudi če počakaš še kakšno leto.
To govorim za primer, če se ti čez kakšno leto obetajo boljši časi na finančnem področju. Ker tudi če daš zdajle zamenjat kompresor, te to pride... ne vem, pomoje 500€, pa še velik servis tu nekje, je to jurja. Pa imaš mir (če je ostalo OK), nisi zapufan, cenejše zavarovanje ipd. Samo predlog.

iDanijel
Nov uporabnik

iDanijel
Nov uporabnik

Napisal/-a iDanijel Po jun 22, 2015 9:42 pm

Mi je žal kot imam las na glavi, da nisem pred nakupom nove Opel Zafire naredil probno vožnjo z Toyoto Verso.

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... rra-AKCIJA

alexwell
Stalni uporabnik

Napisal/-a alexwell Po jun 22, 2015 9:58 pm

iDanijel je napisal/-a:Mi je žal kot imam las na glavi, da nisem pred nakupom nove Opel Zafire naredil probno vožnjo z Toyoto Verso.

joj koliko nagravžne plastike pri tej toyoti verso :roll: pa še ročni pomik stekel zadaj za to ceno... :jao:

kelkel
Nov uporabnik

Napisal/-a kelkel Po jun 22, 2015 10:09 pm

5008 je ze cel kombi ejga, mogoce cez 10 let, ce bomo imeli se dve dogi, pa kak otrok zraven, pa z zeno oba plus 30kg. :)

Teli dve Toyoti mi pa preprosto ne potegneta vizualno tako po zunanjosti kot notranjosti, sta mi zares grdi, zal, plus za ta denar mi notranjost deluje bolj skromno s plastiko in se kaj, hvala vseeno.

Za ta teden sem se zmenil za testne voznje za fabio, octavio, p308, p2008, ceeda, megana, focusa in pa takole za skusnjavo grem konec tedna probat se p508 in c5 malo rabljena. 8)

wildbliw
Novinec

Napisal/-a wildbliw To jun 23, 2015 12:16 am

P5008 me osebno v vožnji ni prepričan. Žalostno je, da ko po testu novega avta se vsedeš v svojo staro gajbo in ti potegne nasmešek na obraz.
Fabia Combi ima res velik prtlažnik. Resnici na ljubo pa je moje spoznanje v zadnjem letu to, da tudi pri avtih deluje matematika, kar pomeni izredno velik prtlažnik = malo prostora v kabini, ter izredno prostorna kabina = podpovprečno velik prtlažnik. Na podlagi tega dejstva se pa odločaš v skladu z lastnimi potrebami. Večji problem je, ko enkrat potrebuješ velik prtlažnik, drugič pa bolj veliko udobja na zadnjih sedežih. Takrat pridejo prav avti s pomično zadnjo klopjo.
Zelo težko pa se Fabia Combi primerja z Scenicom. Poleg tega, da je med njima dober razred razlike, je eno visok enoprostorec, drugo pa običajna karavanska izvedenka. To dvoje kupujejo ljudje s povsem drugačnimi pričakovanji, kaj naj avto nudi.

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran To jun 23, 2015 7:16 am

Kaj pa kaksna Kia Venga. sedaj je facelift model v akciji ugoden z dobro opremo

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic To jun 23, 2015 8:35 am

Se mi zdi da bo Fabia kar premajhna, in pametno da si se odločil sprobati tisti spisek avtov, ki si ga naštel. Mogoče bi zraven dodal še Golf karavan ter Golf Sportsvan.

Glede prodaje trenutnega avta pa sem prepričan, da bi z lastno prodajo iztržil vsaj 500 EUR več kot ti oni dajo, če ne jurja. Za tak denar se pa splača malo potruditi, in pač par sumljivih preprodajalcev po telefonu poslati v qurac, še vedno dober zaslužek, :)
Ne vem sicer v kakšnem stanu je tvoj avto in koliko km ima prevoženih, ampak če sedaj kalkuliraš z 15kkm letno, verjetno tudi na Octaviji nimaš toliko kilometrov kot večina ostalih...

Najbolj pametno pa bi bilo seveda tvojo trenutno Octavijo temeljito pregledati, in če ni treba narediti drugega kot opraviti veliki servis ter porihtati klimo, bo to še vedno finančno neprimerno bolj ugodno kot kupovanje novega avta... Kolikor bi dajal za obrok kredita, pa raje šparaj in dodajaj tistemu kupčku 15 jurjev, čez par let bo tako precej narasel.
Pa še pri gorivu boš nekaj prišparal - sicer ne dramatično, ker novi turbobencinarji znajo biti dokaj varčni, in samo 15 kkm letno delaš, pa vendarle. Katero verzijo 1.9 TDI motorja pa imaš? Če je 105-konjska in brez DPF, bi jo jaz na tvojem mestu čim dlje obdržal, po mojh izkušnjah krasen motor.
Zadnjič spremenil sonic, dne To jun 23, 2015 8:54 am, skupaj popravljeno 2 krat.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco To jun 23, 2015 8:40 am

RedBaron je napisal/-a:Če je fabia dovolj za združinski avto, moraš predvsem ti (oz vidva) presodit...

Jaz osebno, bi raje vzel rapid SB, ali kakšno leto ali dve staro octavio, kot pa fabio combi...

Drugače pa se mi scenic zdi precej boljša izbira za družino, kot pa fabia... čeprav tudi z fabio se da čisto komot preživet, ampak če je na izbiro kaj bolj primernega, za podoben denar, je za premislit.

Mene je tudi velikost najbolj zmotila pri Fabii...kot mladi družini je bilo malo premalo prostora. Malček je bil utesnjen zadaj na otroškem sedežu, v prtljažniku z vozičkom pa tudi ni ostalo veliko prostora. Rapid SB je bil pa ravno prav večji, da je bil udoben.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

iDanijel
Nov uporabnik

Napisal/-a iDanijel To jun 23, 2015 10:06 am

alexwell je napisal/-a:
iDanijel je napisal/-a:Mi je žal kot imam las na glavi, da nisem pred nakupom nove Opel Zafire naredil probno vožnjo z Toyoto Verso.

joj koliko nagravžne plastike pri tej toyoti verso :roll: pa še ročni pomik stekel zadaj za to ceno... :jao:

Prejnšnji teden sem se malo sprehodil po VW salonu in se vsedel v vse razstavljene avtomobile in videl, da imajo vsi VW zelo kvalitetno plastiko, ki morda ni najlepša na prvi pogled. Zafira, ki jo kupujeva z ženo ima veliko lepšo plastiko je pa neprimerljivo manj kvalitetna od VW. Naprimer tako v Passatu kot v Zafiri je manjši predalček "na rolo". V passatu se rolo premika tekoče brez zatikanja, v Zafiri je vse bolj "labavo", manjša zatikanja in podobno...

Zatorej sem prišel do zaključka, da plastika ni tako zelo moteča, če je kvalitetna in prijetna na otip :D
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov