Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

cashy
Novinec

Subaru XV

Napisal/-a cashy Pe jan 15, 2016 4:44 pm

Pozdravljeni,

zanimamo se za nakup Subaruja XV. V mislih imamo ta avto:
http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... MERA..ST...

Ima kdo kakšne izkušnje tako z avtomobilom kot to avtohišo? Kakšna so vaša priporočila, mnenja o avtu itd.?

Hvala za vsako informacijo,

lp, Aleš
ne praš me nič, ker nič ne vem

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Re: Subaru XV

Napisal/-a xxl Pe jan 15, 2016 4:52 pm

Tudi mene je zanimal pred nakupom Kadjara.Prodajalec mi je povedal,da so prve serije imele neke probleme s dizel motorji,ne vem kateri letniki so zajeti.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
ModraW
Novinec

Napisal/-a ModraW Pe jan 15, 2016 4:58 pm

Še vsak mehanik ko sem se do zdej pogovarjal pohvali Subaruje da so vzdržljivi. V ZDA so kar popularni in na youtube je en lastnik znane avtomehanične delavnice, ki tedensko govori o napakah različnih vozil- specializiran je za Nemce. Tudi on ima Subaruja in ga vedno pohvali. Kako je pa z omenjenim modelom pa ne vem.

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy Pe jan 15, 2016 7:43 pm

hvala za spodbudo, tudi sam verjamem, da je subaru med najbolj zanesljivimi.
Ravnokar gledam bolj podrobno opis avta, ni pripisano, da ni karamboliran.
Pogledal sem vso ostalo ponudbo pri tem trgovcu, nekateri imajo napisano, da niso karambolirani, drugi pa tega nimajo...
ali je to visoko tveganje, da je bil Subaru karamboliran? In da prodajajo tudi precej karamboliranih avtov?
Ali je to le "šlamparija" nekaterih, ki vnašajo podatke v sistem na avto.net?
Kako se da najbolje preverit morebiten karambol? Merilec laka? ali kaj drugega?

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Pe jan 15, 2016 8:15 pm

Sodelavec je nekaj mesecev nazaj kupval avto v tem segmentu, med kandidati je bil tudi subaru XV, ampak je odpadel, zaradi utesnjene kabine (nizek strop, nepregleden) in pa neugodnega položaja za volanom (preveč nizek sedež, kot bi sedel na tleh) - to je njegovo mnenje, po testni vožnji.

Nabavil je SUZUKI SX4 S-CROSS, zaenkrat je zadovoljen.

Uporabniški avatar
ModraW
Novinec

Napisal/-a ModraW Pe jan 15, 2016 9:20 pm

Verjetno z merilcem laka najlažje, ali pa da se ga pred nakupom pelje na preventivni pregled na pooblaščeni servis ali AMZS.
Tudi suzuki kot pravi baron je vredu, sx4 cross ali malo manjša nova vitara, ki je okoli 14.000€ naprej. Ali pa alternativa je še japonski mitsubishi asx, od 2010 ga delajo. Japonci so manjši po rasti in zato takšne mere, jaz npr. v mazdi cx3 zelo težko sedim tudi če je sedež čisto nazaj in na tleh.

Na subaruje mislim da se #nebivedu spozna. Mogoče kaj napiše.
Zadnjič spremenil ModraW, dne Pe jan 15, 2016 9:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe jan 15, 2016 9:23 pm

Sam vozim subaruje, ampak dizla nebi imel. Delajo jih šele 8 let. Porodne napake se šele kažejo pa jih je že preveč.

2008 so jih začeli delat in do 2010 so imeli probleme z glavno gredjo. Vztrajnik je recimo začel razpadat in s tem je bil debalansiran in je zaradi tega zlomil glavno gred.
0d 2010 do 2011 pa so gred naredili močnejšo, ampak sedaj ta gred, če je vztrajnik uničen drobi blok.

V obeh primerih pride popravilo okoli 5000 evrov.

2013 in naprej so pa že boljši, pa še ketno imajo namesto jermena. Ampak ti so pa dragi.

V bistvu so vsi problemi zaradi dvomasnega vztrajnika. Če le tega na 100k kilometrov preventivno menjaš, bo tudi dizel brez problemov odvozil ogromno kilometrov.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
ModraW
Novinec

Napisal/-a ModraW Pe jan 15, 2016 9:27 pm

evo ga. Js tut ne, japoncim so bencinerji zaščitni znak in jih res dobro delajo. Tudi mazda je imela nekaj časa nazaj serijske težave z dizli in vpoklici.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe jan 15, 2016 11:13 pm

Meni je ta XV všeč, ampak je veliko predrag (nove sem gledal..)
No escape from the mass mind rape...

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy Pe jan 15, 2016 11:25 pm

hvala za odgovore. Ja, sem bral pri opisih, da se pri tem subaruju sedi precej nizko in športno, kot v školjki. Še zmeraj sem upal, da je sedenje zaradi zasnove "križanca" vseeno nekaj višje...

Potem je treba paziti predvsem na stanje dvomasnega vztrajnika in ga preventivno menjat na 100.000km? Kakšne so kaj cene za to? Za golfe in bmw-je vem, da so tam nekje 500€, kako pa je s subarujem? So kot "butični" proizvajalec tudi pri rezervnih delih dražji od bolj množičnih znamk?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe jan 15, 2016 11:36 pm

Deli so v večini cenovno dosegljivi, pa tudi sama servisna storitev ni prav draga.

Sicer vozim starejše subaruje, trenutni je 2001 letnik, doma imam pa še 1998 in 1999 letnika (vsi so foresterji in enake oblike), pa pridejo redni servisi tam okoli 60 evrov, veliki servisi pa okoli 260 evrov za material, servise pa delam sam.

Za trenutnega se bo treba pa malo več namatrat, ker sem ga šele kupil in ga bo treba dat v stanje stabilnega avta, kar pomeni menjava končnikov, bremz, kakega ležaja, veliki servis in še par stvari preventivno zamenjat, ker bo to domači potovalni avto (za raide po 10k kilometrov v kosu, s hladilnikom zmontiranim v avto in še parimi dodatki, ki pripadajo zraven - potovalni prtljažnik, sončne celice za elektriko, dodaten akumulator, ukv postaja, cb postaja,...)

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy So jan 16, 2016 9:15 am

nebivedu, hvala, pri japoncih so bili vedno rezervni deli tisti mali minus zame - je bilo treba čakat nanje, bili so dražji... fajn, da ta sloves ne drži subaruja.

S tem foresterjem imaš pa kar lep projekt :) zanimivo je sploh to, da si vzel bencinsko verzijo za daljša potovanja - koliko bencina pa pije tvoj forester?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu So jan 16, 2016 10:16 am

Ko sem imel nekje dodatnih 35cm na strehi je na relacijo pil 10 litrov. Lansko leto s šotorom na strehi in spredaj improviziranim spojlerjem pa 8.5 litra.

Takole je zgledal moj prvi forester s katerim sva naredil kr nekaj kilometrov po brezpotjih (slika je iz maroške puščave)
Slika

Bencinska verzija je v vsem boljša od dizelske, le poraba je omejitev. Pa tudi poraba proti kakemu terencu je še znosna. Recimo land cruiser na takem potovanju ima nekje 13 do 14 litrov nafte porabe, prostora pa nič več kot v foresterju, edino bolj od tal je pomaknjen, ampak ker je večino vožnje itak po asfaltu, je to zanemarljivo.

Ta moj "najnovejši" ima pa porabo že v osnovi nižjo. Tako da na relacije bo tam nekje še kake pol litra do liter manj.

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy So jan 16, 2016 3:07 pm

not bad at all! :D
zdaj se že bolj navdušujemo nad Mitshubishijem ASX, bomo pa testirali, menda tudi ta ni znotraj tako prostoren, kot izgleda glede na velikost...
ASX-a si bomo ogledali pri Auto Brokerju (Kreativni najemi).

So kakšni komentarji glede te firme in opcijo, da bi se z njimi dogovorili za uvoz iz tujine?

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So jan 16, 2016 11:08 pm

XV je veliko bolj zanimiv,zame,tudi redek,ASX pa sem bil prijetno presenečen nad prostornostjo.Kako se obnese njihov 1,8 dizel,ne vem,novi imajo 1,6 od PSA zaradi euro 6,verjetno.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy Ne jan 17, 2016 1:38 pm

1.6 motor, da je PSA-jev? hm, bo treba kar na 1.8 motor štartat...ta 1.6 se mi zdi nekam švohoten za dokaj težak avto...nekako imam v mislih vedno razmerje 1KM na 10 kg mase.
No, nič ne bom rekel, mogoče se tudi PSA-jev dizel čisto lepo obnese

MareA
Nov uporabnik

Napisal/-a MareA Če jan 21, 2016 1:56 pm

Bivši lastnik novega subaruja impreza XV 2.0D. Ne gre za isti model, je pa motor enak. Nobenih težav z motorjem razen EGR ventila, ki so ga menjali v garanciji. Prednosti: blazno zbalansiran pogon, dizel je bistveno bolj poskočen kot primerljive bencinsko gnane različice (razen turbo, ki ga pri XV ni mogoče dobiti), motor teče gladko (zeloo občasno ga strese v prečni horizontalni smeri). Slabosti: poceni plastika, slabše sinhroniziran trd menjalnik (v primerjavi s prejšnjo hondo kot dan in noč), skopo odmerjen prtljažnik. Prostornost: že impreza je imela čisto solidno odmerjen prostor na zadnji klopi, spredaj pa sem užival v prijetni utesnjenosti. V novem XV nisem imel občutka utesnjenosti - res je, da merim 1.77 m. ASX je povsem primerljiv, razen pogona, poleg tega je motorizacija po mojem občutku na strani XV.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 21, 2016 2:26 pm

Pogoni pri subaruju so itak mnogo boljši kot v primerljivih 4wd avtomobilih. Celo v najcenejšem segmentu povozijo vse s pogonom.

cashy
Novinec

Napisal/-a cashy Če jan 21, 2016 5:39 pm

MareA je napisal/-a:Bivši lastnik novega subaruja impreza XV 2.0D.

Pri takem hvalospevu Subaruju se vprašam, zakaj "bivši lastnik" :?:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 21, 2016 6:41 pm

XV ni prav dosti velik avto, verjetno je šel na kaj večjega.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov