Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Alcarin
Nov uporabnik

Potrebujem nasvet in priporočilo glede nakupa vozila

Napisal/-a Alcarin Če okt 01, 2015 11:00 am

Pozdravljeni!

Naj prvo povem da kopujem svoje prvo rabljeno vozilo oz. prvo vozilo nasploh, glede na to da bom v naslednjih 2 letih izredno študiral v kraju ki je oddaljen od mojega prebivališča cca 100km potrebujem lastno vozilo.

Zdaj kar so mi nujne obvezne lastnosti je tole:

- 4/5 vrat
- klima
- avtoradio
- abs
- servo volan

- poraba v izvenmestni vožnji je idealno če pridem pod 6,5l/100km, še bolje če na 6,0

zaželjeno:

- centralno zaklepanje
- električni pomiki stekel
- daljinsko zaklepanje
- da nima več kot cca 170.000 prevoženih (ja saj vem vrtenje števcev itd.)

Med tistimi manj pomembnimi željami je še to da je neke ''normalne oblike'' recimo tale megane mi nima všečne oblike
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 091206.jpg

Zaželjeno je tudi da ni kričečih barv (rumena ipd) najbolje če je temno modra ipd.

Ampak dobro to zadnje dvoje ni toliko pomembno je samo en dodatek.

Zdaj budget imam nekje pri MAX 2.000€ seveda je tu notri zaželjeno tudi da stisnem vsaj še obvezno za to leto in registracije če treba (dejansko ne vem koliko registracija sploh stane)

Sam sem že malo presurfal in sem se malo ogral za tole:

http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=10137569&show=1

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... 01.1-KLIMA

Seveda lahko avto skeširam torej bi probal še dobit cca 10% gotovinski popust. Zdaj vem da so s peugeoti določene težave, sem naredil nekaj googlanja od tesnil za olje,, sicer moj deda je imel ene 6 let točno takega peugeota (1.6 mašina edino) kot je tale na prvi, zdaj pa ima naslednjo generacijo mislim da 306(?) in ni imel nekih težav z njim, je pa res da on dela letno z avtom cca 4.000km.............

No jaz bom prevozil z avtom na mesec v povprečju med 700 in 800km..... (nekaj izpitov mi priznajo tako da ne bom 8 mesecev po 8x na poti ampak nekaj manj v povprečju) pot do kraja vodi 50% po regionalki (90km omejitev) in 50% po avtocesti.

Zanima me če je prva izbira koristna, glede na to da je še neko jamstvo (verjetno 6 mesecev kajne) kilometrov nima nekaj ogromno (če je realno)

Naj povem še tole; da cilj je da mi avto s čimmanj vlaganji zdrži cca 2,5 leti, potem tudi če ga prodam za mali denar ali pa ga odpeljem na odpad zaradi prevelikega stroška popravila (če se kaj pokvari)

Vesel bom vaših neposrednih predlogov, najbolj kar z linki do avtomobila, ker če boste predlagali le model ali znamko mi to kaj dosti ne koristi ker avto potrebujem v 30 dneh. (z začetkom novembra)

Hvala vnaprej!

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Potrebujem nasvet in priporočilo glede nakupa vozila

Napisal/-a DePalmo Če okt 01, 2015 1:09 pm

206 z 1.1 motorjem se bi ognil ker je to nepremičnina z veliko porabo, ne glede na to kje in kako boš vozil, najbolj ziher je 1.4 8v ter 1.6 8v/16v, ampak je že registracija dražja. Če še nimaš popustov in ne moreš dobiti družinskega bonusa, bo zavarovanje okoli 400€, če lahko dobiš popust, prideš pod 200€. Računaj še na cestno lopovščino, ekhm, "dajatev" ter tehničnega, cca 140€.

Sta pa oba avta predraga če mene vprašaš. Jaz bi gledal za cenejšim, lahko tudi malo butnjen (pač nebo lep, bo pa delal... menda) in ga lahko dobiš že za dobrih 1000€. Deli so povečini poceni, ker pa je teh 206 kot listja in trave, jih dobiš skoraj na vsakem vogalu.

Cenejša alternativa je 306 (tvoj deda ima 207, to je novejša generacija od 206, 306 je dejansko starejši od 206 oz. tam tam). Povezav ti ne morem dat, ker ni nobenega znanega trenutno na prodaj.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Če okt 01, 2015 1:58 pm

Za tak denar bi vsekakor priporočal Renault Clio. Motor 1.2 je zelo dober, prav tako 1.4. Delov je ogromno in tudi servisiranje ne bo predrago. Prav tako imaš kar veliko izbiro.

Alcarin
Nov uporabnik

Napisal/-a Alcarin Če okt 01, 2015 9:58 pm

DePalmo je napisal/-a:206 z 1.1 motorjem se bi ognil ker je to nepremičnina z veliko porabo, ne glede na to kje in kako boš vozil, najbolj ziher je 1.4 8v ter 1.6 8v/16v, ampak je že registracija dražja. Če še nimaš popustov in ne moreš dobiti družinskega bonusa, bo zavarovanje okoli 400€, če lahko dobiš popust, prideš pod 200€. Računaj še na cestno lopovščino, ekhm, "dajatev" ter tehničnega, cca 140€.

Sta pa oba avta predraga če mene vprašaš. Jaz bi gledal za cenejšim, lahko tudi malo butnjen (pač nebo lep, bo pa delal... menda) in ga lahko dobiš že za dobrih 1000€. Deli so povečini poceni, ker pa je teh 206 kot listja in trave, jih dobiš skoraj na vsakem vogalu.

Cenejša alternativa je 306 (tvoj deda ima 207, to je novejša generacija od 206, 306 je dejansko starejši od 206 oz. tam tam). Povezav ti ne morem dat, ker ni nobenega znanega trenutno na prodaj.

No saj mi peugeot ni obvezna znamka..... Recimo všeč mi je tudi Seat Cordoba (večina modelov) pa kakšna Opel Corsa, Seat Ibiza,

Smem sicer vprašat zakaj je 1.4 8v boljši od 1.4 16v oz kakšna je razlika ali samo to da se bolj kvari ali kako?

Drugače pa ja 1.1 motor mi je nekak premalo, ciljam na 1.4 ali 1.6..... pa tam 65-75 konjev. Mislim da bom zdaj v 1 mesecu doktoriral iz avtomobilov.

Cliota sem tudi mel v mislih, samo odkrito povedano so mi ti starejša generacija cliotev (se pravi tistih 2000+ letniki dokaj anti, tale novi model mi je zelo všeč, ampak teh pa valda rabljenih za smiseln denar še ni. Potem bi skoraj raje vzel starega Megana tam letnik 2001-2003........ pa mašina 1.6 pa je, sem našel par za primerkov eden tudi z menjanim jermenom za 1.200€...........

Saj dejansko je mene najbolj strah da bom kupo avto, pol pa bom moral čez 6 al pa 12 mesecev not vlagat 500€+, in bom pol tak tak, ko ne bom vedo če se splača vložit al kar pelat na odpad ko je že avto bil nakupna ''samo'' cca 1.000-1.500€ recimo. To je tista dilema ki jo mam. Ali naj dam za avto raje 3.000€ pa bo mogoče (upam) držal lepo 2-3 leti brez česarkoli, ali pa bo potem enako slabo :)

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe okt 02, 2015 6:39 am

Ne kupuj avtomobila za polni razpoložljivi budget! Nekaj daj na stran za morebitna popravila, ne pa živeti v iluziji, da rabljen avtomobil za višjo vsoto ne bo potreboval popravil ali pa vsaj vzdrževanja.

Pa vso srečo!

Rabljeni avtomobili so vedno loterija, še novi niso brez napak...
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Pe okt 02, 2015 9:31 am

To sem tudi pozabil omenit. Če je budget 2000€, kupi avto do največ 1500€ oz. raje še manj, ostalo naj bo za servis. Vsaj mali servis ti ne uide (olje in filtri), lahko da bo še kaj drugega.

1.4 8v (75 KM) je bolj trpežen od 1.4 16v (90 KM). Pri 8v gre dihtnga glava motorja če se vliva napačen antifriz (preveč agresiven, ampak za to krivim lastnike in ne avto, tekočine so vse predpisane in niso predpisane zaradi lepšega), pri 16v pa gre zaradi lepega vremena (ali slabega, pač šla bo).

Če že, se bi skoraj raje ognil pežojev, ker imajo 206ke nekatere kar drage neizogibne napake, baje so Puntoti poceni in kar vzdržljivi. In ja, doktoriral boš :)

Več pa, preleti forum, je o teh majhnih avtih "do jurja" že bilo veliko napisanega.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Pe okt 02, 2015 10:17 am

Za tak denar dobiš že lepega forda focusa. Pelje se najbolje v svojem razredu, problemov načeloma ni, razen z rjavenjem, poraba je pa tudi lahko okoli 6 litrov.

Uporabniški avatar
hp6715s
Novinec

Napisal/-a hp6715s Pe okt 02, 2015 11:49 am

AssKicker je napisal/-a:Za tak denar dobiš že lepega forda focusa. Pelje se najbolje v svojem razredu, problemov načeloma ni, razen z rjavenjem, poraba je pa tudi lahko okoli 6 litrov.

X2
Nimaš kej razmišljat. Mislim, da ga uporabnik "zundapp" na forumu prodaja (sicer karavana).

zundapp
Stalni uporabnik

Alcarin
Nov uporabnik

Napisal/-a Alcarin Pe okt 02, 2015 1:15 pm

zundapp je napisal/-a:http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID=10156270&show=1&avto=Ford%20Focus%201.6%20BREZ%20PIKE%20RJE

Tole bi pa pol rezerviral, sem resen kupec! :)

Bom te poklical.

GasperZa
Nov uporabnik

Napisal/-a GasperZa Če okt 15, 2015 3:50 pm

Pozdravljeni

Želel bi slišati vaše predloge za nakup avtomobila do 5000€. Družine nimam. Na dan naredim okoli 60km regionalna cesta, nimam težke noge.
Želel bi da nebi bilo prevelikih stroškov ter prevelika poraba kajti plača ni glih velika da bi delal samo za tank :D..
Nekako se obračam na Cliota 3 1.5dci
npr tale: http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... que%20luxe

Seveda tudi če se odločim bi v roku meseca naredil veliki servis ter menjal ojnične (ki naj bi bili hiba pri dizlih) da bi se neko izognil preventivno...?

Vaše mnenje?

ziga133
Nov uporabnik

Napisal/-a ziga133 Če okt 15, 2015 8:52 pm

Pozdravljeni!
Tudi mene zanima kakšen avto priporočate za prvi avto? Dal bi tja do 700 - 750€, fajn pa je da ima servo in da je registriran do sredine drugega leta. Potreboval bi ga samo za prevoz do postaje in pa mogoče še kam vmes.
LP :)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne okt 18, 2015 7:54 am

ziga133 je napisal/-a:Pozdravljeni!
Tudi mene zanima kakšen avto priporočate za prvi avto? Dal bi tja do 700 - 750€, fajn pa je da ima servo in da je registriran do sredine drugega leta. Potreboval bi ga samo za prevoz do postaje in pa mogoče še kam vmes.

Za tako malo denarja boš težko kupil karkoli. Če že siliš v nesrečo, pa vsaj vzemi avtomobil, ki je vzdrževan in dlje časa pri enem lastniku. Zavedati se moraš, da bo samo priprava na zimo znesla približno pol nabavne vrednosti vozila - oljni servis in zimske gume. Če bi bilo eventuelno potrebno popraviti še kaj na podvozju in zavorah ali celo menjati pogonski jermen, ali bog ne daj sanirati kakšno rjo...

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

ziga133
Nov uporabnik

Napisal/-a ziga133 Sr okt 21, 2015 7:30 pm

tristan01 je napisal/-a:

Za tako malo denarja boš težko kupil karkoli. Če že siliš v nesrečo, pa vsaj vzemi avtomobil, ki je vzdrževan in dlje časa pri enem lastniku. Zavedati se moraš, da bo samo priprava na zimo znesla približno pol nabavne vrednosti vozila - oljni servis in zimske gume. Če bi bilo eventuelno potrebno popraviti še kaj na podvozju in zavorah ali celo menjati pogonski jermen, ali bog ne daj sanirati kakšno rjo...

LP Tristan01

Ne gre se mi zdaj da je avto bomba. Pač iščem nekaj bolj poceni ker ga ne bom potreboval veliko, samo za prevoz do postaje in nazaj. Gre se mi samo da je registriran do drugega leta pa da so zimske gume.. in pa da nima luknje v podvozju :D

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če okt 22, 2015 6:13 pm

ziga133 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Ne gre se mi zdaj da je avto bomba. Pač iščem nekaj bolj poceni ker ga ne bom potreboval veliko, samo za prevoz do postaje in nazaj. Gre se mi samo da je registriran do drugega leta pa da so zimske gume.. in pa da nima luknje v podvozju :D

Ravno to ti govorim, da ne boš našel. Nekdo, ki prodaja avto za drobiž pač ne bo vlagal v dobre gume, obnovo podvozja in zavor in podobno. Takše avtomobil se pred zimo proda z razlogom: ker je vložek v pripravo za zimo prevelik zalogaj za lastnika, pa naj bodo to nove zimske gume, akumolator ali kaj drugega.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov